Slijpen van messen enz.


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

Even apart van de messen topic, hoe slijpen jullie je messen, bijlen e.d.?

Ik heb een aantal wetstenen, ook een vrij nieuwe van een soort beton ofzo, en een diamant wetsteen. En een slijpmachine voor het groffe werk.

Die diamant steen (dun plaatje van ±8x2.5cm) slijpt erg goed en scherp, maar het lijkt alsof het lemmet een beetje ruw aanvoelt. Ik heb wel de fijnste wetsteen gekocht. Bij voorkeur ga ik er nog met een oude, hele fijne steen overheen, om het helemaal vlak te krijgen.

Ik slijp niet veel messen, mn Victorinox moet eens goed geslepen worden, maar dit rvs is erg lastig te slijpen. Verder slijp ik mijn bijl 1x per jaar (een hele oude handgesmede), en regelmatig beitels, die ook erg scherp moeten zijn, om goed te kunnen gebruiken. Vooral die bijl is errug scherp te krijgen, maar dat kost ook errug veel tijd!

Hoe slijpen jullie? En heb je hetzelfde idee bij diamantwetstenen?

grtz
Henk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

ik heb met verschillende stenen geslepen, maar ga tegenwoordig voor een andere sleep medium. Waterproof schuurpapier op een blokje. En voor een "convex edge" een blokje met een stukje muismat er opgeplakt en daarover het schuurpapier.

Ik weet niet welke slijpmachine je hebt, maar als het z'n werkbank slijpmachine is met een grote draaiende steen. Dan verhit je het staal te erg zo dat het zijn hitte behandeling ongedaan maakt.
 
Hoi Henk

Ik heb voor m'n (ijs)bijlen een grof wetsteentje.
Voor onderweg heb ik een opvouwbaar diamantslijpertje van DMT. Die doet van een Opinel tot een ijsbijl.
Thuis heb ik een Lanskysysteem omdat mijn gestoorde motoriek niet in staat is uit de hand een mooie snede te maken. Met de Lansky kan ik erg veel en heb veel geprobeerd en geëxperimenteerd. Precieze multi-edge bevels draai ik me hand niet voor om. En de snede kan zeer precies spiegel gepolijst worden.
Ik ben wel zo dat een bot mes asap bijgeslepen wordt. Ik ben ook zo'n sufdoos die regelmatig in z'n vingers snijdt met het mes, en een snee van een scherp mes geneest vele malen eenvoudiger dan die van een bot mes. Ook de diepere..:+
Serrated edges kan ik niet omdat ik de juiste steentjes mis, en bijna geen serrated edges heb. Alleen op m'n Leatherman en m'n Kabar. Ik vind ze meestal vreselijk in de weg zitten en niet echt nuttig.
Als laatste 'strop' ik sommige van m'n messen langs de binnenkant van een dikke leren riem. Hiermee kan je de snedes van met name de zachtere zakmessen mooi polijsten en eng scherp krijgen. Op de hardere stalen strop ik een paar keer per kant.
Convex doe ik ook op de muismat met een 2000 grit schuurpapierke. Dat krast wel, maar is rete-efficiënt. Daarna vrij lang op de leren riem om de krassen te verhullen.
Ik heb ook weleens gestropt op een naakt stuk karton, en een stuk karton met polijstpasta.
Mijn norm is dat het mes makkelijk haar moet kunnen scheren van de arm, en een push-cut moet kunnen maken door een velletje papier. Dat is mogelijk bij alle soorten snedes die ik gebruik, Van Dragonfly tot Ratweiler zonder dat ze hun belangrijkste doel voorbij schieten.
Op de Dragonfly wil ik de snede zo dun mogelijk houden terwijl op de Ratweiler een veel grotere hoek nodig is om de snede niet te laten verpulveren onder de eerste klap op een stuk hout.
Ik heb weinig ervaring met diamant, alleen die DMT, maar die ervaring is wel bijzonder goed. Ik denk al een poos om een paar diamantsteentjes voor m'n Lansky te bestellen.


Keep 'm Sharp
Have a Knife Day!


:7
 
Hoi Henk - ik heb zelf een Spyderco Sharpmaker. Voor het even bijwerken gaat het prima maar verder kan ik er gewoon niet goed mee overweg.

Ooit eens bij Hillknives in R'Dam een demootje gehad uit de vrije hand en dat wil ik ook kunnen. Dus, ik heb nu een aantal platte stenen van Spyderco en wat boeken en video's, dus dat is veel oefenen. Ik haal er al een redelijk resultaat mee, alleen nog niet zo consequent.

Gelukkig heb ik messen genoeg :p
 
Ik heb ook met verbasing staan kijken hoe hij vanuit de losse hand m'n KCT weer scheermesscherp kreeg, dat word veel oefenen Ted...

Hij gebruikte een vrij grote slijpsteen met diamantgruis, een paar halen waren genoeg om het keiharde ATS34 staal op scherpte te krijgen.

Erg indrukwekkend trouwens zo'n authentiek atelier, een aantal demo's maakten de ervaring compleet.

Heb ook zo gelachen toen hij een gat in de muur liet zien waar een KCT/SOK in de muur had gestaan omdat hij iets te enthousiast was geweest tijdens het testen van de schedevergrendeling toen het mes maar bleef zittenx(

Gr,
Jan Anne
 
>ik heb met verschillende stenen geslepen, maar ga
>tegenwoordig voor een andere sleep medium. Waterproof
>schuurpapier op een blokje. En voor een "convex edge" een
>blokje met een stukje muismat er opgeplakt en daarover het
>schuurpapier.

mm, met schuurpapier, nog nooit geprobeert. Is wel een idee.

>Ik weet niet welke slijpmachine je hebt, maar als het z'n
>werkbank slijpmachine is met een grote draaiende steen. Dan
>verhit je het staal te erg zo dat het zijn hitte behandeling
>ongedaan maakt.

Zo'n slijpmachine bedoel ik. Ik gebruik hem voor beitels en bijlen, die zijn toch niet gehard, dus dat maakt niet uit.

Over het slijpen op leer; mijn pa doet aan Fries houtsnijwerk http://www.veldmans.com/houtsnijwerk/ en hij gebruikt meestal van die Xacto mesjes, geslepen op leer. Ik heb een keer als test zo'n mesje op diamant geslepen, en hij gaf aan dat dit nog scherper was! Ik denk dat dit effect zo leek door de microribbels ofzo, wat ik al eerder beschreef als niet helemaal vlak aanvoelend. Ik denk ook dat het scherper lijken slechts tijdelijk zo was.

Niemand die dit herkend?

Misschien doe ik eens een vergelijkend warenonderzoek met dezelfde mesjes geslepen op verschillende manieren. De A4-test is inderdaad erg efficient.

grtz
Henk
 
je snijvlak helemaal polijsten, zorgt er voor dat die micro ribbels weg worden gewerkt. Die zijn voor de meeste snij werk beter, omdat de mes dan door het materiaal gaat en niet slipt.
 
Hmm, laat dit nu precies ook mijn vraag zijn! Alleen, ik heb totaal geen ervaring met messen slijpen en ben ondertussen wel in het bezit van een victorinox die ik in mijn handpalm kan drukken zonder schade achter te laten, zo bot dat'ie is, en een ander mes waarmee ik hetzelfde grapje uit kan halen. Hoe krijg ik deze weer scherp? Wil het ook wel laten doen, maar is iemand dan bekend met zaken waar ze dat kunnen (liefst in de buurt van Groningen)? En anders, hoe leer ik het, en wat heb ik er precies voor nodig?
Alvast bedankt...:)

Gr.
Sjoerd
 
Als het alleen om een victorinox en een ander "klein" mes gaat,probeer dan dit eens.
Is te koop in veel buitensport-zaken,zoals:Bever,countrystore enz.
Superklein,dus makkelijk in je zak te dragen en je messen (mits een niet al te breed lemmet) worden vlijmscherp!!!! (ideaal voor je victorinox!!)

Succes!!!

Raoul...
 
ik heb die slijper gehad. Het probleem met de slijper is dat de slijp stenen achter elkaar staan, waardoor je een mivorming krijg aan de punt, het gaat schuin staan daar. En ik vind me messen er niet echt op voor uit gaan, maar dat kan ook komen doordat ik mijn messen nooit echt bot laat worden en ze dus altijd al redelijk scherp zijn.
 
Ik denk dat we ook even voor de duidelijkheid het verschil moeten aangeven tussen een mes "slijpen" en een mes "wetten"

Slijpen is nl een totaal bot mes weer scherp maken door het verwijderen van een laagje metaal van de schede en de hoek die het metaal op het scherp maat herstellen.

Wetten is een scherp mes voor, tijdens en na gebruik even weer op echte scherpte brengen.
Wetten ed kan met zo'n leren riem bijvoorbeeld of denk aan het wetstaal in je messenblok op het aanrecht.

Zelf slijp ik mijn messen met een set van Gaco: dat is een haakse houder waarin je het mes klemt en die voorzien is van gaten.
Er zitten 3 slijpstenen bij, met een metalen pin eraan.
Door die pinnen in een vooraf gekozen gat te steken hou je altijd de hoek goed en kan je door steeds fijnere stenen te pakken uiteindelijk theoretisch messen scalpelscherp krijgen.
Ik slijp/wet er van alles mee, van wenger zakmesjes tot een 35 cm koksmes en dat gaat behoorlijk goed.
Volgens de omschrijving zou je er ook scalpels en scheermessen mee moeten kunnen slijpen, dat heb ik nog niet geprobeerd omdat ik mijn scalpelbladen nr. 11 per 100 uit de VS importeer en ze dan spotgoedkoop zijn. Ik doe dan 2 jaar met zo'n doosje dus daar ga ik niet om lopen tobben.

RobYr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Henk,

Laat je het even weten als je het slijpen onder de knie hebt?
Dan mag je mijn lichtgewicht bijl die jij tijdens de WWH04 zo vakkundig 10 cm in de bevroren grond ramde wel repareren. :D

Ciao
Frank.
 
Wrijf het ermaar in... Sorry hoor, was een domme actie...

Maar ik denk niet dat een Fiskars bijl snel geslepen hoeft te worden!

grtz
Henk
 
Wel grappig dat je na 2 jaar nog reacties krijgt... :)

In ieder geval bedankt voor de suggesties.

grtz
henk
 
Hallo,


Heel interessant om al dat slijpenthousiasme te lezen. Zelf heb ik me er ook een aantal keer aan gewaagd, bv mbv zo'n slijpsteensetje waar het mes in wordt vastgeklemd en je de slijpstenen er in de juiste volgorde overstrijkt. De hoek wordt bepaald door een metalen staafje te bevestigen aan de steen en door één van de gaten in de houder te steken. Kunt u volgen? Het vrij omslachtige systeem ziet er in theorie best OK uit - altijd dezelfde hoek - , maar na 10 minuten zorgvuldig slijpen, was het resultaat toch niet echt scheermesscherp.

Als houtbewerker kan ik een scherpe beitel eindeloos appreciëren. Maar nu uren beitelslijpen heb ik voor mezelf beslist dat slijpen een vak is waarover je enkele jaartjes moet doen om op een serius niveau te komen. En ik denk dat de gemiddelde buitensportfanaat liever zijn wandelschoenen verslijt.

Daarom deze misschien tegendraadse stelling: doe ze weg naar een slijpdienst. Of beter nog informeer in de buurt bij de betere huisraadwinkels en gereedschapszaken of men er samenwerkt met een slijper, die wekelijks zijn ronde doet.

Maar er valt natuurlijk meer eer te behalen door het zelf te doen, ook al kost dat binnenschepen vol geduld en vingervastheid (en een leuk bedrag aan slijpgereedschap) ... voor wat het waard is ...
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan