Rugzak voor grote mensen


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hey,

Ik ben van plan meerdaagse trektochten te maken.Dit jaar ga ik een week naar schotland, volgend jaar 14dagen naar corsica.
Enig probleem: ik ben nogal groot(1m98) en vindt geen gepaste rugzak. Kan er iemand mij zeggen of er bepaald merken zijn die beter geschikt zijn voor grote mensen.
Ik heb al gehoord van Deuter voor breedgeschouderde en Haglöfs voor grotere mensen. Maar ik heb nog geen haglofs gezien die mij ideaal past.

Wat zijn jullie meningen voor het te besteden budget voor een rugzak?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Qua modellen kan ik je niet helpen, maar ik raad je aan niet te veel naar de prijzen te kijken.

In mijn ogen moet een rugzak (net als schoenen) gewoon goed zitten. Je geeft al aan dat je vaker tochten wilt maken, dus ik zou echt kiezen voor een goede pasvorm en kwaliteit. Prijs is dan minder belangrijk, want een rugzak moet echt jarenlang mee gaan.
Maar als je echt niet veel kunt besteden, zul je op pasvorm en kwaliteit moeten inleveren.
Succes.

Saskia
 
Ha,

Zelf ben ik 1,93 en heb sinds kort een nieuwe rugzak. Het scheelt vijf centimeter maar dat kan net essentieel zijn, toch vertel ik even mijn ervaring.

Ik ben bij Alpaca Dordrecht geweest en hier ben ik zeer goed geholpen met een het passen van mijn rugzak. We hebben verschillende geprobeerd maar kwamen toch al snel bij de BACH Specialist FA 4. 4 staat voor de grootste rugzak van BACH en FA voor Front Access, een benadersysteem voor de rugzak. (Wat zeg ik dat mooi ;-) ik bedoel eigenlijk gewoon een ingang aan de voorkant ...)

Zie voor een (kleine) review en specs: http://wandelenisleuk.nl/blog/roel/...et-lichtgewicht-maar-toch-heerlijk-lopen.aspx en natuurlijk www.bachpacks.com

Het is voor mij dè rugzak en ben er super blij mee. Van het weekend mag ik weer :-D

Wat betreft de prijs: ik twijfelde tussen een MacPac en de BACH. De eerste was bijna driehonderd euro en die van mij 229. Ik heb de prijs niet in overweging genomen bij de keuze. Het is belangrijker om op je (rug)lengte te letten dan op de prijs. Dit zijn rugzakken die zo 10 jaar mee gaan en dan overdrijf ik niet. Ik denk wanneer je een goede rugzak wilt hebben dat je dan tussen de 200 en 250 euro iig kwijt ben.

RoelRoel

---
http://www.wandelenisleuk.nl
 
Probeer eens een oude framerugzak van Haglöfs. Ze zijn gestopt met die nieuw te maken. Mijn man van 1.93 vindt zo'n rugzak goed passen.

Overiges: Ik heb een redelijk nieuw model Haglöfs. Ik heb hem wel aan moeten passen, zodat hij minder achterover hangt. De fabriek had weer een dik kussen op de rug gemonteerd wat ervoor zorgde dat de rugzak achterover hing. Ik heb er een goede dag aan genaaid en nu zit ie goed.
 
De rugzakken van Lowe Alpine zijn prima aan te passen aan verschillende ruglengtes. Bij Demmeniesport is er een groot asortiment te vinden van deze rugzakken die allen met het TFX- of ASP-systeem zijn uitgerust. Daar heb ik mijn rugzak ook gekocht.
Wellicht is dat een oplossing?

www.rugzak.nl
 
Ik heb met m'n 190 een Radical Design Stellar. Ik heb de L, m'n broer, die even lang is heeft een M. De lengte van je rug is dus maatgevender dan je totale lengte. Als je toch een erg lange rug hebt, heeft wellicht Radical ook XL.

grtz
Henk
 
De rugzakken van Gregory, Osprey en Macpac zijn van topkwaliteit en ook in een extra hoge maat leverbaar. Dus ga naar een zaak met veel keuze.
Eerst de rugzak op de rug voelen met aardig wat belading erin. Daarna pas naar het prijskaartje kijken. Desnoods nog naar een andere zaak om te vergelijken. En dan meteen met de goede rugzak naar buiten stappen.
Probeer impuls-aankopen te vermijden!
Succes gewenst,
Boelo
 
In de NL winkels vind je niet vaak de grote maten die je nodig hebt voor langere ruglengtes. Het kan wat zoeken zijn. En inderdaad pasvorm is belangrijker dan prijs zou ik ook zeggen. Wellicht is het verhaal j bekend maar de aanhechting van de loadlifters op de rugzak moet ruim boven je schouders zitten anders hebben ze geen functie en trek je nawelijks het zwaartepunt van de zak dichter naar je rug toe.

Merken die ook grotere maten verkopen (meestal goed geschikt voor langere ruglengtes) zijn vaak zakken > 80liter in willekeurige volgorde:


Osprey
Lowe Alpine
Bach
Bergans (grotere pacs erg goed draagcomfort voor zware lasten)
Fjall Raven (hun grootste softpac is in scandinavie erg goed getest)
Gregory

Ik kan er paar missen maar dat komt dan omdat ik voor die merken een blinde vlek heb (persoonlijk geen opties gevonden voor een serieuze grote zak >95 liter).
 
>Probeer eens een oude framerugzak van Haglöfs.

Nou, als hij de GR 20 op Corsica wil doen dan zeker niet mat een ladderframe rugzak.
Beetje gevaarlijk.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Ook ik ben 1,98 meter, maar zoals gezegd heeft de absolute lengte lang niet alles met je ruglengte te maken. Ter vergelijking met Roel, de lengte van een Bach zou voor mij 2 zijn en dat terwijl hij zelfs korter is dan ik ben. Eigenlijk denk ik dat ieder merk wel een passende rugzak kan hebben. Het is echt een kwestie van passen en je goed voor laten lichten.

Goed voor laten lichten houdt overigens niet in dat verkopers in de winkel een Lowe Alpinerugzak van 55 liter op jouw lengte gaan afstellen. Dat kan namelijk niet (tenzij je dus een erg korte rug hebt zoals ik). Rugzakmerken die claimen dat je de ruglengte kunt aanpassen wantrouw ik nogal. Dat aanpassen wat je kunt doen is het 'finetunen' van de schouderbanden. De ruglengte van de rugzak wordt er zeker niet door aangepast. Zoals Sander al zei zul je waarschijnlijk een tas vinden die een vrij grote inhoud heeft. 95 liter lijkt me overigens niet per se nodig en ik zou zelfs proberen een rugzak te vinden die kleiner is. In het algemeen stop je een rugzak gewoon vol.

En wat de prijs betreft. Je kunt het best zelf je budget bepalen en daarbinnen een rugzak kiezen. Meestal zal een duurdere rugzak een aanmerkelijk beter draagcomfort bieden, zeker met zwaardere lasten. Pas daarom in een winkel altijd ook met een vergelijkbaar gewicht als waarmee je gaat lopen. Als je een tas wilt die een comfort biedt en duurzaam is, zul je denk ik minimaal 160 euro uit moeten geven. Tenzij je natuurlijk een mooie aanbieding ergens vindt. Weet je al zeker dat je in de toekomst vaak dit soort tochten gaat lopen, dan kun kan het lonen om een hoger bedrag uit te geven.

Harold
 
>Rugzakmerken die claimen dat je de
>ruglengte kunt aanpassen wantrouw ik nogal. Dat aanpassen wat
>je kunt doen is het 'finetunen' van de schouderbanden. De
>ruglengte van de rugzak wordt er zeker niet door aangepast.

Ik weet niet in welke grot jij hebt gewoond de afgelopen 10 jaar, maar er zijn bijna geen rugzakken meer te vinden die níet verstelbaar zijn en dus aanpasbaar zijn aan de lengtemaat van de rug :+
 
Niet zo breed geschouderd maar wel 193 cm.
De naam Gregory is hier al gevallen.
Zelf heb ik een shasta
(maar tot mijn grote ontzetting zie ik op hun site dat hij niet meer wordt gemaakt/maar wel nog op veel plaatsen te koop staat)
een simpele (maar niet de meest lichte) rugzak zonder al teveel franjes.
Ik heb nog niet de grootste maat dus jij zal ook zeker in het gamma passen.
Hun meetinstructies
http://www.gregorypacks.com/us/index.php/Gregory/Pack-Fit/packfit.html
Als je graag wat beweging ziet
http://www.youtube.com/watch?v=1NiTtL-lZq8&feature=related
Niet naar de prijs kijken.
Een degelijk rugzak gaat jaren mee.
Eigenlijk zou je wat moeten inschatten welk soort tochten je wil maken in de toekomst.
Ga je met volle bepakking en neem je eten mee voor pakweg 10 dagen, kies je best een rugzak met stevige heup en schouderbanden.
Er is in tussentijd al een heel breed assortiment van lichtgewicht rugzakken.
Die werken heel goed als je ook effektief het te dragen gewicht kan beperken
 
Nee Don, een rugzak blijft zo lang als hij gemaakt is. Daar val niets aan te verstellen. Waar jij het over hebt is dat de schouderbanden omhoog en omlaag versteld kunnen worden. Wat er kan gebeuren als je een lange rug hebt is dat je de schouderbanden zo hoog moet afstellen dat de loadlifters geen adequate functie meer hebben en dan is dus de lengte van de rug zak te kort.

Dus zodra de bevestiging van de loadlifters niet ruim boven je schouders uitsteekt zodat de 2 bandjes van de loadlifters niet van schuinboven naar beneden lopen naar de schouderband maar nagenoeg horizontaal dan is de rug zak te kort. Lopen de bandjes nagenoeg verticaal dan is de rugzak te lang. Tenminste als je eerst de schouderbanden op de juiste ruglengt hebt afgesteld.

De ideale hoek is ergens rond de 45 graden, dan kan je de zak voldoende effectief naar je schouders trekken zonder je schouderbanden teveel op te tillen als het ware....
 
Osprey is wel oké maar dat zijn meer merken. Nogmaals merk is niet belangrijk, pasvorm en comfort daarentegen wel! Je kan soms een grotere rugzak nodig hebben dan je daadwerkelijk qua inhoud nodig hebt. Niet iedereen wil namelijk een last van 25-30 kg kunnen torsen, soms wil men ook gewoon het pieterpad in de zomer kunnen aflopen. Let daarom ook goed op de comprimeerbaarheid van de rugzak.
 
>Ik weet niet in welke grot jij hebt gewoond de afgelopen 10 jaar,
> maar er zijn bijna geen rugzakken meer te vinden
>die níet verstelbaar zijn en dus aanpasbaar zijn aan de lengtemaat van de rug

Je hebt daarin wel gelijk maar is het niet zo dat de aanspantouwen voor de bovenkant van de zak (op de schouderband) dan is een veel kleinere hoek komen waardoor u rugzak minder in de vorm van u rug te trekken is ?
 
Inderdaad daar heb ik het nu constant over die dingen heten loadlifters. En zijn erg blangrijk voor het draagcomfort en het fatsoenlijk kunnen verplaatsen van het zwaartepunt zodat je kunt afwisselen om continue pijntjes te ontlopen.
 
Mijn ervaring is inderdaad dat je niet alleen op je lengte moet afgaan, maar zeker ook naar je rug lengte moet kijken.
Ik ben een vrij normale 1,68 maar tot twee keer toe heet het me gekuld dat ik een medium rugzak heb genomen. Beide waren dus gewoon te kort voor mijn rug, ook al is het rugpand verstelbaar.
Gelukkig beide rugzakken tweede hands 'gekocht dus geen drama.
De een was osprey, degene die ik nu nog heb is arcteryx bora 62.
Maar ik ga dus voor een osprey maat L en natuurlijk kijk ik dan even rond. Bij Goos ski en outdoor is nu de opsrey aether 70 in de aanbieding voor 159 euro, dus daar zou je een leuke koop aan kunnen hebben als hij past.
Een slecht zittende rugzak is erg vervelend en je loopt ook nog de kans op een blessure.


Ali
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


>Inderdaad daar heb ik het nu constant over die dingen heten
>loadlifters. En zijn erg blangrijk voor het draagcomfort en
>het fatsoenlijk kunnen verplaatsen van het zwaartepunt zodat
>je kunt afwisselen om continue pijntjes te ontlopen.
>
Ah, oke :D Dat miste ik even;-)
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan