Regenkleding


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Ik ben toe aan nieuwe regenkleding en twijfel tussen een poncho met ruimte voor rugzak en gewoon een degelijk regenpak. Ik zie de voor- en nadelen van beide mogelijkheden en ben benieuwd: Wie gebruikt wat (Merk? Prijs?) en waarom?

Bedoelt voor gebruik op redelijk tam terrein, gewoon hiken/wandelen in europa, ik ga er niet mee de bergen in.

Alvast bedankt, Rob.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Mijn ervaring is dat het heel persoonlijk is welk type regenkleding je gebruikt.
Zoals je zelf al zegt heeft alles zo zijn voor en nadelen.
Met hiken neem ik altijd een gewoon regenpak mee (een hele oude, uit het pre-ademende stof tijdperk), waarvan ik meestal alleen de regenjas gebruik. Een voordeel van zo’n oude is dat je er niet zo voorzichtig mee bent/ hoeft te zijn.
Dat mijn broek nat wordt vind ik nooit een probleem, want dat hou je toch als je door gras en andere begroeiing heen loopt. Het voordeel is dat je een extra broek bij je hebt, meestal niet echt comfortabel op de blote huid, maar ja, who cares? (I don’t).
Zweten doe ik toch tijdens het hiken dus het maakt mij ook niet uit dat ik een jas aan heb.
Met een poncho hou je wel het regenwater van je broek, maar niet het water wat op gras e.d. zit, een voordeel is dat je altijd je eigen toilettent aan hebt. Een poncho zweet minder, maar is ook weer lastig aan te doen als je alleen bent met je rugzak op.

Ik hoop dat dit je helpt (vast niet) :)

Cheers anyway
Frank.
 
Hoi,

Ik draag voornamelijk regenkleding om warm te blijven, de hoop om droog te blijven heb ik al lang opgegeven. Als ik niet nat wordt van de regen, dan toch wel van het condens of het zweet. Alle mooie verhalen ten spijt heb ik dat probleem met Gore-Tex nog steeds. Ik behoor dan ook tot de (selecte?) groep van GT-loze buitensporters.
Een poncho vind ik bij harde wind toch nog behoorlijk fris, dus ik draag een eenvoudig (AGU) regenpak van 6 tientjes en dat bevalt me prima.

Groeten,
Dennis
 
Grappig.. Dat doe ik dus heel anders..
Om warm te blijven draag ik een fleece en/of een functioneel t-shirt. Eventueel een windstopper fleece.
Om droog te blijven draag ik een gore-tex jas. Je zweet namelijk niet de hele dag maar droogt ondertussen ook continu. Uiteindelijk is het resultaat zeer acceptabel in de meeste omstandigheden. Vergeet niet dat veel buitensporters hun avond in het bivak doorbrengen en daar, met hun gtx jas aan onder hun tarpie, heerlijk opdrogen.

Maar voor af en toe een wandeling doet een poncho het ook prima. Ademt in ieder geval beter dan eender welke jas...

:7
martin
 
Heb lange tijd geen winddichte fleece gehad en heb daarom vrij veel met een 3-laags GT jas rond gelopen. Had er vaak slechts alleen een thermisch hemdje van Odlo (lange mouwen) onder. Als het te warm werd was het gewoon de oksels en voorkant wat openritsen. Weinig last gehad van oververhitting.

Bij echt nat weer maakt het niet zo heel veel uit of je nu een GT of een 'ordinair' stuk plastic om je heen slaat: zweten zul je. Alleen hoe vaak zit je in continu beroerd weer? Drooglopen kan dan weer makkelijker met een GT.

Een poncho heeft voordelen zoals al gezegt qua ventilatie. Bij sterke wind, iets wat wel eens voorkomt bij regen, wappert zo'n geval hopeloos irritant(persoonlijke mening) om je heen en zie je geen steek of slechts gedeeltelijk.

Ik heb een regenbroek van SprayWay. Heb hem nog niet gebruikt dus kan ik er weinig zinnigs over zeggen.

gr
Richard (die duidelijk GT-minded is)
 
sorry..

had het orginele bericht niet goed gelezen en dwaalde dus wat af.

Ik heb een The North Face 3-laags GT jas. Type Kichatna. Ding koste 960 pop. Waarom zo'n duur geval? Ben van de ene kant een materialenfreak maar wil van de andere kant de zekerheid hebben van betrouwbaar spul op het moment dat het nodig is. Doe er alles mee zoals mountainbiken, (berg) wandelen, skiën.

Er is voor minder ook goed spul te koop, zeker als de belasting van de jas wat lager is.

succes met je zoektocht

Richard
 
Hello,

Ook ik ben nogal GT-minded. Loop in een GT-jas en heb een GT-broek met van die ritsen aan de zijkant. Snel aan en uit te trekken dus.
Ik loop onder mijn jas ook met een dunner hemd met lange mouwen en zweet mij dus niet kapot.
Zit alleen nog wel over Gaitors na te denken. Misschien is dat wel wat in combinatie met een poncho?

Duncan.
 
'lo

ik heb hier alle respons eens gelezen en de tot nu toe gegeven oplossingen zijn ofwel
*zeer budgetvriendelijk: poncho en plastiekjas bieden naar mijn mening weinig comfort. Tuurlijk ben je na een ganse dag plensbuien in een GT bijna zo nat(zweet en regen) als in een goedkope stukje plastiek met rits (daar komt kw-concept toch op neer?). Maar de hele ganse voormiddag en ongeveer 3 kwart van de namiddag loop je wel lekker comfortabel rond. En het ponchogeflapper als het waait is vreeeeselijk, om niet te zeggen gevaarlijk (bv in bergen). Daar ben ik du zeker niet voor te vinden.
*duur en meestal wel beter en betrouwbaarder: GT jas en broek.Maar natuurlijk ben je dan snel 15000 tot 20000 bfr kwijt (dus 360 - 500 EUR)
Zonder poncho gebruik je dan wel uiteraard een regenhoes voor de rugzak.


Daarom heb ik een zo goed mogelijke tussenweg gezocht (vermits ik als arme student :) niet zo veel geld heb)
een regenbroek draag ik niet, toch niet in Belgie, Nederland, ... . Buiten hartje winter loop ik altijd geshort rond. Half zo zwaar, half zoveel stof die kan nat worden, half zoveel stof om te drogen, te scheuren, .... De dons :) op m'n benen houdt me wel warm.

Maar m'n bovenlichaam houd ik wel graag warm en comfortabel/acceptabel droog. Want met zo'n plastiek zak de hele dag rond je (KW) ben natuurlijk zeker zeiknat, al regent het niet. En daarom heb ik een Aigle-jas gekocht. Zeker niet te duur. En zeer behoorlijke kwaliteit. En de rugzak onder een hoes. Alles smen: 6500bfr (ongeveer)


Groeten en hopelijk heb ik je nog een nieuwe optie kunnen bieden,
Bert
aka Bi

_________________________________________________________________
'ieder konijn heeft zo zijn eigen manier van gaten graven'
 
hoi allemaal,
Mooie verhalen over al dan niet goretex.. zelf loop ik inderdaad ook in een 'gore-tex-pakkie' rond. Wat mij alleen mateloos irriteert is het feit dat je je rugzak met zo'n hoes erom goed drooghoudt, maar de schouderbanden en de heupband helemaal doorweekt raken! Geen probleem zolang het blijft regenen, maar als 't droog is gaat de gore-tex jas toch meestal weer uit! Vervolgens doe je je rugzak weer op en....na een kwartiertje ben je alsnog tot op je hempie nat!!!! ...van de doorweekte banden dus! Nog leuker wordt dat als je 's nachts ook nog eens diezelfde, natte fleece als hoofdkussen gebruikt!
Een poncho is ook niks, zelf ben ik niet al te groot en dat ding komt tot zwaar onder mijn knieen! Ziet er niet uit en flappert als een gek! (dus wordt t ding vaak tot halverwege ingekort door er een knoop in te leggen, zeer charming!)Toch blijven dan wel de banden van mijn rugzak droog! Dilemma dus!
Vaak is het voor mij dus de combinatie van deze twee die werkt, gelukkig gebruiken we mijn poncho ook als grondzeil in de luifel van de tent, scheelt weer gewicht!

groetjes
Petra
 
Zelf probeer ik net als bijna de rest (meeLOPER) me droog te houden met een GT jas en een Hally tech Overbroek. Ik heb voor de broek geen gt gekozen omdat ik nu een broek heb die makkelijk op te rollen is. Ik loop zo veel mogelijk zonder die broek.

Dit lijkt erg veel op de berichten van anderen... Maar ik doe het helaas niet anders.
 
wat ook goed lukt:
als je niet graag met een kap oploopt en toch het hoofd wil drooghouden ben je al snel verplicht tot dragen van een waterdicht hoedje (tenzij winter: GT-muts). Maar als je op zoek gaat naar zo'n onding ben je snel 30 EUR kwijt. Je kan echter ook in een legerdump zo'n goedkoop groen hoedje kopen (5 EUR) en dit invetten met schoenenvet. Ziet er niet zo mooi uit, maar zeker even goed
'In de douche draag je toch ook geen Gore-Tex!?'
 
Afgelopen weekend heb ik in de buurt van Dinant gelopen en ge-vrij-kampeerd, ik had thermisch (lang) ondergoed, en afritsbare (dunne en sneldrogende) broek en een trui aan, en een laatst bij Perry gekochte Colombia-jas. Het regende niet, maar 's morgens was het wel errug mistig, alles bleef droog, of kon drogen behalve de trui.

Toch eens gaan zoeken naar een fleecetrui, zodat ie zelf geen vocht opneemt maar wel doorgeeft, de jas ventileerd redelijk.
 
[laatste wijziging op 07-11-01 om 00:29]Bedankt voor de reacties, iedereen! Het is leuk om te lezen dat iedereen het weer anders doet, veel dingen zijn trouwens erg herkenbaar, vooral de doorweekte banden van Petra, vreselijk is dat!

Enfin, inmiddels ga ik toch voor de (ademende) poncho met losse beenstukken en wel om de volgende redenen:

- Je blijft (mits de omstandigheden niet TE heftig zijn, qua regen en wind) toch het droogst onder een poncho en die is ook het minst "zweterig", omdat er veel ventilatie is (open onderzijde). In combinatie met beenstukken blijft ook de onderkant van je broek droog. Daarnaast is het erg lekker om die beenstukken na een regenbui wat langer aan te houden dan de poncho, het "klamme" van de poncho is dan niet meer aanwezig maar je broek wordt niet nat van nat gras etc. En, uiteraard een groot voordeel, je rugzakje blijft HELEMAAL droog.

- Het gewicht. De poncho die ik wil aanschaffen weegt, inclusief de beentjes, 750 gram en dat is lichter dan de meeste GT jassen.

- De prijs. Poncho + beentjes komen op ongeveer 180 gulden, minder dan een ademend regenpak en VEEL minder dan GT-jassen.

De nadelen van een poncho (Opwaaien, niet "stoer") neem ik dan wel voor lief. Overigens heeft de poncho die ik op het oog heb een slinkse sluiting waarmee je het ding tussen je benen door vast kan maken, ik hoop dat hij daardoor minder snel opwaait.

Ik zal mijn poncho-ervaringen hier vermelden na de volgende tochten, zal ongetwijfeld wel weer wat te zeuren hebben over een oplossing die nu redelijk lijkt....

Groets, Rob.
 
Ieder voordeel hep ze nadeel...

Ik denk dat je een verstandige keuze hebt gemaakt waar je geen spijt van zal krijgen.

Achterafgelul maar eigenlijk hadden we ook even moeten wijzen op de 'tussenserie'.. Mocht je je poncho ooit zat worden wellicht de moeite waard.
Merken als Vaude en Columbia maken jassen van een goedkopere membraan.. Sympatex en andere obscure stofjes.. Deze jassen zijn functioneel en kosten de helft van de bekende merken die gore-tex gebruiken.. Misschien een idee voor de toekomst..

plezierr
:7
martin
 
Mee eens Martin, maar dan zit ik nog steeds met het gewicht. Voor de warmte hoef ik het ook niet te doen, ik kan mezelf prima warmhouden met een paar laagjes en een flinke fleece. Maar, inderdaad, Johan heeft gelijk met zijn voor- en nadelen, ben wel benieuwd hoe ik over een paar maanden praat...
 
Hai Rob.

Ik mis toch iets in deze discussie, mischien heb ik er overheen gelezen.

Het hangt erg van de doelstelling af wat je gaat doen.
Ga je gewoon wandelen dan is de poncho een goede optie.

Ga je meer de bergen in en moet je af en toe een beetje klauteren kan een poncho gevaarlijk zijn.
Je hebt dan een grote kans dat je op je poncho gaat staan bij het klimmen/stijgen, waardoor je je evenwicht verliest met als grootste complicatie dat je de berg af kukelt.

Ook is het met een poncho niet mogelijk om een gordel te dragen bij klimpartijen of evt. klettersteigem (Via Ferata).

Daarom bepaalt de aard van tocht ook enigzins wat voor regenkleding het optimale is.

C.M.
Peter.
 
yep.. daar heb je overheen gelezen..

citaat origineel bericht:
'Bedoelt voor gebruik op redelijk tam terrein, gewoon hiken/wandelen in europa, ik ga er niet mee de bergen in.'

antwoord ondergetekende:
'Maar voor af en toe een wandeling doet een poncho het ook prima. Ademt in ieder geval beter dan eender welke jas...'

dus
:7
martin
-in de categorie bull....
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo Allemaal;

Heb net zo als velen een poncho, echter zie deze in je eentje maar eens over jezelf en je rugzak heen te krijgen, tegen de tijd dat dit mij gelukt was was ik meestal toch al nat... het is echter wel de goedkoopste oplossing.

Als ik echt in de bergen ga hiken draag ik net zoals de rest hier een GT jack (2 tweelaags) en heb ik sinds een maand of 2 een waterdichtte broek gedocht van Lowe Alpine hoe het heet weet ik niet meer het begint me tri-???? deze broek is redelijk ademend en ondanks dat die erg dun is lekker warm.

Ik vind het een goede en betaalbare optie (fl.169.,-) i.p.v. een GT broek, alleen wordt je het wel snel beu dat je bij elke beweging die je maakt hem hoort ritselen....
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan