Schoen: GoreTex of lederen voering?

  • Onderwerp starter tamiyahans
  • Startdatum

Status
Niet open voor verdere reacties.
T

tamiyahans

Guest
[laatste wijziging op 06-03-02 om 19:47][laatste wijziging op 06-03-02 om 19:44 ][laatste wijziging op 06-03-02 om 19:43 ]Hoi,

Ik wil (voor de eerste keer) goede bergschoenen (B of B-C type) kopen.
In de verschillende winkels geven de verkopers hoog op van schoenen met GoreTex voering. Van anderen hoor ik juist dat je beter leren voering kan kiezen omdat GoreTex voeringen te warm zijn en eerder slijten.

Ik wil met de schoenen met name in het voorjaar en in de zomer niet al te zware bergwandelingen maken in Oostenrijk.

Mijn vraag is dus: wat is beter, GoreTex of lederen voering?

Ik twijfel met name tussen de Hanwag Lima (GoreTex) en de Hanwag Peru (lederen voering). Ik heb een iets bredere voorvoet, en een iets smallere hak en de Hanwag Peru zat behoorlijk lekker. Iemand bekend met deze schoenen? Raadt iemand andere schoenen aan voor 'mijn' type voet?

Dank!


Grt Hans
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


RE: GoreTex of leer?

Hans,

Ik weet niet of Hanwag ook schoenen heeft met beide.

Ik zal het proberen (in het kort) uit te leggen:
Mijn vrouw (Jo) heeft 8 maanden terug Lowa schoenen gekocht met Gore-Tex voering. Maar die lekken nu dus. En die hebben we dus terug gestuurd naar Lowa. Kregen ze weer terug van dit wereld-bedrijf: in de neus wat afgeplakt want Jo zou daar met haar tenen langs schuren zodat het zou gaan lekken...nieuwe stootrand en nieuwe zool er onder. Netjes tot zover.
Maar...na deze "service" waren de schoenen ook meteen een maat te klein. Weer terug. Lowa zegt: Niets mis mee. Wie loopt er nou dag en nacht mee? Reden om behoorlijk pissig te zijn over schoenen van
fl 450,-

Mochten voor 35 euro van Lindbergh in Dorst (NB) nieuwe schoenen uit kiezen. Maakte niet uit welke. Goede service dus...

En nu komt het: Ze heeft nu Meindl met een dubbele voering, Gore-Tex voor de nattigheid en leer voor het comfort. En ze is erg tevreden, wat natuurlijk het belangerijkste is.

En dan nog dit: bergschoenen koop je met je ogen dicht ;-)

Succes,
Duncan.
 
Lekker zitten

Hans,

Ik ben zelf een trouwe Lowa drager door de kwaliteit die ze bieden en de ietwat smallere leest die beter bij mijn voet past. Heb nu Lowa Baffin schoenen (B/C) en ben er zeer tevreden over. Dit is een compleet leren schoen zonder gore tex voering. Ik gebruik ze voor trekkings met bepakking in Alpien terrein. Hier voldoen ze voldoende aan.

Ik heb geen ervaring met gore tex in de schoen, maar het nut lijkt me slechts gering. Een kwaliteit leren schoen die goed wordt onderhouden (wel belangrijk) zal je voeten net zo goed beschermen als dat een schoen met gore tex dat doet, misschien wel beter doordat de leren schoen goed door ontwikkeld is en de gore tex nog niet zo lang bestaat.

Op de eerste plaats is comfort belangrijk. En al;s je per se iets van gore tex wil kun je altijd nog sokken met zo'n membraam kopen.

wandel ze
Richard
 
Hai Hans.

Over het merk wil ik het niet hebben.
Wie de schoen past trekt hem aan.

Maar een schoen met of zonder GT (Gore-Tex) dat is je vraag.
IP gaan schoenen 10 jaar mee, dus je koopt ze niet voor één tocht of zo.
Dus je moet proberen in te schatten wat je in die tijd allemaal wilt doen.
Het voordeel van GT is dat je schoenen waterdichter zijn dan schoenen zonder. Die waterdichtheid loopt naar een aantal jaren echt wel terug en zijn ze nooit meer 100% waterdicht.
GT is prettig in koudere en vochtige omgeving.
In warmere omgeving zijn ze erg broeierig en neemt de functie af.
Zo schijnt GT in de tropen niet te werken omdat de omgevingstempetatuur gelijk is aan je eigen lijf en de luchtvochtigheid gemakkelijk de 100% kan benaderen.
Hierdoor kan het GT als het ware niet ademen.
In de alpen is het boven de 1500 meter koel genoeg dat je ze ip zonder problemen kunt gebruiken.
Mocht je veel naar warmere oorden gaan, bv zuid frankrijk dan is het zonder aan te bevelen.

Dus kijk wat je in de toekomst van plan bent.
Je gaf al aan, veel in Oostenrijk te willen gaan wandelen.
Opzich moeten GT schoenen dan geen probleem geven, maar daarnaast heb je nog altijd de persoonlijke factor.
Het bevalt of het bevalt niet.
Dat is een gok die je moet maken.

Succes met je keuze.

C.M.
Peter.

(Kennis ontwikkeld zich in stilte. Karakter in het bruisende leven).
 
RE: Hanwag

Hallo,

ik heb zelf een paar Hanwags zonder GoreTex. Ze zijn prima!

Maar (er is altijd een maar...) van de ene schoen heb ik wel al de zool moeten laten vervangen omdat die los kwam. Nu is dat natuurlijk altijd mogelijk, maar ik heb me laten vertellen dat dat wel meer gebeurt bij Hanwag. Maar, over de service niet te klagen in elk geval.

Dit is trouwens mijn tweede paar Hanwag zonder GT. Het eerste paar moest weg wegens... volledig afgesleten zolen. Maar, dat was wel een paar zonder Vibram-zolen.

In elk geval: prima schoenen, prima service, alleen opletten met de zolen.

Groeten
 
GoreTex of lederen voering?

Hallo Hans,

ik heb zelf net gekozen voor Meindl,met name vanwege de brede voorvoet. Ik heb aan een kleine uitgroeing aan de zijkant van mijn grote teen aan mijn linkervoet. De wreef van de Meindl is breder. Ik heb heel lang naar Hanwag gekeken, maar vond toch de Meindl beter zitten. Ik heb Meindl Nepal Pro gekocht, dat is wel een C-schoen.

Gore-tex of geen gore-tex daarover bericht elke verkoper weer anders. Ik heb nu weer leer genomen, het is inderdaad een kwestie van goed onderhouden. De Hanwag Yukon b.v. kreeg enkele jaren geleden een goede test in Op Pad op het gebied van waterdichtheid, en dat is een leren schoen, die nu overigens weer in een verbeterde uitvoering op de markt is.

Nico Kloek
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan