Slaapzak: Dons of Kunststof???


Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste mede-outdoor-freaks,

Effe een vraagje: Ik ga binnen nu en korte tijd een nieuwe slaapzak kopen van rond de 400 gulden.

Mijn eisen zijn: Gewicht van ongeveer 1000 gram, mummymodel, comfortwaarde -6 graden, klein pakvolume.
Ik twijfel nog tussen dons of kunststof.

Willen mensen die eenzelfde soort slaapzak hebben mij misschien tips geven?

Alvast bedankt,
Joris van der Bol
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


polarguard 3D: de gulden middenweg

zelf heb ik een een Snowshoe 3D (ook TNF), een zwaardere slaapzak, die uit dezelfde materie bestaat als de Cat's Meow. Polarguard 3D bezit zowel kwaliteiten van dons als van kunststof met het grootste voordeel:
het is niet direct naar de zak als het in contact komt met water...
Deze stof wordt gebruikt door verschillende merken. Je doet er bijvoorbeeld goed aan om ook eens langs te gaan bij de norrse merken ajungilak en Fjallraven.
slaap zacht
 
Hola...

Dons heeft nog steeds de beste gewicht/warmte verhouding. D.w.z. dat voor een relatief laag gewicht veel warmte verkregen wordt. Bovendien is een gunstige eigenschap van dons dat het je warm houdt in de winter..en koel in de zomer. Qua natworden: het valt best mee. Een paar spetters regen kunnen de buitentijken van nu best hebben. Dons verliest pas serieus z'n isolatiewaarde als het door en doornat is. Maar dan wil je ook niet in je Polarguard3d-zak buitenliggen. Condensvocht van je bivakzak (zelfs de best ademende bivy's houden iets condensvocht op de bodem)wordt pas na meerdere dagen problematisch, als je echt geen mogelijkheid hebt je slaapzak tussentijds te drogen. In de praktijk valt het dus best mee met dons.
Ik ben net terug van twee weekjes kanoën en wildkamperen in Zweden. Mijn donzen "Blue Kazoo" heeft het, ondanks dagelijks terugkerende langdurige stortbuien, prima uitgehouden.


Ave

:7
 
Dons !!!

Hoi,

Zelf heb ik een dons slaapzak van dons (Birdland), nadat mijn oude (kunststof) toe was aan vernieuwing. Ik zou willen dat ik die stap eerder had gemaakt!

Het is makkelijker in stuffzak te stoppen (kan veel kleiner worden ingepakt dankunststof), is (in elk geval voor mijn gevoel, dus naast de technische bewijzen) veel warmer en (voor mij best belangrijk) het voelt veel lekkerder aan tijdens het slapen.

Ik slaap er af en toe in in de bergen hier in Noord Spanje (Pyreneeën) en heb het echt nog nog nooit koud gehad. Ook een sneeuwbuitje is geen probleem.

Grtx,

Raymond
 
RE: Dons !!!

Klinkt goed, maar hoe zit het dan met nat worden van de slaapzak (al kun je dit natuurlijk voorkomen tijdens je trektocht)? Heb namelijk van een kennis gehoord dat een donzen slaapzak als die nat is, ontzettend langzaam droogt. Ervaring mee??

Sebastian
 
The North Face

Oja, nog ff wat op de site van The North Face (www.thenorthface.com) staat een hele vergelijkingslijst van allerlei slaapzakken van hun merk. Wellicht interessant om de gewicht/prijs/warmte verhoudingen van dons/kunststof eens op een rijtje te zien.

Sebastian
 
Nat dons

Zelf heb ik nog geen vette regenbui op m'n slaperige kop gehad tijdens een nachtje slapen (slaapzak is vrij nieuw), maar ik ben er ook niet echt bang voor.

De tijk (buitenkant) is gemaakt van Pertex, een goedje dat waterafstotend werkt en vrij veel kan weerstaan. Niet dat ik nou lekker in de regen ga liggen, want daar heb ik gewoon een simpele (maar doeltreffende) bivakzak voor.

Overigens slaap ik vaak, als ik de mogelijkheid heb, onder een plastic zeil dat ik tussen een paar bomen span of met takken omhoog span. Werkt ook prima zolang het maar niet te hard waait ;)

Raymond
 
Na een uitgebreide zoektocht toen we hetzelfde probleem hadden: dons wint het makkelijk van kunsstof als je licht wil gaan en toch warm. Je zal moeilijk een kunststof-slaapzak vinden die onder het vriespunt gaat voor minder dan een kilogram.
Kijk eens naar de slaapzakken van Highlight. Niet echt goedkoop, maar wel waar voor je geld.
 
Heb zelf een Ajungilak Kompakt: een kunstof slaapzak. Weegt rond de duizend gram (afhankelijk van de vullingsdichtheid) en is onder de 400 gulden. Is met de bijgeleverde compressiehoes zo klein te maken dat hij zelfs in een dagrugzak past. Verkrijgbaar bij oa Bever. Reden van mijn keuze: Kunststof is veel lichter als dons, het enigste nadeel is dat je hem uit de compressiehoes moet bewaren ivm de levensduur van de vulling die erin zit. Dit hoeft met een donzen slaapzak eigenlijk niet.
Let bij je nieuwe slaapzak of de rits aan de linker of rechterkant zit en of de lengte goed is. Anders krijg je koude voeten. Brrrr!! Ook tochtstrips bij de ritsen zijn erg handig als je de slaapzak in de buitenlucht gebruikt.

Succes, hopelijk heb je er wat aan.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan