Route veranderd, Noorwegen

Wij liepen afgelopen zomer in Sirdalsheine rond het Svartevatn.
Van Adneram via Taumevatn, Storevatn, Kringlevatn, Storsteinen, Litle Auradal, Grautheller weer naar Adneram.

De kaart die we gebruikte was; Statens Kartverk 1:50000, Blasjo, nr 019 zuid en Noord, uitgave 2011

Van Litle Auradal naar Grautheller kwamen we aan de zuidwest kant van het Zwartevatn bij een plek met de naam Fitjaholet.
De route was tot dan toe aangegeven met steenmannen. Daar stond een paal met bordjes.
Op de kaart loopt de route daarna langs het meer omhoog naar het zuid oosten maar het bordje wees naar het zuid westen. ( Naar Grautheller ) We dachten dat het bordje wat scheef stond, verdraaid was. We liepen voor de zekerheid een stukje naar het zuidoosten en vonden inderdaad markeringen en rode pijlen naar boven het meer zoals op de kaart staat.
Als snel moesten we over een steil sneeuwveld die eindigde in groot blokken terrein. Ook daar vonden we ( oude rode ) markeringen. Door vele steenlawines uit de wand boven ons waren enkele markeringen weg of van plek veranderd. Na verloop van tijd moesten we hoog boven het Svartevatn weer over een ijsveld en ben ik over derde graads terrein omhoog geklommen tot ik het niet meer verantwoord vond. Terug klimmen bleek nog lastiger dan heen. Na twee uur klimmen stonden we weer doodmoe en vol stress bij het bordje.
Toen maar de route naar het Zuid westen gevolgd door Kamsdalen. Daar gaat de route aan het eind geleidelijk omhoog naar Sora Kamsbrekka. daar is een splitsing naar het ZW naar Lysebotn of je kan naar het ZO naar Grautheller.

Waarschijnlijk is de route al enkele jaren terug omgelegd. Maar de oude markeringen staan nog in de oude en zeer gevaarlijke route. En ook op bovengenoemde kaart!!

Op kaart Statens Kartverk Sirdalsheiane, 1:50000, uitgave 2000 staat wel de goede route aangegeven maar valt net iets achter de legenda.

Dit was al de derde keer dat we in een oude route verzeild raakte die niet meer in gebruik is wegens gevaarlijke omstandigheden. De DNT vind het waarschijnlijk niet nodig de oude markeringen weg te halen. Dat schept verwarring en kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.
Goed oppassen dus en niet klakkeloos een routeaanduiding volgen.

grt. Peter
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Gevaarlijke kachel in htje

Ja het zat niet mee die dag
Tijdens de afdaling van Kamsdalen via Sora Kamsbrekka naar Grautheller werd het slecht weer. Gelukkig vonden we net na de afdaling een hutje ( container ) welke ooit door de bouwers van de hoogspanningsleidingmasten is gebruikt.
Na wat opruim en schoonmaak werk besloten we er in te blijven slapen omdat door gaan naar Grautheller veel te ver was voor die avond.
Er stond een kleine Jotul kachel in die we probeerde aan te maken. De pijp van de kachel steekt in een droogkast en kan je niet goed zien. De kachel trok slecht maar uiteindelijk hadden we er wel vuur in.
Plotseling toen het vuur in de kachel groter werd zag ik een rode gloed achter in de droogkast. Bleek de bocht van de pijp geheel weggerot te zijn en de vlammen zo door de vrije lucht de pijp weer in te gaan............ Gelukkig hadden we water bij de hand om het vuur in de kachel te blussen.
Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd kon zijn als het mis was gegaan en de hele hut in de hens had gestaan.......
Een waarschuwing dus. In dat oude hutje de kachel niet gebruiken.!!

grt. Peter

P.S. Overigens was de hele tocht mooi maar door de extreme vele sneeuw wel zwaar. De steenmannetjes onder de sneeuw, Lastig oriënteren, meren niet te zien omdat ze nog vol sneeuw en ijs lagen en beken overvol met water en moeilijk over te steken. Wat een relaxte toer had moeten zijn was een week hard werken, lange dagen. We hebben gebruikt gemaakt van de overigens mooie hutten en waren alle keren de enige in de hut.
 
Oude routes kom je overal wel tegen. Blijft een lastige keuze ter plekke: volg je aanduidingen waarvan je niet zeker weet waar het naar toe gaat of volg je je kaart. Soms helpen oude voetstappen/sporen je met de keuze. Het zoeken naar de route kost soms veel tijd. Als je geluk hebt barricaderen ze op de kruising de oude route, dan is het wel duidelijk. Een belangrijke reden om bij kruisingen niet af te snijden.

Ik fotografeer meestal onderweg alle (belangrijke) wegwijzers. Soms kijk ik de foto's terug om te controleren hoelaat ik ergens was of wat voor (andere) bestemmingen er op de borden staan.

Afgelopen vakantie meerdere van dat soort situaties gehad. Ik heb daarbij ook telkens een andere keuze gemaakt. Ik vind het niet erg om zonder een pad te lopen, maar als er volgens de kaart een pad moet zijn, wil ik er ook zoveel mogelijk op lopen. Als er niets op de kaart staat, kan je beter voor jezelf bepalen welke route je handig/veilig vind.
 
Ik lees ergens op een routebeschrijving over Fitjaholet dat het alleen aanbevolen wordt om te doen als de sneeuw weg is. Omdat je ergens over sneeuwvelden moet gaan, is er anders gevaar voor uitglijden en in het meer vallen.

"Denne ruta bør bare gås når snøen har tint, vanligvis etter 15. juli. Man må passere toppen av et "hoppunnarenn" på et par hundre meter langs Svartevassmagasinet. Hvis du sklir her går du rett ned i vannet og bratte snøkanter gjør det vanskelig å bli reddet. Se oppslag på hyttene eller snakk med hyttevakta."

Nog een stukje over een rondtocht door Fitjaholet:

Daar staat dat er wel steenmannetjes zijn, maar de rode T'en ontbreken. De route staat als gestippeld op de kaart. Ik vraag me af of dat over de oude route gaat. Er staat bij dat het een veeleisende route is.

"Fra Grautheller følger du stien vestover mot Øvra Ramsdalstjørna. Før du kommer så langt (etter ca 1,6 kilometer) tar man av den T-merkede stien, krysser under kraftmastene og går litt nordover mot Finnsjø. På kartet er denne stien merket med en stiplete linje. Stien er vardet, men mangler røde T'er. Etter passering av Finnsjø møter du Svartevatnet og har nydelig utsikt innover heiene. Stien følger Svartevatn vestover mot Fitjaholet. Dette er et krevende parti hvor man må gå i bratt terreng og steinur. Videre følger man Kamsdalen sørover. Man kommer nå inn på den T merkede løypa."

Nog iets gevonden, de nieuwe route is een alternatieve route voor vroeg in het seizoen als er nog te veel sneeuw ligt. Op de ene kaart staat alleen de oude route, op de andere kaart alleen de nieuwe route. Maar de oude route is dus niet gesloten.

"Grautheller - Litle Aurådal (via Søra Kamsbrekka)

Lengde: 21 km
Kart: Sirdalsheiane (2007) 1:50 000 fra Nordeca (tidl. Ugland), men der er ikke den alternative ruta om Finnsjø inntegnet, Lysekammen (2005) 1:50 000 fra Kartverket, men strekninga fra høyspentlinja til Søra Kamsbrekka er ikke inntegnet.
Merking: DNT-merket (les mer om merking av sommerruter)
Sesong: Sommer
Område: Ryfylkeheiane

"Denne ruta er grei å gå også tidlig på sommeren i motsetning til ruta om Fitjaholet/Finnsjø, men den er en god del lenger. Det er også mye sikrere da det er ligger mye snø tidlig på sommeren mellom Fidjaholet og Finnsjø. Opp vestover til stidelet for ruta om Finnsjø ved høyspentlinja. Videre på sørsida av høyspentinja og så mot nordvest over ryggen sør for Kamsnuten til stidelet til Lysebotn og Lysefjorden turisthytte ved Søra Kamsbrekka. Herfra ned mot nord over Søra Kamsbrekka og ned i Kamsdalen som følges opp til Fitjaholet. Stidele til Grautheller om Finnsjø her. Herfra bratt opp nordover øst for Klumpen og ned til stidelet til Nilsebu. Så mot nordøst over Tverråflærne i kupert høyfjellsterreng og ned gjennom Presteskardet øst for Presteknuten til hytta."

(oorspronkelijke tekst voor de liefhebbers)

Linda
 
Laatst bewerkt:
Dank je Linda voor je informatie.
Jammer dat ik de Noorse taal niet machtig ben.

Uitglijden en in het meer vallen klopt dus wel ja. Je klimt zeker een paar honderd meter boven het meer. Als er sneeuw en ijs velden liggen zoals wij hadden zijn die zeker 60 graden ( of meer ) steil.
Het rotsklimwerk is moeilijk en moet ongezekerd gebeuren door losse steenslag.
Ik heb in mijn leven veel rots geklommen en alpine werk gedaan maar deze oude route was naar mijn mening echt onverantwoord om te doen. Ook als alle sneeuw weg is.

Een waarschuwing dus voor ieder die daar ooit eens komt.

De toer die wij liepen was door de vele sneeuw van afgelopen voorjaar zowiezo anders dan anders. ( onder normale zomer omstandigheden )
Maar daardoor ook weer erg mooi en avontuurlijk. Onvoorstelbaar zo veel sneeuw als er lag en op sommige plekken was opgewaaid tot huizen hoge muren.
Meren lagen nog vol ijs en sneeuw, lawines op steile hellingen.
De route was vaak niet zichtbaar omdat het diep onder de sneeuw lag.
Beken en rivieren onder de sneeuw maakte het oversteken soms makkelijk maar ook soms moeilijk.

Nog een opmerking
Na de hut Kringlevatn gaat de route bij Breidadalen over een beek richting Storsteinen
Op de kaart staat hier een brug getekend. Die is er NIET. Je moet door de brede beek waden. ( dat zal in normale zomers wel te doen zijn.)
Die was toen wij er waren veel te diep en te wild. Wij zijn door gelopen naar het meer Sandvatn. Volg de route naar het Noorden. Aan het eind van het meer staat een prive hutje en daarachter kan je een beek over naar de NW kant van het meer. Daar pik je de route vanuit het NO op ( vanaf Storefjell ) en zo kom je later weer bij de eerder genoemde route terug.
Een heel bijzonder stukje volgt door het Ulvtuvtjonn................

Vanaf Storsteinen naar Litle Auradal moet je na ca 1,5 km. aan de N kant van de berg Sjonarasen een brede rivier doorsteken. Hier is GEEN brug. Waar je er door moet waden staat goed aangegeven en kan ook alleen maar daar!! Onder water zijn graniet platen.
Toen wij er door gingen was de stroom erg sterk en zijn er samen doorgegaan. Water net over de knieën. ( veel smelt water ) heeeel koud...........
 
Misschien was de ingetekende brug wel een zomerbrug en werd er nog te veel hoog water verwacht om hem al uit te leggen.

Linda
 
Volgens de info van de DNT op ut.no is het deel van de route over Fitjaholet met steenmannen maar niet met rode T's gemarkeerd (https://translate.google.com/transl...u=http://ut.no/tur/2.8978/&edit-text=&act=url)

Zoals je kunt zien is het pad onderdeel van een (als zwaar geclassificeerde) rondwandeling dus ik verwacht niet dat er veel veranderd zal worden, maar je kunt er een mailtje aan de Stavanger afdeling van DNT aan wagen (http://translate.google.com/transla...kt-oss/&hl=en&langpair=auto|en&tbb=1&ie=UTF-8 ik zou Per Henriksen mailen maar het algemene adres tursenter@stf.no kan natuurlijk ook).

De missende brug in Breidadalen die wel op de kaart staat was ook bekend (http://ut.no/tur/2.13234/) maar er is idd veel meer sneeuw en smeltwater deze zomer wat waden moeilijk kan maken. Verder weet ik uit eigen ervaring dat dit jaar op hardangervidda, in aurlanddalen en tafjordfjella verschillende zomerbruggen niet uitgezet zijn, en er ook behoorlijk wat bruggen beschadigd zijn door grote hoeveelheden sneeuw en water (wat wil zeggen dat je over een gebroken balk naar de andere kant kruipt...). Het is een speciaal jaar zullen we maar zeggen :)

Ik denk dat het een goed idee is om de routebeschrijvingen op ut.no te checken, evt via google translate oid als je geen noors leest (ook al is het soms wat krom vertaald, je hebt in ieder geval wat meer info dan alleen een kaart)
 
Dank voor de tips Leon.

Nooit te oud om te leren ;-)
Zal eens kijken of ik mijn opmerking in het Noors kan versturen naar de DNT.

grt. Peter
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan