Reddingsdeken bij onweer?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Hallo dan,

Ik liep ergens tegen aan tijdens het lezen van verschillende boekies die elkaar een beetje tegenspraken.

Stel dat je ergens o peen alpenweide staat in je tentje en de pleuris breekt uit (en dan bedoel ik dus echt donder en bliksem op hetzelfde moment, heel dichtbij dus): er wordt wel gezegd dat je dan het beste uit de buurt moet blijven van bomen, tentstokken en wandelstokken enzo, en dat je dan het beste je klein kunt maken, gehurkt op je rugzak kunt gaan zitten en zo meer.

Maar nu las ik dat het ook wel goed is om daarbij een reddingsdeken om je heen te slaan. Maar de vraag aan de natuurkundigen/kenners onder ons: maak je je daarmee niet juist een perfecte bliksem-afleider? Da's toch ook een soort van metaal, of heb ik niet goed opgelet bij natuurkunde?

Raymond
- bedacht dit toen hij vanmiddag zowel een alu- als een plastic reddingsdeken/bivakzakding inpakte in z'n rugzak, met de wetenschap dat er in de Pyreneeën komend weekend waarschijnlijk wel wat donder en bliksem is te verwachten...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Raymond,

Het maakt niet zoveel uit; de vraag is meer of je geaard bent. Heb je rubberzolen waardoor je je isoleert van de aarde dan ben je geen bliksemafleider, ook niet met een alu dinges om. Sta je op je sokken, dan ben je ook zonder reddingsdeken al een risicofactor omdat je een geaard punt bent dat (iets) hoger is dan het maaiveld.
Misschien is het zelfs wel zo dat als de bliksem in je slaat en je hebt een reddingsdeken om de meeste stroom via de reddingsdeken naar de grond gaat (mits-ie de grond raakt natuurlijk). In dat geval is het met reddingsdeken zelfs iets veiliger. Maar je staat zo dicht bij de stroom, dat het electrisch veld je hoogstwaarschijnlijk al een hartfalen bezorgt. Of het dan nog uitmaakt in welke mate je daarbij gefrituurd wordt is maar de vraag....

Groetz,
Dennis

- Zonnig en 31 graden, m.a.w. ben in Ecuador aanbeland -
 
Raymond,

De website http://www.katco.uk.com/mandm.htm meld over Mylar (d.i. het materiaal waarvan een reddingsdeken is gemaakt) het volgende:

"An electrical barrier in motors, transformers and wire, cables and a host of uses in electronic and aerospace equipment.
A thermal and electrical barrier in wire and cables."

Volgens deze site is Mylar dus een electrische bariere.

In dit pdf-je van DuPont Teijn Films staat:

http://www.dupontteijinfilms.com/datasheets/mylar/healthsafety/h05324-1.pdf

"It is used as an electrical barrier in capacitors and motors..."

En als ik zo wat verder google word Mylar dus meestal gebruikt voor electrische isolatie dan wel afscherming ipv geleiding. Dus ik denk dat als je dan toch te maken krijgt met onweer je reddingsdeken je juist beschermd tegen bliksem.

Dit is misschien wel een leuke: wikkel je reddingsdeken om je slaapmatje, ga daar op staan en ik denk dat je prima geisoleerd bent van de grond.

Wie wil bij het volgende onweer proefkonijn zijn? :D

Eins
 
Hmm, even over dat geïsoleerd staan. Op rubberzolen staan, of een reddingsdeken, dat zorgt niet voor isolatie. Er staat zo'n spanning tussen wolken en aarde die er voor zorgt dat er een vonk over springt van wolk tot aarde, honderden meters, en dat noemen we bliksem. Als die vonk al die honderden meters door (slecht geleidende) lucht overbrengt, denk dan niet dat hij, omdat jij rubber zolen draagt, niet door jou heen kan gaan! Veiligheid in een auto omdat je op rubberbanden staat is berust op dezelfde onzin; toch ben je in een auto veilig omdat je in een zogenaamde faraday kooi zit (yep, wel opgelet bij natuurkunde! :) ), die ervoor zorgt dat het elektrisch veld niet tot jou doordringt. Ik zou me zo voor kunnen stellen dat je, als je een reddingsdeken om je heen slaat, ook een soort faraday kooi creëert, maar dat is alleen maar boerenverstand-giswerk...

Hoop wat geholpen te hebben! :)

Groet,
Sjoerd
 
Volgens mij moet een kooi van Faraday geaard zijn om te werken, maar das alweer een tijd geleden dat ik daar over heb gelezen en het moet een geleider zijn geen isolator. Ik denk dat een niet-geaarde reddingsdeken geen kooi van Faraday is, niet in het minst doordat een reddingsdeken niet geleid, maar juist een barrier is voor electriciteit.

Eins
 
Sjoerd,

'Vroeger' (ouwe vent da'k ben) dacht ik dus dat mijn tent ook gewoon als soort van kooi van Faraday kon functioneren. Maarschijnbaar gaat die vlieger ook niet ook. Zelfs niet als het heel hard stormt.

Raymond
- heeft de hike in elk geval verzet naar volgende week, want wandelmaatje Gary kan niet komend weekend :(
 
Je hebt wel gelijk, maar toch sla je de plank mis... Inderdaad, als de bliksem eenmaal in je slaat zullen die rubberzolen echt niet helpen, maar dat is dan ook niet te reden om geisoleerd te staan. De bliksem zal de weg van de minste weerstand kiezen en dus de korst mogelijke weg door de lucht nemen naar een geaard punt. De kortst mogelijke weg is naar een hoger gelegen geaard punt (boomtop of zo). Als je zelf geaard bent, ben je een hoger gelegen geaard punt. Sta je op rubberzolen dan ben je dat niet en is de kans dat de bliksem in je slaat kleiner. Maar als-tie toch in je slaat, dan ben je net zo hard de pineut. Voor autos op rubberbanden hetzelfde verhaal: ze verkleinen de kans op inslag, maar beschermen niet tegen de inslag als-tie toch optreed.
OVerigens geleid rubber aanzienlijk slechter electriciteit dan lucht, omdat lucht bij voldoende veldsterkte te ioniseren is, en rubber niet.
Ennuh, een kooi van faraday beschermt ook als-tie niet geaard is, alleen kan de lading dan nergens heen, dus als je uitstapt met één hand aan je portier stroomt de lading uit de kooi van faraday via jou en ben je enigszins verlaat alsnog de gebraden haan....

Groetz,
Dennis
 
Hmm, nouja, natuurkunde is toch blijkbaar net té lang geleden.. :) (twee jaar.. hmm...)

Maar goed, zijn we uiteindelijk niet dichter bij het antwoord op de vraag of we Raymond veilig de pyreneeën in kunnen sturen als het onweert en hij wil een reddingsdeken om zich heen slaan. Of vooral waarom? Ik kan geen verklaring meer bedenken, namelijk..

Groet,
 
Volgens mij had ik wel een verklaring gegeven....
En er kwam ook nog iemand met isolatie-dinges van zo'n reddingsdeken...

Groetzels,
Dennis
 
Leuke vraag Raymond. Zo leuk dat ik het niet kon laten om zelf maar een aan het experimenteren te gaan. En nee ik heb niet gewacht totdat de bliksem insloeg. Gewoon mn multi meter en gekeken hoe goed mn redding dekentje geleid. Conclusie: Gouden kant geleid slecht tot heel slecht. Zilveren kant geleid heel goed. Dat zal wel een goed geleidende coating zijn dus.

Ik zou dus geen redding dekentje gebruiken bij bliksem; als je het om je heen slaat dan wordt je een hoger gelegen aardpunt.....

Trouwens ik heb een stage mogen lopen bij het 1 van de 2 hoogspannings laboratorium in dit land. Was heel leuke stage. En heb daar zelf kunstmatig gegenereerde bliksem mogen schieten. Een 100tal micron meter dik dekentje gaat je niet helpen hoor. Geen schijn van kans. Dat brand meteen weg. Jammer dat ik er niet meer kom anders had ik wel een proefje willen proberen. Een soortgelijke proef heb ik gezien op de vleugels van de Appachie helicopter. En die hield het soms ook niet als het materiaal van de vleugels niet goed was.(te weinig stroom geleidend matriaal)

De beste plek bij bliksem is inderdaad in je auto. De kooij van farenday waar de wand van de kooi altijd dezelfde potentiaal heeft.
Dat na een inslag er nog rest lading in de auto kan zitten is fabeltje. Een auto is niet echt een condensator waar lang lading in kan blijven zitten. Die lading zal zeer snel naar inslag weg lopen.
Maar voor de zekerheid je auto tegen een boom of paal pakeren na inslag kan geen kwaad hoor als je het maar zachtjes doet. :-)

Greetings,
Asjemenou
 
Tsja,

Ik zou het zonder problemen doen als je het dekentje wil gebruiken om niet af te koelen (zilveren kant naar binnen) en om de boel onder je een beetje droog te houden. Volgens mij is de hoeveelheid metaal die er in verwerkt zit dusdanig klein dat je niet echt interessant bent als inslagpunt. Niet meer dan anders bedoel ik. Maar ja, ik heb natuurkunde dan ook laten vallen.;-)

Hoe zit eigenlijk met mensen met een beugel, speciaal het 'buitenboordmotor'-model? Lopen die een extra risico bij onweer?

groet,
Richard

- op naar de Harz voor een weekje fietsen, wandelen, sauna en totaal passief op de bank hangen
 
>Hoe zit eigenlijk met mensen met een beugel, speciaal het
>'buitenboordmotor'-model? Lopen die een extra risico bij
>onweer?
>
De wetenschappelijk verantwoorde Mythbusters:+ hebben ooit iets soortgelijks getest. Het ging toen om piercings, of die de bliksem aantrokken. (dus ook metaal aan de buitenkant van je gezicht)
Pas toen ze een complete deurknop in de testkop staken was er volgens mij een resultaat, dus een beugel zal denk ik wel meevallen:7

Groetjes,
timo
 
Ik denk zelfs ook dat als de bliksem inslaat, in jou, en je hebt een reddingsdeken om, dat dat ding terplekke smelt of verbrand en dat je dan een gebraden haan bent met aangemeten beugel.

Pjotr
 
Leuk de
Buitenboord motor ;-) , maar niet aanhouden op grote hoogte.

Houd je ook niet vast met beide handen aan geleidende tent palen.
De statische lading bij bliksem kan hier voor problemen zorgen.


Hoger = Dichter bij de bron van mogelijke inslag


Heb in de Alpen, hoger dan 3500 meter onweer meegemaakt.
Metaal gaat dan "zingen" dit ontstaat door statische lading.

bedenk dat ook in laagland boeren en vee door bliksem getroffen worden, dus zekerheid is er nooit.

Bert
 
Weten jullie dat er zelfs mensen op de aarde rondlopen die gewoon meerdere keren in hun leven door de bliksem zijn geraakt? Dat is hetzelfde als wanneer je meerdere keren de loterij zou winnen!
 
Ik denk dat er meer mensen op de wereld waren die het niet kunnen na vertellen.
Ik zou het gokje niet wagen (over loterij gesproken).

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, heb ik er weer een kind bij??? :-)).
 
Hee Peter,
Je hoeft niet bang te zijn hoor, ik weet gelukkig wie m'n echte vader is :) Overigens, ik vind het wel jammer dat we tegenwoordig niet meer op zo veel plaatsen Vos-bier kunnen vinden. Ik vind het altijd toch heel lekker bier.
 
Aha, heeft nix met folies te maken, maar lekker onderwerp. Zelf ben ik genieter van een lekker Christoffel biertje, komt uit Roermond.
Smaakt heerlijk bij mooi weertje onder de afscheiding van de zon door een reddings dekentje . . . . :9

bertus
 
Aha, heeft nix met folies te maken, maar lekker onderwerp. Zelf ben ik genieter van een lekker Christoffel biertje, komt uit Roermond.
Smaakt heerlijk bij mooi weertje onder de afscheiding van de zon door een reddings dekentje . . . . :9

bertus
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan