ritsen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Heb een vraag, geen belangrijke en ik weet niet of ik hier aan t juiste adres ben, maar van wat ik lees lijkt het erop dat er een aantal mensen hier rond lopen met meer verstand van outdoor spul dan ik.

De vraag:
Afgelopen 2 weken ben ik op vakantie geweest met mijn vriendin, hier ontstond een groot verschil tussen het hoe opvouwen van slaapzakken en de tent. Namelijk met de ritsen open of dicht. Volgens mijn vriendin beschadigen de ritsen als ze dicht zijn, ik denk dat de ritsen de tent/slaapzak zouden kunnen beschadigen als ze open zijn. Een derde optie is natuurlijk dat het niet uitmaakt.

Alvast bedankt,
ruben
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi Ruben.

Regel 1: Een vrouw heeft altijd gelijk, zo ook nu.
Regel 2: Heeft de vrouw geen gelijk, treed regel 1 automatisch in werking. Is hier niet nodig want ze heeft gelijk.
Regel 3: ....
Regel 4: ..

In ieder geval, dichte ritsen kunnen maar 1 kant op bewegen. Naar voren en naar achteren. Ha zijn er al 2.
Maar zijwaardse bewegingen kunnen schadelijk zijn voor de rits en dan kan deze gauw stuk gaan.
Dus tenten en slaapzakken altijd met open rits inpakken.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, ik weet het wel maar doe het nooit met mijn tent......stout vosje).
 
das jammer, heeft ze alweer gelijk.........
het is toch triest als je beseft dat je niet eens de kans krijgt om bij regel 2 te komen... ;-)

maar bedankt voor de snelle reactie
 
Regel 3 & 4 zijn misschien wel de belangrijkste maar durf ik niet luid uit te spreken.

Niks is jammer als je materiaal er onder lijdt.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
>Dus tenten en slaapzakken altijd met open rits inpakken.

Mmm, is dat wel zo? Is iedereen het daar mee eens? Er zijn volgens mij namelijk ook genoeg fabrikanten van kleding en tenten die juist adviseren dat de risten wel gesloten moeten zijn omdat ze dan de minste schade kunnen aanrichten op de rest van het materiaal...

Raymond
- gaat niet eens discussie over het (on)gelijk van vrouwen, dat kun je toch niet winnen...
 
>>Dus tenten en slaapzakken altijd met open rits inpakken.
>
>Mmm, is dat wel zo? Is iedereen het daar mee eens? Er zijn
>volgens mij namelijk ook genoeg fabrikanten van kleding en
>tenten die juist adviseren dat de risten wel gesloten moeten
>zijn omdat ze dan de minste schade kunnen aanrichten op de
>rest van het materiaal...

Als je de tent of slaapzak altijd strak en op de zelfde manier opvouwd, schuren de ritsen altijd op de zelfde plek over het materiaal. Maar als je propt of op een 'ongedefineerde' manier losjes opvouwd, dan raken de ritsen altijd een andere plek van het materiaal.

Dus ik denk dat je de ritsen open/dicht discussie te gelijk met de proppen/vouwen discussie moet voeren ;)

Martijn...
http://www.vdcruijsen.nl
 
Als je alle info van slaapzakkenverkopers, fabrikanten, en gebruikers samenvat krijg je:

Katoenen tenten: oprollen, liefst elke keer over een andere lijn.
Nylon en Polyester tenten: proppen, met de ritsen open om spanningen in de ritsen (en uitscheuren) te voorkomen. Maar niet zo hard proppen dat de ritsen ergens in hakken. Ritstrekkers tot onder of bovenaan schuiven, niet halverwege een rits laten hangen.

Slaapzakken: tenzij het grote katoenen dekens zijn, (want die mag je oprollen) proppen. Met een kurkentrekkerbeweging in de propzak, omdat anders door de spanning de tussenschotjes kunnen scheuren. Ook hier de ritsen open omdat er anders spanning op komt te staan. Ritsen van slaapzakken hebben over het algemeen geen scherpe tandjes. ik heb wel ooit eens met het ritstrekkertje een klein haaltje gemaakt in het tijk. Zorg dus dat het trekkertje niet halverwege de rits bungelt, ik doe altijd de rits helemaal naar beneden. Mijn slaapzakken hebben allebei ritsen tot kniehoogte, dus als je ritstrekker in die hoek schuift, moet het veilig kunnen.

Kun je hier wat mee?
Gr, Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Bij een slaapzak adviseer ik altijd de rits open te doen. Dit omdat een dichte rits rare bochten kan maken en daardoor kapot kan gaan. Over eventuele beschadigingen door een open rits heb ik nog nooit nagedacht. (Zal ik morgen eens doen als ik weer wat helderder ben(heb net 3 whisky op*))

Voor een tent gaat eigenlijk hetzelfde verhaal op. Maar een tent is minder makkelijk te comprimeren dan een slaapzak. Mijn ervaring (na 4 jaar tentenshows) is dat je een tent meestal netter, en daarmee kleiner, opvouwt met de ritsen dicht. Gezien veel fabricante een wat krappe propzak bij tenten leveren vind ik het makkelijker om de ritsen dicht te doen en de tent netjes op te rollen.

Dit oprollen, vaak op dezelfde manier waardoor hetzelfde stukje stof eerder zal slijten, is waarschijnlijk minder goed voor het tentdoek. Dit betekend dat je tent waarschijnlijk maar bv 6 ipv 8 jaar meegaat, maar na 6 jaar wil ik wel weer een nieuwe tent.

Eins

* een Tamdhu, Cragganmore 12 jaar en een Connemarra Single Cask voor de geintereseerden.
 
Dit oprollen, vaak op dezelfde manier waardoor hetzelfde stukje stof eerder zal slijten, is waarschijnlijk minder goed voor het tentdoek. Dit betekend dat je tent waarschijnlijk maar bv 6 ipv 8 jaar meegaat, maar na 6 jaar wil ik wel weer een nieuwe tent.

Ik zet daar mijn twijfels bij: je moet wel zo precies en zo perfect precies de zelfde vouwen weten te vinden, dat lukt je niet eens als je het zou willen. Uiteindelijk praat je over slijtage die begint op microscopisch nivo, dus zal je ook ongeveer zo nauwkeurig moeten vouwen, en dat vele tientallen malen.
Ik ben een stugge vouwer/oproller van al mijn tentjes, katoen en kunstof, en ik heb nog nooit einge probleem gehad op dat gebied.
En daar zitten toch echt tenten bij die het gehele jaar door gebruikt worden en een 10-15 keer per jaar worden opgezet en afgebroken
En dat zal denk ik overeenkomen met gemiddeld, normaal gebruik.

Rob
PS: Mooie lijst, ik ben net terug van sporten, maar ga na het douchen zo eens een Bruichladdig inschenken...:PYr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Opvouwen/rollen van tenten en slaapzakken vind ik erg onhandig. In de tent blijft dan veel lucht zitten, waardoor het rollen niet werkt. Proppen werkt altijd. Of ritsen open of dicht zijn, let ik niet op. Maakt voor het opzetten van de tent ook niet uit.

grtz
Henk
 
Tja, ik ben ook meer een propper dan een oproller. Maak me wel zorgen dat tijdens het proppen ik misschien een rits of bevestigingshaakje of zo door mijn tentdoek rag. Dan is rollen zodat-ut net past misschien wat beschaafder voor je tent. Maar rol 'em maar eens op tot-ie net past ;-)

Overigens heb ik nog nooit bij een tent een te klein zakkie gehad, ik vind ze juist altijd te groot! Heb nu weer zo'n plunjebaal voor m'n Lightwave gekregen, toch maar een kleiner zakkie kopen ;-)

Groetz,
Dennis
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan