Slaapmat


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik weet niet of deze topic al vaker voorbij gekomen is. Wat ik graag zou willen weten is op wat voor slaapmat jullie liggen en waarom.

Ikzelf gebruikte vanuit een auto altijd een luchtbed, vanuit de rugzak een self-inflating mat. Bij Perry Sport hadden ze een mat van het merk Artiach. Die was niet zo duur en leek prima in orde, dus die werd het.
Ik heb er in totaal 4 weken op geslapen, toen werd het voeteneind een ballon. Geen hechting meer tussen de buitenlaag en de foam, of een andere laag.

Daar ik vaak naar concerten ga en dan regelmatig bij anderen blijf overnachten (ik heb geen auto en kan dan meestal niet meer thuiskomen), wilde ik een zo compact mogelijke overnachtingsset hebben. Een supercompacte slaapzak "Coleman Bambusa", een Thermarest Ultralite 3/4 en wat kleding e.d. verdwijnen dus met gemak in een kleine rugzak. Levert altijd weer verbaasde blikken op :).

Nu denk ik erover om de ultralite 3/4 mee te nemen naar IJsland, in combinatie met zo'n alu-matje. Dan ligt het voeteneind van de slaapzak tenminste niet direct op het grondzeil van de tent. Een andere optie is het kopen van een (vrij dure) ultralite van normale lengte of een gewone foam mat.

Nou ja, ben benieuwd naar jullie ervaringen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


[laatste wijziging op 05-07-02 om 23:25]ik slaap op een full-length ultra-light .. is goud waard.
nooit problemen mee qua lek zijn ofzo, isoleerd ruim voldoende en biedt voor mij ook genoeg comfort. Een full length omdat de kou toch snel in je benen/voeten gaat zitten, en die ultralight is klein genoeg op te rollen

als slaapzak heb ik een hele goedkoope. was 80 gulden bij een dump .. heerlijk warm ook bij vorst, een lekkere kraag voor als het koud is maar geen smal voeteneind maar lekker breed.
ik kan erg slecht tegen die smalle voeteneinden namelijk :) en heb me rot gezocht naar een betaalbare slaapzak met een kraag en met een breed voeteneind.
En die bevalt ook prima, enige nadeel is dat hij niet echt compact op te bergen is, dus in een rugzak aardig veel ruimte in beslag neemt.
 
Hai Remco.

Zelf heb ik ook een TAR ultra-light met stay-tec laag en die doe het uitstekend, zelfs tot min 10 graden celcius.
Ik had wel een keer een gaatje op de vouw gekregen maar met seam-grip er op is hij weer zo dicht als wat.
Wel blaas ik de mat altijd iets bij omdat ik hem anders te zacht vind.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik ben in de rui).
 
En ik gebruik de Therma-Rest Lite.
Geen klagen, maar ik blaar er ook altijd wat extra lucht bij voor het comfort. Ook bij kou geen last. Geen loslatende delen, lekkages of scheurtjes.

Duncan.
 
Hola..

Ik heb er 2.
De Guidelite van TAR. Voor mij het beste compromis tussen degelijkheid, gewicht en comfort. Ideaal voor een lichte tot middelzware hike in alle seizoenen.
De Ridgerest van TAR. Voor de zware touren. Ik lever duidelijk in op comfort maar verlies een pond aan gewicht. Hij kan niet lek en dat kan erg handig zijn.
Op de camping lig ik op alle twee natuurlijk.

:7
martin
 
Heb ook een full-length Thermarest Ultralite. Slaapt prima maar moet er inderdaad lucht bij blazen om de knoken van de grond te houden.
De eerste die ik kocht kreeg na 6 jaar een ballon vlak bij het ventiel, ben d'r mee naar Bever Rotterdam gegaan en kreeg meteen een nieuwe mee, zonder problemen. Op deze nieuwe slaap ik dus nu al weer 2 jaar....

Groetz,
Dennis
 
Hoi,

Ik heb een cheapo foam-matje van 20 gulden bij Perry vandaan. Slaapt wat minder comfortabel dan die self-inflating dingen, maar stukken lichter! En overdag vind ik dat heeeeel prettig.

De truc bij die foam-matjes is de volgende: maak onder je matje een kuiltje waar je heupen komen te liggen (en evt. ook eentje waar je schouders komen). Maakt echt een wereld van verschil, en zo slaap ik toch prinsheerlijk. ('s Ochtends kuiltjes natuurlijk weer keurig dicht gooien.)

Enne, wat ook wil helpen: niet op zo'n platgetrapt campinggrasveld, maar gewoon lekker in het bos op een dikke laag dennenaalden en humus...

Succes!

Frank
 
Hoi Remco,

Ik heb zelf ook een 3/4 Thermarest (alleen geen ultralight),
en als het dan wat kouder is gebruik ik gewoon een trui die ik aan het voeteneind neerleg. Benen en voeten erop, en dan liggen ze toch niet direct op het eventuele koude grondzeil.

succes

Rocus
 
Op de laatste pagina van deze PDF heb je een mooi overzicht van de verschillende TAR matjes. Netjes in een kolom: prijs, afmetingen, gewicht, comfortrating, isolatierating, gewicht/volume verhouding.

http://www.avventura.be/PDF/wandelen/Kampeergids2002.pdf

Sorry voor de reclame Raymond maar dit is tot nu toe de beste vergelijkende tabel die ik gevonden heb.

Ik heb een 2.5cm TAR Standard Lite en een 3.8cm TAR Guidelite. Heidi heeft een 3.8cm TAR Standard. De Classic serie is warmer en de mousse is ook aangenamer om op te liggen (harder, meer vering). De Performance serie is dan weer minder pakvolume en lager gewicht. Bij de laatste moet ik wel veel meer bijblazen. Mijn Guidelite kan ik ook dubbelvouwen en oprollen zoals de Standard Lite en dan is ie maar een beetje dikker dan de Standard Lite.
Mij is afgeraden om een 3/4 te kopen omdat het enkel nuttig is voor de diehard low-weight trekker.

groetjes,
Jan
 
Dank voor de reacties.

Tsja, de 3/4 is in dit geval gekocht door de die-hard concertganger. En die slaapt meestal gewoon 1 nacht bij iemand in huis op de grond.

Misschien dat ik volgend jaar wel de ultralite van normale lengte koop. Dit jaar ben ik al genoeg kwijt aan andere zaken.

Dussss, ik denk dat ik gewoon de 3/4 meeneem en aanvul met de optie van de trui of een halve alu-mat. De laatste combinatie weegt totaal iets meer dan 500 gram (ligt beter dan een foammat die volgens mij niet gek veel lichter zijn).

Het valt me wel op dat vrijwel iedereen voor de self-inflating kiest, ik had gedacht dat het % slapers op de gewone foammat hoger zou zijn. Onderweg in het noorden kwam ik toch niet zo gek veel self-inflating matten tegen. Misschien omdat die dingen vrij duur zijn?
 
Thermarest Ultralite waarschuwing

Ik gebruikte zelf een Thermarest Ultralite zowel als slaapmat en als stoel. Beide werkte perfect, echter bij zomerse temperaturen raakt het schuim los van de buitenzijde (luchtbel). Dit is bij mij reeds 2 maal gebeurt, maar heb het probleem ook al gehoord bij andere fantieke rugzaklopers. Daarom heb ik nu een "ouderwetse" model. Want een bobbel in je matras is wel het laatste wat je wil op een trektocht.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan