Raar?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb laatst de nkbv gemaild om te vragen of je ook zelf ervaring op kan bouwen zonder cursus. Kortsamen gevat: NEE

Nou heb ik een folder hier liggen en daar staat bij de gevorderden waterval cursushet volgende: "vereiste: Beginners cursus of 2weken zelfstandige ervaring "

Is het krom of is het krom? aan de ene kant zeggen ze dus het kan niet staat er in hun folder het kan wel.

Nou is mijn vraag:

Kan het nou niet of kan het wel?

Greetz,

erwin
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

[laatste wijziging op 29-03-03 om 18:51]Kijk,

Als je jezelf de vraag stelt of je een cursus nodig hebt om de bergen in te gaan geef je zelf eigenlijk al het antwoord op die vraag. Ga dus lekker een beginnerscursus volgen. Steek je een hoop van op.

Van Stokmans had ik begrepen dat hij pas z'n klimcursus succesvol heeft afgerond en sindsdien gecertificeerd (?) voorklimmer is.. Wat z'n ervaring op dit gebied is weet ik eigenlijk niet.. Yo.. Wat was je laatste major klimproject??

Meer weten??

:7
martin
-Alles kan!
 
>Van Stokmans had ik begrepen dat hij pas z'n klimcursus
>succesvol heeft afgerond en sindsdien gecertificeerd (?)
>voorklimmer is.. Wat z'n ervaring op dit gebied is weet ik
>eigenlijk niet.. Yo.. Wat was je laatste major klimproject??

Hey Martin,

Project? Geen, ben nog gewoon lekker aan het spelen in de hal, heb laatst voor het eerst buiten gespeeld en dat beviel errug goed (probeer nu m'n volgende uitstapje al weer te plannen ;) ), dat project komt deze zomer: 2 weken klimmen in Tsjechie. Projecten staan nu nog op m'n verlanglijstje, maar hoop dat lijstje snel in te korten :)

"gecertificeerd voorklimmer", dat klinkt goed, maarreh, dat papier is leuk, maar ik doe het toch wel voor het klimmen zelf....

Maarten
-weinig ervaring, veel plannen...

www.theanalogproject.tk
 
ik ga dus zo'n cursus doen maar doen gewoon speciaal voor het ckeren. daar gaat het nml. vooral om bij de begiinerscursus. Dan gevorderden en daar zit het voorklimmen in. Ik hoop dit voor volgend jaar febuari al rond te hebben. want dan kan ik spullen aanschaffen om dan in de krokusvakantie lekker te gaan klimmen in oostenrijk in het zillertall waar wij ook skien.

Zo doe ik dus en een cursus en zelfstandig. Slim of niet?
 
[laatste wijziging op 30-03-03 om 11:37][laatste wijziging op 30-03-03 om 11:28 ][laatste wijziging op 30-03-03 om 11:26 ]Hi lui...

Een cursus is geen slecht idee. Maar weet je ongeveer welke kant je opwil?
Op de NKBV-site had je het over klimmen in de Alpen. Op dit forum was je wat algemener, en had je het even over watervalijsklimmen. Wil je voornamelijk sportklimmen, of alpineklimmen, rots, sneeuw/firn, klettersteigs, mixed, watervalijs? Een alpinist beheerst al deze vormen in meer of mindere mate, maar daar ben je jaren mee bezig. Ik kreeg de indruk dat je een beetje haast had..
Ervaring is niet iets wat je op een cursus leert, Een cursus is UN ervaring an sich. Ervaring verzamel je door jarenlang erg je best te doen, veel tochten te maken, veel te lezen en te discussiëren, en soms op je bek te gaan (niet te letterlijk). Dat kan je bereiken door een mix van cursussen te volgen, zelfstandige tochten te maken en zoveel mogelijk meegaan met lui die beter zijn dan jij. Dat redt je niet als je alleen in de hal klimt en af en toe in de sportklimrotsen, denk maar aan het antwoord dat je kreeg van ene xray op deze vraag. Overigens is het een goed idee om mee te gaan met de mannen MC op. Ga jij een hoop van leren.

En Stokmans.. Ik bewonder je enthousiasme en daadkracht, maar kijk nou zelf. Neem de topic 'Dagje klimmen in B'hoek'. Aan het begin van de thread zit je nog op cursus die je over twee weken afrondt. Drie dagen later heb je die cursus afgerond en 'mag je naar buiten'(?). En aan het eind van de thread noem je jezelf een ervaren voorklimmer.
Beat's me.. Maar het doet je geloofwaardigheid geen goed. Zeker niet als je dan iemand, die wat bazelt over watervalijsklimmen voor gevorderden, meedeelt dat je het best allemaal zelf kan doen. Dan vraag ik me dus af welke serieuze bergen in de Alpen jij het laatste half jaar allemaal beklommen hebt.


Meer weten??

:7
martin
 
ik heb cker geen haast.

Wat ik precies wil is dat eigelijk een mix tussen alles. Ik wil eigelijk de cursussen volgen die ik nodig heb zodat ik bijna elke berg kan gaan doen. Haast is er cker niet bij maar snel leren is mooi meegenomen ;)

Wij zijn trouwens de mannen van MC?

Zeker niet als je dan iemand, die wat bazelt over watervalijsklimmen voor gevorderden

HOHO iemand die wat BAZELT? dat kwam niet zo leuk over maar ik kan me in die opmerking vinden.

______________________________________________________

Ik wil dus gewoon de juiste cursussen doen en toch zo goedkoop mogelijk uitzijn. en als ik dan een hoop mezelf kan leren ga ik geen cursus doen van ruim 600euro snappie?

Ik ga eerst me cursussen in de hal doen en dan ga ik eens kijken naar de beste cursussen die ik dan kan volgen.

Kan iemand me trouwens een lijstje aanraden in welke volgorde ik het, het best kan doen?
 
>Ik wil dus gewoon de juiste cursussen doen en toch zo
>goedkoop mogelijk uitzijn. en als ik dan een hoop mezelf kan
>leren ga ik geen cursus doen van ruim 600euro snappie?

Doet me denken aan een geweldige uitspraak:
If you think knowledge is expensive, try ignorance.

Cheers en succes met je cursus.
Frank.
 
flauwe reactie...

[laatste wijziging op 30-03-03 om 16:33]>Van Stokmans had ik begrepen dat hij pas z'n klimcursus
>succesvol heeft afgerond en sindsdien gecertificeerd (?)
>voorklimmer is.. Wat z'n ervaring op dit gebied is weet ik
>eigenlijk niet.. Yo.. Wat was je laatste major klimproject??


Martin,

Ongetwijfeld bedoel je het allemaal heel vriendelijk, maar het komt bij mij (ik heb die cursus samen met Maarten gedaan) toch wel wat neerbuigend over. De vraag die jij stelt, "wat is je laatste major klimproject" is een, mijns inziens, beetje vervelende en in ieder geval retorische vraag. Jij kunt uit onze verhalen ook wel opmaken dat we nog geen bergen beklommen hebben of grote wanden, en dus ook niet zoveel projecten gehad hebben. Waarom dan zo'n vraag, als je het antwoord toch al weet?? Ervaring hebben we dus nog niet nee. Misschien overschatte Maarten zichzelf een beetje, en het is goed dat je daar een kritische kanttekening op maakte, maar dit was dus iets te cynisch naar mijn mening.


Uiteraard kun jij, met al je ervaring, waar je tot op zekere hoogte trots op mag zijn, maar niet mee te koop hoeft te lopen, ook wel bedenken dat onze opgedane kennis nog niet genoeg is om van "ervaring" te spreken. Dankzij die cursus weten wij nu wat wel en niet veilig is, hoe je, in fatsoenlijk behaakt terrein, voorklimt, en hoe je een standplaats bouwt. Monte Cervino ís veilig terrein, en met wat wij geleerd hebben kunnen we daar prima toe. Dat is mijn idee ervan. Ik beweer zeker niet dat ik voldoende ervaring heb om elke situatie het hoofd te kunnen bieden, maar simpe voorklimmen leer je (na een cursus zoals wij gedaan hebben) door veel te oefenen, en niet door nog meer cursussen. Wij zijn de komende jaren nog niet van plan om zoals jij doet, alpien te gaan klimmen, en dus willen we eerst een tijdje in behaakte gebieden zelf klimmen, daarna leren werken met nuts en friends, en dan zien we wel verder.

Waarschijnlijk is dit een meningsverschil, en dat kunnen we beter via de mail verder uitspreken, adres is pbouman@student.han.nl

Overigens wel bedankt voor het compliment dat je maakte in je antwoord aan Saleplaza: "Als je met de mannen van MC meegaat, kun je ook heel wat leren" Ik begrijp hieruit dat we niet helemaal rookies zijn? :7 Thnx!!

Pieter
-Ook zin om te klimmen!-

"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien-
 
RE: flauwe reactie...

Al goed.. Blij dat je hetzelf effe allemaal in het juiste perspectief zet. En over dat neerbuigende.. leuk hè, zo'n spiegel.. ;-) ??

Kijk. Als je jezelf een ervaren voorklimmer noemt die 6a wanden (waarschijnlijk in een toprope?) heeft 'bedwongen' heb ik geen medelijden met je. Dan wordt ik erg nieuwsgierig. Loop je op een dergelijke manier met je 'ervaring' te koop dan wil ik dat wel toetsen. Zeker als je vervolgens een jong iemand pertinent een verkeerd advies geeft.

Bescheidenheid siert de mens

:7
 
[laatste wijziging op 30-03-03 om 20:22]Bazelen ja...

Dat zul je met me eens zijn als je deze thread over twee jaar nog eens terug leest.

De beste manier om je in de bergen thuis te voelen is veel in de bergen zijn. Het maakt voorlopig niet uit wat je daar doet. Wandelen, klauteren, kletteren... Als je er maar bent. Het weer in de gaten houden, dieren bekijken, rots voelen, uit beekjes drinken, de sterrenhemel ontdekken, kennis maken met het huttenleven etc. etc. Absorbeer het ritme van de bergen. Leer van de mensen en klimmers die je ontmoet in de hutten of op de campings. Je herkent ze vanzelf.

Ben je de gebaande paden beu, en heb je nog geen ervaren klimpartners leren kennen kun je denken aan een C-1 of C-2 cursus. Waarom een C-1? Omdat je je met een C-1 (of C-2, afhankelijk van je niveau) in één keer verdiept in alle aspecten van het Alpinisme. Dat leer je niet op een rotsklim of sportklimcursus, en ook niet op een watervalijscursus.
Met je dan opgedane kennis is het vervolgens heel goed mogelijk om zelf Alpine toeren te maken in gebieden waar je voorheen niet durfde te komen. Hiermee doe je veel ervaring op. Het kan nuttig zijn verdere cursussen te volgen of gidsen in te huren, maar het is niet noodzakelijk. Bedenk dat de pioniers van het Alpinisme helemaal geen cursussen kende en alles helemaal zelf hebben moeten uitvinden.

Hoever je uiteindelijk komt hangt helemaal af van je fysieke en psychische gesteldheid. Ik noem klimmen weleens 'Filosofie voor de Fysiek'. Ik ken behoorlijk ervaren Alpinisten die er niet eens over denken ooit zelfstandig een tocht te maken. Er zijn lui die in de hal een vette 6 klimmen, maar die in een Alpien III-tje letterlijk in hun broek poepen. Ik ken ook voorbeelden van lui die begonnen met een C-2 en 2 weken later de Grand Capucin beklommen. Hoe zit het tussen je oren? Da's belangrijk. Verder gaat het je een hoop tijd en een hoop geld kosten.

:7
-martin

De Mannen van MC: Stokmans en Bikermike. Van hun kun je een hoop leren tijdens het klimdagje volgende week. MC = Monte Cervino, de bekende en mooie namaak Matterhorn. Het is heerlijk klimmen daar. Of dat op een zonnige zondag zo is waag ik te betwijfelen.
 
RE: flauwe reactie...

Jongens,

Volgens mij hebben we elkaar verkeerd begrepen, ik had deze posting nog niet gelezen en een behoorlijk sarcastische reactie getypt, ik zal hem niet posten.....

Goed, ik heb enkele foutjes gemaakt in mijn postings, ben niet zo nauwkeurig geweest, sorry, zal het voortaan proberen te voorkomen... Ik heb de neiging soms heel sarcastisch te zijn op een manier die anderen niet begrijpen, dat maakt het af en toe wat moeilijker.

Dit is wat ik had getypt n.a.v. de cursus binnen 3 dagen ipv. 2 weken:

<Sorry hoor, maar zelfs ik kan niet in 3 dagen tijd 2 weken overbruggen (maar ik zie het wel staan; de cursus was afgesloten 3 dagen later, maar als extraatje zijn we naar Duitsland gegaan, en daar moesten we 11 dagen op wachten, bijna 2 weken dus...)>

Ik vind 'pertinent een verkeerd advies' niet erg positief klinken, ik doe m'n best, en als je commentaar wil geven, sta ik daar open voor, maar ik heb ook een mailadres en bestaat er een mogelijkheid tot het sturen berichten via deze site, doe dat dan, dan kan ik m'n berichten verbeteren! Volgens mij heb je een hoop ervaring, een hele hoop zelfs, meer dan ik, corrigeer me dan in plaats van dit soort berichten te posten.

Als jullie het er verder over willen hebben, via de mail aub...

Maarten
-geen discussies, zonde van de sfeer en goede verhoudingen....

www.theanalogproject.tk
 
RE: flauwe reactie...

[laatste wijziging op 31-03-03 om 23:59]Yo..

-geen discussies, zonde van de sfeer en goede verhoudingen....

Ben ik het niet mee eens!
Wel discussies.. Inhoudelijk interessant graag! Veel!

-Ik vind 'pertinent een verkeerd advies' niet erg positief klinken...

Hoe zou jij het formuleren?
Een béétje een verkeerd advies?
En waarom?

Hee Hawww..

:7
martin
 
RE: flauwe reactie...

>Ben ik het niet mee eens!
>Wel discussies.. Inhoudelijk interessant graag! Veel!

Maar dan wel interessant voor zoveel mogelijk mensen natuurlijk :)

Raymond
- houdt niet van discussies tussen slechts 2 mensen :)
 
RE: flauwe reactie...

Ik zie deze discussie niet als interessant voor anderen hier, hoogstens informatief ('hoe moet je het dus niet doen...'). Dit is een discussie tussen 2 mensen die uit irritatie is ontstaan, een discussie met een andere oorzaak (materiaal, technieken, weet ik veel) kan daarentegen heel interessant zijn

Over dat pertinent verkeerd advies: Je kunt me een hoop vertellen, maar niet dat ik nooit gelijk heb. Als je het zou formuleren als: "Je moest eens weten hoe vaak je het mis hebt", dan ga ik nadenken en voel ik me ook niet aangevallen, slechts gecorrigeerd. 'Pertinent' zie ik als 'altijd', en een beetje verkeerd bestaat niet, het is goed of fout...

Gtrz,
Maarten
-vind het he-le-maal niet erg om wat op te steken van commentaar

www.theanalogproject.tk
 
ieieieieie... (uitroep van pure wanhoop en frustratie)
Kunnen jullie Nederlanders es niet voor 1 keer deftig discutieren met duidelijk argumenten zonder te moeten verwijten over en weer gooien.

Goe, een nieuwe start en ik wil hier geen excuses in welke vorm dan ook zien. Enkel posten als je iets binnen het topic te zeggen hebt. Voor andere dingen kan je me emailen.

Onze dikke vriend Saleplaza (aka Erwin) vraagt zich dus eigenlijk af of het nuttig is om zo'n cursus te volgen. Dus als de mensen nu eens duidelijke argumenten pro en contra willen geven en niet in elkaars haar te vliegen.

Persoonlijk vind ik al 1 reden om een cursus te doen: veiligheid. Leren klimmen an sich leer je door te oefenen. Snel en behendig knopen leggen leer je door te oefenen. Veiligheid leer je NIET door te oefenen want je bent al lang dood eer je nog maar iets geleerd hebt.

Voila, en nu deftig he mensen.

groetjes,
Jan
 
Persoonlijk vind ik de discussies tussen de heren van de Motor Club (of betekende MC nu iets anders) en Martin wel aardig. Lijkt een beetje op de discussies die je in de kroeg hebt na een paar biertjes; Iedereen heeft een standpunt ingenomen en komt daar maar moeilijk vanaf.
Verder krijg je toch wat meer inzicht in de personen achter de namen, wat de site voor mij aantrekkelijker maakt.

Afijn, terug komend op de orginele vraag:
Het advies van de NKBV is terecht. Zij kunnen m.i. nooit adviseren om zonder cursus de bergen in te gaan. Ze weten via de telefoon niet wat voor persoon je bent en als er wat gebeurt, is dat wel heel vervelend.
De realiteit is natuurlijk dat er diverse mensen zijn die wel ervaring hebben, maar nooit een officiele cursus hebben gedaan. Mensen die met pa&ma de bergen ingegaan zijn van jongs af, mensen die door vrienden in de bergen zijn geintroduceerd, mensen die helemaal zelfstandig de bergen in zijn gegaan. Deze 'zelfstandige' ervaring varieerd van een bergpadje lopen tot bigwall klimmen.

Zelf heb ik mijn eerste ervaringen (naast een normale huttentocht) ook opgedaan door met vrienden de bergen in te gaan. Na een aantal jaren heb ik besloten om een cursus C2 te volgen om enerzijds wat meer gevoel te krijgen voor de officiele technieken en anderzijds om de leemte van tijdelijk geen klimpartner op te vullen.

Was deze cursus zinvol? ja en nee. Ik heb van de gids wel enkele zaken geleerd, maar had deze ook binnen een halve dag kunnen opsteken. Daarnaast was het leuk om met lotgenoten op pad te zijn (en heb met een van deze lotgenoten later nog eens een berg beklommen) en tenslotte was het weer een week in de bergen, wat uberhaupt weer een stuk ervaring met zich mee brengt.

Ga ik ook nog een C3 doen? Misschien. In principe leer ik meer en sneller van mijzelf en ervaren tochtgenoten, maar deze laatste zijn niet altijd voorhanden. Daarnaast begin ik ook het idee te krijgen dat ik ongeveer aan het einde van mijn competentie zit. Ik heb geen ambities om ooit nog eens de Eiger noordwand op te gaan.

Kortom: Zelfstandig ervaring opbouwen kan dus wel.

groetejs, Jaap
 
RE: flauwe reactie...

Yeah.. right.
Ik zie het nu ook.
Moet zijn: 'een pertinent verkeerd advies geeft'.
Excuus!
:7
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Onze dikke vriend Saleplaza (aka Erwin) vraagt zich dus eigenlijk af of het nuttig is om zo'n cursus te volgen. Dus als de mensen nu eens duidelijke argumenten pro en contra willen geven en niet in elkaars haar te vliegen.

High,

Dat heeft vriend Erwin ook gekregen. Berichten 2, 5 en 10 bevatten vrij aardige adviezen dacht ik zo. En vergeet de bijdrage van Jaap niet. Een goed verhaal.
En Jan, (e.a.) je moet er niet zo zwaar aan tillen. Een beetje peper in de tent af en toe kan geen kwaad. En 'verwijten' horen een beetje bij een discussie. Daar worden we wellicht allemaal wijzer van.

Peace bro..

:7
martin
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan