rivieren oversteken


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hallo trampers,

Net terug uit Nieuw Zeeland zeg ik natuurlijk trampers in plaats van hikers... In Nieuw Zeeland ook gediscussieerd over rivier oversteken. Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen en tips zijn. In Nieuw Zeeland werd namelijk ongeveer alles anders geadviseerd dan ik tot nu toe gewend was.

Groeten,
Thomas


Heupriem rugzak
Ik deed deze altijd los om in geval van nood snel de rugzak af te doen. DOC in NZ adviseert deze vast te laten en alleen het borstbandje los te doen. Verbetert de stabiliteit en in geval van nood is met een simpele klik alsnog de rugzak af te doen. Hier kon ik eigenlijk wel inkomen.

Schoenen
Ik doe altijd schoenen uit en goede (teva) sandalen aan. DOC adviseert om altijd schoenen aan te laten. Je zou zelfs erg dom zijn om ze uit te doen. Verwondingen en de kou waren de voornaamste redenen. Hier kan ik toch niet helemaal inkomen. Natte schoenen voor de rest van de track lijkt me helemaal niets en koud wordt het sowieso.

Stroomrichting
Ik loop altijd tegen de stroomrichting in omdat ik dat veel stabieler vindt. DOC adviseert met de stroom mee te lopen, maar dat vond ik helemaal niets.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Heupriem zak:

Idd vast laten zitten, is beter voor je balans en als je valt idd makkelijk en snel los te klikken.

Andere tip is dat je je rugzak ook af kan doen bij niet snel stromend water en deze drijvend meenemen. Een rugzak blijft namelijk drijven, regen hoes erom heen en met de regenhoes in het water meevoeren.

Als je 2 lijnen hebt en met meer dan één persoon bent kan je wellicht daar ook iets mee doen afhankleijk van de breedte.

Schoenen:
Het is idd aanbevelingswaardig iets aan je voeten te houden. Maar als je niets anders dan je schoenen bij hebt kan je nog een paar zaken doen afhankleijk van de diepte. In scandanivie worden wel eens stevige zg. zalmzakken geadviseerd. Dat zij plastic zakken van sterke kwaliteit die je over je bnen kan aantrekken. Andere optie is gewooon je regenbroek aantrekken en de pijpen goed afbinden over de schacht van je schoen (gamasches helpt ook daarbij erg goed).

Stroomrichting:
Als je tegen de stroom in gaat hangen komt er een grotere moment op je voeten te staan waardoor het risico dat de voeten onder je lichaam uit gedrukt worden groter is. Beter is met de stroom mee te hangen en dus ook met de stroom mee te bewegen, daarvoor moet je wel ondersteuning hebben (flinke stok) die je dus stroomafwaarts gebruikt en niet aan de stroom opwaartse zijde. Zonder ondersteuning voelt het idd niet veilig/fijn aan.
 
Met de stroom meelopen kan als extra nadeel opleveren dat het water troebel wordt voor je voeten waardoor je helemaal niets meer ziet.

Tegen de stroom in gebeurt dat achter je

Het gevaar van met een zware rugzak vast op je rug het water in gaan is dat je kan vallen en voorover op de bodem kan komen te liggen en je verdrinkt in kniediep water.Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hmm je heupband losmaken is mischien beter als je solo gaat. Als je in een groep oversteekt (meer houvast aan elkaar is de heupband weer belangrijk voor houvast voor je partners).

Toch blijf ik erbij dat je de stok stroomafwaartse zijde moet plaatsen. Wel proberen zoveel mogelijk je lichaamsrichting (je kijk richting dus) stroom opwaarts gedraaid te houden. De reden hiervoor is dat je benen van voren dunner zijn dan van op zij en van achteren. Toch moet je wel stroomafwaarts bewegen omdat je dan beter je voeten en stok kan positioneren.
 
Dit zijn inderdaad heel andere adviezen dan je in de VS, IJsland en Scandinavië krijgt. De wereld staat daar inderdaad op z'n kop ;-)

Ik ben niet overtuigd.

De schoenen aanhouden vind ik nog het meest overtuigend, maar dat doe ik alleen als ik ze droog kan houden en meestal kan dat niet. In IJsland hadden wij zalmzakken bij ons die we over onze schoenen en broek aantrokken, vooral tegen de kou, maar de schoenen leveren ook wat meer grip dan sandalen (hoewel de zalmzakken daar weer aan afdoen). Overal elders (ook in Nieuw Zeeland) trokken we broek en schoenen uit en goede sandalen aan.

Altijd de heupriem los. Heupriem vast verbeterd inderdaad de stabiliteit, maar denk niet dat je je heupband met een simpele klik kunt losmaken als je valt. Op het moment van vallen denk je er niet aan en daarna kun je ongunstig liggen waardoor je er niet bij kan of niet voldoende kracht kunt zetten, je armen kunnen gebroken zijn etc. bovendien kunnen mensen die te hulp schieten je rugzak minder goed afnemen (als je met twee of meer bent altijd om beurten oversteken!).

De stok zetten wij altijd tegen de stroom in, dan drukt de stroom hem tegen de grond en bovendien breekt de stroom enigszins. Als je de stok met de stroom mee tegen de grond zet slaat de stroom hem gemakkelijk los.
 
Het nadeel van met de stroom mee lopen, is dat de stroming in je knieholtes kan duwen, waardoor die kunnen buigen en je dus onderuit gehaald kan worden door de stroming. Daarom zou ik toch tegen de stroom in blijven kijken.

Een stok lijkt me vooral handig als extra houvast. Of die echt de stroming voldoende breekt, vraag ik me af.

Verder zou ik onervaren wandelaars aanraden de heupband los te doen, zodat als je valt, je je rugzak wel snel af kan doen, zodat je niet te lang onder water hoeft te blijven. Ben je ervaren (met het afdoen van je rugzak), dan is een vaste heupband prettiger, vanwege de stabiliteit.

Schoenen lijkt me een persoonlijke keuze. Hoge wandelschoenen geven meer stabiliteit, maar het gevoel met de grond is soms minder. Ik heb voorkeur voor sandalen (of crocs), omdat ik mijn schoenen liever droog houdt. Alleen wanneer het een diepe, donkere (geen bodem te zien) en ruige rivier is, zou ik mijn schoenen aanhouden ipv sandalen.
Maar ik geloof niet dat zulke extreme omstandigheden iets voor mij zijn. Een heldere, kniediepe rivier in Scandinavië in de zomer is nog wel te doen, maar wildstromende, heupdiepe rivieren zijn niets voor mij. Brrrr... water...:eek:

Nog een tip: doe de polsbanden van je wandelstok niet om je pols wanneer je een rivier oversteekt, want dan krijg je je rugzak niet af.

Saskia
 
Nog even over het oversteken van rivieren en beken. In Noord Noorwegen hanteerde ik "de 20 seconden-regel van Boelo". Dat wil zeggen dat je maximaal 20 sec. de tijd hebt om een beek e.d. over te steken of op een droge steen of eilandje uit te rusten. Dat is nodig omdat ik na die 20 sec geen gevoel meer in mijn voeten heb, dus ook geen goede besturing tengevolge van het ijskoude smeltwater. De tijdsduur kan natuurlijk per persoon verschillen.
Verder merkte ik dat de lichte Teva Hurricane sandaal een veel betere grip heeft op natte rots dan de meeste hiking-schoenen. Die sandaal zou je dus goed kunnen combineren met een neopreen (surf)sok.
Het idee van de zalmzakken vind ik leuk, maar ik ben bang dat ze te glad zijn. Dan liever een stel Yeti -gaiters die de hele schoen waterdicht afsluiten(min. B schoen). Die kosten ong. 60 euro, in dump ong.25-40 euro. In de 80er jaren werden ze door onze mariniers in Noorwegen gebruikt en er zijn nog oude NATO-voorraden van. Dit werkt helaas alleen maar tot vlak onder de knie. Maar dieper water moet je ook niet willen oversteken, tenminste geen bergstroom want dan ga je geheid ondersteboven. Dan maar de route verleggen of een bootje of een boomstam zoeken!
Groeten,
Boelo
 
Wat zijn nou toch zalmzakken? Zijn dat lieslaarzen of gewoon plastic zakken waar je zalm in kunt invriezen?

Ik ben een keer bij het uittrekken van mijn schoenen met framerugzak op, verstruikeld en voorover geduikeld. Ik zat toen op mijn hurken met mijn hoofd naar beneden en de rugzak omhooggeschoven toen ver boven mijn schouders. Ik had geen schijn van kans om overeind te komen zonder hulp van een ander. Mijn heupband kreeg ik niet los vanuit die positie. Als dit in ondiep water was gebeurd, had ik kunnen verdrinken. Ik ben er daarom van overtuigd dat je in het water je heupband en borstbandje los moet doen, zelfs al geeft het slechter evenwicht.

Verder is tegen de stroom in lopen vaak onmogelijk. Ik heb er met zalmvissen al moeite mee in kniediep water dat hard stroomt. Het is dus veel makkelijker om met de stroom mee te lopen. En geef eens een goed argument om het niet te doen. Het enige dat belangrijk is, is dat je van tevoren plant waar je weer aan land komt en dat dat mogelijk is. Over het waden van heupdiep wildstromend water: dat is volgens mij tamelijk onverantwoord. Je kunt beter doorlopen naar een plek waat de rivier breed en ondiep is of in elk geval stilstromend. Er komen elk jaar weer mensen bij het oversteken van wildstromende rivieren, dus onderschat dat gevaar niet.

Als je met z'n tweeën bent, kun je elkaar een hand geven en 1 voor 1 een voet verzetten. Dan heb je altijd 3 steunpunten. Een stevige tak snijden per persoon helpt ook.

Soms als het te diep is, moet je zwemmen. Ook dat moet je alleen doen in rustig stromend water, maar zelfs dan drijf je nog verbazend hard weg.

Linda
 
>Ik ben een keer bij het uittrekken van mijn schoenen met
>framerugzak op, verstruikeld en voorover geduikeld. Ik zat
>toen op mijn hurken met mijn hoofd naar beneden en de rugzak
>omhooggeschoven toen ver boven mijn schouders. Ik had geen
>schijn van kans om overeind te komen zonder hulp van een
>ander. Mijn heupband kreeg ik niet los vanuit die positie. Als
>dit in ondiep water was gebeurd, had ik kunnen verdrinken. Ik
>ben er daarom van overtuigd dat je in het water je heupband en
>borstbandje los moet doen, zelfs al geeft het slechter
>evenwicht.

Amen. Ik ben alleen maar voorover gegaan vanuit een lopende positie doordat ik met mijn voet achter een lus bleef haken. Ik ging zelfs licht heuvelop volgens mij. Ik ving me op met mijn handen, maar mijn neus kwam langzaam maar zeker steeds dichter bij de grond door het gewicht van de volle rugzak die me idd een extra voorwaartse en neerwaartse druk gaf.

Ik heb later nog geoefend zelfs hoe ik voortaan kan voorkomen dat ik idd met mijn reukorgaan een mol aantik door één arm direct na het opvangen door te schuiven zodat ik met mijn onderarm op de grond rust. Maar dat was allemaal gecontroleerd en ik denk, dat ik een volgende keer in een reflex weer gewoon rigide beide armen vooruitsteek en het daarbij laat.
 
>Wat zijn nou toch zalmzakken?

Het zijn zeer stevige, langwerpige plastic zakken die de vissers op IJsland gebruiken om de zalm in te bewaren en die de wandelaars om hun benen binden als ze rivieren oversteken. Ik heb ook wel mensen met vuilniszakken gezien, maar die zijn qua formaat veel onhandiger en veel minder stevig: ze zijn meestal na een oversteek kapot en vaak halen ze die nog niet. Wij hebben met onze zalmzakken een stuk of tien oversteken gemaakt en ze daarna nog jaren lang gebruikt om het matje in te bewaren.


> Ik ben een keer bij het uittrekken van mijn schoenen met framerugzak op, verstruikeld
> en voorover geduikeld. [...] Mijn heupband kreeg ik niet los vanuit die positie.

Daar kan ik van meepraten. Ik heb mijn vriendin een keer onder haar rugzak uit moeten halen nadat ze gevallen was. Er was verder niks met haar aan de hand, nauwelijks schrammen, geen pijn, niets gebroken of gekneusd, maar ze lag zo dat ze noch zelf kon opstaan, noch haar heupband los kon maken.


> Verder is tegen de stroom in lopen vaak onmogelijk.

Inderdaad. Ik snap het punt over met de stroom inlopen of er tegenin niet zo. Waar het om gaat is dat je je stok tegen de stroomrichting plaatst (dan wordt ie door de stroom tegen de grond gedrukt). Als de stroom niet al te sterk en de rivier niet al te diep kun je dan min of meer haaks (dat wil meestal zeggen enigszins met de stroom mee) op de stroom lopen. Als de stroom sterk is en/of diep betekent dit meestal dat je met je gezicht naar de kant waar de stroom vandaan komt staat en je met zijwaartse stappen oversteekt. Dat levert ook meer weerstand van je schoenen op.


> Over het waden van heupdiep wildstromend water: dat is volgens mij tamelijk
> onverantwoord.

Hear! Hear!


> Als je met z'n tweeën bent, kun je elkaar een hand geven en 1 voor 1 een voet verzetten.

Klopt en nog steviger is het om tegenover elkaar te gaan staan, de handen op elkaars schouders te leggen en zijwaarts haaks op de stroom over te steken. Toch moeten deze methoden als je met z'n tweeën bent volgens mij afgeraden worden omdat iemand die valt de ander meetrekt en er dus niemand over is om hulp te bieden. Als je met z'n vieren bent kun je natuurlijk twee aan twee oversteken.


> Een stevige tak snijden per persoon helpt ook.

Niet op IJsland! :)


Arno
 
Thomas,

Ik heb wel wat ervaring met het oversteken van rivieren, vooral vanuit het gegeven dat ik vooraf niet weet of het kan. Mijn lol de laatste jaren is vooral het zoeken en nemen van routes die niet beschreven zijn. Althans ik vind ze niet op de kaart of het Internet of elders. En dan kom je wel eens een rivier tegen, op de stafkaart een mm groot, maar of je er overheen kunt? Dat weet je pas als je er bent. Het kan net zo goed een kloof van 10 meter diep zijn als een vochtige strook grond.

Tegen of met de stroom meelopen heb ik geen mening over. Ik loop zoals het voelt, en waar je je steun (stokken) kwijt kunt. Is het diep (boven de knie) pas dan op, de stroomsnelheid krijgt dan vat op je lijf. Dat voel je. Mijn vuistregel als ik twijfel: kom ik zonder rugzak op er niet redelijk makkelijk door, dan doe ik het niet. Met rugzak (gewicht!) ben je namelijk stabieler. Een Noor gaf mij eens het advies om de zwaarste rots die ik kon sjouwen mee te dragen bij een oversteek. Want dat maakt je stabieler voor de stroming. Ik heb het niet getest..

Evengoed heb ik na een storm en zware regenval eens een dag teruggelopen om over te steken. Het water stond 50 cm hoger en stroomde 2 x zo snel dan waar ik de vorige dag nog eenvoudig kon oversteken, toen misschien 50 cm diep. Maar bij een test ging ik al snel onderuit, nog geen 5 meter uit de kant (met nog 30 meter te gaan ..)

Voor de kou aan je voeten en je grip: als je je schoenen goed kunt laten drogen naderhand is dat het beste. Ik heb zelf “waadschoenen” bij me, redelijk goede grip, en ze blijven warm (neopreen) waardoor je ook in ijswater het lang volhoudt (en anders geldt de 20-seconden regel van Boelo); je voeten gaan in smeltwater anders gewoon snel pijn doen.
http://www.hiking-site.nl/fotoalbums/showphoto.php?photo=8497 )

Ik zou die “zalmzakken” wel eens willen zien?

Gr. Joop
 
Hoi allemaal,

Leuk om te lezen hoe iedereen er weer anders over denkt. Toch weer een paar tips gezien die ik nog nooit bedacht had en ik de volgende keer eens zal proberen. Verder blijf ik denk ik gewoon grotendeels bij mijn eigen 'techniek'.

Beetje tegen de stroom in oversteken met je gezicht in ieder geval stroomopwaarts (Met stroom mee in kniediep water geeft wat mij betreft erg slechte stabiliteit. Je kunt dan lastiger stabiel blijven staan bij het nemen van een stap is mijn mening.)

Waadschoenen heb ik niet en zou ik eens kunnen proberen. Zalmzakken, ik zou ze wel eens willen zien! Maar ze lijken me erg glad. Met Gamaschen of het afbinden van je regenbroek hou je naar mijn mening je schoenen niet droog, dus dan blijf ik bij de vertrouwde teva's. Inderdaad kan het behoorlijk koud zijn, maar je hebt ook een goed vooruitzicht. Want als je eenmaal aan de overkant bent krijg je ineens heerlijk gloeiende warme voeten!

De rugzak deed ik altijd los, maar ben ik in NZ op een gegeven moment vast gaan laten zitten. De verhalen hierboven hebben me overtuigd; de heupband en borstband weer altijd los. Ik zal het eens proberen om met een volle rugzak op mijn buik op de grond te gaan liggen en dan kijken of ik me op kan drukken... Tja, dat doe je normaal natuurlijk niet :)

Ik heb altijd wandelstokken bij me als ik rivieroversteken verwacht. Deze zijn bij een flinke stroming inderdaad soms lastig neer te zetten door de stroming die er grip op krijgt. Van het breken van de stroming geloof ik niet zo veel. Ik zal eens proberen deze aan de stroomafwaartse zijde te plaatsen. Klinkt logisch dat je daar stabiliteit door krijgt mocht de stroming grip op je krijgen, aangezien je dan op de juiste plaats nog een steunpunt hebt.

Met z'n tweeen elkaar vasthouden samen oversteken hebben we nog nooit geprobeerd. We helpen elkaar meestal alleen met aanwijzingen hoe het beste te lopen, maar we moeten dit ook eens gaan proberen. Misschien gaat dat wel veel gemakkelijker dan alleen. Maar raad je het nu echt af Arno als je "alleen met z'n tweeen" bent of is het meer een vraag die je stelt.

Cheerz,
Thomas
 
> Ik zal
>het eens proberen om met een volle rugzak op mijn buik op de
>grond te gaan liggen en dan kijken of ik me op kan drukken...
>Tja, dat doe je normaal natuurlijk niet :)

Als je wilt testen hoe je rugzak zich gedraagt, moet je eens met een goed gevulde rugzak (> 20 kg), met de heupband vast, met je hoofd diep voorover buigen. Zodat de rugzak over je rug heen naar boven glijdt en achter je hoofd blijft hangen. Ik denk dat dat een andere effect geeft dan gecontroleerd plat op je buik gaan liggen met rugzak op.

Linda
 
Ook leuk om te testen:
Met een zware rugzak in een smalle greppel gaan liggen (op je rug) en dan kijken hoe je daar uit komt. Dan moet je echt eerst de heupband los doen.
Als je dan bedenkt dat je zo zou liggen onder water in een koude, snelstromende rivier, dan wordt je niet blij.

Saskia
 
Oké ik ben nu ook overtuigd dat het verstandiger is om ook de heupband los te gooien. Dan maar wat minder stabiliteit in ruil voor betere ontsnappingsmogelijkheden.
 
> Ik zal eens proberen deze aan de stroomafwaartse zijde te plaatsen. Klinkt logisch dat je
> daar stabiliteit door krijgt mocht de stroming grip op je krijgen, aangezien je dan op de
> juiste plaats nog een steunpunt hebt.

Als de stroom grip op je krijgt worden je benen onder je uit geslagen en val je dus stroomopwaarts. De stroom krijgt echter veel gemakkelijker grip op je stok dan op jouw en dat is precies de reden waarom je je stok beter tegen de stroom in kunt neerzetten zodat die door de stroom tegen de grond geduwd wordt. Voor de stabiliteit maakt het niet uit aan welk kant de stok staat.


> Maar raad je het nu echt af Arno als je "alleen met z'n tweeen" bent of is het meer een
> vraag die je stelt

Ik raad het echt af (tenminste in situaties waarin je extra steun nodig hebt, m'n z'n tweeën gezellig door een kabbelend beekje waden is natuurlijk wat anders) en alle instructies voor het doorwaden van rivieren die ik gelezen heb doen dat ook. Altijd zorgen dat er een persoon veilig op de kant is die in noodgevallen hulp kan bieden.
 
Niet meer kunnen opstaan door de zware rugzak op je rug! Zal ik het zeggen of niet.........?

Niet.

Eins. Gebruikt meestal een brug voor het oversteken van een rivier :+
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb nog even hard nagedacht over welke richting je moet hangen als door een stroom overstreekt. De gedachte is gebasseerd op het feit dat de zwaartekracht zorgt voor grip onder je voeten. De waterkacht is een dwarskracht op je onderlichaam.

Als je met tegen de stroom gaat hangen heb je minder zwaartekracht op je voeten en door de hoek die je onderlichaam maakt naar de troom toe worden ze makkelijker er onder uit geveegd door de stroom. Dus als je je stok stroomopwaarts zet ga je dus tegen de stroom in steunen. Je stok mag dan wel meer grip krijgen (die hangt dan immers met de stroom richting mee en je gaat er nog een keer aan hangen ook nog) maar je benen veel minder grip dus het onderuitveeg risico wordt verhoogd.

Zet je je stok aan de stroomafwaartse zijde dan krijgt je stok minder grip maar als je er aan gaat hangen hef je dat verlies op en krijgt de stok gewoon grip. Je benen gaan dan ook meer stroom afwaarts staan en krijgen dan ook meer grip.

Je kan dit prima volgen door theoretisch te denken dat je benen een hoek maken van 45 graden ten opzichte van de bodem.

Met meerdere personen naast elkaar oversteken is ook erg verstandig. De stroomopwaartse mensen breken de stroom en kunnen prima steunen op de stroomafwaartse mensen die veel grip hebben doordat ze minder stroom ervaren.

De stroombrekende functie van een stok aan stroomopwaartse zijde is m.i. overschat. Je onderlichaam is immers veel breder dan een stok. Je zal bijna een plaat of boomstam van minstens 30 a 40 cm breed moeten nemen om de stroming op je onderlichaam effcetief te breken.

Schuin stroomafwaarts oversteken is m.i. de beste optie omdat je dan voorkomt tegen de stroming in te gaan hangen.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan