slaapzak advies


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi

ik ben van plan om van de zomer de Kilimanjaro te gaan beklimmen.
Omdat het daar aardig koud kan worden (snachts tot -20 graden) voldoet mijn huidige slaapzak niet.
Aangezien ik ook van plan ben om voortaan vaker hoger te gaan klimmen wil ik er best wel in investeren.
mij werd de Apache Super MF aangeraden waar ik net in zou passen met mijn 1.79 .

maar nu wilde ik dus weten of iemand nog andere slaapzakken weet of zelf ervaringen heeft met de kilimanjaro of ander hooggebergte.

groetjes
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi groetjes,

Volgens de site van Western Mountaineering bevat deze slaapzak 535 gram dons en zou hij tot ongeveer -10°C gaan. Ik weet niet wie jou deze slaapzak heeft geadviseerd, maar deze persoon is wel zeer optimistisch of een zeer warme slaper. Wil je enigzins comfortable bij deze temperaturen de nacht door komen, dan zou je ongeveer 800 gram eersteklas dons moeten nemen. Zeker als je van plan bent vaker deze temperaturen tegen te komen. Fabrikanten die goede slaapzakken maken zij oa. Western Mountaineering, Rab, Valandre, PHD, Birdland, Mountain Hardwear, Carinthia, Yeti, Joutsen. Ongetwijfeld zijn er nog een paar, maar deze komen zo in me op.

Als de prijs van deze zakken wat te hoog is, dan kun je natuurlijk kijken naar synthetisch. Daarnaast kun je natuurlijk een donzen slaapzak kopen die voor het grootste gedeelte voldoet en deze aanvullen met een synthetische voor de echt koude nachten. Voordeel van de laatste is dat het dons minder zwaar belast doordat je het dauwpunt in de buitenste slaapzak neerlegt (en synthetisch is minder gevoelig voor vocht). Een ander voordeel is de bredere inzetbaarheid. Het geheel wordt natuurlijk wel iets zwaarder.

Welke slaapzak heb je nu? Is die -20°C je overlevingstemperatuur, of wil je de nacht comfortabel doorkomen?

groet,
Richard
 
Beste "groetjes",

Aansluitend op de multilayer suggestie van Richard: op de NKBV-site staat een Western Mountaineering Antelope (volgens de fabrikant comforttemperatuur -15, neem het met een korreltje zout) te koop. Als je toch niet heel regelmatig bij -20 slaapt, dan heb je aangevuld met een goede fleeceliner en een extra laag kleding een goede combinatie bij die -20, terwijl je de slaapzak verder voor hogere temperaturen kan gebruiken zonder dat het onaangenaam klef wordt.

Marla
 
Hoi Richard,

>Als de prijs van deze zakken wat te hoog is, dan kun je
>natuurlijk kijken naar synthetisch. Daarnaast kun je
>natuurlijk een donzen slaapzak kopen die voor het grootste
>gedeelte voldoet en deze aanvullen met een synthetische voor
>de echt koude nachten. Voordeel van de laatste is dat het dons
>minder zwaar belast doordat je het dauwpunt in de buitenste
>slaapzak neerlegt (en synthetisch is minder gevoelig voor
>vocht). Een ander voordeel is de bredere inzetbaarheid. Het
>geheel wordt natuurlijk wel iets zwaarder.

Als ik het goed begrijp bedoel je een donzen slaapzak binnenin en een synthetische buiten. Wordt dan niet het dons zoveel platgedrukt dat het niet meer isoleert? Ik heb het nooit getest, maar me wel vaak afgevraagd hoe dit het beste te combineren is.

Linda
 
Hoi Linda,

Dat valt prima te combineren indien je de buitenste zak (de synthetische) iets ruimer neemt dan de donzen. Verschillende fabrikanten (o.a. Carinthia, PHD, Ajungilak) maken zelfs speciale slappzakken hiervoor. Bij Carinthia noemen ze dit het 3-in-One systeem: http://www.carinthia-bags.com/schlafsack/expeditionen/117.html

Neem je een te krappe buitenzak, dan loop je inderdaad kans op een verminderde isolatie door het plat drukken. Als de buitenzak weer te groot is krijg open ruimtes tussen de beide zakken in, waardoor je ook weer minder islolatie hebt.

Overigens vergeten te melden dat een goed isolerende slaapmat in deze ook een must is. Anders heeft het nog niet veel nut.;)

Daarnaast natuurlijk zorgen dat je warm je slaapzak in gaat, voldoende energie naar binnen werkt (repen dus) vlak voordat je gaat slapen, droog ondergoed aan (hoewel ik wel eens ben gaan slapen met een dun donsjack aan en downbooties van Exped), tochtkraag ook écht dicht doet, een muts opzet.... maar dat wisten we allemaal al.


groet,
Richard
 
Volgens de theorie (maar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee) heb je ook nog de optie een donsmatje te nemen onder het motto dat je de meeste warmte aan de grond verliest. Een betere isolatie t.o.v. de grond scheelt dan dus fors in de isolatiewaarde van de slaapzak die je nodig hebt. Nadeel: hij kan lek, en dat is einde tocht; ik geloof niet in plakken bij -zoveel.

Andere opties die hier in feite al ergens genoemd zijn (laagjes):
- een zijden lakenzak weegt erg weinig, en scheelt een paar graden;
- een reddingsdeken op de tentvloer leggen (50 gr, maar wel kwetsbaar);
- een extra slaapzak, in allerlei diktes te krijgen;

Ga je het echt vaak doen, is er altijd extremer materiaal te krijgen; werkt trouwens ook met het laagjessysteem; wat dacht je van -45 als "komfort" ;-) temperatuur ?!

Gr. Joop
 
>Volgens de theorie (maar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee)
>heb je ook nog de optie een donsmatje te nemen onder het motto
>dat je de meeste warmte aan de grond verliest.

Da's dus de praktijk;-) maar het hoeft niet per se dons te zijn.

groet,
Richard
 
>- een reddingsdeken op de tentvloer leggen (50 gr, maar wel
>kwetsbaar);

Daar ben ik t niet mee eens. Een reddingsdeken is zeer sterk, ik gebruik em zelfs als tentluier. Dacht t in t begin ook niet, maar de praktijk zegt t tegendeel.
 
Zo leer je elke dag wat bij.

Ik heb er twee mee, maar nog nooit gebruikt; ze lijken me zo dun dat herhaald gebruik niet lang goed gaat, echt voor nood bedoeld. Maar dat valt dan dus wel mee.

gr. Joop
 
Hoi allen,

Dit is het 2e draadje waarbij over slaapzakken in laagjes wordt gesproken.
Ik heb dit ook geprobeerd met mijn 2 donzen zakkies. Qua warmte was het prima. De ritsen was een beetje klooien, maar da's niet zo erg. Wat bij mij vervelend was: ik schijn nogal snel statisch te zijn en in 2 over elkaar schuivende zakkies werd dat zodanig dat ik constant schokjes kreeg (en daar dus fijn wakker van werd) als ik de grond raakte waar mijn reddingsdekentje lag. :( OUCH!
Just my 2 cents, maar misschien iets om voor jezelf mee te nemen in de keuze voor wel/niet een laagjesslaapzaksysteem :p

Groetjes
Petra
 
>Daar ben ik t niet mee eens. Een reddingsdeken is zeer sterk,
>ik gebruik em zelfs als tentluier. Dacht t in t begin ook
>niet, maar de praktijk zegt t tegendeel.

Daar wil ik me graag even bij aansluiten. Ik gebruik mijn reddingsdeken al een paar jaar als grondzeil. Zowel tijdens kamperen als tijdens picknicks en hij gaat maar niet stuk. Het lukt me ook niet om er een scheur in te krijgen. Erg sterk juist zo'n reddingsdeken.

Eins
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan