slaapzak: TNF Superlight


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal!

In het kader van de gestage uitbreiding van de uitrusting zijn we nu toe aan een goede winterslaapzak. Tot nu toe was het een beetje behelpen met een zomerslaapzak (zou tot 0 graden comfortabel zijn, niet dus) met fleece-liner en extra dekens.

Na uitvoerig onderzoek op internet en in diverse winkels kom ik tot de conclusie dat het een donzen mummy moet worden met een bereik tot zo'n -15 graden. Ik weet dat dit bereik sterk afhankelijk is van de persoon en de omstandigheden, maar in aanmerking genomen dat Marike en ik redelijke koukleumen zijn moet dit voldoen.

Volgens mij voldoet de Superlight van TNF aan mijn eisen, gaat volgens opgave tot -18 en weegt +/- 1600 gram. Kent iemand dit product?
Of hebben jullie nog andere suggesties?

Alvast bedankt,
Remko
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De Superlight lijkt me in elk geval een degelijke slaapzak. Houdt er wel rekening mee dat TNF soms wel eens iets te optimistisch durft zijn mbt het temperatuurbereik. Die -18°C haalt hij misschien niet, maar doe er dus een graad of 4 bij en dan zit je nog in de buurt van wat je zoekt.
Alternatieven genoeg, maar wat wil je er voor betalen. Zelf lijkt een La Fayette van Valandré me bv wel iets. Afhankelijk van de bron ligt de comforttemperatuur tussen -10 en -12°C, maar hij weegt nog geen kilogram. Valandré heeft bovendien ook rekening gehouden met personen die op hun zij slapen door de rits centraal te plaatsen (dus over je borstkas). Met een prijs van 350 euro kost hij iets meer dan de Superlight, maar je hebt dan wel een slaapzak die op z'n minst gelijkwaardig is aan één van Western Mountaineering.
Natuurlijk, er zijn nog een dozijn andere slaapzakken op te noemen.
 
Hola..

http://www.outdoorreview.com/PRD_76860_2956crx.aspx
http://www.trailspace.com/gear/brands/the+north+face/superlight

Hier vind je een flinke bak reviews bijelkaar.
De slaapzak scoort over het algemeen vrij hoog bij de gebruikers. Daar moet bij gezegd dat sommigen de zak beschouwen als een vette 3-seizoens zak en niet bij uitstek als winterzak.
Mijn ervaring met TNF zakken uit deze categorie is dat ze niet top of the bill zijn, maar wel een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding bieden. V.w.b. de Superlight. 80/20 bij 600 cuin (Chinees) is niet bijzonder, maar als het niet te koud is en niet te lang duurt prima te doen. De kwaliteit van 95/5 bij 800 cuin (oost Eurpees dons), zoals gebruikt wordt in de dure kwaliteitszakken merk je het best als je meerdere dagen achtereen in je slaapzak ligt zonder hem tussendoor fatsoenlijk te laten drogen. Deze storten dan iets minder snel in en bieden een aanmerkelijk hogere gewichts-warmte verhouding. En wat Woubeir stelt klopt volgens mij. Zowel de Superlight als de Snowshoe van TNF halen niet de –18, eerder –13. Maar dat heb ik zeer subjectief vastgesteld. Zelf had ik een Snowshoe, maar deze is voor stevig wintergebruik (-10 en kouder) maar net aan. Ik gebruik ook regelmatig mijn Blue Kazoo tot –10/-12. Met m’n lange fleeceondergoed, en s’nachts een snickertje eten is dit goed te doen. Deze zak weegt 3 ons minder en neemt ongeveer de helft zoveel ruimte in.
Ideaal zijn 2 zakken die het bereik dekken van +10 tot –10 en een van –5 tot –30. Bijvoorbeeld een Blue Kazoo en een Solar Flare. Dan ben je zomer en winter klaar voor zeer uiteenlopende omstandigheden. Een –40 zak is alleen aan te bevelen onder arctische omstandigheden of op 7-/8000-ers. Deze zijn zelfs bij –10 in je blote niks nog te warm.

Ik wens je succes met je keuze

:7
martin
 
Hoi,

Ook ik vond de superlight erg mooi. Bij een beetje voelen enzo moet ik heel eerlijk zeggen dat ik het volume van het ding niet echt heel veel beter vond dan dat van de Blue Kazoo...............
Mijn oplossing is geworden een Mountain Hardware 3rd dimension voor tot -18 (zeggen ze), maar dat gaat ie nooit halen, dus mijn kazoo kan erin. doordat Polarguard Delta zo licht is, kom je qua gewicht nog niet eens zo heel veel meer uit dan bij de superlight....

Succes
Petra
-vond de ratings van TNF echt veeeeeels te optimistich toen ze bij -5 lag te klappertanden in haar Snowshoe die tot -18 zou moeten gaan.................
 
jo Remko,

de Highlight 750 is misschien wat voor jou. 1400 gram, pertex microlight endurance (lichtere variant op 627) en 750 gram oosteuropees dons van een goede kwaliteit. Prijs 355 euro. Da's voor een dergelijke zak best te doen.
Als je kans ziet om bij een bever-burcht nog ergens een oude Western Mountaineering Antelope Super Microfiber te scoren, zit je ook wel goed.

Joeri
 
Zo dan, wat een reacties, en dat in een halve dag!
Bedankt daarvoor.

Zojuist nog even bij Bever geweest, hadden als alternatief eigenlijk alleen hun "eigen" merk (gemaakt door Birdland?) model IJsland extra en de Highlight 750. De beverzak leek nogal simpel afgewerkt, maargoed dat zegt natuurlijk niets over de warmte, verder wel okee. De highlight is toch weer een stukje duurder, weet niet of het dat waard is, wel een mooi ding trouwens. Superlight wordt niet gevoerd door Bever.

TNF geeft aan dat er 90% ganzendons wordt gebruikt. In een winkel werd gezegd dat dit oost-europees dons is, dit klopt dus niet Martin?

Morgen nog even langs de Zwerfkei, komen daar toch langs, en kijken wat ze er daar van zeggen.

Keep you posted,
Remko (krijg het er warm van!):D
 
TNF geeft aan dat er 90% ganzendons wordt gebruikt. In een winkel werd gezegd dat dit oost-europees dons is, dit klopt dus niet Martin?

Neen, dit klopt dus niet...

Check de TNF-site. Bij de duurdere modellen wordt eurodons gebruikt en vermelden ze dat ook. Bij de goedkopere modellen zwijgen ze wijselijk over het gebruikte dons..Maar da's ook logisch, want het prijsverschil moet ergens vandaan komen natuurlijk..

goedemorgen...

:)
 
Hoi Remko,

Bij de Zwerfkei worden de slaapzakken volgens mij in hun compressiezak bewaard........

Ik weet niet wat het gevolg hiervan is, maar mij lijkt het dat er niet voor niks een grote bewaarzak bijgeleverd wordt en dat er in de 'bijsluiter' van je slaapzak wordt geadviseerd um daarin op te bergen.... FF informeren bij TNF zelf naar de gevolgen hiervan is misschien handig?

Succes!
Petra
 
Hallo allemaal,

Gisteren een tour gemaakt langs een aantal buitensportwinkels (op de lijn Den Haag-Groningen). Ik begin toch een beetje m'n twijfels te krijgen over de Superlight, de reacties bij de winkels zijn ook wisselend. Wel weer een aantal mooie andere producten gezien, allemaal duurder dan de TNF trouwens, zoals de Joutsen 1200 QTM, opnieuw de Highlite 750 en een aantal Birdlandmodellen.

Ook zag ik een Superlight naast een Foxfire liggen, beide opgegeven tot -18 terwijl de Foxfire veel dikker ("voller") aanvoelde. Bij één winkel lag nog een oude versie van de Superlight, met diagonale banen, die dikker leek dan de nieuwe versie, vreemd.

Tenlotte kreeg ik antwoord op een mailtje dat ik eerder stuurde aan Carl Denig over de herkomst van het dons, China dus, zoals Martin al schreef. Geeft overigens ook de reden voor de korting die nu geldt voor het model, naast reclame voor eigen producten:

(qte)
Beste heer Oude Hengel,

North Face heeft het in de werkboeken niet specifiek over een herkomstland, alleen het 700 cuin dons komt uit Hongarije. Deze herkomst is genoemd omdat het een van de betere donssoorten is. Dit betekent dat het dons uit de meeste North Face slaapzakken uit China komt. Dit is ook logisch, want de tijken komen ook uit China en het is het grootste donsproducerende land.
(dons is een bijproduct van de vleesindustrie, net als leer dat is) Verder is het alle waar naar zijn geld, wordt er dons gebruikt met een hogere cuin waarde, dan wordt ook de prijs hoger. North Face slaapzakken zijn relatief goedkoper door deze verre oosten productie. Wij vullen alle Denig slaapzakken in Nederland af met door ons zelf gecontroleerd dons. Dit is de enig manier om geen verschil te krijgen met een door de fabrikant getoond monster en de daadwerkelijke productie.

Aangezien we zelf slaapzakken produceren weten we wel waar ons dons vandaan komt (Oost europa en Pyreneen) en dat de cuin waarden (mate van vulkracht per gewicht aan dons) van North Face aan de optimistische kant zijn. In ons eigen donsatelier bleek het dons van North Face onder de waarden te komen die ze opgeven (max 520 ipv de opgegeven 600) Derhalve zetten we zelf ook de isolatie waarde van de slaapzakken lager dan de fabrikant opgeeft. (In de Denig collectie wordt in de winterslaapzakken alleen 736 cuin gebruikt)
Volgend seizoen hebben we dan ook geen nieuwe North Face
donsslaapzakken meer in de collectie.

U ziet er komt iets meer bij kijken dan wat uit een folder blijkt. We helpen u graag bij uw keuze.

Vriendelijke groet,

Carl Denig BV
W.H.C. Berendsen

(unqte)

Ik zet m'n zoektocht nog even voort, misschien de TNF misschien ook niet.

groet,
Remko
 
Slaapzakken & Dons

Hi Remko..

Ondanks de wat mindere waardes van Superlight blijft het een vrij aardig ding hoor. Zoals ik al eerder zei, het echte verschil merk je pas na meerdere dagen bivakeren zonder de zak behoorlijk te laten drogen tussendoor. Ben je dit niet van plan dan kom je een heel eind met de superlight en je thermolaagje.
Een vuistregeltje dat je kan hanteren bij het bepalen van de hoeveelheid dons: Ga uit van 300 gram dons voor een nachtje op zeeniveau. Iedere 1000 meter die je stijgt tel je er 100 gram dons bij op, en iedere nacht dat je erin slaapt tel je er 50 gram dons bij op. Voor een paar nachtjes op een 3000-er kom je dus zo op 700 gram dons. Let wel, dit is slechts een vuistregeltje dat een grove indicatie geeft.
In Bij strengere kou waardeer je de zak op door 1 of meerdere lagen kleding aan te laten, een liner te gebruiken of eventueel een bivakzak. Het nut van een dryloft of pertex 627 buitentijk wordt een beetje overdreven. Dit biedt bescherming tegen de inhoud van omvallend pannetje of een nachtje in de buitenlucht. Maar het beperkte ademende vermogen zorgt ervoor dat ze op den duur toch vochtig worden van je zweet. Een vapour-barrier-liner kan dan een (niet zo comfortabele en serieus stinkende) oplossing zijn.

Ga je 'm veel gebruiken dan zou ik i.p.v. de Superlight kiezen voor een van de andere (helaas duurdere) modellen. Deze investering is uiteindelijk zeer de moeite waard..

nog steeds succes met keuze..

:7
martin
 
.
>Als je kans ziet om bij een bever-burcht nog ergens een oude
>Western Mountaineering Antelope Super Microfiber te scoren,
>zit je ook wel goed.
>
>Joeri

jaja, daarmee zit je zeker goed! :D Heb m zelf ook, errug tevreden over, maar je moet wel bereid zijn er wat voor te betalen. Ik had destijds het geluk dat ie in de aanbieding was, en dat ik m voor 300 ipv 400 € kon meenemen, maar het is en blijft een duur merk, WM. De extra 100 € voor de dryloft uitvoering had ik er toen zeker niet voor over, was dan ook erg blij dat de microfiber uitvoering in de bonus was. Uiteraard merk je het prijsverschil met een TNF dan wel: ook bij meerdere nachtjes in de kou houdt ie z'n volume.

Pieter
(zin in koude nachten)
"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien
 
Hoi Remko,

als je toch nog andere modellen wilt overwegen is misschien een Mountain Heardware Universe SL iets voor je (http://www.mountainhardwear.com/www/action/catalog/DisplayStyle?id=166). 600 cuin Chinese dons, -18 °C gewaardeerd en een totaal gewicht van net boven de 1.6 kg. Hij heeft een waterafstotende laag en is winddicht (belangrijk!!). Verder heeft hij een extra rits waardoor je de slaapzak extra volume geeft en je een breder comfortbereik krijgt. Ik heb er zelf 2x een nacht van rond de -14°C in doorgebracht en het geen moment koud gehad.

Wie weet het overwegen waard. Hij is o.a. bij Spacsport in Nijmegen.

veel succes en we zien je waarschijnlijk wel met de WWH04groet
Richard
 
RE: slaapzak

Hoi allemaal,

Voorlopig zijn we er nog niet uit welke slaapzak of slaapzakken het gaat worden. De komende weken nog maar een aantal buitensportzaken bezoeken en internetten.

Naast de bekende merken hebben we ook een Engels merk gezien, Rab. Erg mooie slaapzakken, intelligent afgewerkt, Europees ganzendons, hoog vulgewicht et cetera. Deze vallen helaas buiten het budget, maar als jullie meer te besteden hebben moet je maar eens kijken op www.rab.co.com

Op de website www.phdesigns.co.uk vind je een schat aan informatie over donzen slaapzakken (ga naar Information, technical briefings).

We houden ons aanbevolen voor nog meer suggesties!

gr. Marike
 
RE: slaapzak

M'n eerste aanbeveling blijft Valandré (ik veronderstel weinig bekend in Nederland, prijzig maar super, naar het schijnt te verkrijgen via Bever en te bezoeken op www.valandre.com), maar een ander suggestie is Marmot (heel goeie reputatie wat betreft slaapzakken, maar heb geen idee van de prijs). Joutsen en Rab kan ik ook bijtreden.
Bij Zwerfkei zie ik trouwens een een Joutsen Ruka voor net iets meer dan de Superlight en een stuk goedkoper dan die 1200 QTM.

Nog veel zoekplezier.
 
RE: slaapzak

high..

Dan zou ik zoiezo voor die Ruka gaan. Joutsen maakt zeer goede (mooi zijn ze niet) slaapzakken. Omdat het merk niet zo heel bekend is bij het grote publiek is het redelijk betaalbaar en da's mooi zo. Een maat van me heeft er één en is er erg blij mee.
Valandré is nieuw voor me. Maar als je dan toch met geld gaat smijten.. Die Rab-zakken zijn inderdaad ook vrij geweldig. De Summit serie wordt zeer veel gebruikt door Britten en kom je regelmatig tegen in het wild.
Qua Marmot is die Never Summer ook wel aardig dacht ik. En als je de kans hebt zou ik ook die MH-zak die deWeus aanbeveelt eens bekijken. Een ander maatje van me pit in een Big Bang van Mountain Hardwear, en da's echt een superzak. Beetje zwaar, maar door het ingebouwde expansie-paneel enorm ruim.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Leuk man.. slaapzak uitzoeken..

:7
martin
-Hoe zou een Arc'teryx zak eruit zien???
 
RE: slaapzak

Ik ben zelf de (gelukkige) eigenaar van een Marmot Never Summer, Extra Long uitvoering. Geclassificeerd op -18 grC, zelf tot -12 in geslapen, met alleen tshirt en onderbroek aan, op een thermorestje in de sneeuw.
Nadat ik eenmaal door had dat je zo'n ding echt goed moet dichtmaken aan de bovenkant geen seconde meer aan kou gedacht, tot ik er weer uit moest 's ochtends.
Weegt geloof ik 1800 gram, 600 grams dons, is redelijk klein in te pakken en voor 330 euro krijg je er een compressiezakje en bewaarzak bij.
Tja ook weer niet goedkoop, maar hee, anders moet ik m'n Auping van 1500 piek meeslepen :)

hth
Rob

.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
RE: slaapzak

Mmmmm .... een Arc'teryx slaapzak: volledig gelamineerd, superlicht en een prijs waarvoor ik een maand mag werken.
Wat Valandré beteft: onderstaande link is misschien wel een goede referentie:
outside.away.com/outside/gear/gearguy/or_2003wrap_2.html
 
RE: slaapzak

Hé W.

Die laatste link doet 't helaas niet. Wil je dat effe checken, want mijn nieuwsgierigheid is meer dan gewekt..
Ik moet zeggen dat ik van die Valandré zakken erg onder de indruk ben. Voor zover dat mogelijk is op internet natuurlijk. Het is me wel duidelijk dat deze mensen zelf actieve gebruikers zijn en zeer goed weten waar het om draait. In februari verblijf ik weer een poosje in Frankrijk, en ik ben van plan die Freja eens goed te bekijken als dat mogelijk is. In Chamonix zullen er vast wat te vinden zijn. Jammer dat de rits niet wat korter is en bovenop zit. Daar valt nog iets te winnen naar mijn persoonlijke mening, maar goed, wat zeur ik. -30 extreemtemperatuur bij een gewicht van 1500 gram is erg goed natuurlijk. Da's nog altijd 3 ons lichter dan de Rab Summit 1000 die vergelijkbaar presteert.

Mooi spul allemaal..

:7

Groetjes
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: slaapzak

Hey Martin,
normaal gezien kan je ook aan het artikel via de site van Valandré zelf. Op de thuispagina staat er namelijk een link "OR show in Salt Lake City 2003" en zo kom je ook bij het artikel terecht.

Ik heb al een paar adressen in en om Chamonix opgezocht en keuze genoeg zo te zien:
Snell Sports
104, rue Paccard
74400 Chamonix
Tel: 0450530217
Fax: 0450534240
Web: www.cham3s.com
E-mail: snell@cham3s.com

Sportech
352, rue Charlet Stratton
74400 Argentière
Tel: 0450540056

Stamos Sports
C.Cial Grand Roc
74400 Argentière
Tel: 0450540342
Fax: 0450582133
E-mail: tds.bellecote@wanadoo.fr

Sports Alpin
7, Place Chamonix-Sud
74400 Chamonix
Tel: 0450531360
Fax: 0450532872
Web: www.cham3s.com
E-mail: sportsalpin@cham3s.com

Sanglard Sports
31, Av. Michel Croz
74400 Chamonix
Tel: 0450532470
Fax: 0450558272
E-mail: sanglard.sports@wanadoo.fr

Au Vieux Campeur
927, rte du Fayet
74700 Sallanches
Web: www.auvieuxcampeur.fr
E-mail: info@auvieuxcampeur.fr

Alpine Land
18, rue Dr Paccard
74400 Chamonix
Tel: 0450530848
Fax: 0450534449
Web: www.cham3s.com
E-mail: coquoz@cham3s.com

Coquoz Sports
301, rue Dr Paccard
74400 Chamonix Mt Blanc
Tel: 0450531512
Fax: 0450532556
Web: www.cham3s.com
E-mail: coquoz@cham3s.com

Mont Blanc Plage
177, Av. St Martin
74700 Sallanches
Tel: 0450580823
Fax: 0450939523

Namaste Sports
140, rte du Village
B.P 41
74400 Argentières
Tel: 0450540396
Fax: 0450541697

De websites van Cham3s en vooral Au-vieux-campeur geven meer info (bv ook een indicatie over de comforttemperatuur wat wel handig is naast het extreem bereik en natuurlijk ook de prijs).
Zelf ben ik vooral ook gecharmeerd door hun twee recentste modellen, de La Fayette en de Shocking Blue. Alleen ben ik er nog niet uit of het nu de moeite is om te wachten tot er eventueel wordt overgeschakeld naar Pertex Quantum of Quantum Endurance ipv het huidige Pertex Microlight. Ik heb hen er recent even over gecontacteerd en voorlopig zijn er op dat vlak geen veranderingen te verwachten. Hopelijk houdt m'n huidig slaapgevalletje het dus nog lang genoeg uit.

Groetjes
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan