Rugzak voor trekking


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben opzoek naar rugzak voor trektoch in ijsland. Ben opzoek naar rugzak met grote inhoud want moet tent, slaapzak, kookgerief, eten voor 12tal dagen ...

Ben toen uitgekomen op volgende:
Deuter aircontact 75 + 10L
Deuter aircontact Pro 70 = 15L
Lowe Alpine TFX Summit 65 + 15
Lowe Alpine TFX Expedition 75 + 20

Maar zoveel keus waardoor niet meer weet wat ik best neem, weet dat ik moet passen en kijken maar vooralleer te passen wil ik toch goed idee hebben wat voor en nadelen van deze of andere modellen zijn. Zou ik met de summit van 65l voldoende hebben want heb nu een TNF MG 55 en deze is toch krap voor volledige bepakking. Indien jullie andere en beter hebben laat maar horen ...

Gr Jelle
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zelf heb ik een Lowe Alpine 55+15 rugzak en daar past slaapzak, matje, kookspullen, eten voor 12 dagen en al het andere noodzakelijke in. Ligt er ook aan hoe voluminieus je uitrusting is?
 
He Jelle,

Wat jij zegt is denk ik niet het eerste waar je naar moet kijken. Wat veel belangrijker is is of de rugzak bij je lichaam past. Een klein persoon kan wel een 95L zak kopen maar zal die niet zo snel passend op zijn haar rug krijgen. Terwijl ik met mijn 1.92 niet goed moet een rugzak van 55L over weg kan. Daarbij zijn de liters van het ene merk ook niet altijd gelijk aan de liters van het andere merk.

Grt, M.
 
Niemand ervaring met één van deze rugzakken? Welke mij ook nog opviel zijn deze van osprey. Namelijk de crescent en de aether. Op hiking.be heb ik van beide van deze rugzakken al goede commentaar gelezen maar in de rugzakken test van oppad in 2005:

http://oppad.nl/published/opp/conte...st-als-pdf/pdf-test/2005-rugzakken-230258.pdf

Kreeg deze een redelijke evaluatie, maar in de eindevalutie staat dat hij wel de meeste kritiek van de tester kreeg. Daarom aan twijfelen geslaan of osprey wel een optie is wat zijn jullie bevindingen

Gr Jelle
 
Aangezien je de Osprey zakken helemaal aan je postuur kunt aanpassen moet de rugzak haast perfect zitten. Als ik een nieuwe rugzak koop in de (verre) toekomst, dan wordt het 95% zeker een Osprey. Ze zijn niet goedkoop, maar je krijgt wel waar voor je geld.

Die Deuter heb ik zelf en ben er heel tevreden over. Het is een robuuste zak, waar draaggemake en robuustheid voorop staan. Er zijn niet al te veel franjes en tierlantijntjes maar de kwaliteit is oerdegelijk. Draagcomfort is voor mij goed, gebruiksgemak ook. De enige minpuntjes die ik kan bedenken zijn de regenhoes is niet volledig waterdicht en met zijn 3.2 kg is de Deuter nu ook niet van de lichtste. Mijns inziens ook wel een belangrijk aandachtspunt.

Nu zou ik ervor waken dat je ook geen te grote rugzak koopt. Ik weet natuurlijk niet of je solo gaat of gewicht kunt verdelen, maar ik zou toch eerder naar een zak van 60-70 l kijken, daar moet je normaal gezien toch echt wel mee toekomen.

Veel succes met de zoektocht!

Jonas
 
Vlak voor ik kortgeleden naar Schotland ging om daar de SUW te lopen kochten mijn vrouw en ik beide een nieuwe rugzak. Zei de nieuwe Lowe Cerro Torre TFX ND 55 + 15 en ik de Osprey Crescent70 maat L

We hebben 2 weken met volle bepakking gelopen. Eten, kookmateriaal, tentje, slaapzak, etc. Hadden beide ca. 17 a 19 kg op de rug.

De CerroTorre beviel prima. Nou moet ik wel zeggen dat mijn vrouw ook snel tevreden is en hiervoor met een CerroTorre van 20 jaar oud liep die ik vond dragen als een zak aaardappelen ;) Maar goed ze was er zeer te spreken over. Mij zat ie niet lekker door de nogal dikke polstering van de onderrugpand, maar dat is bij ieder anders. Waterdicht is ie niet! er zit een regenhoes bij die dat wel is. De tasjes op de heupriem zijn ook niet waterdicht en zouden mij in de weg zitten. Achter je hoofd zit een "deuk" in de zak. Men zecht om je ruimte te geven als je omhoog kijkt....... De Osprey heeft het ook..... Verschil is alleen dat deze deuk bij de Osprey naar buiten te "ploppen" is als je de zak vult en daarna weer terug kan drukken als je klaar bent. De vouwen lopen verticaal met de deuk mee. Bij de CT is dat niet zo en die is dus niet of niet makkelijk naar buiten te drukken bij het inpakken. Hierdoor is de vulopening klein.
Topvak is los te nemen en zit middels bandjes op zijn plaats. Wij vonden dat niet zo geslaagd. Vooral als zak een beetje leeg raakt bovenin dan zakt ie naar achter en blijft niet op z,n plek. Bij regen is dat vervelend.
Heupband is goed en beweegt een beetje mee met lopen.

Ik had de Crescent na lang passen en vergelijken met andere zakken aangeschaft. De maat was al een probleem. Ik zelf dacht aan de M omdat dat via de Osprey site naar voren kwam maar in de winkel paste de L me beter. Met gewicht er in een tijdje rondgelopen in de winkel.

De zak die ze daar hadden was de 85 liter dus ging ik naar Bever en kocht daar de 70/75 liter. Thuis alles afgesteld en gevuld. Zat wel o.k. Ik keek nog eens naar de heupband-bevesteging aan de rugpand en toen bleek dat de allustrips niet in de daarvoor bedoelde sleuven zaten.............. Slechte beurt van Bever.
Hoe droeg ie? ( Nou heb ik een beetje kromme bovenrug dus heb ik de neiging om na een 2 uur lopen wat te gaan hangen in het tuig.) De eerste daqen veel tijd besteed aan het afstellen. Dat gaat makkelijk omdat je het hele rugpand middels klitteband verstel. In de winkel hebben ze daar een hulpstuk voor maar met 2 handen gaat het ook. Wat me na een week opviel was dat het leek of de stof met polstering waar het klitteband aan hecht aan de bovenkant wat oprekte en de neiging had naar buiten te krullen, naar je rug toe. Dat gaf met een enkel shirtje aan een irritant gevoel. De schouderbanden droegen prima. Dik gepolsterd maar niet hard of te zacht. Bij andere rugzakken heb ik veel last van irritatie onder de banden a.g.v transpiratie etc. wat uiteindelijk in ontstekinkjes van de porien lijd maar deze twee weken had ik niets! Geen centje pijn dus. Zeer confortabel.
De vulling loopt bijna tot aan het rugpand maar gekgenoeg de laatste 2 cm. is niet gevuld. Dat merk je overigens niet tijdens het dragen.
Wat wel vervelend was gedurende de toct is dat de banden begonnen door te slippen in de gespen. Ik liep gedurende de dag regelmatig te hijsen. Je merkt het pas als ie niet meer lekker draagt. Daar moet ik dus nog wat aan doen.
Het rugpand is goed gepolsterd en voor mijn rug aardig in model. Voor anderen misschien te vlak van onder en te rond van boven. Het ventileerd niet dus je krijgt een natte rug.
De heupriem is indrukwekkend groot. Ik heb hem van te voren niet laten "bakken" om nog beter in model te komen. Dat is misschien wel handig. Ik vond het de eerste week erg vervelend dat ie telkens weer recht wil en niet mooi rond staat. Na 2 weken was ie wel in model. De band is in vergelijk met andere merken wel stevig. Een stevige polstering met aan de buitenkant twee harde strips. Daar moest mijn tere velletje wel aan wennen.......schuurplekken;( Na 2 weken bleek de heupband ook te groot!! Ik was 3 kilo afgevallen en de band was rond in model gaan staan. Ik kon hem helemaal aantrekken.......Moet dus een band maat M hebben. De heupband kan je middels riempjes fixeren aan de zak. Dat gaf een stijver geheel maar dan heeft je heup geen bewegings vrijheid meer. Ik heb ze uiteindelijk helemaal los gedaan zodat de band met m'n heup mee beweegt net als bij de Lowe CT.
De zak is indrukwekkend groot en er gaat met gemak de hele zooi in. Er zit een apparte uitneembare zak in voor een waterzak met slang. Je kan de zak in 2 delen middels een flap die je op een onhandige manier moet bevestigen. Als je die los laat (wat ik doe) dan hangt ie niet tegen het rugpand maar tegen de buitenrits van het "ondervak" aan. Ik dacht makkelijk om regen tegen te houden, maar nee is erg lastig met er in stoppen en uithalen van spullen!!!
Zak is ook niet waterdicht en er zit geen hoes bijgeleverd. Er lopen aan beide kante nog 2 allubogen. Wat daar het nut van is weet ik niet. Het houd de zak in iedergeval wel lekker strak maar je kan niet je spullen onbeperkt weg proppen aan de zijkanten. Netjes inpakken dus!
Op de achter/voorkant zitten verder nog een gaasnet met een klein zakje met waterdichte rits. Deze vond ik totaal overbodig. Als je hoofdzak vol is kan er niets meer in het gaasnet omdat ie strak staat en wat moet je in helelsnaam in zo'n klein "waterdicht" zakje doen. Paste volgens mij beter in de Osprey "look"
Aan een zijkant zit een gaaszak. Tja of dat handig is uitgevoerd weet ik niet. Ik heb er af en toe mee gestoeid....ben er niet weg van. Aan de andere kant een zakje met rits voor kleine dingetjes. Je wandelstokken kan je niet lekker kwijt op de zak vond ik.
Het topvak kanb net als bij de Lowe losgenomen worden en appart als heuptas mee. Ik gebruik dat nooit en heb de veel te grote klikgespen er af geknipt. Het topvak zit ook met bandjes vast om op z'n plek te blijven maar die lopen iets anders dan bij de Lowe. Aan de kant van de rug lopen ze door de zelfde zippers als waar je de Loadlifters of hoe heten die dingen mee bedien. Dat werkt niet prettig. Soms zaten ze elkaar in de weg, kon ik de zak dragend niet naar aantrekken omdat de band van het topvak dat verhinderde. Reuze knullig gedaan van Osprey. Ook net als bij de Lowe als de zak niet vol is hangt het vak niet mooi en heeft de neiging naar achter te zakken. Bij regen niet fijn. Goed afstellen dan.
Alle riempjes zijn erg lang. De schaar er in dus! De zak is door de alluboogjes aan de zijkanten niet klein in elkaar op te vouwen.

Hoe beviel ie me nou? Eerlijk gezegd draagt ie heel goed. Nog nooit zo goed gepolsterde rugzak gehad. Aan het onwerp valt nog wel wat te sleutelen door Osprey! Ik vraag me ook af of de maatvoering die op hun site staat wel klopt. Of ik niet toch een M had moet kopen........ De heupband moet zeker een maat kleiner. Gelukkig is die los te bestellen.
Tja en of die zijn prijs waard is???????? Ik vind van niet. Voor deze prijs moet je een rugzak krijgen die op minder onderdelen zo knullig faalt.

Poe is wel veel geworden zeg........
:+
 
Wow, wat een beschrijving!

Als je bandjes hebt die te glad zijn, kun je ze opruwen met een schuurpapiertje en/of het uiteinde nog een keer dubbel door de gesp steken. Dit dubbelsteken kan bij alle bandjes die je normaalgesproken niet verstelt tijdens het wandelen.

Bij mijn eerste rugzak had in een heupband-band die te glad was. Die heb ik gewoon aan 1 kant vastgenaaid. Ik zag geen reden waarom een heupband aan 2 kanten verstelbaar zou moeten zijn.

Wat betreft polstering: als een rugzak echt goed zit, heb je weinig polstering nodig.

Linda
 
Toch zou ik passen op 1 zetten en als er dan meerdere lekker zitten een afweging maken welke je het meest praktisch lijkt wat vakjes ed betreft. Zo had ik maar 1 rugzak die echt lekker zat; de indeling is niet fantastisch, maar ik vind draagcomfort op een trektocht heel wat belangrijker dan pakcomfort..

Succes :-)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan