Rugtas advies


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste peoples.

Hier een vraag van een net beginnende hiker.
Momenteel ben ik hard aan het trainen voor de zomer. De planning is om in Schotland te gaan wandellen, een tocht van een kleine 2 weken.
Nog nooit eerder langer dan een dag gelopen, dus ik ben benieuwd.

Ik probeer me een beetje te verdiepen in de verschillende rugtassen.
Aangezien ik er een tent meemoet, denk ik dat een inhoud van ongeveer 65 liter genoeg zou moeten zijn.
Omdat het de eerste keer wordt hoef ik niet gelijk het beste spul te hebben, maar zou een leuke tas voor mij zijn.
Via internet al een beetje aan het zoeken geweest. Ik zie dat het merk Gelert wel leuk uitziende en betaalbare rugtassen heeft.
Zijn er mensen hier met ervaringen met die rugtassen of wellicht een ander, betaalbaar, altenatief.

Dank voor de moeite.
Groet,
Raymond
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Raymond,

Mijn eerste advies: Passen, passen en nog eens passen. Ga dus vooral niet op zaterdag of op koopavond naar een buitensportzaak toe.
Laad de beoogde rugzak vol met ca. 10 kilo en ga maar eens lekker snuffelen in de rest van de winkel andere dingen die je wellicht nog nodig hebt voor deze tocht. Voor het grammenjagen, Eins heeft al vele zeer nuttige berichten hierover gepost, zie bij Materialen.
Gelert ken ik niet echt, maar ik heb het wel eens gezien bij legerdumpzaken, zoals bij Adventurestore in de Schoolstraat in Den Haag. JoHo company in Leiden, Amsterdam en Rotterdam voert dat merk volgens mij ook.
Toen ik voor het eerst ging kamperen ben ik voor de rugzak toch naar een buitensportzaak gegaan, en heb daar uitgelegd waarvoor. Ze hebben me daar (Carl Denig in Den Haag) ook alleen maar rugzakken uit het goedkopere segment laten passen. Ik heb toen een rugzak van Karrimor gekocht. (Zie andere posts over dit merk, van ankele maanden geleden.)
Een ander idee is wellicht Perry Sport, die heeft ook leuke beginners spullen.

Succes!

Mirjam
 
Hoi Raymond.

Ik heb voor mezelf uitgevonden dat het belangrijkste van een rugzak is dat ie goed dicht tegen je rug aan zit. Veel rugzakken hebben dikke kussen op het rugpand om alles aangenaam zacht te maken. Maar daardoor hangen ze teveel achterover. Met als resultaat dat je krom voorover gaat lopen om te compenseren voor het gewicht. Polstering is veel minder belangrijk. Als een rugzak goed past, heb je geen dikke polstering op de rug, schouderbanden of heupband nodig.

Mirjam heeft helemaal gelijk over het testen in de winkel. Ik zou er nog meer gewicht in doen, 15 kg. Verder vind ik zelf dat een rugzak van 65 liter wat klein is voor een kampeeruitrusting. Zeker als je ook voor een aantal dagen eten moet meenemen. Als je een grotere rugzak koopt, kun je hem aansnoeren tot een kleiner volume als je toch wat minder meeneemt. Een te kleine rugzak is lastiger, dan moet je van alles aan de buitenkant hangen. 65 Liter is vast genoeg voor mensen met veel ervaring en die echt grammen sparen. Maar ik zou zelf voor 80 liter of zo gaan.

Linda
 
O ja, nog een tip. Neem altijd naald en stevig draad mee. Als er dan iets aan je heupband kapot gaat, kun je hem vastnaaien zodat je niet de rest van je vakantie aan je schouders hoeft te tillen. Ik had zelf ook een kapotte gesp van het weekend en kon hem gelukkig 's avonds professorisch repareren.

Linda
 
>Verder vind ik zelf
>dat een rugzak van 65 liter wat klein is voor een
>kampeeruitrusting. Zeker als je ook voor een aantal dagen eten
>moet meenemen. Als je een grotere rugzak koopt, kun je hem
>aansnoeren tot een kleiner volume als je toch wat minder
>meeneemt. Een te kleine rugzak is lastiger, dan moet je van
>alles aan de buitenkant hangen. 65 Liter is vast genoeg voor
>mensen met veel ervaring en die echt grammen sparen. Maar ik
>zou zelf voor 80 liter of zo gaan.

Daar denk ik toch anders over. Nu even NIET vanuit mijn lichtgewicht filosofie, maar vanuit traditioneel hiken bekeken. Mijn nederige mening is dat een rugzak van 65 liter voor drie seizoen genoeg moet zijn, ook met tent en slaapzak, ook met eten voor een paar dagen. 80 liter is voor winterkamperen. Het voordeel van een kleine rugzak (ipv nadeel) is juist dat'ie klein is en dat je dus niet "everything but the kitchen sink" mee kunt nemen en je je dus verplicht moet inhouden.

Nu kunnen we lang discusieren over wat goed is en wat niet en over welke rugzak ik fijn vind vs wat Linda of Raymond fijn vind (en dat doe ik graag), maar daar heb je weinig aan. Kwestie van passen passen passen en nog eens passen. De rugzak die het beste/lekkerste bij jou zit, is waarschijnlijk de beste keus. En of dat nu een Gelert, Macpac, Bach, Deuter, Lowe Alpine, Arc'Teryx, Osprey, Red Deer, Bergans, Haglofs of Radicle Desing of ..... is maakt niet zo heel veel uit.

Ik weet niet wat je budget is voor een rugzak, maar ik vind het altijd een goed idee om als beginner iets meer te investeren in een rugzak en misschien iets minder in bv tent of slaapzak. Een rugzak van 50 EUR met 20 kg zal eerder aanvoelen als 30 kg, wat het lopen een stuk minder plezierig maakt. Een tent van 400 EUR zal je jaren plezier van hebben maar zal in het eerste seizoen niet veel anders zijn dan een tent van 100 a 150 EUR. Voor 200 EUR heb je een prima biginners rugzak. (Macpac Rimu, Lowe Cerro Torre, Bach Specialist)

Suc6 Eins
 
Ikzelf reken me ook nog tot de beginners en heb vorig beslist om voor mijn rugzak een serieuze hap uit het budget te trekken omdat je rugzak samen met je schoen misschien wel een van je belangrijkste uitrustingsstukken is en daar mag je niet teveel op besparen wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan in de gietende regen in Schotland.

Ik heb vorig jaar een Deuter (75 + 10) aangeschaft en deze heeft nog geen krimp gegeven. Ik heb er toen € 220 voor betaald, maar je kan altijd kijken naar iets kleinere modellen (55+10 -> €180,65+10 -> €200). Je moet maar eens kijken op internet en deze site; dit merk maakt eenvoudige maar kwaliteitsvolle rugzakken!
 
Raymond,

De belangrijkste tip is: wat moet erin? (is beslist niet flauw bedoeld!)

Omdat je zegt dat je nooit eerder gelopen hebt, neem ik aan dat je uitrusting nog niet superlicht en supercompact is, en die koop je ook niet in 1 keer maar bouw je meestal op op basis van ervaring en persoonlijke voorkeuren.

Ik heb nu een rugzak van ruim 50 liter, waar alles in gaat incl. brandstof en eten voor een tenttrektocht van ca 10 dagen (solo). Totaal 17 kg.
Maar op mijn eerste (fiets-)kampeertocht in Scandinavië woog alleen de tent al 12 kg, de camera met lenzen 4 (bij Alta kapot gerammeld), en hebben we een postpakket van dik 10kg kapotte en overbodige spullen naar Nederland teruggestuurd. Daarna heel wat minder lekke banden en gebroken spaken gehad. Al doende leert men ..…

Maw kijk eerst naar de basis van je uitrusting, die moet er (goed) inpassen: tent, slaapzak, kookspullen, matje (evt achter/bovenop, mits licht). Bedenk dat ook de rest van de spullen erin moet passen. Bungelend spul loopt niet lekker.

Heb je die basis uitrusting voor elkaar, dan kun je daar een goede rugzak bij zoeken. En inderdaad, passen en uitgebreid de tijd voor nemen. En eens uitgebreid door het materialenforum hier heen gaan. Staat veel.

Gr. Joop
 
> "omdat je rugzak samen met je schoenen misschien wel een van de belangrijkste uitrustingsstukken is>

Mee eens, al zou ik daar nog een goed regenjack bij zetten. Maar dit is off-topic, dus ga ik er niet op door.

Omdat het een van de belangrijkste uitrustingsstukken is, ben ik daarvoor toen bewust naar een buitensportzaak gegaan. Ik wist niets van rugzakken en dergelijke, dus daarom was en is advies in een goede buitensportzaak zo belangrijk.
Mijn tas was toen ook 65 liter, maar matje, rugzak en een halve tent zaten aan de buitenkant. Ik had toen veel te veel troep mee, maar het was een van mijn eerste vakanties.
Sterker nog, nadat ik die reis geboekt had stelde ik mezelf de vraag: "hoe gaan we dit 3 weken lang met de trein door Europa slepen? Een rugzak, geloof ik?....:+ :+
Lichtgewicht spul had ik dus ook nog nooit gezien, dus je wil niet weten wat voor bult ik toen bij me had...

Nog een waarschuwing Raymond, deze vorm van reizen is ernstig verslavend!!

Groetjes, Mirjam
 
>En of dat nu een Gelert, Macpac, Bach, Deuter,
>Lowe Alpine, Arc'Teryx, Osprey, Red Deer, Bergans, Haglofs of
>Radicle Desing of ..... is maakt niet zo heel veel uit.

>Suc6 Eins

Yo, hij weet niet eens of het hem gaat bevallen.
Misschien doet hij het eens en daarna nooit weer.

Laat hem kijken naar een Nomad of een Walk-away.
Leuke beginnersrugzakkies voor een schappelijke prijs.
Prijs-kwaliteit is goed.
Bevalt het hem, koopt hij na 4 jaar een goede rugzak.
Bevalt het niet, kan hij nog een hoop plezier hebben aan zijn B-merk rugzakkie.

Maar om gelijk zulke topmerken te noemen schiet je de doel van de vraagsteller flink voorbij.
En 200 euro is voor een student, of wat hij dan ook is, een hoop centjes.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Helemaal mee eens.

Mijn eerste rugzak kwam uit de dump, en kostte 25 gulden. Maar ik heb er een paar jaar veel plezier van gehad.

Voor een kwart van de prijs van een topmerk koop je goede en uitstekend bruikbare spullen. Soms even zoeken of puzzelen. Voor wat je meer betaalt krijg je wel wat extra (kwaliteit en handigheidjes) maar dat mag je gerust hobby noemen ;)

gr. Joop

(gebruikt een deksel van blik op een titanium pan; allebei lichtgewicht)
 
Dat is inderdaad ook een beetje mijn punt, áls het nou niet bevalt zit je inderdaad met een duren tas die je nooit meer gebruikt.
Wil inderdaad voor een redelijke prijs een leuke tas hebben.
En als ie het dan na een aantal jaar begeeft koop ik dan wel eens wat goeds...
 
In ieder geval bedankt voor de snelle adviezen.

Ik ga nog even verder kijken de komende tijd bij wat outdoor en dump zaken.
Volgens mij moet ik beneden de 100 euries wel wat kunnen vinden waar ik een aantal jaar plezier van kan hebben.
Wellicht dat ik ergens 2de hands nog wat vind.

Ik ben ervan overtuigd dat het wel gaat lukken.

Greetz.
Raymond
 
>Yo, hij weet niet eens of het hem gaat bevallen.
>Misschien doet hij het eens en daarna nooit weer.

Ten eerste heb ik de opmerking die je gequote heb alleen gemaakt om aan te geven dat het MERK van de rugzak niets uitmaakt zolang die maar lekker zit. Ik wilde niet in het bijzonder deze merken aanraden.

Ten tweede. Een el cheapo rugzak zit niet prettig als je die volstopt met 20 kg. De meeste gebruikers van dit forum zitten ook na jaren lang kamperen nog steeds aan zo'n gewicht (met het idee dat je er vanzelf sterker van word). Zeker een beginner zal met el cheapo spullen makkelijk aan de 20 kg komen.

Mijn eerste rugzak, die ik in mijn studenten periode heb gekocht, een Lowe Alpine Apalachian, heeft nooit echt lekker gezeten, niet in België met 22 kg (ik ben niet vanzelf sterker geworden, wel had ik zeer veel pijn in mijn schouders na een paar dagen) ook niet in schotland met 17 kg, wat toch prima en "comfortabel" zou moeten kunnen dragen met een Apalachian. En nee, ik had de rugzak niet verkeerd ingepakt, de rugzak past mij goed en nee ik heb de rugzak niet verkeerd in gestelt.

Tijdens het hiken met die rugzak was ik meer bezig met dat idote zware onding op mijn rug dan met de mooie omgeving waar ik doorheen trok. Ik had graag gewild dat ik net even een maandje of twee had door gespaard en gelijk een fatsoenlijke rugzak gekocht.

Maar goed van ervaring leert men, dus neem niets van mij aan hoor.

Eins
 
Kijk anders eens bij de Decathlon (Amsterdam Arena of Kerkrade, en verder in het buiteland op vele plekken), van hun eigen merk Quecha hebben ze een hele lading rugzakken, niet duur en toch een aardige kwaliteit om mee te beginnen. Beetje zonde om meteen een hele dure rugzak te kopen als het misschien maar voor een keer is.

En Einstein de Lowe Alpin Applachian rugzak zou ik ook niet meteen als cheap aanprijzen, is nog steeds 150 tot 170 euro (afhankelijk van de inhoud), meer een midden categorie.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan