Sextener Dolomieten


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste Hikers

De plannen voor van de zomer beginnen vastere vormen aan te nemen. Het idee is om een twee weken durende klettersteig/huttentochten te gaan maken in de Noord-oostelijke Dolomieten. De eerste week in de Sextener Dolomieten (om iig de Drei Zinne te bekijken). De tweede week zakken we af in zuid-westelijke richting om meerdaagse tochten te maken rondom Cortina d'Ampezzo of de Marmolada.

Vraag 1: Nu hoorde ik in de NKBV-bieb dat het in die omgeving in augustus schreeuwend druk is.... Wat is jullie ervaring in dit gebied in deze tijd?

Vraag 2: Wat is jullie ervaring met het overnachten in bivacco's in de Dolomieten? Welke zaken zijn er aanwezig en welke moet je zelf meenemen (dekens, kookgerei)?

Vraag 3: Mocht het inderdaad schreeuwend druk zijn, hebben jullie tips voor rustigere gebieden in Italie waar je pittige tochten kan maken eventueel met wat Klettersteigs?

Groet Cobus
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Cobus,

Sextener Dolomieten ken ik niet

De hoofdweg door de Dolomieten staat altijd file rond 17.00 uur.

Blikken bivakjes dekens en kaarsen geen kachel waarop je kan koken en ook geen kookgerei, klein, slaappplaats voor 11 personen water zelf meenemen.
Ze liggen prachtig.
Vorig jaar heb ik vanuit Predazzo klettersteigtochten gemaakt in

rosengarten ( rotwand, kesselkogel)
marmolada ( westgraat)
pala (fiamme gialle, naar de velo)
latemar

Mijn ervaring Rosengarten in het weekend druk de rest erg leuk omdat de gebiedjes elk een eigen karakter hebben.
In de Pala een goed gevulde hut maar overdag kom je vrijwel niemand tegen.

groeten, Bas
 
Bas,

Bedankt voor de info. Heb toch besloten om gewoon naar de Dolomieten te gaan. Denk dat de Sextener Dolomieten wel het drukste gedeelte van het gebied is, omdat iedereen de Drei Zinnen wil zien...

Voor de eerste week heb ik nu een programma gemaakt voor een 5 daagse hutten/klettersteigtocht. In de tweede week willen we eens gaan kijken in het gebied waar jij geweest bent. Vooral de Latemar ziet er erg mooi uit.

Verder nog tips voor interessante activiteiten in deze omgeving?

Groeten Cobus
 
Hi Cobus,

1)
Aangezien de Italianen in augustus vakantie hebben, vrijwel allemaal in Italie op vakantie gaan en de trekpleisters als Drei Zinnen en Marmolada willen zien, is het inderdaad zeer druk. Zeker in de hutten en vlak bij de liften en parkeerplaatsen zul je dit zien.
Als je naar de hutten gaat zou ik zeker reserveren cq een dag van tevoren bellen. Als je groep groot is (>4 man), zelfs langere tijd van te voren. Ben je eenmaal van de trekpleisters weg, dan valt het wel mee. Kies voor de routes met klettersteigen dan ook die klettersteigen uit die een lange aanloop hebben og niet tot de populairste horen (zie boekjes)

2)
Bivacco's in Italie zijn veelal schamele hokken met zelden (uitzonderingen daargelaten)dekens, matrassen en kookgerei. De plekken waar ze zitten zijn veelal wel de moeite waard. Overigens zijn de bivaks in augustus ook vaak vol. Als je toch buiten de hutten wil overnachten, kan je overwegen om bivakzak of kleine tent mee te nemen. Deze kan je dan ook op andere plekken als het bivak neerzetten.

3)
Welliswaar ook druk,want bekend, zijn de alta via's. Volgens mij zijn er zo'n 10 stuks. Bij Cortina lopen 1,2& 3 noord-zuid. er zijn er ook een paar die oost-west open. Ze zijn zeer de moeite waard en gaan door de mooie stukken dolemieten.

groeten, Jaap
 
Dag Cobus,

De Sextener Dolomieten ken ik ook niet, maar je mag rustig aannemen dat deze beroemde serie pieken redelijk overlopen zullen zijn. Maar dat zal met elke toeristische trekpleister (Piz Boe in de Sella groep, de Marmolada) zo zijn. Er zullen echter ook plaatsen zijn waar het wat rustiger is en eigenlijk net zo mooi.

Ikzelf heb 3 jaar geleden een trektocht gedaan in de Fassaner Dolomiten. Begonnen vanaf camping Vidor (Pozza di Fassa), zijn we over de oost-west bergketen ten zuiden van dit dorpje richting de Marmolade gelopen. Erg rustig, maar verschrikkelijk mooi. Overnacht hebben we in Biv D Zeni, Rif Valacia, Rif P.so delle Selle, Rif pas de S Nicola, Biv M dal Bianco (voet Marmolade), Rif pas de S Nicola en vervolgens weer terug naar de camping. Een zeer afwisselende tocht waarbij je letterlijk door de loopgraven van WO I loopt. Doordat je veel over kammen loopt zijn de uitzichten vaak prachtig.

Boven de Biv D Zeni is meestal wel wat smeltwater (later in het seizoen waarschijnlijk niet), aan de voet van de Marmolada is geen water te vinden. In beide bivacco's zijn matrassen en dekens, echter geen kookgerei. Zelf een klein slaapzakje meenemen is echter wel aan te bevelen. De locaties zijn mooi, de uitvoering degelijk en licht primitief. Tijdens deze tocht zijn er eigenlijk bijna geen mensen tegen gekomen. Pas in de buurt van de Marmolada werd het wat drukker.

Mocht je meer info willen, laat het dan even weten.

groet,
Richard
 
Richard,

Het voorstel dat je doet klinkt als een mooie tocht. Welke gidsjes heb je gebruikt om deze tocht te plannen?

Ik heb voor de Sextener Dolomiten de gebiedsfuhrer Nord-ostliche Dolomiten gebruikt, waar op zich alles instaat. De gebruiktvriendelijkheid van deze gidsjes laat te wensen over. Je blijft aan het heen en weer bladeren.....x(

Groet Cobus
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan