Slaapzak bescherming


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Lui,

tijdens de afgelopen winterhike bleek weer eens dat een tent naast een hele hoop water (sneeuw en regen) buitenhoudt ook een grote hoeveelheid vocht binnenhoudt. Nou heb ik een fijne slaapzak (dons) die dat allemaal niet zo heel prettig vindt. Ik ben dan ook op zoek naar een methode om de slaapzak tegen al dat overdadige vocht te beschermen, zonder gelijk in een zware bivakzak te moeten kruipen.

Enig idee?

Ajungilak heeft iets (Greveling) die waterafstotend is. Heeft iemand ervaring met deze 'zak'?

gr
Richard:+ :-) :(
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Richard.

Ik begrip je probleem niet helemaal.
Waar hou je water binnen, op welke plaatsen en wat is de oorzaak?

C.M.
Peter.

(Eén ster geeft al genoeg licht voor de toekomst).
 
Dan is een kunststof slaapzak dus niet zo'n gek idee, die van mij met een katoenen binnen- en polyester buitenkant houdt vocht prima buiten, ondanks dat ik een hoop zweet. De buitenkant is 's morgens meestal flink nat.

Het gewicht is nu alleen even het grote nadeel (2,5 kg):(

Ventileerd je tent wel goed Richard?
 
Da's dus ook precies waarom ik een synthetische slaapzak heb met Pertex buitenkant (binnenkant ook, overigens). Ik heb een nylon binnentent die niet geweldig ademt en dus heb ik bij koud en nat weer regelmatig het probleem dat de druppels van de binnenkant van mijn binnentent vallen.
Ik kan dus kiezen, een (zwaardere) synthetische slaapzak of een (zwaardere) katoenen binnentent....

Groetz,
Dennis
 
Heren, even ter verduidelijking.

Ik ben niet geinteresserd in de kwaliteit van jullie kunststof bodybags. Het gaat om de bescherming van mijn donzen slaapzak. De voor en nadelen van kunststof en dons zijn mij bekend. Het gaat hier niet om de aanschaf en dus het kiezen tussen twee, maar slechts om een al aangeschaft stukje verpakte ganze billen.

Wat de ventilatie van mijn tent aangaat. Het is een 4 seizoenen tent en er zijn dus concessies gedaaan aan de luchtigheid etc. Desondanks staat hij (een Lowland Mountaintracker) bekend om de goede ventilerende eigenschappen. Wat er meestal gebeurd is dat vocht dat via de binnentent verdampt condenseerd tegen de buitentent. De druppels die dan ontstaan vallen soms terug op de binnentent maar blijven daarop liggen en zijn niet tot last voor de slapers.

Het probleem is het volgende. Tijdens de winterhike sliepen we de 2e nacht met drie man in de al vochtige tent. Door het in en uit lopen kwam er steeds meer vocht in de vorm van sneeuw naar binnen. Er lagen zelfs druppels op het grondzeil. Door het gewoel donder ik wel eens van mijn 3.8 cm hoge slaapmat af en kom dus in deze druppels terecht. Er zijn bijna geen slaapzakken die volldedig waterdicht zijn op die van Rob na misschien. Ze hebben nu eenmaal geen getapete naden.

Naast de winterse vochtigheid bestaat ook de zomerse neerslag. Vooral tijdens erg luchtig kamperen (tarpje oid) kun je in korte tijd in erg natte omstandigheden raken.

Nu is mijn vraag of er een eenvoudige manier bestaat om mijn nestje wat extra bescherming te geven zonder daar een zware en dure GoreTex-achtige bivakzak voor te moeten aanschaffen.


groeten
Richard

- die duidelijk geen fan van kunststof is -
 
[laatste wijziging op 22-03-02 om 23:06]Tsja richard.

Daar weet ik echt geen antwoord op.
't is en blijft lastig.
Misschien dat de tent te klein was voor de winter voor 3 personen maar het blijft een lastig probleem.

C.M.
Peter.

(Eén ster geeft al genoeg licht voor de toekomst).
 
[laatste wijziging op 23-03-02 om 09:20]Hoi Richard..

Ventilatie is essentieel.
Goed voorbeeld: WWH. Sebastian en ik hebben beide dezelfde donzen slaapzak. Sebastian sliep in de tent van Rob, die Genius, een 100% wintertent. Daar deze potdicht zit, met enorme stormflappen, kon de condens geen kant op en hield hij het niet droog. Ikzelf had alleen mijn buitentent opgezet met een footprint als grondzeil. Iets frisser, maar wel een prima ventilatie. Mijn slaapzak is droog gebleven en ik heb prima geslapen. De binnenkant van de tent was licht vochtig. Geen druppels.

Wat je zelf al zegt: Het is niet handig om natte zooi mee de tent in te nemen. Handig hulpmiddel is een spons. Weegt weinig, en je kunt het ergste vocht hiermee verwijderen. Een kleine borstel helpt ook.
De onvermijdelijke natte kleding kun je het best over een droge laag weer aantrekken. Dit "droogt" dan vanzelf. Sneeuw moet je proberen weg te halen voor het ontdooit.

Wil je je donzen slaapzak langdurig "droog" houden: Slaap in een vapour-barrier liner, en doe een dunne, ademende bivakzak om je slaapzak heen (alla die Grevling, of een Wafo, beide zo'n 300 gram). Laat 'm, indien mogelijk, regelmatig luchten. Verpak 'm overdag waterdicht.

Overigens, bij een kunsstof slaapzak blijft de isolatie ook niet optimaal als deze vochtig wordt. Wel blijft de vorm beter behouden.

Als je weer eens tentjes gaat kijken moet je eens letten op het ontwerp. Tenten van o.a. TNF houden relatief veel ruimte tussen de bodem en de onderkant van het buitendoek. De Scandinaviërs hebben meestal lange sneeuwflappen.
In het geval van TNF, meer gericht op gebruik in de bergen waar het altijd wel een beetje waait, heeft de wind de mogelijkheid een luchtstroom tussen binnen en buitentent te veroorzaken, en zo condens af te voeren. Indien dit niet gewenst is kun je de gleuf natuurlijk afdekken met sneeuw. In de Scandinavische bossen is dit natuurlijk minder relevant. Je treft er ook meer tunneltentjes aan.


:7
martin
-"droog"
 
>Nu is mijn vraag of er een eenvoudige manier bestaat om mijn
>nestje wat extra bescherming te geven zonder daar een zware
>en dure GoreTex-achtige bivakzak voor te moeten aanschaffen.

Je zoekt een hi-tech oplossing voor een lo-tech probleem dat je zelf creeert?
Gewoon zorgen dat je je tent droog houd door'em na het opzetten met spons/wc-papier wat droog te maken en geen sneeuw/modder naar binnen te banjeren. Da's de eenvoudige manier die geen geld en xtra gewicht kost....

Groetz,
Dennis
- geen technocraat -
 
Richard.

Je probleem is nogal gecompliceerd met meerdere oorzaken.
Ventilatie, condens en sneeuw binnen slepen en wat al niet meer zij.
Ventilatie is niet alleen belangrijk om de vocht naar buiten te transporteren.
Het is ook belangrijk om de 's nachts uitgeademde CO2 af te voeren.
Daarnaast als het lekker vriest is de condens afvoer minder belangrijk omdat het tegen de buitentent aan bevriest en je het de volgende ochtend er gewoon kunt af schudden.

Ik stel voor dat we je situatie tijdens het bezoek aan Rad. Design eens lekker door bespreken.
Bereiken we meer mee dan dat we het zo proberen op te lossen.
Dan heb je de situatie voor je.
Zo speculeren we alleen meer omdat we het e.a. niet in echt zien.

C.M.
Peter.

(Eén ster geeft al genoeg licht voor de toekomst).
 
Hé Peter..

Alles goed met je?
Zo gecompliceerd is dit niet hoor, vocht in de tent.


Ik stel voor dat we je situatie tijdens het bezoek aan Rad. Design eens lekker door bespreken.
Bereiken we meer mee dan dat we het zo proberen op te lossen.
Dan heb je de situatie voor je.
Zo speculeren we alleen meer omdat we het e.a. niet in echt zien.

Ik stel dan maar voor het prikbord op te heffen.. Speculatie hebben we niks aan!


;)
martin
 
Peter,

als jij voor de speculaas zorgt dan neem ik mijntent en slaapzak mee. Kunnen we d'r eens lekker over hebben.

Richard
 
[laatste wijziging op 26-03-02 om 01:04]Dus ik zorg voor de speculaas en de whisky!
Ik slaap trouwens het liefst in mijn eigen slaapzak, dus daar zorg ik ook wel voor.

Goed?

C.M.
Peter.

(In een haven zijn schepen veilig, maar daarvoor zijn ze niet gebouwd).
 
Een vapour-barrier liner, dat is neem ik aan een extra binnenzak?

Als ik een nieuwe slaapzak ga kopen, wil ik er wel zoiets bij hebben, vanwege de wasbaarheid.

Wat voor materialen/ervaringen zijn er?
 
Hoi Henk,

een Vapor-Barrier-Liner of VBL is niks anders dan een waterdichte lakenzak. Het is de bedoeling dat hier mee voorkomt dat je transpiratievocht door de slaapzak heengaat die vervolgens condenseert aan de binnenzijde van de buitentijk en bevriest met alle vervelende gevolgen van dien. Het wordt geadviseerd bij zeer lage temperaturen (-10 en lager). In sommige gevallen waardeer je je slaapzak op met een graadje of 4 a 5. Je creert een microklimaatje in de lakenzak, gaat zweten als een otter totdat de luchtvochtigheid op je huid gelijk is aan die in de lakenzak. Als je 's morgens de rits een stukje opendoet ruik je dat hij werkt.

Western Mountaineering schijnt een hele mooie te hebben, genaamd de Hot Sac. Een vederlichte (150 gram) met aluminium bekleding aan de binenzijde. Voor 'slechts' € 99.95 is hij voor jou. Ongetwijfeld zijn er goedkopere alternatieven.


Wat jij bedoeld is waarschijnlijk een kunststof lakenzak (Pertex oid) die wel ademend is en makkelijk gewassen kan worden.

groeten
Richard
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan