Sindbad TMB zonder begeleiding?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Marijn Koole
  • Startdatum Startdatum
Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

Marijn Koole

Guest
Ik sprak laatst een vriendin die met een groep van Sindbad de Tour Mont Blanc gelopen had. Het bizarre was: er was wel een reisbegeleider mee, maar die vervoerde de bagage en was dus vaak niet bij de groep! Wel vertelde de vriendin dat de begeleider - als hij de spullen bij de camping had gebracht - langs het pad de deelnemers tegemoet liep.

Ik heb een jaar of vijf geleden deze route voor deel gelopen, en hoewel het pad goed gemarkeerd is gaat het flink de hoogte in (tot over 2500m) en betreedt wel degelijk hoog-alpien terrein. De eerste reis in 2005 was begin juli al; zeker lag hier en daar nog sneeuw.

De groep was dus (deels) zonder begeleiding op pad, moest zelf voor een kaart zorgen, en had geen bivakzak, kompas, ehbo-doos of branders bij zich (alleen een dagrugzak).

Dit zegt Sindbad over de reis:

Kamperen Bergwandelen
Deze reizen zijn speciaal voor mensen met een goede conditie en ruime wandelervaring, bij voorkeur ook in de bergen. U verblijft op campings en een enkele nacht in een berghut. Soms wordt u eerst een stukje op weg gebracht. De begeleid(st)er verzorgt de benodigde transfers, veelal per minibus. Ook regelt hij of zij het transport van uw bagage. U loopt zonder bepakking, alleen uw dagrugzakje gaat mee. Bij de overnachtingen in de berghutten dient u echter meestal wel zelf de spullen voor de overnachting mee te nemen.
Reiskarakteristiek
Bij de `reiskarakteristiek' die u bij elke reis onderaan de prijstabel ziet, wordt in enkele woorden aangegeven om wat voor reis het gaat. U leest daar hoe zwaar de reis is en wat de groepsgrootte is. Alle bergwandelingen hebben de zwaarte 4*. Op veel van de wandelingen dient u een goede kaart mee te nemen, want ondanks de gedetailleerde routebeschrijving is het soms lastig het juiste pad te vinden.

Ik vind het vrij bizar, had het nog niet eerder meegemaakt (nu al weer heel wat jaartjes als reisleider actief).

Zijn er bij jullie meer organisaties bekend die zo te werk gaan?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Vind het niet zo heel vreemd hoor. Ik weet niet wat je voor die reis moet betalen, maar de beschrijving is redelijk duidelijk al staat er nergens expliciet geschreven dat er geen begeleiding mee loopt. Reizen met begeleiding zijn een stukje duurder. Waarschijnlijk is 1 van de zaken die je zelf mee moet nemen een bivakzak.

Dat je zelf kaarten mee moet nemen is gewoon het beleid waarvoor sindbad kiest denk ik. Zij willen mensen niet aan het handje meenemen, maar zelf helpen met bagagevervoer en voor de rest zoeken ze het min of meer maar uit. Kun je voor kiezen, of het verstandig is weet ik niet.

Ik heb trouwens geen aandelen van sindbad :D
 
>De groep was dus (deels) zonder begeleiding op pad, moest zelf
>voor een kaart zorgen, en had geen bivakzak, kompas, ehbo-doos
>of branders bij zich (alleen een dagrugzak).

Mmm, als in de reisbeschrijving staat dat het bedoeld is voor mensen met ruime wandelervaring, dan moeten ze inderdaad géén mensen toelaten die zo 'slim' zijn om in hun dagrugzak niet bijvoorbeeld kompas en EHBO-spullen te stoppen. Dan hebben ze namelijk naar mijn idee niet echt veel ervaring... Althans, elke wandelaar met ervaring weet toch dat je een kompas gewoon om je nek kunt hangen en dat je in de bergen bij voorkeur een (kleine) ehbo-doos/tasje en bivakzak bij je moet moet steken??

Kortom: niks mis mee met die reis(beschrijving), wel met de ervaring en 'common sense' van de betrokken wandelaars volgens mij.

Raymond
- dit riekt bijna naar een poging om Sinbad zwart te maken...
 
Ik ben wel vaker met dit soort reizen meegeweest! Ook Aktiva tours bv werkt op veel tochten op deze manier. Je bent zelf verantwoordelijk voor het wandelen. De reisleider is geen gids en ook niet bevoegd om in de bergen te leiden, dus dat zou maar valse zekerheid geven. Wel zou, denk ik, de eigen verantwoordelijkheid wat duidelijker benadrukt mogen worden.
Toen ik afgelopen zomer met de NKBV een trektocht maakte moest ik juist erg wennen aan het feit dat je met zn allen achter een tochtleider aan loopt en dat de deelnemers, als ze dat willen, niet eens een kaart oid mee hoeven te nemen! En als we 's middags een topje probeerden, besloot de tochtleider vaak dat het terrein te moeilijk was in vergelijking met het niveau van de tocht, en dan moesten we terug. Logisch, maar ik was gewend dat soort beslissingen zelf te nemen, eigen verantwoordelijkheid... De andere kant: ik heb bij de NKBV heel veel geleerd en uiteindelijk ook een top beklommen die ik zonder begleiding niet had gedurfd. Maar zowel bij Sindbad als de NKBV een hele mooie tocht gemaakt!
 
Lijkt me niets mis mee, er wordt inderdaad nergens gezegd dat je aan het handje mee mag/moet lopen en bovendien is mijn ervaring met georganiseerde reizen dat je na aanvraag of in ieder geval bij daadwerkelijke inschrijving een uitgebreid info pakket toegestuurd krijgt waar veel meer info in staat dan in de folder waar nu eenmaal slechts heel beknopte informatie gegevan kan worden om de gids vlot leesbaar te houden.

Als ik het zo lees lijkt het me niet eens verkeerd: lekker licht wandelen met alleen de hoogstnoodzakelijke middelen bij je in een dagrugzak en de wetenschap dat je op de camping e.d. toch betrekkelijk veel luxe hebt..

Klinkt goed!
Sinbad zei je toch??:P
 
Tja, ik heb er ook niet zoveel moeite mee. Alles valt of staat uiteraard bij wat de mensen verwachten die een dergelijke reis boeken, als dat duidelijk is: geen probleem.

Daarbij is de TMB niet de meest lastige en gevaarlijke tocht die in de Alpen te maken is. Wij hebben de route de afgelopen zomer zelf gelopen (grotendeels). Het is een veelbelopen traject, langs vele dorpen en hutten en vaak is er een slechtweer-variant.

Een beetje ot: opvallend vond ik de over-georganiseerde tochten langs de TMB, veelal Amerikanen, volledig bij het handje genomen, twee 'gidsen' per groep van ongeveer 10 wandelaars die bij regen zelfs door het busje tegemoet werden gereden.

groet,
Remko
 
He Marijn,

Tja, wij zijn blijkbaar Intertrek gewend waar we gezellig onder begeleiding van een gids gaan lopen...had al vaker van deze constructies gehoord en zou het zelf niet willen doen, want:

-ik ga OF begeleid en verwacht dat een reisbegeleider dan ook gewoon meeloopt en wat kan vertellen over de route, omgeving enz.
-OF ik ga in mijn eentje en zorg dan zelf voor alles, maar weet tenminste waar ik aan toe ben.


Maarja, ieder zijn eigen manier natuurlijk. De mensen die met zo'n reis meegaan doen dit volgens mij alleen omdat ze dan al dat gezeur van het regelen van de reis niet hebben maar zijn wel ervaren genoeg om alleen te lopen. Persoonlijk vind ik de voorpret van een reis ook echt heel erg leuk dus dit is geen constructie voor mij...Lijkt me als begeleider ook vervelend omdat je niet bij de groep hoort omdat je ze te weinig ziet.

Groeten Damien (die lange stagiair van kantoor afgelopen jaar)

PS: zijn er nog meer reisbegeleiders van Intertrek aanwezig???
 
Ik heb zowel met Sindbad (ook de Tour de Mont Blanc), als met Intertrek een aantal reizen gemaakt en de vraag of er wel of geen reisbegeleider mee moet lopen draait veel meer om de vraag in hoeverre je hangt aan zelfstandigheid tijdens je bergwandelreis. Om bergwandelvakanties zonder meelopende reisbegeleider meteen als bizar te bestempelen is nogal overtrokken en tendentieus. Het meelopen van een reisbegeleider (de dodelijke Intertrekreis in Spanje van een aantal jaar geleden) of gecertificeerde gids (Mount Everestramp van 1996) is zeker geen garantie op een vlekkeloze tocht. Het is niet wat mij betreft niet beter of slechter dan de verantwoordelijkheid bij de groep zelf te leggen.

Bij de reizen van Sindbad loopt er inderdaad meestal geen begeleider mee, maar dat wil niet zeggen dat je dan maar een beetje aan je lot wordt overgelaten. Elke avond wordt de tocht van de volgende dag besproken en kan iedereen als daar behoefte aan is de route die op de Sindbadkaart staat overtekenen op de eigen kaart. Sommigen geven er dan de voorkeur aan om gewoon met de groep mee te lopen terwijl anderen er de voorkeur aan geven om de hele tijd met een kaart voor de snufferd te lopen. Verder is er ook een logboek waar de ervaringen over moeilijke gedeeltes en dergelijke in staan van vorige groepen. Bij het ontbijt wordt dan ook nog de weersverwachting besproken. Vaak zijn er voor de liefhebbers ook nog alternatieve langere of kortere routes. Hierdoor heb je, ondanks dat je met een groep bent, toch nog de vrijheid om je vakantie redelijk zelf in te delen.

Tijdens tochten in de bergen zie je vrijwel altijd meerdere groepen ontstaan: de ene groep houdt van doorstappen terwijl de andere groep er juist van houdt om geregeld pauzes te nemen. Dan is het vind ik juist goed dat er meerdere personen een kaart hebben zodat je zelf kunt bepalen in welke groep je je het lekkerst voelt. Als je constant achter een reisleider moet lopen dan bestaat het gevaar dat de snellere lopers zich ongemakkelijk voelen doordat zij constant moeten wachten op achterblijvers terwijl mensen die geregeld pauze willen nemen zich opgejaagd voelen. Juist als je niet in je eigen tempo loopt ontstaan meestal de meeste ongelukken.

Zelf hou ik van de vrijheid om zelf te kunnen bepalen in welk tempo of met wie ik loop, in plaats van dat een reisbegeleider de route voorschrijft, maar anderen vinden het juist weer lekker om iemand anders te volgen. Het een is niet beter of slechter dan het andere.

Voor wat betreft het al dan niet hebben van het juiste materiaal is er ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. We hebben het in dit geval over viersterrenreizen en dan mag je er vind ik van uitgaan dat iemand al de nodige bergwandelervaring heeft en dus weet welke materialen je dan moet meenemen. Overigens zat een EHBOkist bij elke reisorganisatie waar ik tot nu toe de bergen mee ben in geweest bij de standaardspullen.

Als je vragen hebt over je uitrusting kun je altijd nog contact opnemen met de reisorganisatie. Om voor aanvang van een vakantie een soort van verplichte rugzakcontrole te houden is een optie maar dan krijg je weer discussies over welke spullen je absoluut nodig hebt en welke heel erg handig zijn maar niet absoluut noodzakelijk. Of je dan iemand met ontoereikend materiaal moet verbieden om mee te gaan of dat diegene dan iets moet ondertekeneen waarin staat dat hij/zij op eigen risico meeloopt is wellicht meer iets voor een nieuwe discussie.
 
Deelnemers aan dit soort reizen worden niet gescreend op hun ervaring. Je kan allemaal wel denken, eigen verantwoordelijkheid, maar remember Spanje... Daar was de reisbegeleider kennelijk niet zo ervaren maar mijn punt is er moet altijd iemand duidelijk de baas zijn voor als er ellende komt en je hebt als reisorganisator een bepaalde verantwoordelijkheid die je niet zomaar af kunt schuiven op de deelnemers. Ik denk dat de NVBK dat prima aanpakt.
 
>Deelnemers aan dit soort reizen worden niet gescreend op hun
>ervaring. Je kan allemaal wel denken, eigen
>verantwoordelijkheid, maar remember Spanje... Daar was de
>reisbegeleider kennelijk niet zo ervaren maar mijn punt is er
>moet altijd iemand duidelijk de baas zijn voor als er ellende
>komt en je hebt als reisorganisator een bepaalde
>verantwoordelijkheid die je niet zomaar af kunt schuiven op de
>deelnemers. Ik denk dat de NVBK dat prima aanpakt.
>
>
>
Het klopt dat deelnemers niet worden gescreend, maar als er in de omschrijving duidelijk staat dat het zware tochten zijn waarbij ruime bergwandelervaring en een zeer goede conditie vereist is, dan vind ik dat je als deelnemer wel degelijk de eigen verantwoordelijkheid hebt om jezelf af te vragen of je aan die punten voldoet. Die dingen staan er niet voor niets bij vermeld.

Dat heeft niets met het afschuiven van verantwoordelijkheden te maken, maar veel meer met het gegeven dat er naast mensen die er de voorkeur gevenm om met een gids te lopen, er ook mensen zijn die liever met een aantal anderen de bergen in te gaan en zelf verantwoordelijkheid te nemen. De taak van een reisorganisatie is in dat laatste geval veel meer er voor te zorgen dat de dingen om het lopen heen verzorgd zijn(campings/vervoer/goede duidelijk kaarten van het gebied/in de gaten houden van de plaatselijke weersverwachting).

Toen in Spanje had er iemand duidelijk de leiding en toen is het ook helemaal mis gegaan. De de meningen over of er toen verwijtbaar gedrag van de reisbegeleidster was, of dat het een noodlottige samenloop van omstandigheden was lopen zo uiteen dat daar door buitenstaanders eigenlijk niets zinnigs over te zeggen is, afgezien dan van het feit dat je als je in de bergen bent je altijd op het ergste moet zijn voorbereid..

Dat de NKBV hun reizen prima aanpakt zullen weinig mensen ontkennen, maar dat wil niet automatisch betekenen dat organisaties die hun reizen anders aanpakken minder goed bezig zouden zijn. Ook bij Sindbad en andere organisaties is het zo dat bij de echt gevaarlijke stukken (bijv. gletsjeroversteken) voor een of meerdere dagen een UIAGM gids wordt ingehuurd.

Henk
 
>Toen in Spanje had er iemand duidelijk de leiding en toen is
>het ook helemaal mis gegaan.

Even een kleine correctie: zoals uit de berichtgeving toch duidelijk naar voren is gekomen heeft de groep samen besloten (op die twee vrouwen na) om door te gaan. De reisbegeleidster heeft geen eigen beslissing genomen, maar heeft dit in overleg met de groep gedaan! Als je dit meeneemt in jullie reacties zou dit ongeluk dus net zo goed kunnen gebeuren bij een reis zoals besproken in de openingspost, aangezien de reizigers dan ook zelf de beslissingen nemen.

Groeten Damien
 
Dat is dus ook precies waar ik op doelde. Een begeleider zegt nog niets en de groep vond zich kennelijk goed genoeg om door te gaan. De begeleider greep niet in (veiligheid voor/boven alles. Dus ook een groep zonder begeleider kan zo de mist in gaan.

Mijn pleidooi voor tochten in hooggebergte is dan ook altijd doen met een ervaren, voor het gebied gekwalificeerde begeleider en géén democratie als het op gevaar aankomt.

Nu weer on-topic, het gaat om de TMB. Ik ben géén TMB kenner en de hamvraag is dus m.n. hoe lang je daadwerkelijk in het hooggebergte gebied zit. De GR5 komt ook in hooggebergte (over de 2500m). Maar dat is iedere keer maar slechts eventjes. Als dat met de TMB ook zo is, dus voornamelijk onder de gevarengrens zit dan zie ik in een reis zonder begeleiding niet zo'n probleem.

Bovendien zitten de Alpen i.h.a. onder de 2500 meter vol met hutten e.d. Dus je kan binnen redelijke afzienbare tijd veilige oorden opzoeken.
 
Met duidelijke leiding bedoelde ik dat er een reisbegeleidster was die meeliep, dit in vergelijking met tochten waarbij er geen reisbegeleiding meeloopt. Als een begeleider, na inventarisatie van hoe iedereen in een groep er aan toe is, besluit om door te gaan, dan heeft ze toch wel degelijk een eigen beslissing genomen??

Ik vind dat de tochten van Sindbad en gelijksoortige organisaties heel goed te doen zijn zonder gecertificeerde gidsen. Als groep kun je, als je de bij die reizen gevraagde ruime bergwandelervaring hebt, heel goed zonder begeleiding, aangezien ze vrijwel helemaal over gemarkeerde paden gaan en technisch niet moeilijk zijn. Ook de standaardroute van de Tour de Mont Blanc is technisch zeker niet moeilijk, de zwaarte ligt in de lengte en het aantal hoogtemeters.

Dat er bij technisch moeilijkere routes wel een gediplomeerd iemand meeloopt is wat mij betreft heel wat anders, maar dat gebeurt nu ook al (tenminste bij de tochten die ik heb gelopen).

Als je bij een tocht zonder meelopende reisbegeleiding als groep in een gevaarlijke situatie komt dan kun je als groep een beslissing nemen en zo'n beslissing kan dan twee kanten uitvallen. Als ik met zo'n reis mee ga dan weet ik dat dat de consequentie is, maar juist voor die zelfstandigheid heb ik zo'n reis geboekt.

Over de voor - en nadelen van democratie verschillen de meningen, maar dat is in het echte leven ook zo.
Henk
 
Dat geeft wel even stof tot nadenken... Voor de duidelijkheid, ik ben er zeker niet op uit om Sindbad zwart te maken. Voor zover ik het begrepen heb was het een geslaagde reis.

1) Wel of geen begeleider?
Ja, een begeleider heeft inderdaad ook zo zijn nadelen...als je liever je eigen gang gaat kan je beter zonder af. Tenminste...als je weet waarmee je bezig bent. Daar komen we op het volgende punt.

2) Screening
Ik heb dat nog eens nagevraagd, maar er was bij deze reis geen screening. Mogelijke deelnemers worden geacht zichzelf goed genoeg te kennen en dus te weten wat ze aankunnen. Het probleem is: er is geen twee-richting communicatie. Dus als je met een groep de bergen in gaat hebben de mensen alleen zichzelf beoordeeld...daar heb ik mijn twijfels over. Een voorbereidingsdag lijkt me een minimale inspanning, maar ik geloof niet dat die bij deze reis hoorde.

3) Materiaal
De wandelaars - ervaren als ze hadden moeten zijn - hadden geen bivakzak of ehbo-doos bij zich. Op zich is je eigen kaart meenemen een prima idee, vooral als je weet wat je ermee kan... De extra info en mogelijkheden voor deze reis die de begeleider bij zich heeft, dat is natuurlijk altijd goed, ook bij reizen waar een begeleider wel meeloopt.

4) Aansprakelijkheid
Een deel van de route loopt door Zwitserland, en daar is het zgn. Schwarzfuehrerverbot van kracht. Dat betekent praktisch gezien dat bij ongevallen boven de 1600m en een uur gaans van de verharde weg "de meest ervaren persoon" persoonlijk aansprakelijk is voor het welzijn van de groep. (Dus niet perse de begeleider.) Als je met een groep (die blijkbaar ook nog eens uit elkaar kan/mag vallen) op stap gaat, dan wil je toch op zijn minst weten wie dat is?

5) Communicatie vanuit Sindbad
En hier komen we bij het knelpunt wat mij betreft: er staat niet bij de reis dat er geen begeleider bij het wandelen zelf is...stel dat er iets op zo'n reis gebeurt, kan Sindbad dan zeggen, sorry, we waren er niet bij, dus we konden er niets aan doen? En als ze een reis organiseren onder het motto "vrijheid blijheid",

6) Gevaar voor anderen
En dit is een zaak waar veel mensen overheen kijken: je kan zeggen, ik ben alleen verantwoordelijk voor mezelf, dus ik kan in de bergen doen wat ik wil. Maar ja - als er iets fout gaat, dan komen de reddingsdiensten in actie. Nou zijn die daar heel goed in, maar het betekent wel dat anderen gevaar lopen voor fouten die jij kan maken. En natuurlijk is dat deel van hun werk, en ze weten het tevoren. Maar is dat genoeg reden? Ik denk eigenlijk van niet...

Mijn voorlopige conclusie: als mensen deze reis willen boeken, prima! Maar weten ze tevoren wat de implicaties zijn?

Ps. Grz Damien! Werk je nog in de reizenbizz'?
 
2. Een voorbereidingsdag in Nederland heeft ook weinig zin als een deelnemers zijn/haar eigen prestaties overdrijft, of juist dingen verzwijgt. Ook bij voorbereidingsdagen ben je afhankelijk van wat iemand zegt.
4. Er staat nergens in mijn reactie dat een groep uiteenvalt. Er staat dat er vaak twee groepen ontstaan, maar dat is iets dat gewoon spontaan gebeurd omdat mensen gewoon in een eigen tempo willen lopen.

5. Er staat bij die reizen wel degelijk dat er geenr eisleider meeloopt, zie de algemene informatie:"Bij de meeste tochten krijgt u een routebeschrijving, waarmee u zelf uw weg kunt vinden. Zo kunt u in uw eigen tempo wandelen, alleen of met andere reizigers. Bij de reis vindt u verder veelal een advies over aan te schaffen kaartmateriaal; dit is slechts een advies.
Er zijn vaak ook andere kaarten te koop die geschikt zijn. De begeleid(st)er loopt meestal niet mee. Op de dagen dat u van verblijfplaats wisselt, wordt de bagage naar de volgende overnachtingsplaats gebracht. Indien dit anders geregeld is, staat dit in de reisbeschrijving."
6. zeggen dat je verantwoording draagt voor je eigen daden is iets anders dan in de bergen je eigen gang gaan
 
2) Voorbereidingsdag:
Ik heb reizen met en zonder voorbereidingsdag gezien, en denk wel te kunnen concluderen dat het zowel voorpret als veiligheid op kan leveren. Natuurlijk kunnen mensen dingen verzwijgen of overdrijven. Maar een goeie begeleider voelt, hoort en ziet meer dan wat de deelnemers zeggen. Bijvoorbeeld, hoe overtuigd iemand is van zijn eigen kunnen - die kennis kan veel problemen voorkomen. Voorbeeld 2: dat de groep weet wat mee te nemen...zoals een ehbo-doos of een kompas.

4) Uiteenvallen groep:
Tsja...of iets spontaan gebeurt of niet, als je begint met een groep en er zijn er daarna twee, dan heb je toch meer kans op problemen. En dan vooral bij de achterste groep... De 'sterkeren' zijn juist voor hen nodig. Maar ik neem aan dat de Sindbad-begeleider de mogelijke problemen onderweg (weer, obstakels, duur, etc) zo aan de man brengt dat waar nodig de ene groep de andere kan steunen.

5) Communicatie:
Punt genomen. :) Ik had verder moeten lezen...

6) Verantwoording:
Ja, natuurlijk is verantwoording voor je eigen daden iets anders dan je eigen gang gaan. Maarrum, ik denk dat er een hoop mensen niet beseffen dat ze met hun 'minder goede' voorbereiding ook anderen in gevaar brengen. En als er dan niemand is die ze er op wijst...dan nog zou je het ze kwalijk kunnen nemen. (Zoals ze dat bijvoorbeeld doen in Zwitserland en Oostenrijk.)
 
Hoi

Ik weet wel zeker dat het juridisch zeer aanvechtbaar is wanneer een organisatie een reis aanbiedt, met beschrijving, maar vervolgens geen verantwoording neemt voor dat wat er tijdens zo'n reis gebeurd. Zeer bizar ja.

Anders is het wanneer een organisatie bagagevervoer en transfers aanbiedt voor mensen die de Tour du Mont Blanc gaan lopen zonder info over die toer zelf te geven; die informatie kan je op tientallen plaatsen vinden, moet dan zelf vergaard worden en de uitvoering is dan eigen verantwoordelijkheid.

Blijkbaar is de gids al jaren lang geleden gesneuveld in de moordende concurrentiestrijd, waarbij dat wat men nog acceptabel vindt steeds verder wordt opgerekt.

Jaap
-Als je zo'n toer zonder begeleiding loopt, waarom nog geld aan zo'n organisatie besteden? Omdat een volle rugzak zo zwaar is?-
 
Tsjaa meestal zal het idd zijn dat de rugzak niet gesjouwt wil/kan worden. Denk nu ff aan mijn ouders btw. Die zie ik dat echt niet meer doen, maar dit tour nog wel.. Maar ja dat is een andere discussie.

Deze reis klinkt naar wat ik gelezen heb niet als alleen bagagevervoer etc. Mensen die er meer van weten hoe zit dit? Ben dar wel nieuwsgierig naar...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Terug
Bovenaan