Slovenië?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Dag mensen,
Voor komende zomer ben ik nog op zoek naar een bestemming voor een trektocht van pakweg twee weken. Slovenië schijnt mooi te zijn, maar is mij totaal onbekend. Wie heeft ervaring met meerdaags (berg)wandelen in Slovenië? Kan iemand tochten aanbevelen, zijn er gemarkeerde routes? Etc etc...

Groet, Rense
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Rense,

Ik heb vorige zomer een week door Triglav NP mogen hiken en het is absoluut een toppertje. Er zijn veel routes, ook uitgestippeld (wel opletten en een kaart kopen voor de zekerheid).
De Rother Wanderfuhrer Julische Alpen heeft leuke wandelingen, met verschillende moeilijkheidsgraden, daarvan heb ik er enkele aan elkaar geknoopt. Gewoon dat boekje kopen, voor 15 euro veel voorpret!

Er zijn hutten, wildkamperen is naar mijn weten verboden. Ik heb nog nooit een volle hut gehad, maar als je je route al weet zou ik wel ff bellen. Trouwens, ik ben van het meer van Bohinj via wat omwegen richting Triglav gelopen (de beroemde meren-route), vervolgens het dal weer ingegaan.

Groeten en veel plezier!

Harry
 
Hoi Rense,

ik ben enkele jaren geleden een week of twee in slovenië geweest en het is er inderdaad heel erg mooi. Tenminste ik ben vooral in en rond het Triglav gebergte geweest, veel gewandeld, geprobeerd wat te kamperen maar dat viel erg tegen. De campings vond ik niet geweldig en wild kamperen is nagenoeg onmogelijk gezien het terrein; het is trouwens ook niet toegestaan. De hutten zijn uitstekend maar in de zomer wel druk. Ik denk niet dat je hoeft te reserveren maar ik zou wel zorgen op tijd bij de betreffende hut te zijn. Er zijn diverse meerdaagse routes. Eén route die erg mooi is (vind ik tenminste) is van het meer Bohinj omhoog via de zeven meren route naar de andere kant van het triglav gebergte. Overigens ik bedenk me net een camping ten noorden van de Triglav in het dal tussen de triglav-gebergte en de oostenrijkse Karavanken, als ik me goed herinner bij Dovje in de buurt (loopafstand, pal langs de autoweg) die me erg goed beviel met een zeer geschikte eigenaar.

Zelf ik gebruik gemaakt van de kaart: Triglavski Narodni Park 1:50.000 van de Planinska Zveza Slovenenije die ter plekke (bijv. in jesenice, waar overigens een echt te gék fantastisch australisch restaurant zit, je gelooft het niet maar het ziet er echt gááf uit, van een eigenaar die op de motor door australië is gereden en vervolgens in zijn eigen land in jesenice dit restaurant geopend heeft, zéér de moeite waard om op z'n minst even een kopje koffie, een biertje of een lekkere pizza (erg goed) te halen).
Wat betreft een goede wandelgids raad ik je aan: Nationalpark Triglav, ein bergparadies in Slowenien, van Wolfram Guhl, een heel uitgebreid en goed boekje met heel veel tips en wandelroute-ideëen.
Hiermee kun je makkelijk twee weken vol maken met allerlei leuke tochten. Het is maar een klein deel van slovenië en ik heb me laten vertellen dat het een eind zuidelijker langs de kust en m.n. richting de kroatische kust ongelooflijk mooi is, maar dat ga ik nog eens in de toekomst per fiets verkennen. Triglav is in ieder geval héél erg mooi!!
 
Dank zover voor de reacties! Dit sterkt mijn vermoeden dat het in Slovenië goed wandelen is. Echter: ik ga wel graag kamperen, en de reacties van Harry en Niels suggereren dat dat niet makkelijk is. Heeft er iemand goede ervaringen met (wild)kamperen in Slovenië?
 
Ik had het genoeg eens een uurtje met een dame van het Sloveens verkeersbureau te mogen babbelen. Zij raadde wild kamperen sterk af.
Er schijnen goede kampeervoorzieningen te zijn waar je gebruik van kan maken, en ze zijn erg zuinig op hun natuur. Zij vreesde dat de sancties als je betrapt werd niet mild waren. Persoonlijke ervaring hen ik er niet mee.

Groeten aan je voeten,
Frank.
 
Ik ben zelf afgelopen zomer ook in Slovenie geweest en heb net als meerdere mensen de zeven meren route gelopen. Overnachten in de hutten is goed te doen en zo heel duur zijn ook niet.
De meeste mensen beschrijven hierboven het nationaal park Triglav wat er mooi is.Ik kan je ook het gebied net boven Bovec erg aanraden. Dit gebied wordt de Trenta-vallei genoemd en daar bevind zich ook een camping (Kamp korita) welke erg klein is en weinig luxe voorzieningen heeft maar die erg geschikt is voor mensen met klein budget aangezien de kosten voor een overnachting liggen rond de 5 euro voor een tent ongeacht het aantal personen. Dus voor 5 euro per nacht ben je al klaar. Vanuit die camping kun je meerdere trektochten maken, naar onder andere het nationaal park Triglav maar ook een wandeling naar de oorsprong van de soca is de moeite waard. Het voordeel van deze vallei is dat het er minder druk is dan in de vallei van de Sava (bij Bled en Bohinj)
Ik hoop dat je er wat aan hebt.

groetjes Wessel
 
Wij waren vorig jaar in Slovenie. Erg indrukwekkend en heel anders dan de rest van de Alpen. Het is sowieso wel een vreemd land trouwens.

Wij kampeerden aan het Bohinski meer. Een prachtig gelegen camping, maar bizarre OostEuropese mores. Tentjes worden echt tegen mekaar gezet, er wordt geen contact gemaakt met campinggenoten en men is eigenlijk behoorlijk asociaal (of, beter gezegd, niet sociaal). Een rare gewaarwording. Wij hebben af en toe in verwondering om ons heen zitten kijken. De camping is wel een fantastisch uitgangspunt voor wandelingen richting Triglav.

De wandeling waren in een woord geweldig. Echt ongelofelijk mooi. Wij waren vorig jaar vrij vroeg en er lag veel te veel sneeuw, dus de Triglav hebben we niet van dichtbij gezien. Dat maakte eigenlijk niet zoveel uit. We hebben een goede reden om nog 's terug te komen, wat zeker gaat gebeuren!
 
He, die camping ken ik.

Inderdaad, het is daar een zooitje, maar ik was er blij mee: op deze manier kon ik zonder boeking mijn tent nog kwijt. Volgens "officiele" standaarden was het volgeboekt, anders had ik een hotel moeten pakken ofzo.

Maar afgezien van die ene camping zijn mijn ervaringen met Slovenie(-ers) geweldig. Vriendelijke open mensen, trots op hun land en natuur, misschien vandaar die strenge regels tegen wildkamperen.

Misschien mag bij de hutten wel kamperen, anders toch de Karpaten of buiten het Triglav NP gebied hiken?

Succes!

Harry
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan