RE: gewicht rugzak

  • Onderwerp starter maarten van loon (Guest)
  • Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

maarten van loon (Guest)

Guest
Over een jaar wil ik de gehele GR10 in de pyreneen doen. Dit is een tocht van 400 km waar ik twee maanden over wil doen. De bedoeling is dat ik niet van hut naar hut loop maar dat ik wel zie waar ik strand elke dag. Om de 4 a 5 dagen wil ik bijtanken in een dorp voor eten enzo.

Mijn rugzak die ik dan mee ga nemen heb ik gewogen en weegt nu 19 kg. Uit ervaring weet ik dat dit teveel is voor mij, 15 kg is ideaal (ik weeg zelf 74).

Dus er moet ongeveel 4 kg af. mijn rugzak is 3, tent 2,5 slaapzak 0,5. water per dag 2 eten voor vijf dagen 2,5. =10,5
Op de rest valt weinig te winnen, hier heb ik al behoorlijk in gesneden. zie beneden.

Zelf dacht ik eraan om zelf een tent van landbouwplastic te maken =0,75 kg , maar uit ervaring weet ik dat het verre van ideaal is, behalve het gewicht.

Ook aan een zeem ipv handdoek heb ik gedacht. Ik heb een gasbrander, mischien is hier een beter alternatief voor, pak een poncho ipv berghaus mera peak. kleding is minimaal, ga net niet naakt. Briefgeld ipv munten. ehbo is minimaal, ik heb een licht matje. maar 1 pan en 1 bord 1 lepel 1 zakmes.

Dusss... weet iemand een oplossing / alternatief / tip ?
je kunt me hierover ook mailen. mvl26@hotmail.com

ALVAST BEDANKT!
maarten
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Als ik het gewicht van je slaapzak zie (0,5 kilo) en daar dan bij optel dat je een minimum aan kleren mee wilt nemen... Wellicht moet je besparen op andere zaken want anders ga je het heeel koud krijgen.

Op de tent kun je zeker bezuinigen. In plaats van plastic zou ik dan een Bivy meenemen (niet ideaal, wel licht van gewicht). Daarnaast geen zeem, maar een sporttowel (RubyTec bijvoorbeeld).

Tevens mis ik wat zaken die je volgens mij echt nodig gaat hebben (ik denk dan bijvoorbeeld aan een kompas en kaarten).

Maar... je hebt nog even, dus wellicht dat je iets kunt verzinnen om in gewicht te sparen (of juist te trainen om een zwaarder gewicht mee te kunnen nemen).

Raymond
 
Hola..

Yep.. Dat is een bekend fenomeen.. Je zal zelf ernstig moeten nagaan of er ècht niets meer te besparen valt: een pannetje minder (had je al gedaan), bivakzak en/of tarp i.p.v. een tent, een waterfilter van 3 ons i.p.v. een hele liter water extra. Een matje hoeft maar 350 gram te wegen, en een lege 40-liter rugzak komt op 1.5 kilo. Ik kom zo rond de 13 kilo uit op die manier.
Maak voor jezelf eens een complete paklijst van wat je mee wilt nemen, en schrijf erachter wat het weegt. Zet dat op dit prikbord en we kunnen het er verder over hebben.
In ieder geval aan kracht en conditietraining gaan doen..

succes dan...
:7
 
Om het gewicht van mijn rugzak beter te meten heb ik een unster nodig (zo'n veer met schaalverdeling). Hier ben ik naar op zoek maar kan nog niets vinden met een schaalverdeling per 100 gram.

Verder ben ik al wel weer wat actiever aan het trainen. Fietsen voor de bovenbenen, wandelen in nederland voor de kuiten, hardlopen voor de adem, klimmen voor de rest (en de lol!).

Het idee van een vervanging voor een tent staat me wel aan, ook een lichtere rugzak is een optie (ik heb nog een oude, mischien te repareren eagle 50 van nomad). Maar wat is dan een tarp / bivakzak precies. En is het niet zo als ik denk wat het is dat je sochtends wakker word met een hoop vocht in je slaapzak (zweet en dauw).

Is het ook niet zo dat ik wat te hoopvol ben met mijn streefgewicht?? is 19 kilo haalbaar tov de benodigdheden in je eentje??

Alvast bedankt voor jullie reacties!
Maarten
 
Ciao Maarten,

je gaat dus naar de Pireneen dus. Ik loop al zelf vanaf mijn kinderjaren met rugzak. Zoals Raymond ook zegt, het is goed om ook goed te trainen, en ik hoor dat je dat ook doet. Vergeet niet je buikspieren en rugspieren. Doordat je de buikspieren sterker maakt zul je later wat minder last krijgen van je rug en meer gewicht kunnen dragen. Het compenseert elkaar (ik heb een zwakke rug kan er over spreken. Altijd de rugzak verkeerd gedragen totdat jaren geleden een fisiotherapeut mij heeft verteld hoe het echt moet).

Zelf zou ik het heel knap vinden als je volledig autonoom het gewicht van 15 kg gaat halen. Ik ben een alleenloper en mij is het nog niet gelukt, en dan ben ik heel critisch in inpakken. Vaak neem ik zelf geen tent mee in de hoop dat het niet gaat regenen. Wel een dun stuk zeil om een bivak te bouwen voor noodgevallen. Het is extreem maar wil je dat gewicht halen is het vaak noodzakelijk. Een biwak zak is ook aanbevolen maar vaak erg duur, maar ja... als je het vaker wilt gaan doen!

Het gaat je lukken!! Ik zou wel willen weten als je dat gewicht hebt gehaald!?!

Met sportieve groeten,
Siegurd
http://www.go.to/mb2001.nl
 
Hola Maarten..

Ik zit zelf een beetje met hetzelfde probleem.. Ik heb hetvolgende bedacht.. Een nieuwe 40 liter rugzak kost je 200 piek en scheelt 1.5 kilo. Een overweging dus die je als diepteinvestering kan zien... wil je dit vaker doen..
Op de tent kan je ook 1.5 kg winnen.. Er valt het nodige te bedenken met een tarp en een bivy.. Maar in een omgeving waar je wind kan verwachten is een eenvoudige eenpersoons tent een beter idee. Ze zijn er al vanaf 1 kilo.. tussen de 200 en 800 piek.
Een brander + brandstof voor 5 dagen hoeft maar zo'n 500 gram te wegen.. als je gas neemt.

?:7?
 
Hallo.

Mischien lukt het met een goede planing, en weet waar de bevoorrading zit minder eten mee te nemen.
Als je voor 2 dagen eten weet mee te nemen scheelt dat je al een aantal kilo's.
Alleen wat meer pesetas meenemen.
Een vriend van mij heeft tweederde gelopen, mischien heeft hij goede tips.
Sterkte en veel plezier.

Groetjes.

Peter.
 
eindelijk...

Hier dan eindelijk een voorlopige lijst met mijn spullen die ik wil meenemen. Deze lijst is waarschijnlijk nog niet volledig, voorstellen van aanvullingen worden op prijs gesteld. alle spullen zijn in grammen.

rugzak 2460
slaapzak 1580
tent 2520
matje 400
rugzak hoes 120

gasstel 160
gasbus vol 300
pan en houder 300
bord 200
mok en lepel 120

ehbo (norrit beetje verband pleisters tape) 220

koffie met melkpoeder en zoetjes 130 (dat zijn 30 koppen! gaat zeker mee!)
zonnebrand 80
opblaasbaar badje 110
allu reddingsdeken 60
zakmes 110
kompas 60
petzl + 1X batterijen 130 (bat. 80)
2 stafkaarten 200
paspoort met zakje 60
fototoestel met rolletje 300

poncho 420 (ipv berghaus mera peak 900)
fleece berghaus 720
gamaschen 200

zeem 80 (ipv grote handoek 420)

korte broek 420
lange broek 420
falke sok en binnensok 200
tweede paar 200
onderbroek 160 (twee stuks)
shirt lange mouwen 250
t-shirt 200
hemd 100

PER DAG MINIMAAL:
1,5 liter water in petfles 1600
1/2 liter water 560
3x hartkeks 400

DIT IS BIJ ELKAAR 15550 = 15,5 kilo
maar ik mis nog avondeten voor een dag en tussendoortjes om bij te tanken. Het is ook de bedoeling dat er meerdere dagen achter elkaar gelopen wordt dus dat wordt eten maal dagen is extra gewicht. Water scoor ik onderweg wel (hoop ik). Verder ben ik nog wat zaken vergeten als scheerspul (wegwerpmesjes wegen niks) omnizeep (spul waar je je haar en lichaam mee kunt poetsen waar ik de naam niet van weet) en tandpasta en borstel en meer van dit spul. Ook geld weegt een hoop (briefgeld ipv muntgeld?)
eten wordt dus een uitdaging: noodles met cup a soup werken goed en wegen niks (2x noodles + 2x soep en je zit vol!). mischien dat hier wat tips voor zijn?

ALVAST BEDANKT VOOR DE REACTIES!
Maarten
 
RE: eindelijk...

Maarten,

Na een snelle blik een paar suggesties:
Laat het 'opblaasbaar badje 110' thuis. Gebruik een pan als je water of zo ergens in wilt doen (om te scheren/wassen?).

Verder zou ik geen bord meenemen, maar een deksel op een (extra!) pan die je tevens al bord kunt gerbuiken.

Vul je zaklamp met goede, volle Duracell batterijen en draag 'm vervolgens op je lichaam (in een jaszak ofzo). Dan heb je geen extra batterijen nodig en gaan ze tevens langer mee.

Vergeet niet dat je ook een goede zonnebril nodig hebt in de bergen (probeer de Julbo van deze maand te winnen ;o)).

Groeten,

Raymond
 
RE: eindelijk...

Maarten,

Wat me zo opvalt, is dat je met de "zware dingen" (rugzak, slaapzak, tent, en in mindere mate: matje, brander, brandstof, pannen) nog wel wat kunt winnen:

Rugzak: mijn 10 jaar oude rugzak weegt 1580. Tegenwoordig moet je daar zeker onder kunnen komen, denk ik.

Slaapzak: het dekenmodel dat ik nu heb weegt 1700 gram. Maar ik ben druk op zoek naar een type dat max. 1 kilo weegt (bij extreem/comfort-bereik van -5/+5 C).

Tent: ik heb een lichtgewicht eenpersoonstentje gekocht. Weegt 1430 gram. Het is de Jack Wolfskin Gossamer. Drieseizoenentent, kan naar zeggen van medegebruikers niet zo goed tegen een dikke laag sneeuw op het dak. Verder prima.

Matje: Mijn cheapo celschuimmatje heb ik tot 3/4 lengte ingekort en weegt nu 320 gram.

Brander en pannen: ik heb zo'n mini-Trangia spritussetje in bestelling staan. Brander en pannen samen wegen 330 gram. Hiermee kun jij misschien nog een paar grammetjes winnen. Je moet dan wel in je dorpjes spiritus kunnen kopen, en als je telkens een liter moet afnemen, moet je dat meeslepen of het teveel achterlaten...

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Groeten,

Frank
 
Ik heb redelijk wat lichtgewicht zooi verzameld omdat ik alles mee wil nemen en niet graag onder landbouwplastic slaap. Mijn rugzak is iets lichter (2,5 kg), maar verder viel het me op dat zelfs de meest licht kookspullen nog altijd vrij zwaar zijn. Mijn nieuwe "keuken" bestaat uit:

-MSR Pocketrocket (echt super!)
-Trangia titanium pan (veel goedkoper dan MSR)
-MSR blacklite koekepan + ultralicht MSR greepje
-MSR Ti Toolspoon (hiermee kun je o.a. eten)
-Klein zwitsers zakmes met mesje, kurketrekker en schaartje (!)
-Lucifers en klein Bic-aanstekertje
-Cascade kitchen towel (werkt ook tegen rammelen)
-Lapland-mok
-MSR kitchen utensils (echt te licht om thuis te laten)
-Zaklamp: Mag Soltaire + extra batterij

Het geheel is zeer licht, maar bevat alle benodigdheden. Voorts een slaapzak van 800 g., een 3/4 T-A-R Ultralite (slaap echt goed!) en een lichte tent (Terra Nova Voyager).
Andere tip: neem geen flessen mee, maar gewoon één Platypus waterzak van ca. 2,5 l. Hier kun je alles mee, ze lekken niet en ze wegen niets.
Rotsharingen zijn vaak nodig: maar neem er gewoon twee mee. Mocht je er meer nodighebben, dan sla je eerst een gat met zo'n ding en plaats je vervolgens een lichter exemplaar.
De volgende stap is toch de kleding: ik ga nooit van huis zonder Gore-tex jas, omdat ik een hekel heb aan ponchos. Weeg echter de kleding die je meeneemt: misschien is er nog wel een lichter broekje of fleeceje te vinden. De Packable hiking pant is mijn favoriet. De regenbroek blijft thuis, want zo'n lichtgewicht broekje droogt in no-time.

Al met al weegt de hele zooi iets van 12,5 kg en dat is inclusief zeer klein wereldontvangertje van Sony.
 
Klinkt behoorlijk goed. Maar is die 12,5 kilo inclusief eten, drinken en brandstof? Ik hoop het wel voor je.

Wat betreft die Gore-Tex jas: ik heb er nu ook eentje, maar die weegt toch al gauw zo'n 800g. En dan te bedenken dat je dat waterdichte 95% van de tijd niet nodig hebt. Bovendien vind ik dat het ademend vermogen lijdt onder de waterdichtheid. Een winddicht jack heb je daarentegen al voor 2 ons. En een poncho in de rugzak voor die 5% dat het regent. Of een paraplu mee. Iets zwaarder, maar ook handig als parasol.

Kwa lichte kleding ben ik erg gecharmeerd van GoLite (www.golite.com).

Groeten,

Frank
 
Hallo Frank.

Een Poncho in de bergen is geen probleem als je wandelt.
Maar als je al gauw gaat klimmen is er een gevaar dat je op je poncho stapt tijdens het stijgen.
Hierdoor kun je je evenwicht verliezen en dan gigantisch op je bek gaan.
Voor alpine klimmen is het onmogelijk omdat je dan niet met je gordel om kunt klimmen.

Voor Wandelen neem ik altijd een poncho mee, maar op alpine touren eigenlijk altijd een Gore-tex jas.
Groetjes.

Peter.
 
RE: eindelijk...

Wat ik mis in je lijstje zijn een paar goede wandelstokjes..... In heuvels en bergen zeker aan te raden en het gewicht van de stokken word ruimschoots gecompenseert door het wandelgemak.

Daarnaast kan je, als je stokjes hebt, met een goede tarp een geweldig onderkomen bouwen. Ik gebruik een tarp van 3.5 x 3.5 meter (680 grammetjes + een onsje haringen).

Wat voer onderweg betreft: als je graag noodles eet dan moet je eens op zoek naar die kleine pakjes noodles in verschillende smaken (Yumyum eet ik altijd). Is lekker, weegt weinig en als je er een gaatje in prikt, het spul een beetje kruimelt en het gaatje weer dichtdoet met een stukje plakband neemt het ook bijna geen ruimte in beslag.

Ook goed eetbaar zijn de droge pasta- en rijstmaaltijden die ik bij een supermarkt koop (Lidl). Kost geen drol bovendien en het is ook erg klein mee te nemen. Beetje knoflook erdoor is erg lekker trouwens......

Peper en zout? Zou ik meenemen, het zout in ieder geval!

Water: als je het er voor over hebt zou je een filtertje kunnen kopen, ik zag er laatst eentje bij Bever, heel klein, weegt niks, soort sifon met ingebouwde filter, redelijk betaalbaar (Dacht f. 135,-). Scheelt je al gauw een dikke kilo misschien. Heb er zelf trouwens geen ervaring mee moet ik zeggen, als je het doet zou ik je ervaringen graag horen.

Bord en badje zou ik thuislaten, eten kan je uit je pannetje en wassen lukt daar ook prima in, en anders duik je maar een beek in.

Succes, Rob.
 
Wat ik zou doen is een 'oefentocht' maken en daarna kijken wat je niet hebt gebruikt en zo te snoeien in wat voor jou persoonlijk minder belangrijk is.

Ik ben het met je eens dat 19 kg een heel gewicht is, zeker in de bergen. Anderzijds heb je een unieke kans om er 2 maanden op uit te trekken, dus de tijd om het rustig aan te doen. Om maximaal te genieten van deze tocht zou ik niet al het comfort (bv een goede tent) thuis laten. Train wat extra in de voorbereiding en plan korte etappes of meer rustdagen. Je hebt tenslotte 2 MAANDEN, 10 tot 15 km per dag is op het eerste oog voldoende. Als ik jou was zou ik al die prachtige wildkampeerplekjes niet willen missen, en geloof me, na 2 dagen onder een zeiltje voel je je wel erg zielig. Bovendien wordt je moreel wel erg onder druk gezet als al je spullen nat worden onder je noodbivak. Geniet van het extra comfort en als je je daardoor super voelt vallen die extra kilo's ook wel mee.

Veel plezier,
Willem
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Na mijn vakantie in het tatragebergte dit jaar ben ik alvast overtuigd dat een poncho errug zuur is als het 5 dagen regent. had ik mijn berghaus maar bij. Ik weet dat het weer in de pyreneen (franse kant) best wel nat kan zijn en ik heb er al dagen opzitten met alleen maar regen daar. Dus mijn jas gaat mee.

Omdat ik inderdaad genoeg tijd heb kan ik best wel wat kilootjes meenemen omdat ik niet elke dag grote afstanden hoef af te leggen, het enige is dat hoe minder gewicht ik heb hoe meer eten ik mee kan nemen en dus langer in de bergen kan blijven.

Mijn comfort is me ook te belangrijk om daar in te snijden. Er is aan het einde van een natte zware dag niks beters als in een fijne ruime tent in een warme slaapzak te kruipen. Dan ziet het de volgende dag naa een goede nachtrust er ook niet meer zo dramatisch uit.

Ik ga nu voornamelijk zoeken naar oplossingen in eten en drinken. Die yumyum noodles heb ik ook gehad in tjechie, kosten 6 kroon (40 cent), en twee pakjes is genoeg met wat vis of soep er doorheen. Weegt absoluut niks. Dus een geode voorraad noodles gaat sowieso mee. Chocola is wel erg goed om op te lopen maar daar wil ik nog wel eens wat lichtere alternatieven voor (iets met veel suiker en vet). Ook hartkeks zijn leuk maar niet overal verkrijgbaar in het buitenland, ook hiervoor zoek ik nieuwe alternatieven.

maarten van loon (mvl26)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan