Schotland

Hallo allemaal,

Ik wil in oktober graag tussen de 7 en 9 dagen wandelen in Schotland, en ben opzoek naar een goede route. Heeft iemand ervaring met wandelen in Schotland?

Het liefst wil ik een route lopen waar weinig mensen te vinden zijn; dagenlang niemand tegen komen is niet erg! Ik ben op het internet aan het kijken, en bijvoorbeeld The Great Wilderness spreekt mij aan. Heeft iemand daar ervaring mee?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik denk dat je in Oktober in Schotland nergens veel wandelaars gaat tegenkomen, behalve misschien op de West Highland Way.

The great wilderness kan erg nat en zompig worden in Oktober. Alhoewel met het weer van tegenwoordig weet je het nooit.
 
West Highland Way zeker aan te raden, 5-7 dagen (7 dagen als je de Ben Lomond en Ben Nevis beklimmingen erbij pakt). Makkelijk om te bereizen, Glasgow vliegen en een bus pakken. Daarna vanaf Fort William de trein of bus terug. Indien jullie te nat worden onderweg, genoeg kampeerplekken met pubs om op te drogen.

Het is altijd erg nat en wisselvallig in Schotland (in Oktober is de kou ‘s nachts eventueel ook iets om rekening mee te houden).

Bron: West Highland Way gelopen in 2016.
 
Bedankt voor de reacties! West Highland Way lijkt mij erg mooi, alleen ben ik eigenlijk bang dat het pad iets te druk belopen gaat worden. Daarbij ben ik bang dat de WHW te bevolkt is, het liefst vermijdt ik dorpjes. Misschien is The great wilderness in oktober geen goed idee dan JDW, dankje voor de tip.
 
Laatst bewerkt:
Dankje Lurhstaap, op https://www.wandelvakanties.com/schotland/index.htm kan ik wel een aantal goede wandelingen vinden, alleen vraag ik mij af hoe drukbelopen de wandelpaden zijn.

In principe staat trouwens heel Europa wat mij betreft open voor de 7-9 daagse wandeling, alleen dacht ik aan Schotland omdat ik dacht dat dit een plek was waar uitgestrekte en redelijk onbewoonde gebieden zijn.
 
Laatst bewerkt:
Isle of Skye is ook heel mooi (2015) Cairngorms ook (2016), zul je misschien iets meer mensen (maar ook bothys) tegenkomen. Ik heb ook de westhighland way (2012) & east highland way (2016) gelopen. Als je info wilt hebben, pb me maar. Je kunt ook noordelijker gaan, maar hou in alle gevallen rekening met wisselvallig weer en mogelijk wat sneeuw.
 
Een aanrader is een stuk Cape Wrath Trail lopen. Bijvoorbeeld van Glenfinnan naar Ullapool. Je komt niemand tegen en zoals al genoemd, Knoydart is fenomenaal. Je kan veel gebruik maken van Bothys als je je route daar een beetje op aanpast.
Ik heb hem vorig jaar gelopen en het is goed te doen. Wel zompig, maar dat hoort bij Schotland. Qua regen valt het gek genoeg behoorlijk mee in de herfst. Op gegeven moment ben ik 5,5 dag lang geen enkel persoon tegen gekomen, heerlijk.
 
Dankje voor de link Koos, zit zeker iets interessants tussen. Heeft iemand toevallig ervaring met deze route? https://www.skyetrail.org.uk/
Ik heb deze trail gelopen in mei 2015. Prachtig, ruig en niet toeristisch destijds. Wel moet je goed kunnen kaartlezen, de route is NIET gemarkeerd.

Trotternish ridge en het zuidelijkste stuk langs de kliffen zijn alleen niet te doen met harde wind. Begin er dua niet aan bij slechte weersvoorspelling. Portree is een leuk dorpje, liften op het eiland werkt prima. Hostel in Portree en plaatsje met B.. zijn prima!
 
Een leuke route is van Dalwhinnie dystillery, ben Alder lodge (bothy) Courour station langs loch Ossian (jeugdherberg), Blackwater reservoir, devils staircase, Dalmally.
Voordeel: makkelijk bereikbaar met de bus en goede paden.

Je loopt daarbij een deel van de WHW.
Zeer afwisselend!

Groet
Koos
 
Dank voor alle reacties, ik heb er veel aan! Ik twijfel nu tussen de Skye Trail en Cape Wrath Trail. Ik heb het idee dat de Cape Wrath Trail meer afgelegen, uitgestrekt en minder druk belopen is. Ik heb wel ervaring met lange afstandswandelingen, alleen zijn al die wandelingen op toch wel goed aangegeven paden geweest. Daarbij heb ik wel ervaring met wildkamperen, wat ik ook liever doe dan in dorpjes slapen.

Dat de Cape Wrath volledig ongemarkeerd is schrikt mij dus een klein beetje af, omdat ik geen ervaring heb met het lopen met een compas. Matthijs, zou je zeggen dat de Cape Wrath een slecht idee is als je geen ervaring met een compas hebt? En zijn de CWT en SK prima te lopen in Oktober, of is dat toch wel gewaagd?
 
Voor historische data over het weer in een bepaalde periode moet je de site van https://www.metoffice.gov.uk/ eens bezoeken, dan kan je gemiddelden opzoeken voor oktober.
Als je geen ervaring hebt met kompas zou ik dat eerst gaan leren alvorens het verlangen te hebben van eenzame tochten te lopen; lijkt mij essentieel. evt aangevuld met gps. Schotland, zeker de nw kant kan wat weer betreft erg onvoorspelbaar zijn. Mist komt er regelmatig voor en dan wordt zelfs met kompas navigatie een hele klus
https://ivovanmontfort.blogspot.com/search/label/Schotland
Anders misschien een van de nationale trails. Die zijn goed gemarkeerd en in die periode waarschijnlijk erg rustig. bv: https://www.nationaltrail.co.uk/pennine-way
verder info over deze gebieden.
http://hikingadvisor.be/england-wales/
http://hikingadvisor.be/schotland/
 
Trotternish ridge en het zuidelijkste stuk langs de kliffen zijn alleen niet te doen met harde wind.

Op zich wel te doen, maar ik kan het je niet aanraden ;) Ik had daar zo'n baggerweer dat het goretex me niet droog kon houden.

Op de Skye trail kom je ook nog diverse dorpjes tegen, maar of dat nou zo erg is... Een bijzonder mooie route! En de moeite waard om onderweg diverse uitstapjes te maken. Ik heb er in totaal drie weken over gedaan.

Ga de route alleen lopen als je goed kan navigeren (geldt voor heel Schotland, uitgezonderd de WHW). Hou er rekening mee dat je soms een alternatieve route moet zoeken vanwege het weer. Neem een tent mee die zeer goed tegen wind kan.
 
Op zich wel te doen, maar ik kan het je niet aanraden ;) Ik had daar zo'n baggerweer dat het goretex me niet droog kon houden.

Op de Skye trail kom je ook nog diverse dorpjes tegen, maar of dat nou zo erg is... Een bijzonder mooie route! En de moeite waard om onderweg diverse uitstapjes te maken. Ik heb er in totaal drie weken over gedaan.

Ga de route alleen lopen als je goed kan navigeren (geldt voor heel Schotland, uitgezonderd de WHW). Hou er rekening mee dat je soms een alternatieve route moet zoeken vanwege het weer. Neem een tent mee die zeer goed tegen wind kan.

Ik heb in fikse sneeuwbuien bij Storr gehad en 90 mph windstoten op het begin van de ridge (weer sloeg onverwachts heel snel om) en ben teruggegaan en naar portree gelift.

Kaart en kompas zijn ook op de Skye trail wel belangrijk. Er is geen bewegwijzering. Op de ridge zijn magneetrotsen en werkt je kompas niet. Je kunt hier wel prima de ridge volgen.

Heb je geen uitgebreide ervaring met navigeren, ga dat dan eerst leren. Ambities hebben en de leegte op willen zoeken is mooi, veiligheid en vertrouwen op je eigen skills (ook als het tegenzit met slecht weer of je ziek wordt) is prioriteit 1 naar mijn mening.
 
Dank voor al het advies, ik denk dat ik de Skye trail & Cape Wrath trail nog even laat liggen i.v.m. het navigeren. Pennine way lijkt mij ook een mooie wandeling, hoewel ik dus helaas niet genoeg tijd heb om de hele wandeling te lopen, en blijkbaar kan je de hele wandeling wildkamperen, als je het goed aanpakt. Misschien kan ik een aantal sections doen
 
Affric Kintail Way ga je in het najaar ook niet teveel volk tegen komen, kan ook verlengd worden op Cape Wrath en Great Glenn Way bv. Makkelijk qua navigatie en in de herfst zal het wel rustig zijn (dat was het in ieder geval in het voorjaar). West Highland Way is ook mooi maar dan weet je dat het wat drukker is.
 
De CWT was mijn eerste ervaring met echt zelf navigeren, maar ik heb me er wel goed op voorbereid in de zin van goed leren omgaan met kompas en kaartlezen. Als je erg zeker van jezelf bent kan het, maar het is geen aanrader. Je kan echt goed in de problemen komen. Geen GSM bereik en zoals gezegd geen mensen die toevallig langs komen om je te helpen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Affric Kintail Way ga je in het najaar ook niet teveel volk tegen komen,

Vind ik geen verstandige route als je moeite hebt met navigeren. Je loopt een groot deel door een gebied waar je geen mens en gebouw tegen komt.

Kaart en kompas gebruik is niet ingewikkeld. Gewoon gaan oefenen. En bij voorkeur iemand wat uitleg laten geven over schieten en positie bepalen. Op deze site staat een basiscursus.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan