Schoeisel voor doorwadingen?

Wat adviseren jullie als schoeisel bij het doorwaden van rivieren in IJsland? In een buitensportzaak werden me trailrunners aangeraden, maar die zijn A niet heel goedkoop en B ze blijven nat (en wegen dan dus meer). Slippers lijken me niet al te veilig. Ik overweeg crocs (al zou ik me rot schamen op die lelijke dingen...) ;-) Ik sta open voor suggesties!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik ben jaren geleden voor crocs (geen echte) gegaan. Superlicht, kost een paar euro en met dat bandje achterlangs verlies je ze echt niet zomaar. Niet te ruim kopen, voor alleen een rivieroversteek heb je liever niet dat je ze verliest.
En je hoeft ze de rest van de vakantie niet aan natuurlijk, al zijn ze ook handig op een campingdouche.

Saskia
 
Ik ben jaren geleden voor crocs (geen echte) gegaan. Superlicht, kost een paar euro en met dat bandje achterlangs verlies je ze echt niet zomaar. Niet te ruim kopen, voor alleen een rivieroversteek heb je liever niet dat je ze verliest.
En je hoeft ze de rest van de vakantie niet aan natuurlijk, al zijn ze ook handig op een campingdouche.

Saskia

heb er ook gebruikt op mijn 2 weken door de alpen, gewoon als kampschoen om de voeten wat lucht te geven of een alpenmeer in te duiken, doen de job! als je iets lichter wat vaster zit wil, zal je al naar trailrunners van inov8 oid moeten gaan.
 
Als je geen extra paar schoenen mee wilt nemen, zou je ook in de gewone wandelachoenen kunnen waden, maar dan met je sokken uit. Na afloop je voeten goed drogen en met je dikke sokken je schoenen weer droog lopen. Het is handig om dan verschillende paren sokken te gebruiken.

Toen ik op IJsland liep, heb ik gewoon Teva's slippers gebruikt. En dat hikingslippers er niet uit zien, doet er toch niet toe? Je loopt geen modeshow in de bergen.

Linda
 
Ik heb ooit wel eens gelezen dat je ook zalmzakken kan gebruiken.

Hier de tip zoals deze ergens op de site te vinden is:
Waden met zalmzakken
In aanvulling op de tip 'waden met vuilniszakken': wij gebruikten in IJsland zogenaamde 'zalmzakken' (laxa slanga), zakken die door vissers gebruikt worden om de zalm in te bewaren. Deze zijn steviger, langer en hebben een beter bij je benen aansluitend formaat dan vuilniszakken. Je kunt ze over je schoenen *en* je broek doen, wat het waden (vaak tot over je knieën) door de koude rivieren daar een stuk aangenamer maakt. Te koop bij visserswinkels.
 

JB-NL

Lid Club Hiking-site.nl
Crocks of vergelijkbaar, zijn ook lichte duikersschoenen met een mesh boven werk,
En slippers gaat prima.
Koud ( KOUD!) blijft het, maar zolang je niet op schrikt van een puntige steen ij je voetzool, kun je nog wel doorlopen en ben je sneller droog...
En idd, onderwater ziet niemand wat je draagt...( of beter, wat jou draagt...:D)

JB
 
sandalen

Crocs heeft ook sandalen, met twee bandjes over de wreef en 1 achterlangs.
Heb ik laatst bij de Zwerfkei gezien.

Mirjam
 
Crocs zijn inderdaad lekker licht. Maar ze zijn zo bulky, nemen veel plek in in de rugzak... Wat dat betreft bevallen Teva's beter, maar die zijn weer nogal zwaar.

Mirjam heeft het over Crocs sandalen bij Zwerfkei, die kan ik zo snel niet vinden, wel een paar Teva's die aan de beschrijving voldoen en anders zijn dan normale modellen: de Teva Northridge. Lijken me minder ruimte innemen dan Crocs en toch comfortabeler. Nemen denk ik meer ruimte in dan de gewone teva's, maar waarschijnlijk wel lichter, ik lees ergens 474 gram voor maat 44,5. Google voor reviews, en ook voor goedkope prijsjes voor sommige maten (als je geluk hebt met de maat al voor 30 euro)! Ik lees dat ze goed grip bieden op de ondergrond, best belangrijk voor een rivieroversteek.

Even voor de duidelijkheid - ik heb er geen ervaring mee... maar lijkt mij zelf een leuk compromis tussen bulk / gewicht / comfort. Ik ben nooit in IJsland geweest (ik wil wel graag :) ) In Schotland neem ik meestal het risico en steek riviertjes op blote voeten over, dan scheelt het wel dat ik wel vaker op blote voeten loop. Maar als het echt diep wordt, of sterke stroming, zodat je niet meer voorzichtig met je voet kan voelen of je niet op iets scherps gaat staan, dan lijkt het mij ook fijn om iets aan je voet te hebben.

Groet,
Iris
 
Crocs sandalen

Die crocs sandalen lagen bij zwerfkei in de uitverkoop hoek. Ik heb de slipper-variant ervan, dus zonder hielbandje. Zijn veel minder volumineus dan de crocs "klompjes". Ik heb ze gescoord bij de...blokker. Daar liep ik bijna letterlijk tegenaan, in zo'n aanbiedingen bak.

Mirjam
 
Op blote voeten zou ik zeker nooit doen. (Maar ik heb ook al twee keer een enorme snee in mijn voet gehad door een plons in open water).
De kans is klein maar áls je een verwonding oploopt en je zit erg afgelegen dan heb je dus wel een probleem.

Saskia
 
Voor weinig geld plastic waterrschoen vd decathlon. weegt niks en ze zitten goed. Heb er veel plezier van gehad met doorwadingen. ook prima om avonds stikje mee te lopen. Mieke
 
Ik gebruik toch liever mijn teva's. Ze zijn iets zwaarder, maar ze functioneren erg goed in water en ik vind ze heerlijk comfortabel in kamp. Ik kan er zelfs hele tochten op lopen als 't moet.
 
Ik ben het helemaal met je eens Saskia, zoals ik al zei zou ik diepere of snelstromende rivieren niet graag op blote voeten doorsteken. Kleinere stroompjes durf ik wel, omdat ik bij Kokopelli & Tom Brown heb geleerd hoe ik kan vossenpassen - met je voorste voet voelen of het veilig is en dan pas je gewicht overdragen van je achterste naar je voorste voet. Dan blijft het nog een (klein) risico.

Hee interessant Mieke, bedoel je misschien deze bij de decathlon? http://www.decathlon.nl/b100-inj-paars-id_8175646.html Ziet er goed uit. Als het niet deze zijn, wil je dan graag een naam of een linkje plaatsen?

Groet,
Iris
 
Laatst bewerkt:
Mijn waterschoenen van de decathlon lijken erop maar zijn niet identiek aan het plaatje.
Ze zijn idd wel van tribord, misschien komt er tegen de zomer meer binnen bij de decathlon.

Mieke
 
Wat mij persoonlijk betreft Teva's. Droogt redelijk snel en zeer licht om mee te nemen. Slippers zijn natuurlijk nog lichter maar de kans dat die met de stroom meegaan is natuurlijk veel groter aangezien die niet vast zitten aan je voeten.

Peter
www.out4walkabout.be
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Alternatief: ik loop de hele tocht op trailrunners zonder goretex, en ga daar zonder wisselen/stoppen rivieren mee door. Met wollen sokken (en polypro/coolmax ondersokken) warmen je (mijn) voeten snel genoeg weer op nadat je rivier weer uit bent (in zomer grote kans dat je alles in een uurtje droog loopt, maar dat is niet altijd; evengoed heeft het bij mij nooit voor problemen met blaren gezorgd).

Ik neem wel goretex sokken (sealskins) mee om s'avonds rond kamp met warme en droge voeten (in dezelfde e.v.t. nog natte trailrunners) rond te lopen. Dit is wel belangrijk, je wil niet een hele tocht met vochtige voeten maken, dat kan nare infecties geven (maar 8-10 uur per dag lijkt geen probleem).

NB: trailrunners vergen natuurlijk wel wat gewenning/enkeltraining na halfhoge wandelschoenen. Ik probeer totale rugzakgewicht met eten/water onder de 15-17kg te houden en loop stenenvelden e.d. met een paar lichte stokken die s'nachts dan weer m'n tent overeind houden...

Voor ik op trailrunners over was gebruikte ik ook wel (nep)crocs en maakte met van die bandjes om ski's bij elkaar te houden een extra bandje over mijn wreef naar het standaard enkelbandje. Zit goed vast (krast wel een beetje) en de skistraps zijn handig om de crocs aan je rugzak te maken.
 
Laatst bewerkt:
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan