Schotland in oktober


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Dit najaar (eind september/begin oktober) willen we weer eens naar Schotland afreizen om een dag of tien te gaan wandelen. Waarschijnlijk een deel van de Southern Upland Way of de Kintyre Way.

Heeft iemand ervaring met de wandel- en kampeeromstandigheden rond die tijd?

We hebben de WHW, Great Glen Way en Speyside Way telkens begin mei gelopen, om de midges voor te zijn. Dat beviel prima, maar die periode was dit jaar helaas niet mogelijk.

Tot wanneer is wandelen zonder winteruitrusting ongeveer mogelijk? Eind oktober?
 
ik ga eigenlijk alleen maar in het najaar naar Schotland, zo ben ik afgelopen oktober nog geweest. De eerste week had ik zonnig weer en baalde ik dat ik geen korte broek had meegenomen. de week daarna was het ietsje meer regenachtig. Als je voor langere tijd in de highlands loopt moet je op alles voorbereid zijn en geschikte gear hebben, maar een echte winteruitrusting neem ik in oktober nooit mee. Van midgets zal je niet zo veel last meer hebben, al kan het wel zo zijn dat je eind september en begin oktober nog op plekken waar (stilstaand) water is wat midgets zult treffen.

waar je wel rekening mee moet houden is dat je vanaf oktober buiten het toeristenseizoen komt en veel youthhostels sluiten, bussen minder frequent rijden en kleine dorpswinkeltjes zelfs gesloten kunnen zijn.

veel plezier, ik ga dit jaar een stukje Sutherland pakken. Schotland in het najaar is prachtig!
 
Ik heb halverwege oktober 2005 een paar dagen de WHW en omgeving gelopen. Wij hadden erg veel geluk met het weer (meestal zonnig, alleen de laatste dag wat motregen), maar ook zonder geluk hadden we denk ik geen echte winteruitrusting nodig gehad. Nat is het er normaal gezien natuurlijk wel...

Maar oktober was dus wel echt schitterend! En het is dan [a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Paartijd"]bronsttijd[/a] dus de (edel-)herten zijn dan een stuk minder schuw dan anders. Vooral 's nachts hoor je ze de hele tijd burlen (klinkt als een schorre koe), en de kans dat je een paar mannetjes tegenkomt onderweg is erg groot. Het is tegelijk ook jachtseizoen, dus dat zijn twee redenen om ervoor te waken dat je niet voor een mals herteboutje wordt aangezien ;-)

Of er in het gebied waar je bent die dag (door mensen) gejaagd wordt staat ter plekke aangegeven met borden, maar het is denk ik beter om van tevoren een [a href="http://www.snh.org.uk/hillphones/"]hillphone[/a] te bellen voor de regio waar je bent.
 
Oktober is een erg mooie tijd om in Schotland te wandelen. Afhankelijk van de temperaturen kan het al behoorlijk verkleuren en erg herfstig worden. Ik heb in oktober nog niet meegemaakt dat ik een korte broek wenste, maar wel regelmatig mooi weer gehad. Ook wel veel regen gehad trouwens, maar zeker nooit winterse omstandigheden. Als je mazzel (of pech hebt) zul je wellicht nachtvorst meemaken, maar zelfs dat waarschijnlijk niet. Zeker niet als je op de genoemde paden blijft en weg blijft uit de wat hogere heuvels.

De theoretische kans op slecht weer is overigens in Kintyre groter dan in zuid Schotland. De kans op vorst precies andersom door de ligging ten opzichte van de zee en de hoogte ten opzichte van de zeespiegel.

Het is inderdaad slim om rekening te houden met het jachtseizoen, maar als je op de genoemde paden blijft zul je daar ook geen last van hebben. Als je kampeert doe dan dan alleen nooit in een corrie (sorry, weet even het nederlandse woord niet. keteldal misschien?), want dat zijn juíst de plekken waar gejaagd wordt.

Het is denk ik zeker geen slechtere periode om eens in oktober in plaats van mei naar Schotland te gaan. De bergen zijn veel stiller en de kleuren prachtig.

Veel plezier!
Harold
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan