Rugzak

  • Onderwerp starter Onderwerp starter hyz
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi, ieder1,

Ik wil even een topic aanzwengelen over rugzakken, met name de grote variant.

Weet iemand hoe je de lengte van je rug vertaald in de lengte van je rugzak? Mijn huidige is verstelbaar, maar door experimenteren kom ik niet tot het juiste resultaat denk ik (Ik loop pas 2 jaar met het meeste gewicht op de heupen).

Verder wil ik het hebben over de vakken, nu heb ik er1 met hoofdvak in twee delen (met zo'n vlies ertussen), voorvak, topvak en 2 zijvakken. Met name het hoofdvak vind ik niet erg handig, dingen die je als eerste nodig hebt, zitten nooit bovenin (bv. tent).

ideeen, suggesties, commentaar :-)?

The Swimming Architecture Pivo
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Een eerste vraag zou kunnen zijn: is je rugzak wel de goede maat?

Ofwel, past ie op jouw rug?

Welke rugzak hebben we het over? En hoe lang ben jezelf ongeveer?

J.
 
Bij de meeste rugzakken kun je verschillende maten schouder- en heup banden kopen (S, L, XL) en deze zijn weer verstelbaar, dus jet moet gek lopen als je een betere rugzak niet passend krijgt.
Het vlies in het hoofdvak heb ik helemaal los geknoopt, het zit er nog wel in maar dient alleen nog om de boel droog te houden. Nu heb je dus 1 groot vak, die ook via de rits onderin te bereiken is.
Helemaal onderin zit m'n slaapzak met daar bovenop de tent, die haal ik er dus via de rits eruit. In het bovenvak zitten wat bij-de-handjes, zoals mes, mok, fototoestel enzo. Verder heb ik geen zijvakken, wat soms wel lastig is, hier kan namelijk makkelijk een trui of regenjas in.

Frank.
 
[laatste wijziging op 04-12-01 om 14:43]>Een eerste vraag zou kunnen zijn: is je rugzak wel de goede
>maat?

Daar probeer ik dus achter te komen :-) Volgens de kerel in de winkel waar ik hem ooit kocht, is t'ie een van de grootste, dus dat lukt wel. Ik ben ±1.90. De schouderbanden zijn in hoogte verstelbaar, maar wat is nu de juiste afstand?

Het is trouwens een "green valley" van bijna 10 jaar oud.

grtz
Henk

The Swimming Architecture Pivo
 
Als je je rugzak volpakt en omhangt moet de heupband voor ongeveer 2/3 op je heup rusten. Trek middels de stabilisatie banden boven bij de schouders de rugzak strak tegen je lichaam. Deze bandjes moeten nu ongeveer een hoek van 45 graden maken. Op deze wijze is de rugzak redelijk passend gemaakt. Maar er hangt altijd nog een stukje persoonlijke voorkeur aan vast.

Ik heb zelf een Arc'teryx Bora 70 en ben er zeer tevreden over. Geen tussenschot maar een lange (dubbele) rits over de hele zijkant. Ook is hij van boven te openen. Op de top zit een soort zakje met twee vakken voor klein danwel waardevol spul. Verder nog een kleinzakje aan de achterkant die met banden vastzit maar ook los te halen is.

groeten
Richard
 
>Weet iemand hoe je de lengte van je rug vertaald in de
>lengte van je rugzak?

-Volgens de methode die deweus beschrijft kun je de juiste afstelling van je schouderbanden bepalen.. Dan past hij volgens het boekje. Je kan ook nog naar de dichtsbijzijnde buitensportzaak om je rug te laten meten met de kromme lat van Lowe-Alpine...

>Verder wil ik het hebben over de vakken, nu heb ik er1 met
>hoofdvak in twee delen (met zo'n vlies ertussen), voorvak,
>topvak en 2 zijvakken. Met name het hoofdvak vind ik niet
>erg handig, dingen die je als eerste nodig hebt, zitten
>nooit bovenin (bv. tent).
>
>ideeen, suggesties, commentaar?

-Tja.. Ik heb een Alpamayo.. Onderin m'n slaapzak en m'n kleding afzonderlijk waterdicht verpakt.. daarbij nog m'n regenjas.
In het topvak gaan rechtop naast elkaar mijn tent en mijn matje. Daarbovenop water en eten. Links brander en pan en. Rechts Toiletgerei en waterfilter. In het topvak alle zaken die je direct bij de hand wilt hebben.. Beetje schudden en het past allemaal net...

>The Swimming Architecture Pivo

:7
martin
-ieder zijn meug..
 
Het vervelende met rugzakken is dat als ze te kort zijn, je kan afstellen tot je een ons weegt. Goed wordt het echter nooit. De term 'verstelbaar rugpand' is dan ook een beetje misleidend volgens mij.

Verder zou ik inderdaad de methode van deweus volgen. Doe om, heupband op heupen.Begin met de schouderbanden lekker hoog afgesteld, dan zitten ze in ieder geval niet te laag. Dan kan je ze laten zakken totdat ze wel aansluiten op je schouders (=stabiliteit) maar geen of nauwelijks gewicht dragen (=geen pijn). Dit alles doe je uiteraard met gewicht.

Die kromme lat van Lowe heb ik wel eens mee gespeeld, maar ik was niet echt onder de indruk, stelt nogal laag af. En Lowe is niet echt duidelijk waar je hem moet houden. Is volgens mij meer een poging van ze om geen lengtematen te gaan maken :-) , dus houden ze de 'verstelbare rugpanden' mythe nog even in stand.

Overigens heb ik niet het idee dat er 1 ideale instelling is, tijd van de dag, trinaing, gewicht en inpakken zorgen hier wel voor.

Of ga eens langs bij een (goede) buitensportwinkel en vraag daar om advies.
 
1 woord: FRONTLOADER

Die heb ik dus en dat is echt heel handig. Als je iets moet hebben uit je hoofdvak leg je de rugzak neer, ritst de hele boel open en je kan overal bij.

Je krijgt wel een beetje dat 'samsonite gevoel' maar ach.

Joris
- neemt z'n rugzak ook mee naar 5 sterren hotels... ;)
 
Hai Joris.

Dat heeft mijn Snowleapord II ook maar ik gebruik die nooit.
Trekt mijn rugzak gelijk uit de plooi en het is vaak nog worstelen, de spullen er uit of er in te krijgen.
Maar ja, het is ook maar een rechte rits en geen gebogen rits waardoor je rugzak open klapt.

C.M.
Peter.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan