rugzak voor trekken in schotland


Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo,

ik ga in de zomervakantie 8 dagen naar schotland,
in schotland ga ik dan rondtrekken.
De groep met wie ik ga bestaat uit 8 mensen. (scouting)

Nu heb ik dus een rugzak nodig.
Ik ben een nieuweling dus ik zou niet weten hoe groot een rugzak moeten zijn. Ik ben 1.70 lang en weeg 50kilo.
we moeten onze eigen bagage mneenemen, en de algemene bagage word verdeeld.
Ook zou ik willen weten waar ik zon rugzak moet halen,
ik hoorde en las al verschillende dingen over bever zwerfsport. Ik woon in de omgeving van arnhem.

groeten en alvast bedankt tom
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


... de eerste keer dat ik een dergelijk antwoord geef:

"gebruik de zoekfunctie!"

of lees de informatie eerst eens door...

Ga je wildkamperen?

Voor een zelfvoorzienende tocht van 8 dagen en wildkamperen kom je toch al gauw aan een tas van 60liter.

En dan ... gebruik de zoekfunctie eens op buitensportzaken. Dan kom je een heel end.
 
Wat betreft een rugzak: ga naar een buitensportzaak, vraag advies en pas verschillende modellen. Een rugzak moet goed aansluiten op je rug. Bij jou lengte, gewicht en ervaring waarschijnlijk niet te groot (maximaal 70 liter).
Als je tent, kookspullen en maaltijden mee moet, dan heb je al snel een 70 liter-rugzak nodig. Hoeft dat niet mee, dan moet 50 liter genoeg zijn.

Voor informatie over een meerdaagse trektocht kun je hier ook vele andere draadjes doorlezen. Er is al een hoop geschreven en geadviseerd. Kijk eens in dit topic:
http://www.hiking-site.nl/prikbord/...&forum=133&topic_id=11789&mesg_id=11789&page=

Succes met de voorbereidingen,
Saskia
 
Vraag ook eens in je omgeving of iemand een grote rugzak te leen heeft en probeer die uit tijdens een wandeling van een paar uur. Bijv. met een grote stapel tijdschriften erin (lekker zwaar).

Verder zijn er buitensportzaken door het hele land. Bever is een optie, maar er zijn er nog veel meer.

Linda
 
hallo,

bedankt voor de reacties,
het probleem is dat ik door de bomen het bos niet meer zie,
er zijn tientalle merken en overal staan goede en slechte eigenschappen van,
ik dacht zelf aan 50+10, 65+10 maar het beste is in de winkel passen,
welke merken zijn goede en welke mindere?
tom
 
Over het algemeen kan worden gesteld dat duurdere merken rugzakken maken die langer meegaan en beter verstelbaar zijn. Welk merk goed is, hangt verder af van je lichaam (lengte, breedte, houding) en is dus erg persoonlijk. De vraag is dus niet welke merken goed zijn, maar welke kwaliteit je verwacht en wat je budget is.
Perry heeft bijvoorbeeld hele goede spullen, maar een rugzak van Bever Zwerfsport of Zwerfkei zal waarschijnlijk langer meegaan. Vandaar het verschil in prijs.
Een goede winkel (en dat heeft als het goed is niets met prijs te maken) geeft ook advies over de kwaliteit en duurzaamheid van een product en zal je niet voorliegen over het materiaal.

Let op het materiaalgebruik (dikte, duurzaamheid) en de stiksels (enkel, dubbel, etc.). Eventuele extra aantrekbandjes en vakjes kunnen nuttig zijn, maar soms ook erg overbodig. Ritsen zijn kwetsbaar als er spanning op staat, maar vergemakkelijken het gebruik van de rugzak (in- en uitpakken).
 
Een goede rugzak waarmee je ook alleen kunt trekken dus ook tent, eten, kookgerei en slaapgerei mee moet nemen zal je toch een paar afwegingen moeten maken.

1. Ga je ultra light dan zal je toch een aardig budget neer moeten tellen. Lichter is vaak duurder maar ook minder luxe. Maar je hebt dan wel een kleinere rugzak nodig 50 a 60 liter moet voldoende zijn.

2. Ga je low budget dan moet je vaker meer gewicht meezeulen dat ook minder compact is. Je zal dan snel 70 a 80 liter nodig hebben.

Een goede low budget rugzak waarmee je toch redelijk 20 kg mee kunt zeulen is een Lowe Alpine TFX Appalachian. Is in verschillende maten verkrijgbaar en heeft uitbredingsmogelijkheden als je wel eens meer eten mee moet sjouwen of wat meer dikkere spullen als je bijvoorbeeld gaat winterkamperen.

Gerenomeerde merken met kwalitatieve rugzakken zijn: Lowe Alpine, Arc-Teryx, Osprey, Gregory, Bach, Radical Design en de rolls royce onder rugzakken die heel veel gewicht kunnen dragen is Bergans.

Als je iets gaat aanschaffen dan is het eerst een kwestie van goed passen (loadlifters niet te laag, goed passend op je lichaam) en dan pas kijken naar de prijs en dan beslissen. Absoluut niet andersom want daar doe je zelf te kort mee Bij het passen gooi de rugzak vol met gewicht. Kijk even in de winkel rond of je met zware spullen kunt vullen. Anders voel je het niet. Meestal zijn de rugzakken gevuld met plastic en dat weegt niets.
 
Nog een tip tijdens het passen. Check dat de rugzak goed dicht tegen je lichaam aan zit en dat hij niet bij je schouders wat naar achteren hangt. Dit naar achteren hangen moet je namelijk compenseren door je lichaam voorover te buigen en dat is slecht voor je houding. Ik heb na diverse verschillende rugzakken te hebben geprobeerd ervaren dat rugzakken die lekker dicht tegen je rug aanzitten het aangenaamst dragen met gewicht. Dat je dan wat meer zweet op de rug, neem ik voor lief.

Linda
 
Vandaar dat die load lifters ook ruim boven je schouders moeten zitten. Mijn voorkeur is toch wel minimaal 8cm. Load lifters zijn die twee bandjes die op schouderhoogte aan de romp banden vastzitten en lopen naar het bovenste puntje van de het hoofdvak van de rugzak. Door de load lifters aan te trekken trek je de rugzak boven in verder naar je rug waardoor het zwaarte punt van de rugzak dichter tegen je rug aankomt. Als de loadlifters te laag zitten trek je de rugzak ook wel naar je rug maar ga je ook meer kracht uitoefenen op je schouderbanden wat harder op je schouders gaat drukken. Als ze hoog genoeg zitten die loadlifters kan je zelfs nul druk bovenop je schouders creeren. Je zult wel altijd enige druk tegen je schouders aan hebben maar dat is minder erg dan boven op je schouders.
 
Tom, In Nijmegen zit Spac Sport en in Doetichem B&B Outdoor, dit zijn naast Bever twee zaken bij jouw in de buurt die ook de moeite van een bezoek waard zijn.

>1. Ga je ultra light dan zal je toch een aardig budget neer
>moeten tellen. Lichter is vaak duurder maar ook minder luxe.

Laat ik toch maar weer eens proberen deze fabel uit de wereld te helpen. Mijn ultra lichte 3x3 tarp (600 g) biedt ruimte aan 3 tot 4 personen (150 a 200g/persoon) en heeft mij 80 EUR gekost, zet daar eens een goede tent, maar nog niet eens de duurste tegenover zoals een Exped of een betere Eureka en je hebt twee tenten nodig a 400 EUR per tent. 80 EUR is toch een stuk minder dan 800.

Een beetje rugzak kost je 200 tot 300 EUR. Een ultra lichte ULA Conduit bv met 50 liter inhoud (en een stuk duurzamer dan een rugzak die ik zou meenemen) heb je al voor zo'n 100 EUR.

Dus ultra licht is zeker niet duurder dan een standaard uitrusting. En idd een Hilleberg is zeker lichter dan de meeste vergelijkbare tenten, maar zelfs een Nallo van 2,1 kilo verdient niet de titel ultra licht. Daarvoor moet je toch bij Big Sky, Golite of Tarptent zjn. En zelfs de tenten van deze merken zou ik eerder lichtgewicht noemen, zonder ultra.

Eins
 
Eins ik buig voor je. Je hebt een punt, duurder hoeft het idd niet altijd te zijn. Maar minder luxe blijft een puntje. Liever een tent dan een tarp. Maar ja dat is mijn voorkeur. En zelfs al heb ik maar 5-8 kg op mijn rug dan nog wens ik wel een fatsoenlijk draagsysteem. Die ultra light rugzakjes ontberen mij dat toch iets te veel. Maar nogmaals ieder zijn meug en je hebt bij deze een punt het is toch wel een gedeeltelijke fabel. Het is meer mijn voorkeur om niet te ultra te gaan. Hoewel ik altijd wel voor gewichtsbesparing ben maar dan wel met behoud van luxe/gemak/comfort.
 
Dan hier een punt voor Sander! Vorig jaar heb ik de kersverse Golite Pinnacle geprobeerd bij Sackundpack. Dus basisgewicht erin en een paar rondjes lopen door de zaak. Nou, al snel begon mijn rug enorm te transpireren en ook te prikken door de belading. Het was wel warm weer, zeker 22 graden buiten. Daarna nog verschillende zakken geprobeerd. Uiteindelijk ging ik naar huis met de Golite Odyssey. Die zat direct goed! Wel 2x het gewicht van de Pinnacle, maar slechts 1,6 kg wat meevalt voor 65-80 liter. De enorme inhoud kwam later goed van pas, toen ik extra eten en spullen moest overnemen van tochtgenoten.
En tarps? Mooi spul, maar in de Pyreneeen heb je boven, zeg 2200 meter onvoldoende vlak om ze goed op te zetten. Dan is een zelfdragende tent wel ideaal(zoals Big Agnes, Big Sky, Vaude Hogan enz.)

Overigens, on topic: in hartje Arnhem zit ook Slee Buitensport met goede rugzakken en deskundig advies.

Groeten,
Boelo
 
>En tarps? Mooi spul, maar in de Pyreneeen heb je boven, zeg
>2200 meter onvoldoende vlak om ze goed op te zetten.

Is de handigheid van een tarp niet juist dat ze overal op te zetten zijn? Juist ook op oneffen stukken? Overigens heb ik in de Pyreneeën regelmatig op plekjes gestaan die zich ruimschoots boven de 2200 meter bevonden. Bijvoorbeeld de Lacs de Cambales en de Lacs de Madamete en De la Hourquette. Magnifieke plekjes.

Groet
Harold
 
Ja Harold, die 2200 meter is maar langs de duim genomen. Ik bedoelde: hoe hoger je komt, hoe minder grotere vlakke stukken er zijn. Er kan dan evengoed een tent als een tarp staan, maar mooi de lijnen uitspannen wordt dan tamelijk moeilijk.
Groeten,
Boelo
 
Inderdaad Boelo: Zelfdragende tenten, die hoef je niet af te spannen zoals een tunnel of een tarp. Kan je werkelijk waar overal kwijt zonder haringen. Wel wat gewicht in gooien anders waaien ze weg }(
 
Hoi Tom.

Kijk eerst eens naar wat je de komende 10 tot 15 jaar van plan bent met de rugzak.
Je koopt hem tenslotte niet alleeen voor een tripje Schotland.
Op de markt zijn er genoeg eenvoudige rugzakken van Nomad tot Active Leisure tot Lowe Alpine en Gregory aan toe.
Ook budget speelt natuurlijk een rol.

Voor een 8 daagse trip heb je gauw 70 liter nodig.
Ga gewoon naar een zaak als Bever, Spac-sport(Nijmegen) en ga passen.
Diegene die het lekkerst zit binnen jou budgetr mag het dan worden.

Passen altijd met T-Shirt aan en geen dikke jas of trui. Dan voel je het draagcomfort het beste.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje en helemaal met Raymond eens. Het gaat niet om wat je hebt, maar wat je doet, wat ons verenigd).
 
Prima, als ultra light hiker geeft ik helemaal toe dat ik op bepaalde vormen van luxe, zoals draagcomfort en misschien de grotere neerslag bestendigheid van een tent inlever. Ik ben zelfs van plan om binnenkort eens een weekend te gaan hiken met mijn oude Lowe rugzak, maar verder met al mijn standard ultra lichte spulletjes om eens te kijken wat het verschil is, gewoon voor de lol.

Verder ben ik toch niet een hoogte specialist. Ik maak liever grote afstanden dan vele hoogtemeters en dat gaat in het dal vaak beter dan hoog op de berg. Daarbij komt dat een tarp het beste werkt in een bos, waar ik sowieso toch liever kampeer. Ik kom overdag dus best wel eens hoger op de berg, maar probeer altijd laag te kamperen (waar het ook warmer en meer beschut is)

Eins
 
Boelo,

sorry voor mijn zout-op-slakkenleggerij. Ik snap wat je bedoelt en je hebt gelijk, hoe hoger, hoe minder vlakke plekjes. Maar dan is het toch nog steeds zo dat een tarpje makkelijker te spannen is dan een tent op te zetten? Die scheerlijnen hoeven toch niet per se in de grond, maar kunnen toch ook achter stenen enzo gebonden worden? Of zie ik dat verkeerd? Ik heb er geen ervaring mee, zoals je ziet, maar een tent heeft toch sowieso een vastere vorm dan een tarp? Dus lijkt die laatste me minder veeleisend qua ondergrond.

Maar eigenlijk is dit natuurlijk helemaal van het onderwerp af.

Groet
Harold
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


hey

goeie tips hier.
ik denk dat ik toch ga voor zon 65 +10 liter.
ik ben geen 24, maar 17 en 1.70 dus.
en ik zit op scouting, dus zal hem elk jaar gebruiken.
En vrijdag maar ffkes naar de bever in arnhem.

tom
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan