Sarek september 2018: wie wil mee?

Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

J

JeroenBouman

Guest
Klinkt zeer verleidelijk Ivo, maar ik durf het qua conditie nog niet aan :-(
 
Bummer.. Had ik erg gaaf gevonden, maar helaas al mijn vakantiedagen al besteed of gepland voor dit jaar. Denk niet dat het moeilijk gaat worden om iemand te vinden hiervoor.
 
Het blijft al bij al toch een veeleisende tocht vandaar dat de drempel toch redelijk hoog ligt.
http://afstandmeten.nl/index.php?id=2179274

Kortste optie is toch min. 9 stapdagen (zelfvoorzienend/zonder rustdag)-ik zou voor min. 10/11 dgn eten meenemen. Dat weegt toch door. Dan zijn we in Saltoluokta waar alles voor handen is.

Na dag 3 kunnen we bij slecht weer best in de vallei blijven (route AAAA) ipv het plateau op te trekken. Na dag 6 kan bij mooi weer worden gedacht om rondje (AAA) te lopen.

Mocht er overschot aan dagen zijn dan kan worden gerust of dagtocht gelopen vanaf Saltoluokta

Reisplan: (zoals ik het al als suggestie had doorgestuurd aan wandelmaten)

-Maandag 3 september:

Vlucht Brussel- stockholm Bromma (14:55-17:05) evt brandstof aankopen voor sluitingstijd (19u)

Nachttrein (met aansluitend bus ed tot kvikkjokk) (22:55-17:50u/dinsdag 4 sept)

Slapen in hut van Kvikkjokk of bivak

-Woensdag 5 september: Start tocht

-Vrijdag 14 september: voorziene aankomst Saltoluokta (extra dag toegevoegd)

-zaterdag 15 september: reserve

-zondag 16 september: boot/bus naar Gallivare/nachttrein naar stockholm (19:56-9:48 /maandag)

-Maandag 17 september: vlucht naar brussel (12:45-15u)
 
Op de andere pagina heb je het over lopen met natte schoenen. Is dat vanwege stukjes zompig terrein? Zijn dat soort delen te vermijden (bv. door iets hogerop te lopen)?

Wat maakt deze tocht zo zwaar? 16 km/dag voornamelijk door dalen is niet heel bijzonder.
 
Ik gok inderdaad het moeten stoempen door dras en bos (lage struiken). Laat ik nu net een bloedhekel hebben aan langdurig natte voeten. Stoempen prima maar die natte voeten.... Niets voor mij deze tocht ;-)
 
Henk,
ik geef hem de quotatie zwaar om toch een drempel in te bouwen dat er zich geen mensen aandienen die geen ervaring hebben met meerdaagse zelfvoorzienende tochten.
Zwaar omdat eenmaal onderweg je niet kan terugvallen op hutten, het weer een heel onvoorspelbare factor is zeker op het eind van het seizoen. (regen,sneeuw stormen) Sommige hutten zijn tegen de tijd dat we aankomen al gesloten (zie bv de overzetboot bij ritsem voor padjelantaleden stopt op 9 september)
Daarnaast de nattigheid aan de voeten, de paar rivieroversteken die extra lastig zijn wanneer er veel regen is gevallen (vroeger op het seizoen kan smeltwater een opstakel zijn, dat is nu niet het geval) de wilgenbosjes die je soms door moet. Je kan deels omzeilen door hogerop te lopen maar of dat veel oplevert is soms twijfelachtig. De 1/100000 kaarten geven een vertekend beeld van de realiteit ter plaatse. Daar zijn inderdaad stukken met kort groen gras waar het vooruit gaat of delen waar je een spoor aan zal treffen wat je kan gebruiken maar er zitten bij mijn voorstel ook twee cols in die door puin gaan.
 
J

JeroenBouman

Guest
Ivo, hoe zou deze tocht begin augustus uitvallen? Het weer zou (iets) beter kunnen zijn, maar ook meer smeltwater...
 
De herfstkleuren maken dat gebied toch wel bijzonder wat later op het jaar en wat ook belangrijk is, er zijn geen muggen meer. Die zullen er begin augustus nog volop zijn. Voordeel van begin augustus is dat je waarschijnlijk met hogere temperaturen zit, de dagen nog erg lang zijn.. terwijl de overgang van de zomer richting herfst, winter de temperaturen snel in dalende lijn gaan.
 
Bedankt voor de uitleg Ivo. Voor mij bekende omstandigheden :) Ik heb misschien zelfs wel interesse :rolleyes:
 
Het volgende filmpje geeft een goed beeld wat je kan verwachten.

Het is een compilatie van vermoedelijk volgende rugzaktrekking
https://www.nunatak.nl/wandelvakanties/europa/rugzaktrekkingen/zweden-sarek/van_dag_tot_dag
De eerste dagen gaat over dezelfde route als ons plan.
Bij dag 5 gaan zij naar de hoogvlakte van Luohttolahko. (minuut 7)
Wij lopen in principe nog verder door tot eind van de vallei om dan wanneer het weer stabiel blijft naar die hoogvlakte te gaan voor een overnachting.
Dan loopt tot ongeveer minuut 17 onze route via dezelfde weg. (hun dag 9)Zij lopen dan oostelijk via rapadalen richting aktse.
Wij trekken dan naar het noorden.
Om wisselen van de schoenen te vermijden onderweg:
http://toesalad.com/articles/minimalist-footwear-backpackers-shoulder-seasons/
Onze tickets zijn besteld
 
Sinds eergisteren zijn we (tejo,mieke,sven,kevin) terug van lapland. De route wat bijgestuurd om het haalbaar en nog wat prettig te houden voor iedereen. Bijzonder mooi weer gehad gedurende merendeel van de tijd. Het wordt alsmaar minder ‘wildernisgebied’ als je op een dagtocht van de noodhut al verbinding kan maken met 4G-netwerk. https://photos.app.goo.gl/dYKkcMvqvwrBQKD57

Een route die ik echt aan kan bevelen om een gevarieerd beeld te krijgen van de rijkdom van dit park. Als het weer wat meezit en de rivieren niet te hoog staan is het een niet zo moeilijke trip. Zelf gemerkt nu ik voor de tweede keer deze route heb gelopen dat het de kunst is om het juiste spoor te vinden om het je veel gemakkelijker te maken vooruit te komen. Ik heb het mij vorig jaar op sommige stukken te lastig gemaakt.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan