Saunatent

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Bram
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hello,

Met de scouts zouden we graag eens een saunatent maken.
Hebben jullie dit al gedaan en tips klaar liggen?


Bedankt,
Bram
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb een keer op Trapperskamp Extreem (cursus organiseren primitieve expedities) een sauna tent gemaakt. Eigenlijk hadden we een groot PVC zeil (zo'n oranje zeil wat je bij bouwmarkten koopt) op de grond vastgezet met stenen en boomstammen, en vervolgens een stam eronder om er een soort eenstoks tent van te maken. Dan is het een kwestie van stenen verwarmen bij een kampvuur en daar vervolgens water overheen gooien. Kampvuur bij voorkeur buiten de tent!

Werkte prima.

Succes met de scouts!

Joris
(Zelf ook scouts leider)
 
Hij was vrij laag (dus je moest wel kruipen om erin te kunnen) maar je kon toch wel met 5 man in dat zeil zitten.

Kijk wel uit met stenen in je kampvuur leggen overigens, die dingen kunnen uit elkaar knallen als er teveel lucht in de steen zit.

Succes!
Joris
 
Nog een tip: leg de stenen in een stalen boodschappenmandje, dan kun je de zaak met een stok optillen en in je sauna zetten. Kinderkopjes (de stenen dan) zijn heel goed geschikt voor dit doel, leisteen absoluut niet. Ook zijn de meeste grote kiezels (opvissen uit de plaatselijke beek of rivier) meestal geschikt... En inderdaad: hoe kleiner je tent, hoe warmer het wordt!

Veel plezier,
Peer, was jarenlang leider in Tilburg
 
Als je al een stalen boodschappen mandje hebt (of andere stalen bak of plaat) kun je het beste op de kop zetten en er een zijkant uitknippen, waar je je hout in duwt om te verbranden. Stapel hier een flinke hoeveelheid grote keien omheen (in NL niet of nauwelijks te vinden tot zover ik me voor de geest kan halen, behalve uit de rotstuin bij de buren ;) ). Haal geen stenen uit het water, poreuze stenen zitten dan vol en bij verhitting knappen deze stuk wat erg gevaarlijk voor je kan zijn. Stook het vuur vervolgens een paar uurtjes flink op dat de stenen heet worden. Bouw intussen van stokken een frame om de stapel stenen, zodat je hier later je tarp en ander zeil omheen kan vouwen. Als de stenen heet genoeg zijn (moeten ECHT heet zijn) maak je het vuur uit en haal je het hout en houtskool uit je stapel stenen. Intussen het zeil om je frame binden. Inderdaad redelijk laag frame maken. Emmertje water en een kop mee naar binnen om over de stenen heen te gooien. Stomen maar. In rusland zijn ze hier dol op, zeker als je bossen verse jonge berkentakken mee naar binnen neemt waarmee je jezelf of de ander mee slaat (niet te hard), voor de geur en voor de bloedsomloop.

Succes
Frank
 
In plaats van een mandje is een trommel uit de wasmachine erg geschikt. Denk ook aan isolatie, dus een paar dekens over je tentje maakt het een stuk makkelijker te regelen.
 
Andere optie:

Je maakt een frame van pio-palen. Gewoon een soort van kubus of andere rechthoekige vorm. Dan hang je de binnenkant helemaal dicht met zeil. Bij voorkeur uit 1 stuk (minder lekkage). Denk wel aan een ingang. Vervolgens hang je de buitenkant ook dicht met zeil. Denk er aan om de ingangen niet 'tegenover' elkaar te maken maar een meter naast elkaar. Zo creeer je een 'tochtslurf'.

Vervolgens zet je gewoon een hele grote brander (wij hebben hele grote 6-pits industriele gasbranders) in die tent. Een dikke stalen plaat er op. Deze stook je dus gloeiend heet en hier gooi je water op. Het vuur stookt het heet, en door stoom te maken op de plaat maak je het lekker vochtig (net zo vochtig als je zelf wil natuurlijk). Je kunt als extraatje nog een of andere olie door het water doen.

Wij hebben het laatst gedaan in een oud washok: Zweten!!

Succes!

Gr,
Maarten
-explorer-begeleider :)
 
De afgelopen dagen in de ardenen geweest in een soort blokhut. Naar aanleiding van dit draadje het fantastische idee van een saunatent ten uitvoer gebracht.
Een houten frame, rechthoekig, schuin aflopend dak. Zeil erover, landbouwplastic en een ander zeiltje, daarover enkele dekens. Bank in de tent, een gietijzeren vuurpot erbij. Stenen verwarmd in het vuur en vervolgens verplaatst richting tent en in de vuurpot. Emmer water met daarin een aantal druppels toco tholin (soort menthol/eucalyptus olie), kaarsje aansteken en gaan met die banaan.

Experiment was goed geslaagd en helemaal omdat de ourthe naast de tent stroomde en afkoelen dus geen probleem was. Sauna is een ruim begrip want het lijkt meer op een turks stoombad, maar lekker....

Natuurlijk kan het altijd beter. Zo hebben we op dag twee de bank binnen voorverwarmd, om geen koude billen te krijgen. Warm water gebruikt om de stenen minder snel af te laten koelen. Helaas waren we de tweede dag vergeten om de dekens er overheen te leggen en dat scheelde behoorlijk. Met de eerder genoemde verbeteringen konden we het warmer stoken, maar het koelde deze keer een stuk sneller af.

En voor een volgende keer; maak ik het tentje kleiner, ervoor zorgen dat mijn hoofd bij zitten ook het hoogste punt is en gebruik ik maar 1 zeiltje, zodat er minder lucht kan ontsnappen.

Bovenal een fantastisch idee, dus allen daarvoor bedankt.
gr. Joris
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan