slaapzak


Status
Niet open voor verdere reacties.
J

judith

Guest
Hallo

Volgend jaar vertrek ik voor 14 weken naar zuid-Amerika. Ik heb daar nogal te maken met wisselende weersomstandigheden en tempraturen. van plus 5 tot mogelijk -20. Wie heeft advies voor mij over wat voor slaapzak ik het beste kan kopen.

Verdere tips of info is van harte welkom.

Groetjes Judith
 
bij het kopen van een slaapzak zijn er verschillende dingen belangrijk. De eerste grote keuze die je moet maken is tussen dons of synthetische vulling.

Dons heeft als voordeel dat het zeer goed isoleert en normaal lichter is. In vochtige omstandigheden (dus wanneer dons nat wordt) verliest dons zijn isolatie vermogen voor een stuk. Dons gaat ook wat langer mee. Ganzendons is beter dan eendendons. Is ook wat delicater dan synth.

Synthetisch is dan weer iets zwaarder om zelfde isolerend vermogen te halen als dons, maar blijft ook nat (allé, vochtig, want nat isoleert geen een van beide nog deftig) zijn isolerend vermogen behouden. Is ook goedkoper dan dons.

Eén keer die keuze gemaakt ga je moeten verder kijken naar technische details, zoals tochtstrook, eventueel documentenvakje, goede afsluiting van de kap, dubbele ristsluiting, ....
Sommige slaapzakken zijn ook voorzien van een soort Gore-tex

In jou geval, waar de temperaturen dus zeer verschillende waarden aannemen, en waar vocht ook een grote factor speelt, zou ik persoonlijk opteren voor een synthetische slaapzak zoals bv 'ajungilak compact winter'

Denk er ook aan dat bij zeer lage temperaturen (onder ongeveer -10 °c) het gebruik van een waterdichte lakenzak aanbevolen is. Deze zorgt ervoor dat je slaapzak zelf niet nat wordt van je eigen condens, en dan bevriest. Zelf zweet je dan redelijk fel, maar mits fleece ondergoed of dergelijke is het zeer doenbaar.

Ook zeker geen katoenen binnekant aan je slaapzak. Je kan ook overwegen om een slaapzak te kopen waar je maar tot bv -15°c echt comfortabel warm in blijft, en voor die enkele koudere nachten wat warmere kledij te dragen. Zo kan je met een lichtere slaapzak op pad. Maar dit is uiteraard alleen haalbaar als je slechts af en toe zo koud gaat.

Zo, ik denk dat ik nu wel al mijn parate kennis van een slaapzak heb opgeschreven, hopelijk heb je er iets aan. Zelf heb ik een Ajungilak Compact extra (tot -15°c) en ben er zeer tevreden over.

Laat ook weten hoe ZA je is bevallen, zou zelf graag eens gaan (ga je trouwens met een organisatie mee of alleen??)


Bert, die nu terug fysica en plantkunde gaat studeren maar geen zin heeft.
 
Judith,

onderstaande tips heb ik even gecopieerd van outdoor.nl omdat ik dit wel nuttige info vind.
------
Belangrijk om op te letten bij het kopen van een slaapzak is niet alleen het percentage dons. Belangrijker nog is de vulkracht. Dit is een maat voor de kwaliteit van het dons. De veerkrachtigheid. Hoe veerkrachtiger, hoe beter de verhouding warmte/gewicht is. Een 70% eendendons van 650+ fillpower is beter dan een 90% ganzendons van 400 fillpower. Afhankelijk van hoe koud het wordt en hoe snel je het koud hebt, of je moe bent en of je honger hebt, bepaalt het vulgewicht van de slaapzak. Het temperatuurbereik wat vaak gegeven wordt is nooit een preciese indicatie maar slecht ter vergelijk. En inderdaad een waterafstotende buitentijk is ideaal omdat dons dat nat wordt en niet op tijd gedroogd wordt, zijn veerkracht verliest. Een mummymodel heeft weliswaar minder bewegingsvrijheid maar dan hoef je ook geen onnodige ruimte in de slaapzak te verwarmen en hij is lichter. Zelf heb ik een Bever IJsland Extra I. Kost wat, heb je echt wat. (fl 570,=).1160 gram
Succes met je keuze
[door Jan-Willem Weber]


Jan Willem, wat je zegt over "fillpower" klopt, maar ik wil even een kanttekening plaatsen:

Wat jij "fillpower" noemt heet in slaapzakken land: CUIN, dit is een accroniem voor cubic inch per ounce. M.a.w. een slaapzak van 400 cuin houdt in dat 1 ons dons 400 kubieke inch volume inneemt. Een slaapzak van 650+ cuin neemt dus per ons iets meer dan 650 kubieke inch volume in. Wanneer je beide slaapzakken dus vult met 500 gram dons zal de 400 cuin zak 2000 inch^2 volume innemen en de 650 cuin zak dus 3250 inch^2 volume. Beide zakken zijn even zwaar alleen isoleert de 650 cuin zak meer en is dus warmer.

Het probleem is dat als je de slaapzakken wilt vergelijken je er op moet letten in welk land de cuin waarde bepaald is: een Amerikaanse cuin waarde is nl. altijd positiever dan een in Europa bepaalde cuin waarde.
Zit je dus te twijfelen tussen een zak van 450 cuin (getest in EUR) en 500 cuin (getest in USA) dan zal er tussen de beide slaapzakken kwa isoleren weinig verschil zitten.

Groet Kio
[door kio]
-------

Het is wel wat tecnhisch, maar niet onbelangrijk om op te letten lijkt mij.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan