Smeer op Gore-Tex


Status
Niet open voor verdere reacties.

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi,

Ik heb het voor elkaar gekregen om smeer van mijn fietsketting op mijn Gtx jaste krijgen. Ik heb de jas al gewassen (met Grangers extreme cleaner plus) maar dat heeft niet geholpen. Iemand een suggestie hoe ik mijn jas weer schoon krijg zonder het gtx te mollen...??

Groetz,
Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Dennis,

Met zekerheid durf ik niets te zeggen, maar ...

Bij de drogist verkopen ze van die gele kleine flesjes voor allerlei soorten vlekken.
Er is er eentje voor Vet & Olie die ik zelf vaak gebruikt heb voor kettingsmeer op mijn kleren, soms ook voor tere stoffen.
Ik kan niet lezen op het flesje waar de inhoud uit bestaat, maar het ruikt niet naar gewone oplosmiddelen zoals thinner.

Of het membraan van Goretex kwetsbaarder dan gewone fijne kledingstoffen is en wordt aangetast weet ik niet. Je zou Citin (die van de gele flesjes) kunnen bellen.

Een handicap voor verdere behandeling kán zijn dat je de jas al gewassen hebt.

Hoe dan ook, succes ermee!

Marla
 
Dennis,
heb je de zeep rechtstreeks op de vlek laten inwerken of gewoon in de wasmachine?
De instructies voor vetvlekken van bv. Arc'teryx zijn als volgt:
"To get grease out of a Gore-Tex® garment you should dampen the stain and rub the stained area with Granger’s G-Wash diluted with 3 parts water (dishwashing detergent can also be used with fair results). You can then clean the jacket in warm water, again using the Granger’s G-Wash. If the stain persists, you can use Granger’s spray-on cleaner or sponge it with a safe cleaning fluid or mineral spirits; both can be found at a grocery store. If cleaning fluid or mineral spirits are used, the DWR will need to be reapplied."
 
Dennis,
Misschien zou je een beetje van de "Hands Cleaner" van de betere fietsenzaak kunnen gebruiken, Wel kijken of dit de stof niet aantast!
Groeten,

Boelo
 
Hee Dennis,

Vet verwijder je met vet. Als ik kettingvet e.d. aan mijn handen heb zitten dan is dat makkelijk te verwijderen met bv boter of gewoon afwas middel. Ik neem aan dat de vlek op je jas aan de buitenkant zit en niet aan de binnenkant? Als je de vlek aan de buitenkant behandelt met bv afwasmiddel dan denk ik niet dat het membraam daar last van heeft, maar dat weet ik niet zeker, want ik heb het gelukkig niet zelf hoeven uitproberen.

Na afloop wel goed met water afspoelen, wassen met Tech Wash van welk merk dan ook en een nieuwe DWR laag aanbrengen.

Suc6 Eins.
 
The Miniman

Het middeltje dat Dennis bedoeld is Tri. Werkt op katoen etc supergoed. Het is een heel vluchtig middeltje, 3 keer wrijven en het spul is verdwenen. Echter weet ik niet of het op goretex kan. Gevoelsmatig zou ik eerder wasbenzine gebruiken. Immers vlekken in zijden behandelen ze ook met wasbenzine.

suc-6-
 
Gore-Tex is eigenlijk gewoon Teflon. Teflon is een van de meest inerte materialen die wij kennen. Onverdund Salpeterzuur is bijvoorbeeld niet instaat om GTX te beschadigen. Waar je wel rekening mee moet houden is het materiaal waartegen het GTX verlijmd is (die gaan zekerweten kapot in Salpeterzuur :p). In principe kan je dus elk schoonmaak middel gebruiken wat je ook op nylon kan gebruiken. De eerder genoemde boter is een goede tip, maar je kan bijvoorbeeld ook wasbenzine gebruiken of Ossengal zeep. Wasbenzine doet wonderen op zijden stropdassen met vet vlekken, dus dat zou ik persoonlijk proberen. Van kennissen heb ik goede verhalen gehoord met ossengal een een GTX jas.

Je jas zal gewoon waterdicht blijven. Maar je moet misschien wel opnieuw impregneren, zodat het buitenmateriaal geen vocht absorbeert.

Succes
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan