Rits dicht of rits open?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Voor het opbergen van tenten (lichtgewicht of niet), onderweg of thuis heb ik altijd gehoord dat je dat moet doen met de rits OPEN. Omdat bij het persen in de tentzak / stuffbag ander de rits zou kunnen springen en daarbij beschadigen. En inderdaad, een kapotte rits heb ik in 30 jaar nog nooit gehad.

Nu lees ik zonet in een review van de Helsport Ringstind 2 op deze site:

"wel zoals altijd de beide ritsen DICHT. Bij een dichte rits blijft de conditie van de rits gewaarborgd en kan het tentdoek niet slijten/ kapot gaan door de open pennetjes van de rits"

Evenmin heb ik ooit bij mijn open ritsen beschadigingen aan het tentdoek geconstateerd door de open ritsen.

Wil de echte expert opstaan?

gr. Joop
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Joop,

Een expert ben ik niet, dus blijf lekker zitten ;)

Maar ik doe het dus ook altijd zo (met ritsen dicht) en om dezelfde reden als hier genoemd. Ook ik heb nog nooit problemen gehad met mijn tenten. Wellicht dat het ook een kwestie van 'met beleid' de boel in de zak proppen.

Zelf denk ik dat dit een beetje hetzelfde is als het vouwen of proppen: er zijn voor- en tegenstanders van beide manieren, maar volgens mij hebben ze allebei (on)gelijk in hun argumenten :)

Raymond
 
Hoi Joop,

Ik denk dat het beste is om een tent te hebben zonder ritsen :)

Volgens mij is allebei mogelijk: beschadiging van tentdoek door open rits en kapot gaan van rits door gesloten rits. Met dat laatste heb ik helaas ervaring; de rits van een Nomad slaapzak (dichtgeritst) heeft eens in een zodanig rare bocht gezeten dat de pennetjes uit de dicht rits kwamen; sindsdien wil de rits daar niet meer goed sluiten. Maar of dat niet gebeurd was als de rits open was en in dezelfde bocht gepropt had gezeten kan ik natuurlijk niet bewijzen...

Tis dus volgens mij een keus: (kleine) kans op kapotte rits of (kleine) kans op beschadiging van tentdoek door open rits...

Groetz,
Dennis
 
Ik denk net als Dennis en Raymond dat er wat te zeggen is voor beide methodes. Ik doe mijn ritsen altijd dicht en wel omdat ik dat practischer vind. Als de ritsen dicht zitten dan kan ik mijn tent netter opvouwen, oprollen en inpakken. Goed er bestaat dan een kans dat de rits net als bij Dennis in een rare bocht komt te zitten en daardoor beschadigd, maar er bestaat ook een kans dat het tentdoek beschadigd wordt als je de ritsen open laat. Dus maakt het naar mijn mening niet zoveel uit en kies ik er voor om de tent netjes op te vouwen, -rollen en in te pakken.

Eins
 
Je tent zetten en afspannen doe je met de rits dicht. Als je dit niet doet is de kans heel groot dat je te veel spanning op de rits gaat zetten bij het sluiten van de rits.
Op welke manier je de tent in het foudraal stopt (rits open of gesloten) maakt volgens mij geen verschil.

Rekening houdend met het feit dat je de tent met gesloten ritsen zal opstellen kan je deze beter ook zo afbreken en opbergen. Dit lijkt me het handigste.

groeten, koen
 
ik doe eigenlijk altijd de rist los. heb verder nooit last gehad van beschadigingen.
Maar volgens mij maakt het allemaal niet zoveel uit.

Grtzzz Thimo
 
>Je tent zetten en afspannen doe je met de rits dicht. Als je
>dit niet doet is de kans heel groot dat je te veel spanning op
>de rits gaat zetten bij het sluiten van de rits.

Mijn ervaring met mijn twee goede tenten is dat dit geen verschil maakt. Strak opzetten van de tent zorgt er niet voor dat de rits niet meer dicht kan, anders dan dat dit zou zijn met de ritsen gesloten opzetten (mm, rare zin :))

Overigens prop ik de tenten zonder te letten of de ritsen open of dicht zijn. Nog geen problemen/verschillen gemerkt.

grtz
Henk
 
Verdergaand op het opbergen van tenten vertelde een verkoper me onlangs dat je een tent best niet in z'n zak bewaart. Dus dat je ze net als een slaapzak best opbergt zonder al te veel druk op de zeilen te zetten.
Hij vertelde me dat je ze best uithangt of bij plaatsgebrek opgefrommeld weglegt in een hoekje of kast.
Dit om de kwaliteit en duurzaamheid van de tentzeilen - en niet zozeer de ritsen - te conserveren.

Nu was de verkoper helaas van het stuntelige, weinig vertrouwen uitstralende type, dus zijn woord meteen voor waar aannemen leek me wat te kort door de bocht.

Kan iemand zijn uitleg met diepgravende argumenten onderbouwen?
 
yep, losjes opslaan. Bij sommige tenten is de bijgeleverde tentzak ruim genoeg hiervoor.

grtz
Henk
 
Zeer geschikt om tent, maar ook slaapzak in te bewaren vind ik die grote papieren "klieko" (hoe spel je dat?) zakken. GFT zakken bedoel ik. Voor weinig te krijgen bij de supermarkt.

groets,
Gregor
 
Thuis is het probleem niet, althans wat betreft de ritsen. Tent (en slaapzak) berg ik gewoon losjes op in de rugzak.

Uithangen lijkt me ook prima, al zou ik dan wel een donkere plek kiezen: waar licht is, is UV-straling, en daar houdt het tentdoek en de coating nu eenmaal niet van (=slijt ervan).

gr. Joop
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan