Siliconen verdunnen

Ik ben van plan om een tent te gaan maken en voor het grondzeil wil ik dit proces volgen. Hiervoor moet ik siliconen gaan verdunnen. Dit heb ik al eens met terpentine gedaan om wat naden dicht te smeren. Het nadeel van gewone terpentine is dat het zo stinkt. Voor het aanbrengen vind ik dat niet zo erg, maar de lucht blijft ook vrij lang hangen en voor een tent waar ik in moet slapen is dat niet zo prettig. Weet iemand wat voor geurloos goedje je kunt gebruiken om siliconen mee te verdunnen? Een plek in de omgeving Leiden waar ik het kan krijgen zou ook erg handig zijn.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

even geen idee, ik ken ook alleen maar dat procedé met terpentine. En ik betwijfel of daar echt reukloze vervangers voor zijn. Je hebt wel bijvoorbeeld ongeparfumeerde petroleum maar dat ruikt nog steeds zoals alle brandstoffen een geur hebben. En om siliconen goed te kunnen smeren zal je het moeten verdunnen met een vluchtige vloeistof die de siliconenstructuur niet aantast. en die vluchtige stoffen hebben volgens mij altijd een eigen geur.
 
Hallo Mark,
ik denk dat je je onnodig zorgen maakt. Ik had na 24 uur geen last meer van de lucht, wel was er nog een lichte kleverigheid te bespeuren. Ik had het wel opgebracht in een verwarmd vertrek en dat af en toe geventileerd. Dus als je een aparte ruimte hebt om de tent te laten drogen en er niet een uur voor je vertrek mee begint, dan is het echt geen probleem!

Groeten,
Boelo
 
Laatst bewerkt:
vragen

je kan het gewoon vragen bij een verfhandel, die weten wel een geurloze oplossing. Zo heb ik het destijds gedaan. Het koste trouwens wel veel tijd om te drogen. 2 dagen ofzo, ik weet het niet meer uit mijn hoofd.
 
alle siliconen hetzelfde?

Zeg, aansluitend bij bovenstaande: wat bedoelen jullie met siliconen? Kan je de gewone siliconenkit van de Gamma/Hema gebruiken, uiteraard na verdunning? Het spul in de buitensport zaken, zoals mcnett silnet, vind ik een tikkie duur, zeker voor grotere oppervlakken als een tarp.

Met groet, Bert
 
geen flauw idee, na wat zoek werk blijkt er nogal wat verschil te zitten in verschillende bouwmarkt 'siliconen'kitten
 
Laatst bewerkt:
Dit lijkt me typisch een vraag voor de producent van bisonkit in Goes., namelijk www.bison.nl Die heeft natuurlijk wel een klantenservice. Maar ik ga dat niet doen.

Groeten, Boelo
 

Willem_sr

Lid Club Hiking-site.nl
Weet iemand wat voor geurloos goedje je kunt gebruiken om siliconen mee te verdunnen? Een plek in de omgeving Leiden waar ik het kan krijgen zou ook erg handig zijn.

Mijn vrouw schildert "olieverf" schilderijen en gebruikt reuk loze terpentine van Talens, maar dat is wellicht een beetje duur +/- 5,-€ 1ltr / +/- 20,-€ 5ltr :rolleyes:
 
100 % silliconen

Je hebt 100 % siliconen nodig. Als je goed op de tubes kijkt dan zie je dat er soms andere stoffen doorheen zitten. die moet je dus niet hebben. Bij mij is het goed gelukt. Ik weet niet meer welke siliconen ik heb gebruikt, bij praxis gekocht.
 
siliconenkit verdunnen

Ik gebruik altijd een tube kleurloze 100% silicone. Dit spul gebruiken ze voor aquariums. Een (kleine) tube is meer dan genoeg. Verder is er bijna reukloze terpentine te krijgen. De verdunning is 1 deel siliconekit en 2 delen terpentine. Goed laten drogen, liefst een paar dagen, dan heb je grote kans dat het niet meer plakt, anders wat talkpoeder of iets dergelijks er over heen vegen. Je moet uiteraard wel silnylon hebben, geen PU-gecoat nylon.
Hoop dat dit helpt.
Marianne
 
verhouding siliconen - thinner

Nuttige info van iedereen.

Hier hierboven geciteerde artikel http://jwbasecamp.com/Articles/Silnylon1/index.html met titel "A Treatment for Silnylon Floors" meldt een optimale verhouding siliconen - thinner van 1 - 3. De verhouding gaat naar gewicht, en niet naar volume.

Zelf ben ik eerder bij seam sealen van naden van mijn tarp niet zo nauwkeuig geweest, heb op zicht thinner bijgemengd tot bijna waterig niveau. Nog te weinig regen gezien om resultaat goed te kunnen beoordelen.

Groetjes, Bert
 
M'n tarptent heb ik de naden van geseald met seamsealer verdund met terpetine. Dit was wel vervelend omdat ik die nacht ook in de tent moest slapen (was dat de reden dat ik vorig jaar bij de WWH zo ziek was :) ). De volgende dag was die geur echter al weg.

Bij het verwerken in kleine ruimtes of grotere hoeveelheden zou ik een masker opzetten die geschikt is daarvoor (koolstoffilter ofzo). Na droging smeer ik er ook altijd wat talkpoeder over tegen het plakken.

Is die geurvrije terpentine variant dan meteen ook niet schadelijk voor je gezondheid, of ruik je het alleen niet?

grtz
Henk
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Het schijnt dat geurvrije terpentine gewoon wat verder gereinigde terpentine is waarbij een aantal van de sterk geurende componenten zijn verwijderd. Wat simplistisch gedacht zou ik zeggen dat als men er dingen uithaalt het vast niet ongezonder is dan gewone terpentine :) (Tenzij natuurlijk precies de minst gevaarlijke componenten de stinkende zijn, want dan blijven alleen de niet-ruikende gevaarlijke over.)

Groetzels,
Dennis
 
Voor zover ik het begrijp is het verschil inderdaad alleen de geur. Beide varianten doen nog steeds heel hard hun best om zoveel mogelijk hersencellen te doden.

Ik heb ondertussen een klein experimentje gedaan en de geur verdwijnt inderdaad snel genoeg, dus ik ga gewoon normale terpentine gebruiken.
 
silicone verdunnen

gewone silicone, gekocht bij een bouwmarkt verdunnen met wasbenzine gaat erg goed. Droogt sneller dan terpentine.
Wel blijft het lang plakkerig. Even wat talkpoeder erover en het plakken is over.

Beter gaat de sneldrogende silicone. 1 op 1 verdunnen met wasbenzine. Hardt snel uit, blijft niet plakkerig en droogt vrij mat op zodat het veel minder opvalt.

Silicone hecht uitsluitend goed op silicone. Op polyurethaan laat het snel los.

Mijn zelfgemaakte tent van silnylon is al jaren waterdicht.
 
Afgelopen weekend ben ik er achter gekomen dat vocht door het grondzijl van mijn tent trekt.

Er was water tussen het losse en het grondzijl gekomen, waardoor het water de hele nacht de tijd had om naar binnen te dringen.

Nu zit ik er ook aan te denken om een poging te doen om het grondzijl te gaan sealen.

Het gaat om een een nortface meso 22 tent.

Het materiaal van het grondzijl is:
floor: 70D 210T nylon taffeta with 5000 mm PU coating

Zou ik dit met siliconen kunnen coaten? Of waar zou ik het wel mee kunnen doen?

Nou ben ik wel graag een mooi weer kampeerder, maar ik moet de tent moet bij regen natuurlijk wel droog blijven.


Ik kwam ook nog grangers fabsil tegen, maar dat lijkt me haast gewoon dunne siliconen?
http://www.grangers.co.uk/NL/product.cfm?cat=17&productid=22
Ze zeggen wel dat het geschikt is voor elk materiaal.
 
Laatst bewerkt:
Patrick, PU en siliconen gaan geloof ik niet heel goed samen. Meestal is een grondzeil echter maar aan 1 kant met PU behandeld. Ik vermoed dat het wel mogelijk is om siliconen op de andere kant te smeren.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb vandaag een flesje van dat mcnett tent floor sealer gekocht. Toevallig was de winkel in de link bij mij in de buurt.

Deze sealer is een PU coating dus het zou goed moeten zijn. Over een dag maar eens testen.

Je hebt echt maar heel weinig nodig, dus het flesje is genoeg voor meerdere lagen en/of beide zijden van het grondzijl.

De eerste laag is nu al stofdroog en het voelt echt als een waterdichte laag aan :)
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan