Regenbroek


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo mede-hikers,

naar aanleiding van de eerste materiaalbezinning van Joeri, een voor mij interessant nieuw item om te bespreken, namelijk de regenbroek. Waarom interessant? Omdat ik er gewoon nog niet uit ben wat nu echt het meest handig is. Uiteraard is dit voor iedereen verschillend, maar daarom de vraag wat iedereen zoal gebruikt en waarvoor (niet).

Zelf loop ik in de wat nattere en koudere seizoenen in een gewaxte fjallravenbroek en verder vooral in een afritsbroek. Verder loop ik het hele jaar door vooral hikes in Nederland en België en wil ik in de zomer een trektocht door de bergen gaan maken. Ik vraag me af of men een extra (gtx?) broek meeneemt of wellicht van een poncho en dan gamaschen gebruik maakt.

Ik hoop op een gezellige discussie waarbij iedereen gewoon aangeeft wat zijn of haar voorkeuren zijn zonder anderen daarbij af te vallen. Het gaat mij er om dat ik een aantal meningen hoor en daar iets mee kan om een regenbroek o.i.d. aan te schaffen.

Hartelijke groeten,

Rutger
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Rutger,

Ik heb alleen een niet-ademende regenbroek die van de lokale fietsenzaak komt. Da's verre van ideaal, want na een paar uur is je "gewone" broek eronder zeiknat van condens enzo. Maar ja, ik loop zelden, laat staan in de regen. Niettemin, als ik enthousiaster zou gaan wandelen moet ik echt eens naar iets anders gaan uitkijken.
Gore-Tex broeken zijn nogal prijzig, het schijnt dat een ademende regenbroek van ander materiaal (bv. Poray 5000 van AGU) ook redelijk voldoet zonder de hoge kosten.

Groetz,
Dennis
 
Ha,

Tja, de regenbroek... Ik heb het jarenlang met een licht niet-ademend pvc-broekje gedaan, maar dat gaat zo vreselijk broeien... Nu is er dan eindelijk een ademende broek, een 3-laags salopet. Bom-proof, en dat is ook meteen het nadeel, want hij weegt 800 gram, en dat draag je het grootste deel van de tijd op je rug als het niet regent. Ik verkeer (nog niet :) ) in de gelukkige positie dat ik er ook nog een dun paclite broekje bij kan kopen, maar dat staat zeker op m'n verlanglijstje. En ooit zal ik ook nog wel eens een paclite jasje kopen, zodat m'n 3 laags thuis kan blijven. Zolang het niet met bakken uit de lucht komt, kan ik dan lopen in softshell kleding. Paclite spul zit dan in de rugzak.

de regenbroek moet dus een duidelijke reden hebben om mee te gaan. Met winterkamperen draag ik in de slaapzak lang ondergoed (de lakenzak mag dan thuisblijven) en ik kan dan 's morgens zo m'n regenbroek eroverheen aantrekken. Dat is warm genoeg.

Als het koud is, en niet al te nat leef ik in m'n schoellerbroek. Haglofs, iets minder dik dan mammut, en dus ook te gebruiken als het iets warmer is. (In de zomer, en onder de 3000 meter is ie uiteraard wel te warm.) Sinds kort ben ik ook in het bezit van een G-1000 broek, maar die heb ik nog niet gewaxt, dus kan daar weinig over vertellen. Ik denk dat ie, eenmaal gewaxt wel zal voldoen voor een lichte bui. Ik vind m nu in ieder geval nog een beetje te warm, waarschijnlijk omdat ie nog vrij vol wax zit. Paar keer wassen zal wel schelen.

Zeker in de zomer of de lente, en in ieder geval in alle gematigde omgevingen, heb ik niet zo'n moeite met natte benen. In de zomer loop ik toch vaak in een korte (afrits)broek, en als die nat wordt, soit, dat is zo dun dat het ook zo weer droogt. Als je 's zomers gamaschen draagt, houd je je onderbenen daarmee goed droog. Alleen het stuk tussen je knie, en halverwege je bovenbeen wordt dan nat. Dat is volgens mij geen levensbedreigende situatie... :) Jij oppert het gebruik van een poncho, maar dat lijkt me niet zo prettig, dat flappert zo. Als je al een ademende regenjas hebt is een poncho ook niet zo nodig denk ik. Een regenjas die lang genoeg is om een stukje van je benen te bedekken (parka model) is enerzijds fijn, want houdt meer van je broek droog, maar anderzijds belemmert het je bewegingen een beetje.

Dus, wat is nou makkelijk? Ik denk de normale wandelbroek voor dat seizoen, lente herfst, fjallraven, zomer afritsbroek, of iig kort. Dit in combinatie met een licht ademend regenbroekje als je alleen wandeltochten maakt. Paclite kan, maar een ademende coating (goedkoper maar minder duurzaam) kan ook heel best. Je zal m toch slechts incidenteel gebruiken. Als je bewust vaak de regen en nattigheid opzoekt, kun je beter een duurzamere broek zoeken. Voor alpine gebruik, afhankelijk van het weer, softshell zoals schoeller stof, en daaroverheen als het niet teveel schraapwerk wordt weer de paclite broek. Als je ermee over rotsen gaat jakkeren is sterk drielaags een beter idee. En als je van jezelf weet dat je over je eigen benen struikelt, zoals ik doe, dan is een versteviging onderaan je broekspijp wel handig. Schop je m niet meteen lek met je stijgijzers... :)


En nou de rest!
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hoi Rutger,

Zelf heb ik inmiddels een zware Gore-Tex met ritsen over de gehele lengte.
Ik ben begonnen met een niet-ademende-kost-geen-drol gewone regenbroek, vanuit mn studietijd zelfs nog. Tijdens een meerdaagse trekking in IJsland bleek dit nogal niet comfi en ik was OF nat van de regen OF nat van t zweet. Anyway, ik ben dus echt daaaaagen nat geweest. Not funny.
Voor de volgende reizen vond ik zo'n dure GRTX nog niet nodig (Nepal, daar overnachtten we in lodges, dus kon ik opdrogen. Peru, Bolivia, Namibie, Zimbabwe en Botswana was de regenkans bijna 0,0). Ook voor de weekendjes Ardennen vond ik het nog niet nodig.
Pas in 2001 heb ik voor een 2-tal trekkings die volledig zelfvoorzienend waren (Patagonie) een GRTXbroek aangeschaft. Wel gewacht tot de uitverkoop en toen een Wild Roses gekocht, ietsiepietsie te groot.

Die broek doet het nogsteeds prima. Carl en ik gaan vaak de gewone paden af (in Alaska waren zelfs geen paden ;) )en dan ben ik errug blij dat ik voor de zwaardere, maar ook stevigere/slijtvastere broek heb gekozen. Ook in winterse omstandigheden is het een perfecte broek.

Carl heeft daarentegen gekozen voor een Paclite, we hebben hetzelfde met onze broeken uitgevroten en kunnen dus heel mooi vergelijken.
Mijn broek is gewoon in te lopen met alleen bv thermobroek eronder. Carl zijn broek is echt een ovebroek.
Carl zijn broek is veeeeeeeel lichter en kleiner op te vouwen, maarrrrr.... zit inmiddels al wel onder de seamseal, sporttape en noem maar op aan reparatiemetriaal (dus na 3 jaar issie ook wat zwaarder ;) ).
De broek van Carl was destijds 2x zo duur als die van mij. Ok, ik moet meer sjouwen, maar Carl heeft op dit moment een nieuwe broek nodig voor aankomende winter....

Als je budget mega is en geld geen rol speelt, tja dan zou ik op dit moment voor een paclite gaan, in 2 jaar afraggen en dan weer een nieuwe. Maargoed, je gaf het al aan, die dingen zijn gewoon duur.
Ik kan ook heel erg kwijlen bij die mooie nieuwe broeken, maar realiseer me dan ook dat mijn 'oude' broekie het nogsteeds prima doet :( , ik heb dus geen reden om iets moois te kopen op dit moment. Wat dat betreft heeft Carl het beter voor elkaar ;) .

Wat ik absoluut niet vind werken zijn de gamaschen in mijn regenbroek, die zitten 'ingebouwd' en in de sneeuw kruipen ze gewoon totaan mijn knieen en lopen mijn schoenen nogsteeds vol met sneeuw. Ik gebruik dus in de sneeuw aparte gamaschen die wel gewoon goed aansluiten.
Ik heb erover gedacht ze eruit te slopen, maar in de regengebieden is het toch wel verdomde handig, dus dan maar wat meer gewicht/bulk.

Gamaschen los zonder regenbroek is ook te doen als je een goede winterbroek bezit. Ik zou ze niet als vervanging van mijn regenbroek meenemen als de kans op meerdere dagen regen erg groot is.
Ze zijn wel reuze handig in de sneeuw als het niet sneeuwt (moet je niet op je kont vallen natuurlijk ;) ) of in modderig terrein.

Moraal van het verhaal: bedenk goed wat je kan verwachten op je trip en schaf daarvoor de spullen aan die je nodig denkt te hebben. En dat kan dus voor iedereen weer anders zijn (comfi, zwaar, licht, duur, technisch, no-nonsense)........... pffffffff.....

Groetsels
Petra
 
Rutger,

Ik neem echt zelden mijn regenbroek mee. Niet omdat ik nu eenmaal vaak in de Pyreneeën vertoef, maar gewoon omdat het me vaak niet of nauwelijks iets kan schelen dat mijn benen nat worden. Die drogen toch vrij snel weer op.

Meestal heb ik voldoende (in de zomer) aan mijn Zip'n'Go van Royal Robbins. Daar ben ik dan ook zo aan gehecht dat ik er inmiddels twee van heb.

Wordt het kouder, dan draag ik de Varius Guide pant van TNF (http://www.hiking-site.nl/indekijker_tnfvariusguidepant.php). Niet zo zeer vanwege regen, maar vooral vanwege de sneeuw. Als je immers ff lekker onderuit gaat of wil zitten, dan is zo'n broek wel zo prettig.

Maar mijn regenbroek (overigens ook een TNF) gaat echt zelden mee. Ik heb 'm destijds redelijk duur gekocht maar denk dat ik 'm in de afgelopen 3 jaar pas 2 keer heb aangehad!

Raymond
- draagt bij tijd en wijle ook gammaschen overigens
 
Hoi

Ik loop veel in noordelijke streken (Zweden) en gebruik mijn broek ook tijdens mijn werk als gids op Spitsbergen.

Tijdens het lopen loop ik veel in een Fjallraven X1000 (wat is de letter ook maar weer?) broek. Ook in de zomer een lange, aangezien ik anders overhoop gestoken wordt door muggen. Deze broek is erg fijn, omdat muggen er niet doorheen komen. Hij zou ook waterdicht/afstotend moeten zijn, maar dat valt wat tegen. In het begin wel een beetje, maar na een paar keer wassen was de wax weg, en nu is ie net zo nat als anders. Het is wel mogelijk om hem weer op nieuw te waxen, heb dat een keer geprobeerd, maar heeft niet echt een goed resultaat..

Ik ben begonnen met een goedkope ademende regenbroek van Perry. Deze broek bleek echter al snel twee kanten op te ademen, kortom hij was zo lek als een mandje... Ik heb toen even een nieuwe broek gehad, Mammut, een of andere laminaat geloof ik. Was een geweldige broek, ritsen langs de hele zijkant, gamaschen erin. Helaas die een keer ernorm kapot gescheurt op de kont, dus op zoek naar een nieuwe. Die broek had ik blind weer gekocht, maar was niet meer te krijgen, en op dit moment even geen geld voor iets nieuws.

Omdat het in Zweden toch nog wel regelmatig gebeurt (zeker wel 1 dag per vakantie tot nu toe) dat het veel regent, heb ik het er zeker voor over om een goede broek mee te nemen. Dan kost die maar wat, en weegt ie maar wat, maar liever dat dan je spullen nat. Gamaschen wil ik er ook per se in, dit omdat ik op Spitsbergen nog wel eens naast de zodiac moet springen om de toeristen aan de kant te krijgen. En zo af en toe is het water dan hoger dan m'n laarzen, en die gamaschen houden dan net dat water een paar seconden extra tegen, waardoor ik niet met natte voeten hoef te lopen.

Goed, succes ermee.

Arjen
 
Het is een beetje afhankelijk waar je de broek gaat gebruiken. Als je veel of vaker in de noordelijke streken vertoefd (ijsland/schotland/scandinavie) dan zou ik voor een goed ademende broek kiezen omdat de broek dan als hikebroek en niet alleen als regenbroek fungeert. Ben je meer bezoeker van gemiddeld gezien warmere en drogere streken dan is eventueel een eenvoudigere broek voldoende.

Blijft lastig: zelf heb ik 2 GTX broeken. 1 voor de winter (salopetvorm / 3-laags / zwaar uitgevoerd) en 1 voor de zomer (normale broekvorm / 3-laags XCR / licht van gewicht / beide modellen doorlopende rits voor ventilering)

Zelf eigenlijk alleen maar slechte ervaringen met PVC-achtige broeken
Alles plakt na een half uur en als de broek dan uitgaat koel je
direkt stevig af.

Succes met je keuze

Buitenbeentje
 
Zelf heb ik een paar maanden geleden een goedkope broek (K-way, niet of amper ademend, korte rits en ontworpen als een aardappelzak)gekocht omdat ik nu eenmaal iets nodig had voor reddingen in de sneeuw en op de gletsjer. Daarvoor geschikt, maar meer ook niet. M'n vriendin heeft ze gedragen in Noorwegen en vond ze echt onaangenaam. En dan moet je weten dat m'n vriendin beweert nooit te zweten. Iets ademend lijkt me dus echt geen luxe. Licht mag het ook wel zijn omdat het toch meestal in m'n rugzak zit.
Zit ik zelf nog altijd met de vraag welke optie kwa risten het beste is. Korte ritsen lijken me uitgesloten omdat dat te weinig ventileert. Klassiek is er de volledig doorlopende rits, maar dat schijnt soms irritant te zijn onder klimgordel op heupgordel van rugzak. Sommige fabrikanten hebben daarentegen ritsen die niet helemaal doorlopen (bv. Arc'teryx) of een zogenaamde 'rainbow zip' (bv. MH Ethereal Ice broek) maar dat trekt iets minder makkelijk aan. Iemand daarover een opinie ?
 
Heij Woubeir,

Zekers een opinie hier: met stijgijzers/sneeuwschoenen aan zijn doorlopende ritsen heeeeeeel praktisch. Anders krijg je stijgijzers uit-broek aan-stijgijzers weer aan. Dat duurt me dus gewoon veel te lang.

Wat betreft het ventileren maakt het volgens mij niet uit. De ritsen zijn OF waterdicht OF er zit een waterdichte afdekking overheen om te voorkomen dat het vanbinnen een natte boel wordt. Of zie ik nu iets over het hoofd?

Ook als je onder de blubber zit (niet geheel ondenkbaar als je ergens aan de wandel bent waar je je regenbroek nodig hebt ;) ), zijn doorlopende ritsen errug praktisch. Zit de boel vanbinnen niet al totaal onder als je hem aangetrokken hebt met je grote lompe bergschoenen. Not funny als je daarna onder de blub je tent in moet.

Anyway, mijn voorkeur ligt dus duidelijk bij doorlopende ritsen.

Groetsels
Petra
 
He Petra,
bij broeken met bijna volledig doorlopende ritsen lukt het naar het schijnt nog vrij aardig om die aan te trekken, zelfs met crampons aan. Ik ben er gewoon nog niet uit. Al een paar ervaringe gelezen van anderen die niet meer terug willen naar volledig doorlopende.
Wat dat ventileren betreft bij veel broeken met doorlopende ritsis die tweewegs zodat je de rits bv. kan openlaten aan je dijbeen en eronder gesloten. Werkt dus als okselritsen bij jassen. Niet te onderschatten aangezien ventilatiemogelijkheden veel belanrijker zijn voor een comfortabel gevoel dan het materiaal waaruit je jas of broek is gemaakt. Dus liever een niet ademende broek met ventilatiemogelijkheden dan een gore-tex zonder.
 
Na 15 jaar met of goedkope lorren (tot en met de gele plastic fietskleding aan toe) of gewoon maar met helemaal niets waterdichts gelopen te hebben ben ik afgelopen voorjaar de trotse bezitter geworden van een Mammut Taku Pants Paclite broek, met volledig doorlopende ritsen, en de nodige verstel bandjes etc. Een van de zakken doet dienst als opberghoesje waar het hele ding binnenstebuiten in verdwijnt.

Draagcomfort is groot, en het ademend vermogen behoorlijk goed. Een beetje klammig wordt t altijd wel, zeker bij forse inspanning, maar ik ben er dik tevreden mee. Groot voordeel van ademende kleding vindt ik dat je op den duur altijd wel weer opdroogt na een zweterige inspanning terwijl niet ademende kleding ook dan het vocht vasthoudt.
De waterdichtheid heb ik ook goed kunnen testen deze schitterende zomer, en daar ook geen klachten.
Toch heeft dit broekje 2 grote nadelen:
Paclite is verschrikkelijk teer, je moet er enorm voorzichtig mee zijn, en de prijs was ook niet mals: aanbiedinkje, inclusief een jubileum T-shirt van de Zwerfkei: 250 euro.

Al met al denk ik toch dat een eventuele volgende broek een 3-laags broek wordt die wat robuuster is.

Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
>Wat dat ventileren betreft bij veel broeken met doorlopende
>ritsis die tweewegs zodat je de rits bv. kan openlaten aan je
>dijbeen en eronder gesloten. Werkt dus als okselritsen bij
>jassen. Niet te onderschatten aangezien
>ventilatiemogelijkheden veel belanrijker zijn voor een
>comfortabel gevoel dan het materiaal waaruit je jas of broek
>is gemaakt. Dus liever een niet ademende broek met
>ventilatiemogelijkheden dan een gore-tex zonder.

He, die had ik inderdaad over het hoofd gezien, doe ik zelf ook ja, stom zeg....x(
Ik dacht automatisch dat het over het ademend vermogen van GRTX ging enzo... ;)

Groetjes
Petra
 
Tijdens het wandelen doe ik het met gamachen en poncho. De poncho kan je tussen de buien in je nek laten liggen. Gamachen altijd aan, blijft de broek gelijk een stuk schoner.

Tijdens het fietsen heb ik regenpak aan. Ademend spul van Perry, Agu, Poray 2000. Is inmiddels mijn derde broek en tweede jas. Het slijt hard, vanwege wrijving met m'n "zadel".

Moet er niet aan denken elk jaar een nieuwe goretex broek te moeten kopen. Die zullen echt niet veel minder hard slijten.
Poray 5000&2000 bevallen me dus prima. Het is waterdicht en ademt ook wat.

Ze moeten eigenlijk ook eens een poncho met goretex uitbrengen :)

grtz
Henk
 
Ik wil toch wel even reageren op de slijtvastheid van GTX bij bv. fietsen. Mijn vrouw heeft een 3-laags GTX broek nu voor ongeveer 6 jaar en fietst dagelijks naar haar werk (weer en wind) en deze gaat nog steeds mee. Ik kan mij wel voorstellen dat 2-laags materialen sneller het loodje leggen.
Wat betreft GTX poncho's. Zij zullen ten dele werken omdat de afstand tussen de poncho en het lichaam te groot is. Hierdoor zal transpiratie afkoelen en condenseren en niet als waterdamp worden afgevoerd. Het idee bestaat, alleen dan is het gebruikte materiaal sofitex. Birdland heeft deze poncho's. Sofitex wordt dan alleen in het bovenste gedeelte van de poncho verwerkt, daar waar de poncho het dichtst tegen het lichaam aanzit.

Groeten

Buitenbeentje
 
>Ik wil toch wel even reageren op de slijtvastheid van GTX bij
>bv. fietsen. Mijn vrouw heeft een 3-laags GTX broek nu voor
>ongeveer 6 jaar en fietst dagelijks naar haar werk (weer en
>wind) en deze gaat nog steeds mee.

Ik heb een ligfiets en op de zitting schuim in een hoes. Dit geeft veel slijtage. Dus ik verwacht niet dat een drielaags GTX-broek langer meegaat dan dat het prijsverschil aangeeft.

Heb voor het nieuwste regenpak van Agu 99 euri betaald, de vorige, losse regenbroek was iets van 40 euri.

grtz
Henk
 
Ik had eerst natuurlijk gewoon de standaard regenbroek van gecoat nylon, van de Favoriet.

Daarna kwam een broek van Regatta, in de uitverkoop gekocht. Gemaakt van dik en stevig nylon (ripstop) en een coating erin (isotex). Deze had volledig doorlopende ritsen, maar was een beetje zwaar en begon na flink afgeragt te zijn, te lekken.

Nu heb ik sinds een maand een broek van Sprayway, in de aanbieding voor maar 28 euro (!). Erg licht, packable (in zo'n stuffsack). Ook met een coating, ademend, enzo... ritsen die tot net boven je knie lopen, waardoor de broek makkelijk over m'n schoenen kan.

Ook heb ik 3 Greenland trousers van FjallRaven, gemaakt van G1000. Ik heb ze in de zomer in Ierland gedragen zonder wax, als het straks nat en koud wordt ga ik ze waxen, en dan gebruiken bij lichte buien.

En regelmatig als ik ga hiken of als ik met scouting op een terrein met modder sta trek ik m'n GTX gamaschen aan van Outdoor Research, die houden ook een hoop vocht tegen.

In de zomer draag ik verder vaak gewoon sneldrogende kleding, zodat ik na een bui snel opdroog.

Tot zover mijn verhaal over de regenbroek :p

Groeten,
Joris
 
>Ze moeten eigenlijk ook eens een poncho met goretex uitbrengen
>:)
>
>grtz
>Henk

Geinig, maar dat gaat niet werken. GTX ademt alleen als je de jas/broek goed dichtsnoert, anders gaat de hitte/transpiratie wel via de openstaande tochtgaten e.d. naar buiten. Een ademende poncho is dus niet heel zinvol :)

Groet,
Joris
 
Heij Rob

Dat paclite verschrikkelijk teer is ben ik niet met je eens. Ik heb dezelfde Taku als jij en vind 'm voor het normale hikewerk degelijk genoeg. Waarom meer betalen en meezeulen voor 3-laags als je het niet nodig hebt?

Naast die Taku heb ik nog een 3-laags salopette voor de winter. Paclite broek en stijgijzers is niet zo'n heel geweldige combinatie. Dan moet je echt voorzichtig zijn. (Hoewel een vers gevijlde punt net zo makkelijk door je 3-laags heenprikt als door je paclite.)

ciao..

:7
 
Ok, ik kan er mee inkomen dat het nu wel lijkt alsof ze van porcelijn zijn gemaakt..
Maar ik ben iemand die heel makkelijk ergens op gaat zitten zonder echt te kijken, en zit ook erg vaak op mijn knieen.
Dan wordt t toch wel oppassen met die packlite.
Tegen verse stijgijzers is inderdaad maar heel weinig bestand, of je moet een heleboel gewicht voor lief nemen, en een constant zacht rinkelend geluid bij elke stap.
Overigens tochten deze broeken als de h%l en kunnen ze slecht tegen vocht

:)

Rob

Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ok, ik kan er mee inkomen dat het nu wel lijkt alsof ze van porcelijn zijn gemaakt..
Maar ik ben iemand die heel makkelijk ergens op gaat zitten zonder echt te kijken, en zit ook erg vaak op mijn knieen.
Dan wordt t toch wel oppassen met die packlite.
Tegen verse stijgijzers is inderdaad maar heel weinig bestand, of je moet een heleboel gewicht voor lief nemen, en een constant zacht rinkelend geluid bij elke stap.
Overigens tochten deze broeken als de h%l en kunnen ze slecht tegen vocht

:)

Rob

Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan