Slaapzak voldoende?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,


Eind juni tot midden juli ga ik hiken in Dovrefjell (noorwegen).
Ik ben al een keer eerder wezen hiken, in jotunheimen, maar toen met wat andere materialen.
Mijn vraag: Ik heb vorig jaar een slaapzak gekocht, de highlite tropicana (inderdaad een zomerslaapzak) en vroeg me af of ik deze ook kan gebruiken(En het dus niet ontzettend koud krijg) , in de periode eind juni begin juli, in Dovrefjell.

Ergens weet ik wel dat dit erg lastig wordt, zijn er goede manieren om toch met deze slaapzak te kunnen hiken (tips voor goede lakenzakken etc)

Ik weet niet of iemand ervaring heeft met overnachten in dit gebied in deze periode, en mij wellicht kan vertellen wat ik kan verwachten..

Ook heb ik een andere vraag:

Heeft iemand misschien een idee waar je een bidon kunt kopen die tevens als pan te gebruiken is (ik meen ze ooit eens in het leger gezien te hebben)

bedankt,

Mark
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zal vast wel goed gaan met die slaapzak.

En dat pannetje: ik weet wat je bedoelt, maar niet hoe het genoemd wordt...

Fijne vakantie alvast!
 
Hoi,

Tja, daar is moeilijk iets over te zeggen, het weer is daar zeer wisselvallig. Het kan 's nachts 'n graadje vriezen. Het kan overdag 25 graden worden. Het kan plenzen, maar dan is het niet koud.

Dovrefjell is een hoogvlakte, en het kan 's nachts flink afkoelen.
Vorig jaar heeft een reisgenootje (vrouw) in een zomerslaapzak gelegen, en dit was eigenlijk te koud. Er stond toen een straffe noordenwind bij overwegend helder weer op circa 1500 meter. Zelf gebruik ik een 3-seizoenen slaapzak met een lakenzak. Er zijn dan voldoende mogelijkheden om de temperatuur te reguleren.

Ik neem nooit een thermometer mee maar schat dat de nachttemperatuur gemiddeld zo tussen de 5 en 10 graden ligt. Met een zomerslaapzak+lakenzak zul je het in ieder geval niet verschrikkelijk koud krijgen, ervan uit gaande dat je voldoende warme kleding meeneemt voor uitschieters naar beneden. En als dat niet voldoende is kun je misschien een muskus-os zover krijgen dat 'ie als dekentje wil dienen?

mtp
 
Bedankt voor jullie info!
Zeer handig!
Heb je toevallig nog tips over het soort lakenzak dat handig is om te gebruiken? Bij de bever raadde ze me namelijk zo'n fleece-lakenzak aan, maar die dingen zijn zo kolossaal groot..
Dan heb ik er liever een van bijv. cocoon, die wat makkelijker mee te nemen zijn.
Het grote probleem waar ik dus nog mee zit is wat voldoende is om mezelf tegen temperaturen onder nul te kunnen wapenen in een zomerslaapzak.

De bidon die tevens te gebruiken is als pannetje ïs tevens te googlen als "canteen cup", das iig wat ik bedoel.
In de bever catalogus zag ik ook een 'sigg oval rvs bottle Retro' staan..Ik weet echter niet of je in die cup ook water kunt koken.
Heeft iemand daar toevallig ervaring mee?
 
Hoi,

Je zou kunnen uitzoeken wat de minimale comforttemparatuur van je slaapzak is en dan bekijken wat extra nodig is om 0 tot 5 graden te halen. Katoen verlaagt de min. comforttemp. met circa 4 graden, fleece met circa 8 graden. Er zijn ook andere materialen zoals badstof, dit zit er ergens tussenin.

mtp
 
Hoi hoi,

een zijden lakenzak is denk ik het beste voor je: lekker licht en scheelt zo'n vijf graden. Je bent wat duurder uit dan een fleece of katoenen lakenzak maar is veel prettiger om te gebruiken. Een fleece is inderdaad veel te groot en katoen gaat enorm zweterig worden. Zijden ligt lekker koel en je draait je er minder snel in vast.

Veel plezier in Dobrefjell, is echt een mooi gebied!

Groeten Damien
 
Een vraag: is het pannetje in bidonvorm niet toevallig de billycan die even eerder in item 6836 van dit forum voorkomt?
Boelo
 
>Dan heb ik er liever een van bijv. cocoon, die wat makkelijker
>mee te nemen zijn.

Ik heb er eentje van Cocoon, met Coolmax. Is inderdaad een klein pakketje, en geeft toch een paar graadjes extra.

>Het grote probleem waar ik dus nog mee zit is wat voldoende is
>om mezelf tegen temperaturen onder nul te kunnen wapenen in
>een zomerslaapzak.

Extra mogelijkheden: Thermoshirtje aan, sokken aan en de belangrijkste: muts op! Dan kan je elke slaapzak een graad of tien opwaarderen.

Het geeft relatief weinig zin meer kleding aan te trekken.

grtz
Henk
 
Hoi Mark,

Als je slaapzak op t randje gaat worden qua comforttemperatuur is het erg belangrijk om in je overweging mee te nemen waar je op gaat liggen.
Waarschijnlijk overbodig om te vermelden: luchtbedje is echt koud doordat de lucht kan circuleren en het dus veel langer duurt voor je hem hebt opgewarmt.
Therm-A-Rest of vergelijkbaar is al een stuk warmer omdat de lucht minder kans heeft om te circuleren.
Gesloten cell-foam matje is veruit het warmst (mits ie dik is natuurlijk) en het oncomfortabelst....
Exped Down matrass heb ik geen ervaring mee, maar daar kunnen anderen je vast erg veel over vertellen.

Succes
Petra
-ooit es met een veeeeeels te kouwe slaapzak in Noorwegen rondgetourd en neemt sindsdien een overkill mee......
 
Ok, dat is weer een hoop meer info..

Nog steeds zit ik in dubio:
Is een goede maar lichte lakenzak voldoende om de evt kou te overbruggen?

Ik denk dat de comforttemp. tot 5+ of 0 graden gaat o.i.d.
Het is een echte zomerslaapzak en in de bever catalogus staat er achter de isolatiewaarde maar 1 sterretje (wat dus betekent dat die niet erg isolerend is).

Met een goede cocoon lakenzak haal je max 5 graden extra?
Ik slaap overigens op zo'n trekkersluchtmatje met 5 luchtkamers, daaronder ligt nog een dun isolatiematje.

@petra: Wanneer en waar tourde jij door noorwegen met die 'veeeeeels te koude slaapzak' ?

en die bidon met bijpassende kop (waar je ook in kan koken) is volgens mij niet de billycan..dat is niet echt een waterfles.
 
mark,

heb ooit in frankrijk tijdens een fietsvakantie een te koude slaapzak meegenomen en dus 's nachts koud gehad. dat gebeurt me niet meer. dan maar liever iets meer gewicht mee.

ik heb een 1x gebruikte en inmiddels gewassen cocoon dbl. ripstop zijden laken zak (mummiemodel) incl. netfoedraaltje te koop voor 30 euro.
mocht je interesse hebben, dan kun je me bellen 06-30410059.

marianne
 
Hoi,

Dat was eind juli op de Hardangervidda. Ook ik had een echte zomerzak bij me. Het was de hele reis al niet zo comfi (zelfs met dikke fleece erin), maar toen het snachts wat kouder werd (graadje of 0-5 schat ik) was het echt hele nachten bibberend wakker liggen.
Mijn ondermatje was gesloten cellfoam, en dat was het enige wat wel warm was.

Zo'n luchtbedje met 5 banen hadden vrienden van ons ook. Zij gebruikten hem met een Ajungilak Compact, toch echt geen beroerde slaapzak. Zelfs bij hikejes in NL. in de zomer pikte San mijn thermobroek in omdat ze anders niet kon slapen van de kou.....
Nu ze Therm-A-Restjes hebben, hebben ze zelfs in Ecuador met temperaturen onder 0 in dezelfde slaapzakken prima geslapen....

Veel succes!
Petra
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan