Quilt met donzen vulling


Na het maken van de climashield quilt voor mijn zoon, heb ik de moed om er 1 van dons te maken voor mijzelf. Ik zal in dit onderwerp mijn vordering bijhouden. Maar eerst een vraag.

Voor 2 tientjes kocht ik dit dekbed op marktplaats, zij het een wat ouder model: https://www.linolux.nl/dreamstar-xclusive-90-zuivere-poolse-ganzendons-4-seizoenen-dekbed
90%ganzendons, 10% veertjes, kwaliteitsklasse 1, 700 cuin. Vulgewicht 930 gram. Mijn gevoel zegt dat ik daar met gemak 2 quilts van kan maken die geschikt zijn tot het vriespunt, maar eigenlijk zou ik het iets preciezer willen weten.

Het doel is een quilt die mij (vrouw, 1m73) tot het vriespunt warm kan houden. Hoe weet ik nu hoeveel gram ik nodig heb?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

460 gram dons per quilt lijkt me oké, weet wel niet of je met 700 Cuin comfortabel tot aan het vriespunt geraakt.
Ik denk het niet, maar je komt vast wel in de buurt. Een kwestie van uitproberen.
Om een indicatie te krijgen gebruikt ZPacks bij een gemiddelde quilt voor 30 F bijna 400 gram van 900 cuin. En dat is meestal wat optimistisch ingeschat.
Zie tabel.

En hier staat een heleboel info over de verschillen in dons, om Ivo eens voor te zijn ;)

Marla
 

Bijlagen

  • Size-Chart-30F-Solo-Quilt_731e13a2-4dbb-4d05-a8a1-8e1efe0995bb.pdf
    483,9 KB · Weergaven: 127
Laatst bewerkt:
Die 10% veertjes gaan er vanzelf door het tijk naar buiten komen. Dat zijn er heel veel ;)
 
Ik geloof dat er in de loop van het leven van de slaapzak vast veel veertjes doorheen komen. Ook bij de bekende slaapzak fabrikanten zit er 10% veertjes in. Voor mijn vraag maakt het denk ik niet uit?

Ik denk aan een hoogte van de schotten van ongeveer 5 cm, maar dat is ook maar een gok. Heeft iemand hier een beter idee over dan mijn gok?
 
0°C zal krap zijn denk ik maar aardig in de buurt volgens mij.
Zoek eens wat andere fabrikanten erin steken. Volgende is een goede referentie
Het verschil in dons gewicht tussen een quilt en slaapzak is wat mij betreft te verwaarlozen.
Bafflehoogte is inderdaad een wat lastiger om te bepalen. Misschien moet je het volume van je dekbed meten. Als de verschillende banen goed gevuld zijn heb je een goede referentie om het volume van je quilt te bepalen. Hou er rekening mee dat je meer volume krijgt dan de bafflehoogte. Mijn natte vinger zegt dat je beter richting 4 cm gaat. Het uitpuilen hangt dan ook weer af van de afstand tussen de baffles. Te breed uit elkaar dn krijg je weer 'instabiel' donsgevulde baffles
https://support.enlightenedequipmen...000447948-Materials-and-Design-Specifications is mi ook nuttig leesvoer.
Lang geleden ook een quilt gemaakt. Veel linken zijn dood en ik zou hem nu anders maken. Minstens de banen wat meer uit elkaar. Ook de uitvoering van de voet kan ik al veel beter dan toen. Zie daarvoor andere slaapzakontwerpen.
 
Mysterious traveller is vergelijkbare dons zo te zien. Gans en zelfde cuin. Voor de zekerheid stop ik er 500 gram in.

Ik ben vandaag een flink eind gekomen, zal morgen wat foto's plaatsen. Maar wat een ellende zeg met al die tussenschotten naaien. Heb veel naaiprojecten achter de rug, maar ben toch wel een luie werkkracht wat dit aangaat. Dan is een climashield quilt een eitje! Afstand tussen de baffles is (ongeveer.. had ik al gezegd dat ik wat lui ben?) 12 centimeter en er is nu geen weg meer terug :D

o, en iedereen bedankt voor de zinnige tips!
 
Zoals beloofd een update. Ben gisteren en vandaag flink bezig geweest, dus bij deze een lading foto's ter illustratie.

Spullen weer bij adventurexpert besteld (van de makers van gramxpert).

Uitgeknipte stof. De gele stof is de buitenkant en is daarom ruimer dan de grijze. Ik probeer rekening te houden met het volume van de dons, maar het zou wel eens net te krap kunnen zijn. De grijze kan ik later nog kleiner knippen.
IMG_20210505_124310.jpg
Intussen heb ik op beide stoffen lijnen gezet waar de schotten gaan komen, 12 cm van elkaar:
IMG_20210505_182013.jpg

Aan de bovenkant heb ik intussen de schotten genaaid. Deze zijn niet rechthoekig maar lopen aan de rand taps toe. Daar hoeft toch niet zoveel dons te zitten en zo houd ik ook rekening met de bolling. Ik heb wel ongelooflijk gestoeid met de naaimachine. ITT tot de vorige slaapzak met eveneens 10d nylon was de spanning nu niet goed te krijgen. Maar goed, het zit in elkaar. Gedeeltelijk
IMG_20210506_151953.jpg
 
Ik geloof dat er in de loop van het leven van de slaapzak vast veel veertjes doorheen komen. Ook bij de bekende slaapzak fabrikanten zit er 10% veertjes in. Voor mijn vraag maakt het denk ik niet uit?
Ik had het idee dat 10% heel veel is (voor een slaapzak). Bij dekbedden heb je heel andere kenmerken. Gewicht is nauwelijks een punt. Dus daarom verwacht ik geen topkwaliteit dons. Ben geen expert hierin overigens. Ik lees hier zelfs dat een percentage eigenlijk niet zoveel zegt: https://www.phdesigns.co.uk/testing-down-quality-down-feather-percentage
 
Ik kan alleen maar respect hebben voor mensen die de uitdaging aan gaan om hun grens te verleggen en ook nog eens de moed hebben om hun werk te tonen. Uiteindelijk heb je genoeg extra dons om evt bij te vullen tot je op je gevoel genoeg donsdruk hebt en alle kamers goed gevuld zijn.
Benieuwd hoe het aanvoelt bij jou eenmaal alles gevuld en dichtgesnoerd. Ik ben altijd erg verrast hoe de stof "krimpt" in de breedte en lengte eenmaal gevuld. Ik zou de volgende keer eerder de binnenkant gebruiken als referentie en de buitenkant aanpassen. (werk bij het afspelden van de twee stoffen van binnen naar buiten) Er is bij jouw ontwerp weinig verschil tussen te buiten en binnentijk. Bij een 'differentieel cut' is het verschil tussen binnen en buiten een stuk groter. Tel het maar eens uit door twee cirkels te tekenen die binnen en buiten tijk weer moeten geven. Je hebt het je nu nodeloos moeilijk gemaakt. Het was mi beter geweest om binnen en buitentijk even groot te maken en de baffles recht te laten tot tegen de rand om die dan op die plek 'samen te nijpen'. Dat geeft dezelfde curve als jij voor ogen had. 10% veren is niet zoveel. dat is gewoon het gewichtspercentage van volwaardige donsclusters versus de rest van de vulling (veren,beschadigde clusters...). beeld
Hoe meer massa, hoe beter de 'dons' tegen het vocht kan
 
Al doende leert men hè :D De baffles zitten intussen overal vast en zo kom ik er ook achter, dat de buitentijk naar verhouding nog groter mocht zijn. Ik kwam ook tijdens het naaien op het lumineuze idee om bij een volgende keer gewoon cirkelomtrek ken te berekenen en die is basis te gebruiken voor de breedte.

Ik heb de baffles bij mijn romp een tikje hoger gedaan, omdat ik daar ook meer dons wil.

Vandaag ga ik de quilt aan drie kanten dichtmaken ter voorbereiding op de donsellende. Beetje voortmaken, want zondag is het tijd voor de echte test
 
O en wat de kwaliteit van de dons aangaat: voor een dekbed is dit heel behoorlijk en vergelijkbaar met specs van slaapzakken. Niet de topkwaliteit, maar meer de budget-dons slaapzakken van bekende merken. Ik doe dit omdat ik simpelweg het geld niet heb voor een nieuwe, en zelf maken vind ik ook leuk. Voor 20 euro vulling voor 2 quilts is best aardig. Meestal staat cuin niet eens vermeld bij dekbedden, dus ik prijs me gelukkig!
 
Morgen is de Grote DDD! (Dons Donor Dag).
Ik moet het dus overhevelen van een dekbed met tussenschotten, naar de quilt. Ik heb per baan een aantal gram berekend.

Nu is het me duidelijk dat ik de dons uit het dekbed in de buis van de stofzuiger kan zuigen door deze aan het einde af te dekken met een panty o.i.d..

Hoe zorg je er vervolgens voor dat je kunt wegen en de juiste hoeveelheid in 1 baan van de quilt krijgt, zonder dat mijn huis eruit gaan zien als de locatie van het grootste kussengevecht van het jaar? Ik snap dat je het uit de buis kunt krijgen door er zachtjes op de buis te blazen of met een stok er doorheen te duwen. Maar hoe krijg ik dan netjes de hoeveelheid afgewogen?
Ideeën?
 
Je hebt een keukenweegschaal nodig die tot op de gram nauwkeurig is. dan is het gewoon de kwestie om de dons te wegen die je hebt opgezogen. dat zal toch verschillende 'vul sessies' duren. Sluit de baffle niet te snel af. Sluit hem met enkele spelden. Pas op het einde wanneer alle banen gevuld zijn en de dons goed verdeeld/evt vul je her en der nog wat bij. dan is het tijd om de baffle te sluiten/
Binnen dit artikel is een filmpje te zien hoe ik het aanpak.
 
@Ivo, super dat filmpje! Maakt het heel duidelijk. Ik ga zo 3ven een buis en stamper knutselen. De ontvanger hangt intussen in de badkamer klaar. Ik heb klemmetjes om elke baan tijdelijk te sluiten en dan gaan we zien of het er een beetje goed uitziet. Update volgt!
 
Het duurde even, maar ik was tot in de nacht bezig om de quilt te vullen. En de dag erop was het tijd om de Benenwagen aan het werk te zetten:D. Inmiddels terug en hier mijn bevindingen:

  • inclusief straps weegt de quilt 730 gram
  • het vullen van de compartimenten viel erg tegen. De stofzuiger zoog hooguit 5 gram voor zijn zuigkracht te verliezen. Ik had er een nieuwe stofzuigerzak in gedaan en filter schoongemaakt. Ik denk dat het komt doordat ik een nieuwe stofzuiger heb die aan EU-regels moet voldoen. En die heeft beduidend minder zuigkracht dan een ouderwetsche. Uiteindelijk zat ik tot in mijn oksels te graaien in het donordekbed. Ik hevelde plukken dons over naar de emmer die op de weegschaal stond, om zo per compartiment de juiste hoeveelheid af te wegen.
  • Uiteindelijk is er ongeveer 520gr dons in gegaan (en een deel daarvan dwarrelde ook rond in de badkamer).
  • Ik heb prima geslapen, al waren sommige nachten te warm onder deze quilt.
  • Compartimenten lijken wat te groot, of de inhoud te weinig. Ik twijfel of ik de schotten wat ga innemen of meer dons erbij ga doen voor de volgende trip. Waarschijnlijk allebei. Nu heb ik er onvoldoende vertrouwen in dat dit voldoende gaat zijn in de bergen. Het dons verschuift gedurende de nacht teveel naar onderen, waardoor het bovenop kouder wordt.
  • Als ik naar mijn zij draai, voel ik dat de quilt los komt. 1m30 is denk ik net te smal voor mij. Maar niet dramatisch.
  • Ik ben er blij mee!
IMG_20210509_000523.jpg
 
Ziet er goed uit!!!
Ik wil binnenkort ook eens een poging tot een dons quilt doen. Zal alle info in dit draadje eens goed doornemen ;)

Je kan hier trouwens ook dons kopen voor een schappelijke prijs
Ripstop.pl dons uit Polen.
 
Je kan hier trouwens ook dons kopen voor een schappelijke prijs
Ripstop.pl dons uit Polen
Goed om te weten! Al kan er weinig op tegen de prijs die ik heb betaald. Maar het is wel een zoektocht geweest op Marktplaats.

Ik ben uiteindelijk zo'n 80 euro kwijt aan deze quilt (waarvan 20 voor het dons, en ik heb nog ongeveer 350 gram over)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Goed om te weten! Al kan er weinig op tegen de prijs die ik heb betaald. Maar het is wel een zoektocht geweest op Marktplaats.

Ik ben uiteindelijk zo'n 80 euro kwijt aan deze quilt (waarvan 20 voor het dons, en ik heb nog ongeveer 350 gram over)
Ik had het ook op die manier gedaan als ik de dons op marktplaats was tegen gekomen ;)
Ik heb nog een slaapzak hier liggen met 800fp dons. Ik denk dat ik die "leeg" haal. De kwaliteit ervan (was een goedkoop Chinees ding) bevalt me niet. En de stoffen die gebruikt zijn, zijn me veel te zwaar. Ik denk dat als ik het over doe er zo 200gr+ af haal met het zelfde vul gewicht. Daar zit ongeveer 600gr dons in.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan