Quiz-foto: wat voor spin is dit?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Hallo allemaal,

Afgelopen zaterdag een heerlijke wandeltocht gemaakt met vrouw en kind. Doel van de tocht was een grot die we van binnen konden bezoeken om daar te lunchen en rond te kijken.

Grot was mooi, lunch was lekker, maar op de terugweg naar de uitgang (de eerste gang van de grot is zo'n 100 meter diep/lang) kwamen we langs twee ietwat onfrisse beestjes met acht poten. Van de laatste van de twee heb ik dan toch maar wat close-up foto's gemaakt. Daarvan is de onderste ongeveer real-size!

Nu ben ik niet bang voor spinnen in het algemeen, maar deze had een lichaam van ruim 3 centimeter lang en was inclusief poten waarscchijnlijk zo rond de 10 centimeter in doorsnede/lengte/breedte. Net iets te groot om te aaien dus ;)

Thuisgekomen direct de natuurgidsen erbij gepakt, maar in geen enkele kan ik deze terugvinden. Hij/zij lijkt nog het meest op de foto van de zwarte weduwe die hier in Spanje voorkomt, maar zowel kleur als tijd van het jaar kloppen dan niet. Vraag is dus: weet iemand wat voor soort spin dit is en kun je er iets over vertellen?

http://www.hiking-site.nl/graphics/overig/spin_1.jpg

http://www.hiking-site.nl/graphics/overig/spin_2.jpg

Raymond
- die zijn vrouw spontaan zag oplichten in het donker toen ze wit wegtrok bij het passeren van deze dame/heer in het web.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Raym,

Wat deze wel zijn weet ik niet, maar....de zwarte weduwe is een klein spinnetje, niet te vergelijken met deze knullen. De weduwe is een mm of 12, terwijl wijlen haar echtgenoot een factor 3 kleiner is.


groet,
Richard

- loopt rond met een cleanroom verkoudheidje
 
Ik kan helaas niet help met de oplossing. Maar ik wel eens iets soortgelijks meegemaakt. Op een camping in Joegoslavië (een jaar voordat ze oorlog met elkaar kregen) was een mooie grot. De campingbaas, mijn vader, mijn broer en campingvrienden waren al door de kleine opening van 50 x 50 cm naar binnen gegleden. Toen het mijn beurt was, zag ik dat er een felrode spin van het formaat zoals de spin hierboven bij de ingang hing. Daar had ik dus met mijn gezicht op 10 cm afstand onderdoor gemoeten. Heb er toch maar vanaf gezien... Nogal mutserig, maar zulke spinnen vind ik dus echt heel eng.
 
Hoi Raymond,
Hij lijkt wel wat op de grote huisspin, die houdt ook van vochtig.Hij wordt ook wel zwarte renspin genoemd.Er zijn erg veel spinnensoorten. Er is een aardig boekje over spinnen ( ik heb hem niet) dus ik kan het niet nazoeken.Spinnen - Leven op acht poten Auteur: Herman Vanuytven ISBN: 9080961116
Ook aardig is deze website: http://www.xs4all.nl/~ednieuw/Spiders/spidhome.htm
En dan is er natuurlijk de KNNV
Determineren is inderdaad leuker dan aaien
Met vriendelijke groet
Jannie te Linde
 
Hoi Raymond,

Ben even bij Ed Nieuwenhuys te rade gegaan, de eigenaar van de site die hierboven al door Jannie aangegeven is. En zijn antwoord was het volgende:

"Deze spin is vast een Meta meriana:
http://www.xs4all.nl/~ednieuw/Spiders/Metidae/Metidae.htm

Hij is geen 10 cm inclusief poten maar vergelijkbaar met een kruisspin zeg 20 mm lijf en 50 mm inclusief poten
Kan jij het antwoord plaatsen? Groetjes Ed"

groeten,
Twan

russian_nomad
 
Hey Twan,

Dat zou 'm kunnen zijn. Hoewel ik die 50mm durf te betwijfelen. Als ik het aan Yolanda vraag is het beest inmiddels gegroeid tot 20 centimeter met slagtanden, maar zelf houd ik het toch echt op 'tegen de 10 cm'. Hoewel ik uiteraard wel snap dat het beest in het geheugen met de dag groeit :)

Misschien maar eens een club event organiseren richting die grot. Dan kunnen de liefhebbers er een meetlat naast leggen ;)

<edit>
Net nog even aan de vrouw laten zien en die zegt nu dat hij misschien toch wel 5 centimeter was. Maar dan nog steeds 'bestia' (beestachtig) groot...
</edit>

Raymond
- zal vandaag nog wat andere foto's van de tocht plaatsen
 
>Misschien maar eens een club event organiseren richting die
>grot. Dan kunnen de liefhebbers er een meetlat naast leggen
>;)

Als hij daar zo hangt, kun je toch ook je hoogtemeter gebruiken :+ :+


D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Raymond,

Volgende keer iets naast het object houden waarvan de groote bekend is, zoals muntje, zakmes, mobiel etc. Kun je dan na afloop gebruiken als referentie.

Eins
 
Waneer je de afstand van de lens tot het object(spin) weet en ook de brandpuntsafstand van de cameralens(staat er meestal op), dan kun je makkelijk de grootte van het monster berekenen.
Groeten,
Boelo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan