slaapzak


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
In September ga ik een maand lang hikken met de organisatie van Bart de Haas, in British Columbia ( Canada) in de buurt van Atlin.

Er werd mij aanbevolen om een slaapzak mee te nemen van -15 graden celsius comfort.

Welke slaapzak is mij aan te raden?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hee Tom,

Een slaapzak kan gevuld zijn met dons of een synthetisch vulsel. Maak je twee identieke slaapzakken (even groot, zelfde tijk, zelfde rits) en vul je die af met dons of kunststof zodat'ie voor JOUW comfortabel is bij -15 dan heb je minder dons nodig dan kunststof dus zal de donzen lichter zijn. Hetzelfde verschil geld tussen eendendons en ganzendons: je hebt minder ganzen- dan eendendons nodig en een ganzendonzen slaapzak met comf.temp. -15 zal dus lichter zijn dan de eendendonzenslaapzak (leuk woord voor scrabble)

Nadeel van dons is wel dat het niet goed tegen vocht kan. Een natte donzen slaapzak isoleerd niet meer terwijl een natte symthetische je nog wel (enigzins) warm zal houden.

Kampeer je bij -15 dan kan je slaapzak wel eens vochtig worden (door bv bevroren perspiratie in je slaapzak of ijs aan de binnenkant van je tent)

Mijn donzenslaapzak heeft een geimpregneerde donzen kern en een waterafstotende buitentijk. Ik heb wel eens in mijn bivi gelegen die aan de binnenkant zeiknat was terwijl slaapzak en dons nog droog waren :D. Het is dus belangrijk je slaapzak droog te houden. Die van mij zit tegenwoordig dan ook altijd in een waterdicht foudraal.

Hopelijk weet je nu voldoende om aan je plaatselijke verkoper voor te leggen wat je zoekt in een slaapzak.

Suc6 Eins
 
'Ik heb wel eens in mijn bivi gelegen die aan de binnenkant zeiknat was terwijl slaapzak en dons nog droog waren :D. '

Ok Eins, da's een heeeeeele goeie buitentijk dan, die het water zodanig afstoot dattie niet nat is aan de buitenkant in je bivakzak terwijl deze zeik is....

Voor Tom: een waterdichte of afstotende buitentijk is handig als je langer gaat hiken een een hoop vocht verwacht. Het is ook weer zwaarder. Een keuze dus... ;)
Deze tijk zal echter ook in een bivakzak nooit droog blijven aan de buitenkant, wat Eins ook beweert (sorry Eins). Doe je de zak dan elke dag in zn foedraal wordt op gegeven moment de boel toch wel nat hoor. Zaak is het ding zo snel mogelijk weer uit de foedraal te halen en dan binnenstebuiten te laten luchten, dan hou je het lang droog aan de binnenkant.

Veel succes!
Petra
 
Nadeel van dons is wel dat het niet goed tegen vocht kan. Een natte donzen slaapzak isoleerd niet meer terwijl een natte symthetische je nog wel (enigzins) warm zal houden.

Was dat niet precies andersom? Dat is tenminste wat ik altijd gehoord heb...dus dat is van horen zeggen en dus onder voorbehoud
Wel houdt dons vocht vaak langer vast dan de (duurdere) kunstofvezels.Yr DDraig Goch


R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Nee hoor, de kracht van dons is dat het (warme) lucht netjes vasthoudt tussen de haardunne veertjes. Als die echter allemaal tegen elkaar klitten, dan is er dus niks meer om de lucht vast te houden: weg isolatie.

Misschien dat ik de enige ben overigens die het anders leest wat Eins schrijft, maar ik kan me wel vinden in zijn beschrijving over die bivakzak. heb dat namelijk zelf ook wel 's meegemaakt: bivakzak zeiknat, maar door de waterafstotende werking van het buitentijk van mijn slaapzak bleef die toch droog. En dan bedoel ik dus de inhoud ervan (ik en de veertjes), niet de buitenkant.

Diezelfde buitenkant kon ik echter vrij makkelijk met een Rubytec-handdoekie afdrogen (handdoekie daarna wel te drogen hangen aan de buitenkant van je rugzak tijdens het wandelen).

In zo'n geval overigens vooral niet de slaapzak binnenste buiten drogen, maar gewoon open slaan (eventueel over de tent gooien) terwijl je bijvoorbeeld je ontbijt naar binnen werkt. Binnenste buiten zorgt er namelijk voor dat het vocht dat aan de buitenkant van de buitentijk zit er dus niet gemakkelijk uitkan (dat sluit je namelijk op door de slaapzak binnenstebuiten te draaien).

Is de binnenkant van je slaapzak zo nat dat 'm wel binnenste buiten moet draaien om te drogen, dan kun je je wellicht afvragen of je niet een te warme slaapzak hebt gebruikt en dus hebt liggen zweten als een paard?

Raymond
 
Maar terug naar je onderwerp:
Welke slaapzak geschikt is.

Mijn tip zal voor veel mensen hier voorspelbaar zijn :), ik slaap zelf in een western mountaineering met om en nabij de 15 graden comfort. heb het nooit zo precies uitgezocht, maar zelf slaap ik ook bij lagere temperaturen dan -15 nog lekker. Lekker licht (1200 gram) en lekker duur (400 eur) Hij is te krijgen met een gore-dryloft tijk, waterdicht dus. Ik heb zelf een tijk van microfiber, heel dicht geweven, en nog nooit last gehad van nat dons. waterdichte tijken zijn dus niet perse noodzakelijk, ze maken je slaazak ook stugger en zwaarder...

Ook mooie slaapzakken worden gemaakt door Birdland (net weer een B-keuze dag geweest waar jij voor 120 euro een -15 zak had kunnen kopen, de volgende is er rond september weer) . De slaapzakken worden verkocht door verschillende buitensportwinkels, die de zakken verschillende namen geven. Kijk bij Bever, kathmandu, slee, carl denig voor zakken als de Mckinley, glacier of hoe heet ie bij zwerfkei ook al weer, karbonkel. Allemaal rond de -20. Sommige zakken hebben dan ook een waterdichte/waterafstotende buitentijk.

Iemand anders op deze site slaapt in een marmot neversummer tot een graadje of 18 onder nul nog best lekker, en ook merken als Mountain hardwear en Rab mogen er best zijn. Reken echter voor donszakken van die temperatuurrange op prijzen rond 400 euro of meer.

Bij sunthetische zakken kun je voor 250 euro al heel lekker pitten. Kijk dan naar The North Face, ajungilak (nu van mammut)
Hou de site van globetrotter.de in de gaten voor veel slaapzakken aanbiedingen, en ga lekker op een rustige dinsdagmiddag proefliggen, voelen, en shoppen bij buitensportwinkels.

En natuurlijk veel plezier in canada! ik heb op de oppad beurs vorig jaar een lezing van bart de haas bijgewoond, en volgens mij ga je het natuurschoon-technisch heel best naar je zin hebben...

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
:)

Volgens dat documentje van Ajungilak dat hier een tijdje terug circuleerde kun je zeggen dat nat dons zo'n 30% isolerend vermogen behoudt en een kunstvezel zo'n 60%. Uit ervaring kan ik dat ongeveer beamen.

Om antwoord op de vraag te geven.
In principe is iedere slaapzak met comftemp -15 geschikt. Maar hoeveel wil je tillen, hoeveel ruimte wil je offeren en hoeveel geld heb je ervoor over?

succes
:7
 
>Misschien dat ik de enige ben overigens die het anders leest
>wat Eins schrijft, maar ik kan me wel vinden in zijn
>beschrijving over die bivakzak. heb dat namelijk zelf ook wel
>'s meegemaakt: bivakzak zeiknat, maar door de waterafstotende
>werking van het buitentijk van mijn slaapzak bleef die toch
>droog. En dan bedoel ik dus de inhoud ervan (ik en de
>veertjes), niet de buitenkant.

Yup, de inhoud van je zakkie blijft keurig droog, helemaal mee eens. 't Is de buitenkant van de waterafstotende tijk die ik ook bedoel. Ook ik doe die af met een (Speedo-)zeem en dat werkt prima. Toch komt er vaak toch nog wel wat vocht mee de foedraal in, dus vandaar dat ik hem er weer zo snel mogelijk uit wil hebben.

>In zo'n geval overigens vooral niet de slaapzak binnenste
>buiten drogen, maar gewoon open slaan (eventueel over de tent
>gooien) terwijl je bijvoorbeeld je ontbijt naar binnen werkt.
>Binnenste buiten zorgt er namelijk voor dat het vocht dat aan
>de buitenkant van de buitentijk zit er dus niet gemakkelijk
>uitkan (dat sluit je namelijk op door de slaapzak
>binnenstebuiten te draaien).

's Ochtends sla ik hem inderdaad even open tijdens het ontbijt. Als ie 's avonds uit zn foedraal komt, dan gaat ie even binnenstebuiten (als het niet al te koud is daarvoor). Voor de duidelijkheid: hij wordt helemaal opengeritst en het voeteneind draai ik even binnenstebuiten. Het vocht wat dan nog op de buitentijk zit verdampt wel als ik erin lig.
Tenminste, dit blijkt bij mijn slaapzak het beste te werken.....

>Is de binnenkant van je slaapzak zo nat dat 'm wel binnenste
>buiten moet draaien om te drogen, dan kun je je wellicht
>afvragen of je niet een te warme slaapzak hebt gebruikt en dus
>hebt liggen zweten als een paard?

Nope, Petra is een koukleum en zweet nie zo snel in d'r slaapzak, ondanks dattie veels te warm schijnt te zijn.

Groetjes
Petra
 
>Ok Eins, da's een heeeeeele goeie buitentijk dan, die het water >zodanig afstoot dattie niet nat is aan de buitenkant in je bivakzak >terwijl deze zeik is....

Sorry druk, drul, druk he en dan snel een berichje tikken. Mijn slaapzak was idd nat aan de buitenkant (zeiknat zelfs), maar het dons en ik warm droog en lekker warm.


>Ook mooie slaapzakken worden gemaakt door Birdland (net weer
>een B-keuze dag geweest waar jij voor 120 euro een -15 zak had
>kunnen kopen, de volgende is er rond september weer) . De
>slaapzakken worden verkocht door verschillende
>buitensportwinkels, die de zakken verschillende namen geven.
>Kijk bij Bever, kathmandu, slee, carl denig

Euhm Denig zakken komen niet (meer) bij Birdland vandaan. Neem je de hydrolight serie dan heb je dus een dichtgeweven afparelende tijk. :D

Als je echt mooi spul wilt hebben dan sluit ik me helemaal aan bij je, Pieter: RAB en MTHW :D :D

groet Eins
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan