slaapzak


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
G

gerda

Guest
hoi
ik denk erover een nieuwe slaapzak te gaan kopen, maar weet totaal niet waarop ik moet letten.
heb me de afgelopen jaren gered met een trailactive (?) slaapzak van de V&D...
hoewel, gered?
eigenlijk niet, behalve in Griekenland heb ik het overal te koud gehad....en ook daar voldeedtie niet in een stormachtige,spannende nacht op het dek van een veerboot (een paar dagen nadat een andere verging: het kan dus ook de spanning geweest zijn ;) )

okee, even to the point:
ik ben nogal een kouwelijk type, slaap over het algemeen ook thuis met pyjama en/of een deken méér dan de rest van de wereld.
in principe kampeer ik niet als het vriest, maar wel in de vroege lente en late herfst.
ik wandel voornamelijk in nederland en in 'warmere' landen (zuideuropa) tijdens het voor- en naseizoen, ook wel op hoogte, maar geen echte bergbeklimmingen dus.
ik wil graag ook nog naar scandinavie en ierland/schotland. (maar heb het dilemma van hond niet meenemen=minder leuke vakantie vs hond wel meenemen=veel ongemakkelijk gedoe ivm vaccinaties en controles vooraf en tijdens vakantie nog niet opgelost...)

Oftewel: waar moet de zak aan voldoen:
-niet te zwaar, ivm rugzak
-wel warm van binnen, maar ook vochtdoorlatend; ik verlies nogal wat vocht 's nachts.
-maar vooral geen vocht van buiten doorlatend! omdat ik dus ook veel in vochtig nl loop en slaap (en vooralsnog geen supersonische condensvrije tent bezit.)
-ohja en hij moet ook aanritsbaar zijn aan de (ook nog te kopen) slaapzak van mijn lief. dit zal waarschijnlijk een dunnere versie van die van mij moeten worden: ivm de warmerbloedigheid en de lagere kampeerbereidheid bij lagere temperaturen en/of hogere luchtvochtigheid van mijn lief... oftewel: een merk met verschillende type zakken die aan elkaar te ritsen zijn????
dit laatste is geen vereiste trouwens: als we met zijn tweeen zijn, voldoet mijn oude slaapzak in combinatie met een extra (fleece?)dekentje vast ook wel. maar het zou leuk zijn als in de compatibiliteit met een partnerzak ook nog voorzien was, haha :+

Welke vulling en welk omhulsel moet ik kiezen?

ik realiseer me dat ik op zoek ben naar de perfecte slaapzak, maar, wie weet: misschien bestaattie wel??
ik weet ook niet zo goed of een en ander misschien met lakenzakken ed op te lossen is, misschien is dat sowieso een goed idee ivm de gemakkelijke uitwasbaarheid daarvan.

wie helpt mij verder?

groeten, gerda
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Gerda,
wat jij zoekt zal best bestaan, maar ik denk dat het in dit geval heel goed is om je bij een goede buitensport te laten voorlichten, en daar dan wat aan te schaffen. Ik ken je budget natuurlijk niet, maar een merk waar ik nu aan denk is Nomad, die veel heel leuke slaapzakken heeft voor allerlij minder extreme vormen van buitensport.
Ik weet dat er modellen zijn die qua model het zelfde zijn, maar dan wel verkrijgbaar zijn in verschillende warmte klassen. Gezien je plannenvoor Scandinavie en Schotland zou ik toch voor een 0 of zelfs een -5 graden zak kiezen, daar kan je een nachtvorstje mee opvangen zonder dat je al heel snel te warm ligt.
hth
Rob

.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Als je er wat geld aan uit wilt geven kun je kiezen voor op maat gemaakte donsslaapzakken. Zijn er een aantal van Nederlandse makelij.

Voordeel is dat je twee identieke modellen kan laten maken met een verschillende vulgewicht (en natuurlijk links c.q. rechts geplaatste rits).

Reken voor een mooie donsslaapzak op maat wel op een 300+ euro
[sub](dikke duim, gebaseerd op catalogusprijzen):+ [/sub]
 
Dag Gerda,

als ik het zo effe lees dan denk ik direct aan donzen slaapzakken. Die hebben als allergrootste nadeel dat ze veel geld kosten (ik zeg niet dat het 'duur' is). Hoewel dat dat ook weer allemaal relatief is.

Qua tijk (binnen als buiten) koop je best geen katoen. Als je iets waterbestendig wilt dan heb je een tijk nodig uit de Pertex of GoreTex familie. Gewone Pertex is waarschijnlijk voldoende en anders heb je nog Pertex EC (of hoe dat tegenwoordig noemt, hier kan je gerust water op morsen...). De tegenhanger van Pertex is Dryloft. Ik heb recent zelfs nog een slaapzak gezien met GoreTex (jawel dat spul dat in de regenjassen zit). Pertex heeft momenteel een nieuwe supperlcihte stof: Pertex Quantum. Nog niet bekeken maar het is echt wel supper licht.

Dons heb je in kwaliteiten en soorten. 95/5 verhouding met een cuin van minstens 650. Bij voorkeur Arctisch dons en geen Chinees dons.

Ik ben nogal fan van Joutsen slaapzakken. Ze zijn allemaal aaneenritsbaar, ook verschillende types (zal zo wel zijn bij alle 'betere' merken).
De gewone (Pertex tijk) reeks gaat van een 230EUR tot 390EUR
De EXT (Pertex EC tijk) reeks gaat van een 400EUR tot 620EUR
De QTM (Pertex Quantum) reeks gaat van een 290EUR tot 490EUR

Uiteraard zijn er nog een hoop andere merken maar die zitten ook wel in deze prijsklasse voor dezelfde specificaties.

groetjes,
Jan
 
Hoi Gerda,

Een prettige en ook nog redelijk betaalbare slaapzak is de Anjungilak Spring. Ik gebruik deze nu sinds een paar jaar en heb er erg veel plezier van. Voor gebruik tot nul graden is hij uitstekend geschikt en met een fleece binnenzak heb ik er tot minus 10 comfortabel in geslapen. Gewicht is 1100 gram en de pakmaat is bijzonder klein. Vochtregulatie is prima, kan ik uit ervaring vertellen, en tegen een krap buitje regen kan het ding ook nog, zelfs als de vulling een tikkie nat is blijft de slaapzak warm (vind ik een groot voordeel van synthetische vulling tov dons). Kortom: een aanrader.

Anjungilak heeft ook een model "New Igloo" met ongeveer gelijke specificaties, wel iets zwaarder. Het voordeel van deze slaapzak is dattie een heel brede tochtstrip langs de rits heeft die je als extender kan gebruiken, zodat je slaapzak wat ruimer is als je in warmere omstandigheden slaapt. Bijkomend voordeel is dat als je twee van die dingen aan elkaar ritst je wat meer ruimte hebt. Ik KAN me voorstellen dat dat soms erg handig is :7

Succes met kiezen!

Groets, Rob.
 
hey gerda (weerom),

Als ik je beschrijving lees, zie ik dat we net hetzelfde zoeken. ik heb nml al een ajungilak compact, maar deze is iets te dik en warm voor vooropgestelde toepassingen. Ik heb dus ook al lang zitten uitkijken naar een nieuwe, en kom steeds weer terecht bij de ajungilka spring.
En indien je vaak in vochtige omstandigheden loopt, zou ik eerder geen dons nemen.

Greetz,
Bert

If you try to eradicate nature, in time she will silently rise up and confound your foolish arrogance
 
Volgens mij past bij de ajungilak slaapzakken de summer versie in de normale compact, als je ze beide tegelijk gebruikt heb je dus een hele warme winterslaapzak.

Jur.

-erg blij met zijn pas gekochte compact-
 
Hoi,
bedankt voor jullie inmiddels veeltallige reacties en nuttige adviezen.
Ik heb even gekeken en nagedacht: ik denk dat het inderdaad geen dons moet worden: wat als ik in een bekroosd hollands vijvertje donder, met rugzak en al? :+ die donzen zak wordt noooit weer droog!!!
de ajungilak spring lijkt inderdaad de beste keuze tot nu toe en, gezien ik nog geen 'normale' kompakt had, zal ik proberen met een fleece mijn eventuele toekomstige echt barre nachten op te vangen...
of... heeft nog iemand andere suggesties?
en hoe duur is bijvoorbeeld 'niet zo duur?' dit staat nl op geen enkele site vermeld...
is een gemiddelde nomad iets minder perfect maar wel een heel stuk goedkoper?

groeten, gerda

ps Bert ik herken je wel aan je slaapzak, komende zomer in de Cevennes :D
 
heb inmiddels de catalogus van bever kunnen bekijken en weet al hoe duur de spring is. +/- 159 eurootjes.
geen geld...
 
hoi stephan
hmm, heb even gekeken en het lijkt inderdaad wel wat. en als ze nog steeds rond de 70 euro zitten, scheelt dat wel de helft qua aanschafprijs...
weet je ook iets van de vochtdoorlaatbaarheid van buiten en binnen?
gezien het feit dat ik veel zweet maar ook veel in vochtig NL loop (en slaap, uiteraard!)
ik kon niet gemakkelijk aan aanvullende info komen op die site.
groeten,
gerda
 
[laatste wijziging op 12-06-03 om 14:57]Hmm, vochtdoorlaatbaarheid van buiten. het is uiteraard geen waterdichte slaapzak want dat zou ook meteen betekenen dat ie van binnen niet meer ademt.

even de site van dupont opgezocht:
http://www.dupont.com/insulations/product/thermolitemicro.html

Veel last van vocht van buiten heb ik niet, buiten dan wat van m'n buitentent door m'n binnentent heen druppelt. Maar ja dat word dan opgenomen door de slaapzak uiteraard en niet doorgelaten :)

Vochtdoorlaatbaarheid van binnen, tja ik ben nog nooit bezweet wakker geworden. oke dat lieg ik, vorig jaar was het 1 keertje wel heel erg warm, weet ook niet waarom ik toen in m'n slaapzak ben gaan liggen. Echter, ik heb in deze slaapzak nog nooit in nederland in een tent gelegen, ik ben vaker in de bergen te vinden en dat zijn 's nachts best andere omstandigheden.

Nou zal ik er niet meer omheendraaien en gewoon zeggen dat ik je uit m'n eigen ervaring hier niet echt verder mee kan helpen.

"Its DuPont patented blend of microfibers gives it the lightweight warmth, compactibility, and superior moisture resistance you want"
ja, dat zegt elke fabrikant :+


sorry. :-(

Groeten,
Stephan

p.s. hmm, lees net ook dat je graag aanritsbare slaapzakken wil, dat zal met een mummie slaapzak moeilijker worden denk ik (of ik klets uit m'n nek) maar waarschijnlijk word het toch verstandig naar een goede zaak te gaan voor wat voorlichting.
 
Nou Stephan, in ieder geval bedankt voor de moeite en je uitleg.
Ik zal bij mijn aankoop zeker de Colemans heel zwaar in overweging nemen, het ziet er goed uit, verder; ook qua gewicht en formaat. Ik zal proberen mijn overige vragen in een winkel te stellen.
Deze slaapzakken zijn overigens wel aanritsbaar, net als die van Ajungilak, heb ik gezien. Je ligt alleen niet met de voetjes bij elkaar. Maar verder wel knus.
Ik koop er nu nog geen, heb dus nog even tijd me te orienteren. Dus, overige tips zijn nog steeds welkom!

groeten,
gerda
 
Gerda,

ik heb mijn slaapzak bij Demmenie gekocht, eigen merk. Kennisniveau is er hoog, service is goed, prijs is wel een tikkie aan de hoge kant maar dan krijg je ook een zak waar je u tegen zegt. Aan elkaar te ritsen, lakenzak vast te ritsen aan de slaapzak.

je kunt hun site bekijken op http://www.demmeniesport.nl/

maar het beste is om er een kijkje te gaan nemen en je ens goed te laten informeren.

joop
 
[laatste wijziging op 13-06-03 om 16:03][laatste wijziging op 13-06-03 om 16:01 ]Hoi Gerda,

Hier toch weer even een donsfan! En wel om de volgende reden: het temperatuurbereik van dons is wat groter dan van synthetisch, dus je gaat als het iets warmer is minder snel zweten! Tevens is dons uberhaupt minder 'zweterig' dan synthetisch (ik spreek uit eigen ervaring! t scheelt veeeeeeeeeeeeeel!!!!!!!!!).

Het gewicht van dons is veel lager dan een synthetische met hetzelfde temperatuurbereik naar de - kant.

Dons is veel duurder in aanschaf, maar gaat wel veeeeeeel langer mee, je kunt ut blijven wassen, etc. en als je tijk nog goed is kun je hem na een aantal jaar evt. bij laten vullen (en voor dat bedrag heb je geen nieuwe synthetische en kun je opnieuw jaren vooruit!).

Ik herken veel in je verhaal, vochtige omstandigheden en snel de boel zeiknat zweten! Mij bevalt dons echt uitstekend en ik zou noooooooooooooiiiit meer anders willen!

Succes, of heb ik je nu weer in verwarring gebracht ? ;)

Petra

Ajungilak Arrow Light (als ie nog verkrijgbaar is)
The North Face Blue Kazoo
-beide hele mooie slaapzakken voor een beetje warm of toch een beetje koud (-7 tot +15 comfi!!!)
 
Nou, laten we het niet overdrijven.
Ik heb zelf een synthetische slaapzak waar ik prima in heb geslapen bij de WWH dit jaar (bij -10 dus) en waar ik ook nu nog prima in slaap zonder te zweten terwijl het 's nachts +15 graden is.
Het zweterige effect zit 'm ook heel vaak in de tijk, een katoenen tijk (of lakenzak natuurlijk) voelt veel aangenamer dan bijvoorbeeld pertex ongeacht of het dons of synthetisch is.
Toegegeven, een synthetische slaapzak kan je niet bijvullen (tenminste, daar waarschuwde Tatteljee me voor) maar ik heb een slaapzak die nu 12 jaar oud is en waarvan het probleem eigenlijk is dat de tijk versleten is, niet dat de isolatiewaarde zo dramatisch slecht is geworden.
Eigenlijk zijn de grootste voordelen van dons dat het veel lichter is, en dat het pakvolume veel kleiner is. Als je dat niet zo belangrijk vind zijn er prima synthetische slaapzakken te vinden...

Groetz,
Dennis
 
Voeg bij dit verhaal het feit dat synthetisch ongeveer de helft kost van dons, en je hebt dus 2 slaapzakken voor de prijs van 1.
Levensduur is dan ook minder een issue
Rob
Die 's winters donst, en 's zomers synthetiseerd.

.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
idd, ik heb net een tweede aangeschaft als aanvulling op m'n ajungilak Compact, namelijk de Vango Ultralite 700. (1.00kg) Tcomfort 7°, extreem -1°. Er bestaan echter ook ng de ultralite 900 en 1100, slechts een ietsje zwaarder en telkens wat meer isolerend. En de prijs: 700=85€ (onder voorbehoud: 900=95€/1100=105€).
En nog eens, voor vochtige streken is synthetisch beter. Trouwens, als je die ajungilak spring koopt heb je een kwalitatief zeer goede slaapzak die lang gaat meegaan.

Mijn mening :)

Greetz,
Bert

If you try to eradicate nature, in time she will silently rise up and confound your foolish arrogance
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi!
Ik weet niet of dit misschien al een keer vermeld is in de vorige reacties, maar de OpPad (anwb) heeft laatst een slaapzak-test i.v.m. warmte gedaan. Misschien leuk om te weten. Volgens mij in het mei/juni nummer.

groetjes, Amber
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan