[RECENSIE] Ik zag twee beren… WILDKAMPEREN (Lobke Dijkstra)

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Lobke Dijkstra houdt wel van de buitenlucht. En van kamperen. En van reizen. En dat heeft haar inmiddels de hele wereld rondgebracht, meestal op de motor, maar bijna altijd wildkamperend. En om te laten zien dat wildkamperen helemaal niet eng is, maar juist een enorm gevoel van vrijheid geeft, schreef ze dit handboek voor avontuurlijke kampeerders.

Geen survivalboek

Veel mensen denken bij wildkamperen dat het gaat om overleven, om survival. Onder een zeiltje met twee stenen vuur proberen te maken, terwijl je bessen uit de vrije natuur weg probeert te slikken. Lobke laat in haar gids zien dat dat helemaal niet zo is. Wildkamperen hoeft helemaal geen survival te zijn en deze gids is dan ook duidelijk geen survivalboek. Het is juist een boek dat twijfels wegneemt en laat zien dat wildkamperen misschien wel de mooiste manier van reizen is. De beren op de weg die mensen vaak zien (nu snap je ook de titel), neemt zij volledig weg.

Inspirerend
En dat doet ze op een heel inspirerende manier. Niet alleen door heel duidelijk eventuele twijfels te benoemen, maar ook door met eigen anekdotes te laten zien dat wildkamperen je op veel manieren enorm positief kan verrassen. Bijvoorbeeld door mensen te ontmoeten die verbazingwekkend gastvrij zijn ten opzichte van een vreemdeling die op zoek is naar een slaapplek. Of dat je er als wildkampeerder na een paar weken helemaal niet als een zwerver uit hoeft te zien.

Meegenieten
Wat mij misschien nog wel het meest bevalt aan dit boek is dat Lobke je als lezer laat meegenieten met haar voorliefde voor wildkamperen. Geen saaie lijstjes of checklists, geen hooghartige toon om het even allemaal uit te leggen vanuit de optiek van een kenner. Nope, gewoon lekker veel anekdotes van eigen avonturen en precies vertellen hoe zij zelf als het ware is gegroeid in het wildkamperen en wat je kan doen om het probleemloos te doen.

In één ruk uitlezen en dan… de kriebels
Het recensie-exemplaar van dit boek werd op een vrijdagmiddag afgeleverd door de post. Na werktijd begon ik te bladeren en te lezen en ik heb het boek dezelfde avond nog in één ruk uitgelezen. En ik kan niet anders zeggen dat het direct begon te kriebelen. Na ruim een jaar niet meer buiten te hebben geslapen vanwege COVID had ik het geluk dat een week later de boel hier in Spanje werd versoepeld. En dus direct weer een nachtje buiten geslapen. Tentje, slaapzak, matje en wat eten in de rugzak en gaan! En dan is er dat gevoel van herkenning als je tentje eenmaal staat: wildkamperen is écht top. En met de praktische tips uit deze gids wordt het alleen maar leuker!

Kortom: een aanrader!
Voor mij is dit handboek voor avontuurlijke kampeerders een absolute aanrader, zowel voor beginners als de fervente wildkampeerders die gewoon dat gevoel van herkenning willen delen (en zeker ook nog iets kunnen leren uit dit boek!). Leuke en praktische tips, veel mooie foto’s, gemakkelijk en inspirerend om te lezen. Overigens ook het ideale cadeau voor je vriend(in)/partner die altijd beren op de weg ziet zodra jij een weekendje samen wildkamperen voorstelt!

NB: Mocht je dit boek willen aanschaffen, lees dan vooral ook dit bericht door voor een leuke korting (die voor alle duidelijkheid volledig losstaat van mijn enthousiasme voor dit boek!)
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan