SAM Splint ?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Vertel me eerst eens wat je er mee kunt/wilt doen.
Bij een spalk denk ik gauw aan iets medisch.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik ben in de rui).
 
[laatste wijziging op 26-06-02 om 10:53]Inderdaad, het is iets medisch.
Het is een handige universele spalk voor gebroken benen, enkels, armen, vingers, en zelfs nekken.
Iets dat je nooit hoopt te gebruiken, maar als het nodig is is het zeer nuttig.

Martijn,
bedankt voor de link....
 
Ik weet wel waar Pjotr op doelt: Een spalk is iets waar je bij verkeerd gebruik meer kwaad dan goed mee kunt doen. Als een spalk niet goed is aangebracht doet het enorm zeer en kunnen de botranden verder versplinteren. Ook bestaat er dan gevaar voor serieuze (inwendige) bloedingen met bijvoorbeeld shock tot gevolg.
Normaal gesproken is bij (been)breuken de beste remedie wachten tot er proffesionele hulp aankomt.


"Echt lichtgewicht kamperen??
VISA!!"

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Daarom heb ik alleen maar pleisters en een reddings dekken.
bij me. Daar kan ik een beetje mee om gaan.
De rest van alle dingen in een ehbo-pak snap ik niet. :)

Martijn...
 
[laatste wijziging op 26-06-02 om 13:02]Zeer verstandig Martijn!
Alleen die dingen meenemen waar je echt iets mee kunt. Ga nooooooiit spalken als je niet de terdege kennis hebt om dit te doen, zoals Rob al zei. Je kunt eigenlijk meer kwaad doen dan goed!
Daarnaast is er ook nog het 'psychische' effect dat mensen met letsel toch ineens schijnen te denken dat ze de meest belastende dingen kunnen doen 'omdat ze toch ingepalkt zitten?'. Dus in het geval van een botbreuk bijvoorbeeld zichzelf voortslepen naar de dichtsbijzijnde hulppost, echt belachelijk!
Ga je echt ver weg van de bewoonde werled is het misschien handig om een 'buitensportEHBOcursus' te volgen, dan leer je precies wat je wel en ook wat je beslist NIET moet doen, hoe goed dat ook lijkt...

Veel succes!

Petra
 
Ik vraag me sowieso af of ik als ik een ledemaat gebroken heb in staat ben om zelf dat ledemaat te spalken. Bij een arm is dat al erg moeilijk, maar ook bij een been lijkt me het een pijnlijke aangelegenheid....

Ik kom op vakantie ook niet verder dan pleisters of gaasje met leukoplast. Voor de rest vertrouw ik op de lokale Pjotrs.

Groetz,
Dennis
 
<Dus in het geval van een botbreuk bijvoorbeeld zichzelf voortslepen naar de dichtsbijzijnde hulppost, echt belachelijk>
Zo zo.. wat een wijsheid.
Gestoeld op ervaring?

Hola..
Ik ken hele Arnoud niet, maar kan een en ander wel verduidelijken denk ik.
Arnoud is VVT-leider (of lijder, je hoort ze vaak klagen over afzeggingen waardoor hele tochten nooit doorgaan) bij de NKBV. Deze jongens en meiden krijgen allemaal een opleiding en hebben allemaal een ehbo diploma. Je mag dus veronderstellen dat Arnoud ter zake kundig is.
De tochten die deze gasten organiseren spelen zich vaak af in afgelegen gebieden en buiten de gebaande paden. Denk aan malle plekken als Kamchatka, Lapland of Baffin island, in het geval van Arnoud. De groep is doorgaans zo groot dat het extra gewicht van de spalk opgaat in het gezamelijke groepsmateriaal en dus nagenoeg te verwaarlozen is.

Moet ik het nog verder uitleggen??

Groet
:7
martin
 
[laatste wijziging op 26-06-02 om 18:14]Martin,
Bedankt voor je uitleg.

Inderdaad in de afgelegen gebieden die wij met de NKBV Vreemde Voettochten bezoeken is een satelietnoodbaken soms de enige snelle manier om hulp in te roepen in het geval van een ernstig ongeval. Ook dan nog kan professionele hulp een paar dagen op zich laten wachten.

Gelukkig is er slechts ooit één keer een gebroken enkel geweest tijdens een tocht in Noorwegen, de tochtleider had toen binnen 24 uur een helicopter op de plaats van het ongeval, netjes toch?

Zelfs als je met het slachtoffer op de plek van het ongeval blijft, is het goed om de breuk te spalken.
Je kunt het slachtoffer dan beter verplaatsen naar een warme, droge, en comfortabele slaapzak in de tent.

De VVT tochtleiders hebben haast hun kaderopleiding allemaal een goede bergsport EHBO opleiding, en in mijn geval ook nog eens een brandweeropleiding. Met zo'n achtergrond is immobiliseren van een breuk te prefereren als hulp eventjes op zich laat wachten.

Tja, dit jaar hebben we voor het eerst moeite om enkele tochten vol te krijgen, het aantal boekkingen blijft achter in vergelijking met vorige jaren. Mogelijk een na-effect van 11 september, wie het weet mag het zeggen.


Arnoud
 
Hoi Martin,

Hihi, nee gelukkig niet gestoeld op ervaring :) . Wel hoor ik in de praktijk (Oefentherapie Cesar) de meest idiote verhalen (met excuus: 'jamaar, het was toch ingetaped/gepalkt?'), beetje stoere praat, beetje waarheid?
Verder sluit ik me helemaal bij Rob aan, als je weet hoe je de spalk moet gebruiken: DOEN!!!!!! Als je t niet helemaal zeker weet: NIET DOEN!!!!!!
Ik denk dat ieder voor zich moet bepalen of ie wel of niet kan omgaan met zulk soort attributen. Gewicht mag, maar dat is helemaal mijn mening hoor, nooit een issue zijn om je EHBO-set samen te stellen, neem mee wat je niet hoopt nodig te hebben en waarvan je weet hoe je het moet gebruiken (volgens mij is dit al eerder aan de orde geweest in een discussie ergens op t prikbord, ging t toen niet over materiaal voor hele ingrepen ofzo?).

Groetjes
Petra
 
In Arnoud zijn omstandigheden begrijp ik best dat je extra EHBO materiaal bij je hebt en is zeker ook verstandig.
Ik kan zijn initiatief dan ook alleen maar goedkeuren.
Wel de tip om als reisleider er voor zorgen dat er iemand in de groep (hijzelf) is met wat meer know how en weet waar die mee bezig is.

Belangrijk item in de buitensport moet ook eens zijn het improviseren.

Zo kun je van de aluminium strippen waarvan erin bijna iedere rugzak 2 zitten, een prima spalk creeën bij eventuele frakturen.
Deze aluminium strippen zijn te buigen naar ieder gewenste vorm en zo goed als aan iedere fraktuur van je extremiteiten te bevestigen.
Maar ieder geval is uniek en moet naar inzicht en ervaring behandelt worden en er is eigenlijk geen duidelijke regel te geven over hoe het wel moet en hoe niet.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik ben in de rui).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan