Schoonmaken/onderhouden camel bag


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Titel zegt het al.
Hoe onderhoud ik het best zo'n drinkzak? Gewoon laten opdragen of af en toe eens spoelen met iets?

Grts
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zo droog mogelijk maken en evt een steradent tablet hoor ik zo hier en daar wel eens.
Overigens is de slang het gevoeligst voor schimmelvorming, daar kan je voor een prikkie van die schoonmaak raggers voor kopen.
Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Als de slang van siliconen is gemaakt, kun je die ook gewoon in een pannetje uitkoken. Dat haalt de aanslag in de slang niet weg, maar na 10 minuutjes hebben alle bacteriën ed wel het loodje gelegd, en dat is waar het om gaat. Ik doe dat geregeld (met de slang van een Katadyn waterzuiveraar).

De Camelbag zelf maak ik droog door hem uit te spoelen, even uit te laten lekken, en daarna een nachtje weg te leggen met wat keukenrolpapier erin. Dan dop erop en wegleggen tot de volgende keer.

Rob, waar haal je die raggers, ik heb 1 kleine op een spiraalveer, en haal die net met veel moeite van 2 kanten door de hele slang. Maar ik weet niet meer waar ik dat ding vandaan heb, dus laat staan waar ik een net iets kleinere kan vinden ?

gr. Joop
 
Dont try this at home kids: water in de zak doen, dan een scheut chloor, tijdje laten staan en goed uitspoelen met water. Als je slangetje heel vies is (kan alleen bij platypus): slangetje op de fles chloor draaien, pure chloor door het slangetje, tijdje laten staan, heeeeeel goed uitspoelen en het slangetje is brandschoon. Smaakt daarna wel een beetje naar chloor, maar dat doet een zwembad ook.

Eins
 
Bij Camelbak kun je vaak ook de slangetjes met een klik helemaal loshalen van de zak en het mondstuk. Als ik terug thuis kom na een hike oid, dan haal ik 't slangetje los, spoel ik goed door en door heel hard rond te draaien krijg ik 'm vrijwel helemaal droog.. De zak maak ik daarna ook droog (handdoek er in proppen en daarna er weer proberen uit te vissen).

Om de zoveel tijd doe ik er zo'n schoonmaak-tablet in van camelbak. Steradent werkt volgens mij ook wel, werkt ook goed bij veldflessen / thermosflessen.
 
Ik heb laatst mijn Platypus uitgekookt. Dat ging prima, maar m'n slangetje trok het niet.. De slang heeft allemaal "buigplekken" op de plekken waar de slang ook gebogen zat in de pan. Ik geloof dat het in een hele grote pan waar je de slang wel helemaal in kan stoppen zonder te grof te buigen wel goed gaat.

http://www.platypushydration.com/about_us/faqs.aspx?Inside=2#top deze link is naar de schoonmaaktips van Platypus zelf (waar uitkoken dus echt bij staat...)

Groeten Henkjan
 
Ik zit dus met dezefde vraag, dus dit draadje zal ik met veel interesse volgen. Ik keer hem na iedere hike om, droog de zak goed van binnen met keukenpapier, tot ie helemaal droog is. Lijkt me makkelijker proppen dan een handdoek. Het slangetje blaas ik door. Zo,n systeem met watten aan een ijzerdraadje lijkt me ook wel wat, maar ik ben bang dat het blijft steken..

Overigens doe ik alleen zuiver water er in. Een wandelmaatje had er een keer sportdrank ingedaan, en binnen de kortste keren zaten er dus schimmels in. Ik laat die sportdrank wel in zijn eigen flesje.

Groetjes,

Mirjam
 
Als je alleen water in je drinkzak doet is schoon maken door alleen omspoelen en aan de lucht te laten drogen voldoende.

grtz
henk
 
Steradent of Ultradent( nog goedkoper) werkt idd goed tegen bacterien en schimmels in je drinkzak. Ook gaat het kalkaanslag tegen. Alleen nog een goed borsteltje vinden voor het slangetje. De bacterien en schimmels gaan daarin misschien wel kapot door ultradent, maar er blijft een soort biofilm met voedingsstoffen achter die snel wordt gerekoloniseerd door collega-microben. Als je suikerhoudende vloeistoffen in je drinkzak stopt, moet je die aan het eind van de dag goed schoonmaken met water.


Groeten,

Trailblazer.
 
Indien het slangetje niet meer proper te krijgen is kan je nog altijd in een "doe het zelf zaak" terecht voor een nieuw darmpje... volgens mij veel goedkoper dan de wisslstukken/accessoires die je van Camelback kunt kopen.


Groeten, Wim
 
De slangetjes van drinkzakken hebben soms een coating aan de binnenzijde. Dus een slang van een doehetzelf zaak is van een iets andere kwaliteit. Ik weet overigens niet of dit een probleem is :)

grtz
henk
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan