Slovenië - Julische Alpen/Trigav National Park


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Heeft er iemand tips voor de Julische Alpen in Slovenië. We zouden graag een vakantie ineensteken met waarbij we vanuit 2 pensionnetjes telkens zowat 3 à 4 mooie tochten kunnen doen (liefst zonder autoverplaatsingen voor en na het wandelen). Weet er iemand dorpjes van waaruit dit goed te doen is?

Alvast bedankt,
Sabine
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Eén van de beste dorpjes om als uitgangspunt voor diverse wandelingen te gebruiken is Jezersko. (http://www.jezersko.si/index_eng.php)

Alhoewel dit dorp officieel niet in de Julische alpen ligt, maar in de berggroep ernaast (de Sanvinja alps), is dit dorp door zijn hogere ligging met bergen rondom een prima startpunt voor wandelingen.

Een probleem van de Julische alpen is dat alle valleien vrij laag liggen (zo rond de 500 meter). Het maken van dagtochten waarbij je wat dieper de bergen in wilt komen wordt zo een zware opgave. Voor een paar bekende plaatsen, zoals Bled, Bohinj en Kranska Gora heb je eigenlijk gewoon een auto nodig om naar het startpunt van de meer interessante wandelingen te komen. De dorpjes in de Trenta vallei (zoals Bovec of Trenta ) zijn dan een betere keuze. Het voordeel is dat het grootste deel van de Trenta vallei in het Triglav national parc ligt. Maar ook de Trenta vallei ligt LAAG, dus veel hoogtemetertjes worden al snel gemaakt.
Zie http://www.soca-trenta.si/en/

De Sloveens bergen zijn overigens vergeven van de berghutten, dus overnachting in een berghut en van daar uit enkele tochten maken kan ook altijd.

Joost
 
Ik kan je niet direct een specifiek dorp aanbevelen, maar kijk eens op www.slovenia.info en zoek daar naar 'tourist farms'. Over heel Slovenie kun je op boerderijen in kamers overnachten waarmee je een mooi stukje authentiek Slovenie te zien krijgt. Vaak met zelf gemaakte jabolnik torta, sir en prsut, hmmmm.

Eins
 
Ben ondertussen geweest. Uitgangsbasissen Kranjska Gora (meerbepaald Dovje) en Bohinj Bistrica. Het was prachtig.
 
Iemand ervaring met de route van de 7 meren? Waar kan ik meer info vinden over de verschillende etappes en overnachtingsmogelijkheden? Misschien wordt dit wel de volgende bestemming deze zomer...

Bedankt!
 
Hoi Thomas,

In mijn jeugd elk jaar 's zomers in Slovenië geklommen, waaronder de Triglav via de 7 lakes route (alle andere routes ook wel trouwens ;).

De gebruikelijke manier om aan de route te beginnen (vanaf het dal bekeken) is vanuit Ukanc, het dorpje aan de westzijde van het meer van Bohinj, vanwaar je kan hiken in de richting van de Slap Savice.

Daar begint de de route over de wand Komarca, serieus steil en met best wel exposed voor vallende stenen als het druk is, maar verder goed gezekerd en technisch niets ingewikkelds. Je stijgt hier van zo'n 600 meter naar het eerste meer (crno Jezero) op 1200 meter.

Vanaf dit punt voert de route je door bebost gebied naar de hut Koca pri Triglavski Jezerih op 1680 meter, het laaste punt op de route omhoog waar je gratis drinkwater kan tappen.

Hierna voert de route je tussen twee steile wanden in (waarover trouwens ook routes), geleidelijk en over afwisselend terrein naar de laatste paar meren. Helemaal bovenaan dit dal staat de hut Zasavska koca na Predohavci, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het dal tegenover de 7 lakes route: Trenta.

Vanaf dit punt is het mogelijk af te dalen in het Trenta dal of de route oostwaarts richting de kern van het Triglavgebied waar volop keuze is voor Klettersteigroutes en overigens volop berghutten aanwezig zijn. Ik geloof dat het Triglav National Park specifiek en Slovenië in het algemeen één van de hoogste dichtheden wat betreft berghutten kent.

Informatie over de route specifiek:
http://www.hiking-trail.net/hiking_...a_koca_na_prehodavcih_mountain_hut_/1/175/283

Overzichtskaart:
http://www.hribi.net/zemljevid_poti.asp?id=147

Als je verder nog vragen hebt: laat maar horen!
 
Dag Daan,

Bedankt voor je snelle en uitgebreide antwoord! In je post heb je het over klettersteigen, maar dit laten we liever achterwege aangezien we hier (nog) geen ervaring mee hebben. Laat het gebied het toe om gewoon met stevige wandelschoenen en -stokken de route af te leggen, of zijn klimgordels en touwen hier onmisbaar?

Alvast bedankt!
Thomas
 
Hoi Thomas,

Ik heb even een hoge resolutie kaart van het gebied van het internet geplukt (1:25.000): http://travel.valek.net/storage/maps/SlovAlps.jpg

Hierop zijn 3 verschillende routelijnen te onderscheiden:
1. onafgebroken: wandelroute
2. streepjes: overwegend wandelroute, maar de mogelijkheid om enkele stalen pinnen en kabels tegen te komen voor houvast. Klimgordel in principe niet echt nodig, gewoon even extra uitkijken en rustig aan doen.
3. stipjes: klettersteigen, klimgordel aangeraden.

In jouw geval zou ik de stipjes dan uiteraard vermijden. Op de route van de 7 lakes is alleen het Komarca deel gestreept, komt omdat het een steile wand is en er kabels langs de paden zijn om valpartijen te voorkomen. Hier zitten wel een paar passages in die iets meer dan wandelen inhouden. De rest van de route is gewoon heerlijk wandelen.

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt is het ook mogelijk om vanaf hetzelfde startpunt via Komna (zuidwestwand) te stijgen richting de hut Dom na Komni op 1500m, dit is gewoon een wandelroute, en vanaf dat pad naar het eerste meer over te steken of helemaal tot de hut door te gaan en een hogere route rechtstreeks naar Koca pri Triglavski Jezerih te nemen. Zo vermijd je lastigere passages.

Eigenlijk geldt voor de rest van het gebied dat het overwegend zonder klettersteig en dus klimgordel te traverseren is. Voor schitterend uitzicht is ook de Kanjavec (2568m) als één van de meest begaanbare hoge toppen in het gebied te beklimmen, net oostelijk ten opzichte van het 'eind' van de 7 lakes route naast de hut Zasavska Koca.

Het korte antwoord op je vraag is trouwens gewoon 'ja!' ;) Ik kan nog weleens in het verhaal opgaan door de vele mooie herinneringen :)
 
dagtochten vanuit Kranjska Gora

Hallo,

Ik ga deze zomer een week op vakantie naar het Triglav national park (Kranjska Gora).
Kan iemand mij wat dagtochten voorstellen, liefst waarbij er een berghut wordt aangedaan, en eventueel verder naar een top.
Ik ben wel gewoon om te wandelen in de (Oostenrijkse) bergen, zowel naar berghutten als toppen. Het mag tot redelijk pittig gaan.
Van Oostenrijk vind ik overal genoeg info, maar over bergwandelingen in Slovenië lijkt de info eerder beperkt te zijn.
Ik had graag wat praktische info gevonden, waar parkeren met de auto, waar vertrekken enz.

Alvast bedankt,

Dirk
 
Beste Dirk,

Als je van Kransjka Gora richting de Vrsic pas rijdt, vind je meerdere parkeerplaatsen van waaruit je kan starten. Op deze kaart: http://travel.valek.net/storage/maps/SlovAlps.jpg zie je helemaal bovenin, ongeveer in het midden Kransjka Gora staan en er zijn meerdere parkeerplaatsen aangegeven.
Wat betreft wandelroutes (rode lijnen) : doorgetrokken = wandelpad, streepjes = middelmatig (eventueel wat pinnen/kabels, maar technisch eenvoudig), stipjes= klettersteig (zekeringssetje aangeraden).

Mogelijke tochten zijn de Krnica vallei vanuit Pisnica (parkeerplaats op rand national park (groene dikke lijn onder Kransjka Gora) of vanuit de parkeerplaats bij Mihov Dom (voet van Vrsic pas).
Of parkeren op de Vrsic pas zelf, vanuit hier lopen veel routes rondom de Prisojnik, prachtig stuk gebergte, of vanaf Vrsic naar de andere kant (Mojstrovka, of oversteken naar Dom v. Tamarju (hier kan je overigens ook starten en parkeren).

Als je nou denkt, hoe lang duren die routes, enzovoort, ga dan naar hiking-trail.net , dan 'list of mountains' > Julian Alps en zoeken op de berg/hut waarnaar je op zoek bent.

Daan
 
Hallo,

Vorig jaar zijn we ook naar Slovenie geweest. Wij hebben eerste week aan het meer van Bohinj verbleven en zijn vandaar doorgetrokken naar Kobarid.
Beide plaatsen waren allebei zeer goed voor dagtochten te maken.

Vooraf hadden we het boek "Julian Alps of Slovenia" aangekocht. Wat mij betreft is dit echt een aanrader. Er staan zowel meerdaagse als dagtochten in beschreven voor het volledige Triglav gebied. In het toeristische bureau bij Bohinj verkochte ze dit boek ook.

Was echt een topvakantie trouwens. Goed weer en prachtige natuur!

Groeten,

Bert
 
Vorige week een weekje geklommen in het Triglav National Park. Donderdag top van de Triglav wel gehaald, maar er ligt nog heel veel sneeuw in het gebied (en in heel Slovenië boven de 1500m. We hadden geen stijgijzers en ijsbijlen mee, dus mesten de verijsde sneeuwvelden tot 12:00 zoveel mogelijk ontwijken, daarna is het door de zachte sneeuw met wandelstokken vaak wel goed en verantwoord te doen, maar in sommige delen van het gebied zijn de paden hogerop grotendeels bedekt door sneeuw/onbegaanbaar.

Dus voor de mensen die die kant nog op gaan: wees voorbereid. Ik denk dat er nog wel zeker een aantal weken veel sneeuw zal liggen.

Daan
 
Hallo,

Ik had eerder al eens gepost in dit topic (n.a.v. het 7 meren pad) en nu zijn onze plannen voor Slovenië dus concreet. Onze uitvalsbasis wordt een gehuchtje nabij Tolmin en van daaruit hadden we graag een 3-4 daagse trektocht gedaan (al dan niet met beklimming Triglav).

Iemand tips mbt de te gebruiken wandelkaart? Bij de zwerver hebben ze kaarten van Kompass & Sidarta, maar misschien zijn er nog andere?

Bedankt!
Thomas
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan