Rugzak, hoe te reinigen?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ha hikers,

Na drie jaar trouwe dienst, begin ik een 'probleem' te krijgen met m'n Macpac Rimu rugzak. In de zomer van 2006 heb ik deze rugzak gebruikt tijdens een trekking in Turkije. De temperaturen waren daar rondt de 33 graden en dat betekende: puffen, zweten en nog eens zweten.....;-)

Nu zag ik na de vakantie al dat er zoutaanslag op het rugpand van de tas zat. Dus heb ik de rugzak onder de douche met heet water uitgespoeld. Nu haalde ik hem vorige week uit de schuur en zat er behoorlijk veel schimmel op. Met name op de foam onderdelen waar het zweet ingetrokken is (heupband en schouderbanden). Verder ruikt de tas enorm naar ranzige zweetsokken x(

Nu heb ik de schimmel met een harde borstel verwijdert, maar ik ben bang dat het redelijk snel weer terug komt.

Wat zijn effectieve manieren om schimmelgroei op de rugzak te verwijderen en in de toekomst te voorkomen? En hoe kan ik die stink lucht uit m'n rugzak krijgen?

Cobus

- die z'n medereizigers wil sparen voor de lucht van deze tas:p
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Heb je een badkuip? Of een andere grote bak?

Wassen met een gewoon wasmiddel (lekker laten weken), goed uitspoelen, en vervolgens nog een keer in bad met MyraZyme. Dat helpt tegen geurtjes.

En dan laten drogen. Heeeeeeel goed laten drogen. Bij voorkeur in de wind (niet in de zon).

Groeten,
Joris
 
hmmm, heeft mijn inziens ook te maken hoe je je rugzak opbergt...

Maar gewoon in bad/ grote tijl/ specikuip met tent wash zal wel voldoen denk ik? Of als je dat te duur vind met biotex, wel heel erg goed uitspoelen met lauw water...

Vorig jaar mijn tent (WW) na een aantal jaren intensief gebruik ook maar eens op deze manier gewassen en deze was als nieuw, ook een rugzakje eracheraan door het sopje gehaald, ook weer bling ;-)

Bas

- mag zijn tent niet meer bij zijn ouders in bad doen... -
 
Hoi Cobus,
Na het wassen (bijv met biotex) goed uitspoelen en de laatste keer (schoonmaak)azijn in het spoelwater doen. Schimmels houden niet van zuur
Groeten
Jannie
 
Ik pak een borstel, water (niet heet) en ben er wel even mee bezig. Zeep of iets dergelijks durf ik niet te gebruiken, en al zeker niet voor de tent (coatings).

Zweet heb je er op die manier zo af (kan ook met weken). Aarde en modder ook. De rest laten zitten.
Goed drogen en kurkdroog wegleggen is daarna essentieel.

gr. Joop
 
Hi Joop,

zelf gebruik ik dus Tentwash, das dus speciaal bedoeld voor tenten ed en tast deze dus ook niet aan. Mijn gele TNF WW was een beetje stoffig van kleur geworden en dus gewassen met tentwash in bad (jemig wat komt daar een boel drek vanaf) en vervolgens goed na gespoeld en weer prachtig geel en nogsteeds errug water/winddicht dus dat komt wel goe.

Bas
 
Don't try this at home ...

... of een waarschuwing van dien aard.

Toch leuk om te vertellen, een reinigingsmethode die niet aan te bevelen is, maar toch succes had.

Mijn fors uitgevallen dagrugzak diende op een lange busreis in Nepal ook als gastvrije ondergrond voor wat tasjes (met etenswaar, duidelijk te ruiken) van locale dames in het gangpad. Tuurlijk ... waarom niet? Na het uitstappen bleek een van de tasjes gelekt te hebben: olie!

Na het nog een jaar aangezien (aangeroken...) te hebben vond ik de ranzige lucht niet meer om te harden.
Aangezien ik wel een gokje durfde te wagen voor een dagrugzak van een paar jaar oud (vervangen zou ook geen honderden euro's kosten) ging ik ermee naar de stomerij. Natuurlijk wilde de eigenaar er niets van weten. Nee, daar begon hij niet aan! Hij moest ook nog eens de machine speciaal voor mijn rugzak laten draaien, dus die kosten zouden toch wel wat hoger zijn.

Ik verzekerde hem dat het geheel op MIJN risico zou zijn, ook al zou de rugzak er als een portemonneetje of juist geheel aan flarden uitkomen. En zo durfde hij het aan.

Resultaat: een prachtig gereinigde rugzak, fris ruikend als de lente en weer geheel bruikbaar!

Maar nogmaals: het was een uitstapje dat zeker niet standaard aan te bevelen is als reinigingsmethode voor je rugzak. Of zelfs helemaal NIET. Maar ik was er blij mee!

Marla
 
RE: Don't try this at home ...

Ik gooi ook mijn rugzak in de badkuip met warm water en wasmiddel.

Ik heb ook wel eens een klein dagelijks gebruikt rugzakje in de wasmachine gegooid. Maar een jaar (of 2?) later, ging de coating aan de binnenkant loslaten. Dat kan ouderdom zijn geweest, maar het kan ook aan de wasmachine hebben gelegen. De badkuipmethode is denk ik het veiligst.

Linda
 
RE: Don't try this at home ...

Een collega heeft laatst zijn Teva's geur vrij gekregen met Odour Eliminator van Grangers, misschien werkt dat ook wel voor een rugzak.

Eins
 
RE: Don't try this at home ...

Bij nader inzien denk ik trouwens dat ik wasmiddel voor GTX of dons heb gebruikt. Zowel in de badkuip als in de wasmachine.

Linda
 
RE: Don't try this at home ...

Nooit spullen die verlijmd of gecoat zijn in de wasmachine doen! Het wasmachineproces kan coating of verlijming aantasten en dan valt de zaak uit elkaar! Bij Biotex dreigt een ander gevaar: het kan de draaddikte van stiksels aantasten. Dus niet te lang erin en erg goed uitspoelen!
Groeten,
Boelo
 
Mijn vorige rugzak heb ik een keer in de wasmachine gewassen, gewoon thuis. Aluminium frame eruit, binnenstebuiten keren en wassen met normaal wasmiddel. De kleur werd wat lichter, maar hij was wel weer mooi schoon! Daarna nog met een knijpspuitbus weer waterafstotend gemaakt.

grtz
Henk
 
Iedereen bedankt voor de reacties en tips. Denk dat ik hem maar eens onder handen ga nemen in een grote tijl met een sopje :9

Zijn er mensen die weten wat voor een behandelijk/ materiaal gebruikt is om deze Macpactas waterafstotend te krijgen. Moet ik daar nog rekening mee houden bij de keuze van een wasmiddel of een nabehandeling (om hem weer waterafstotend te krijgen)?

Groeten Cobus
 
Hi Cobus,

voor de coating aan de binnenzijde van je rugzak zou ik tentwash oid gebruiken om deze goed te houden.

Voor de buitenkant kun je een spray gebruiken om jassen/ schoenen ed weer waterafstotend te maken.

Sop-ze

Bas
 
Bas,

Waar haal ik die tentwash? Ik heb net een 2-handse Hilleberg gekocht en zou deze ook willen wassen.

groeten,

Edgar
 
>Zijn er mensen die weten wat voor een behandelijk/ materiaal
>gebruikt is om deze Macpactas waterafstotend te krijgen.

AZTEC® Fabric

In a quest for superior pack cloths, Macpac developed AzTec® fabrics. AzTec® fabrics are constructed from a unique blend of hard-wearing, long-staple cottons and abrasion and rot-resistant polyester fibres.

The cotton and polyester yarn is doubled in strength by twisting these two yarns together to form a single strand. Two strands are then plied together and tightly woven into a durable cloth. The weatherproofing process is achieved by saturating the fabric in resins and waxes.

Weatherproofing is enhanced by the natural swelling of the cotton fibres to fill the airspaces in the fabric weave. As a result, AzTec® fabrics are durably weatherproof and extremely hard-wearing.

AzTec®HP
Products made from AzTec® HP are designed for activities like mountaineering, where minimising weight while maintaining essential strength and weatherproofness is paramount. By choosing a high polyester content and a reduced weight of 310gms/m2 for AzTec® HP, we have created a fabric that is lightweight, has a high tear-strength and is durably weatherproof.

AzTec®HC
Products made from AzTec® HC are designed for activities like tramping where long-term weatherproofness and durability are paramount. In the harshest conditions, the high cotton content of AzTec® HC maximises the durable weatherproofness of this fabric, while the tightly woven 480gms/m2 weave has proven its durability and puncture-resistance on countless wilderness journeys.

Eins
 
>Waar haal ik die tentwash? Ik heb net een 2-handse Hilleberg
>gekocht en zou deze ook willen wassen.

Gewoon lauw water met een beetje groene zeep...

grtz
Henk
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan