Sneeuwhike (maart) Ordesa,


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo Hikers,

Ik wil graag met 4 man op 8 maart een hike doen in de Ordesa Pyreneeen. ongeveer 10dgn.
Ik heb daar een paar vragen over. Ik wil bijv van Bujaruelo naar vallei van Pineta via de Brech de Roland en naar Goriz en via collado de anisclo naar Pineta. als de omstandigheden het toelaten!!

Nu ken ik zelf gedeeltelijk de tocht, het begin tot aan refugio ERZ, en het laaste stuk van refugio Fuen Blanca tot aan de de vallei de Pineta. Ik ben daar zelf in okt/nov omhoog gelopen, (collado Anisclo) maar kan je dat ook naar beneden doen met bijv sneeuw?.... het is best stijl daar het eerste stukje. Hopelijk zal ik dit keer wel Gavarnie zien!!!

Kan of mag ik er van uit gaan als er meer mensen lopen (hiken) dat ik door middel van sporen mijn weg makkelijker zal vinden, of is dit niet verstandig?

Ik was ook met kerst en oud en nieuw in de Ordesa (met een beetje sneeuw) en het viel me op hoeveel mensen er nog waren, daarop baseer ik dat evt sporen veel makkelijker te vinden zullen zijn. Verder neem ik natuurlijk wel Crampons en Pickel mee, maar ik zelf denk dat ik vooral op sneeuwschoenen zal lopen.

Hoe kan je navigeren buiten je compas dan als de gr is ondergesneeuwd?
en als je dus de keitjes of rood/witte streepjes niet meer ziet.

Zijn er mensen die veel ervaring hebben met dit soort wintertochten?? en hoe groot is de kans op lawines?

Groetjes Fazernoot,....
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi,

>Kan of mag ik er van uit gaan als er meer mensen lopen (hiken)
>dat ik door middel van sporen mijn weg makkelijker zal vinden,
>of is dit niet verstandig?

Hier zou ik niet vanuit gaan. Afgelopen pasen heb ik (op een hele andere plek) een langlaugtocht gedaan in een flinke sneeuwstorm. Diverse mensen deden dezelfde route, we kwamen ook af en toe mensen in omgekeerde richting tegen. De sporen van de anderen waren na 5 minuten al niet meer te zien! Zolang het mooi weer is, werkt de truc van de sporen volgen. Maar bij slecht weer moet je echt zelf kunnen navigeren. Nog een ander wetenswaardigheidje: mijn GPS (Garmin etrex) vond geen enkele sateliet tijdens de sneeuwstorm, in een gebied dat verder helemaal open ligt. Wij volgden trouwens een route die speciaal voor de winter was gemarkeerd met lange takken. Die routes worden uitgezet daar waar het veilig is voor lawines.

Ik heb geen verstand van lawines, maar heb wel gelezen dat lawinegevaar groter is als er veel verse sneeuw is gevallen, als het waait of als het plotseling warmer wordt.

Groeten,

Linda
 
Hoi Fazernoot,

Ik heb geen ervaring met de pyreneeen, maar wel met hiken en navigeren in de alpen in de winter.

Wandelroutes welke evenwijdig aan de hoogtelijn lopen, zijn in de zomer goed herkenbaar als pad; een vlak stukje op de berghelling. Als er sneeuw ligt, is dit vlakke stukje niet meer vlak, maar heb je een complete helling. Je route zoeken wordt een stuk moeilijker en ook lopen wordt een stuk moeilijker. Nog erger, als de sneeuw op de rest van de helling is gesmolten, blijven de sneeuwbanken op de paden vaak nog lang liggen (dit laatste helpt dan natuurlijk wel weer bij het navigeren in de zin van dat je weet waar het pad ligt). Over het algemeen is het echter zo dat een pad een logische lijn volgt. Kijk ver vooruit en bedenk waar het pad zou kunnen lopen. Hierbij geldt dat in de bergen elke meter die je omlaag gaat, je ook weer omhoog moet, wat betekend dat paden vaak zoveel mogelijk de hoogtelijn volgen.

Als je tegen de hoogtelijnen opgaat, is het pad minder interessant, maar is met name het punt waar je heen gaat van belang. Als je door bossen loopt, kan je niet zover vooruit kijken en kan dit best lastig zijn (hoewel hier vaak weer wel de rode markeringen op de bomen zichtbaar zijn). Op een kale helling kijk je goed vooruit naar toppen, schartes, etc.

Een GPS kan handig zijn, maar geeft in de bergen alleen maar een beperkte informatie. Een hoogtemeter, kompas en een goede kaart zijn van groter belang (en uiteraard weten hoe je ze moet gebruiken).

Je praat over pickel, stijgijzers en sneeuwschoenen. Ik neem daarbij aan dat je weet hoe je die moet gebruiken. Dit impliceert eigenlijk ook dat je wel weet dat lawine gevaar altijd aanwezig is. Helling groter als 15-20 graden, bergen, verse sneeuw. Blijf alert, let op de lawine berichten, vraag de locals en bij twijfel niet gaan.
Ik heb op een hele flauwe helling een lawinetje 30 meter voor mij uit zien gebeuren. Als deze 30 seconden later was ontstaan had ik erin gezeten en was ik er waarschijnlijk niet uitgekomen (en dan heb ik het over een 'veilig' gebied). Persoonlijk ben ik banger voor lawines als voor gletscher spleten. Dit is ook de reden dat ik wintertochten vrijwel alleen nog maak in gebieden als de vercors of Scanidinavie (en uiteraard soms een uitzondering).

Als de sneeuw grotendeels weg is en lawine gevaar ook, dan is lopen op de steile stukken van de berg nog altijd link. Je kan gemakkelijk onderuit gaan op een restje sneeuw. Je praat over ik. Hoewel ik zelf ook vaak solo op pad ga, vind ik dit in de genoemde periode niet zo veilig. De kans dat er wat gebeurt is groter, het weer is vaak slechter en de bevolking dunner.

Uiteraard blijft lopen in de bergen prachtig. Ook in het voorjaar. Neem alle adviezen die verder nog krijgt in je op en beslis uit eindelijk zelf wat je er mee doet. Eigen verantwwordelijkheid heet dit.

groetjes, Jaap
 
Hallo Jaap,

Ik schreef wel over "ik" maar ik bedoel dat ik met 4 man ga.
Ik durf simpelweg met veel sneeuw niet alleen de bergen, alleen als er geen sneeuw ligt, dan ga ik wel alleen, en dan nog maak ik het niet te extreem.

Ikzelf heb geen ervaring met Lawines, maar ik zal zoveel als mogelijk is informatie verzamelen over het herkennen ervan.

En inderdaad, als ik het niet vertrouw ga ik gewoon weer terug, dan maar ff geen top of col, maar wel genoten en nog in leven.

Ik heb wel GPS, maar neem natuurlijk ook een kaart en kompas mee.
Weet jij misschien wat er zo anders is aan winterkaarten?
 
Hoi fazernoot,

Op winterkaarten zijn de paden soms op andere plaatsen, staat aangegeven welke wanden (normaalgesproken!) lawinegevaar op kunnen levereren en staat vaak ook aangegeven op welke plaatsen sneeuw zich kan ophopen.

Dat laatste is zeker voor Ordessa van groot belang! Afgelopen jaar nog is er een officiële waarschuwing geweest van de Guardia Civil dat mensen de situatie niet op 'het oog' moeten beoordelen, maar daadwerkelijk informatie moeten inwinnen. De reden is hier boven ook al genoemd: paden die parallel aan hoogtelijnen lopen hebben een horizontaal oppervlak. Je kunt dus vanuit het dal vaak niet zien hoeveel sneeuw er op de paden ligt.

Het gevolg daarvan was vorig jaar dat veel mensen vanuit het dal beoordeelden dat het wel te doen was om vervolgens boven in levensgevaarlijke situaties terecht te komen: zonder de juiste hulpmiddelen op totaal schuin aflopende verijsde paden moeten lopen.

Je zegt zelf al dat je voldoende materiaal (stijgijzers, etc.) meeneemt, maar vergeet dat dus niet aan te vullen met informatie van lokale gidsen/bureaus. Je kunt zonder problemen (en gratis) om info vragen over de actuele status van paden en lawinegevaar.

Grtx,

Raymond
 
Thanks voor de tips Raymond,

Kunnen deze kaarten ook in nederland worden gekocht?
Of moet ik dat doen via die spaanse site die reeds eerder in julie forum is besproken?
Verder wil ik wat vragen over de Gletjers in de Ordesa: Is daar nog veel van over, en hoe gevaarlijk zijn de evt spleten daar?(welicht staan die ook op die winterkaarten)
Ik ben nu alleen in het bezit van de kaart: Mapos Pirineo Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido 1:40.000

Wat ook wel grappig was, in dec met de kerst was ik daar ook met mijn GPS Tuner, had ik mijn kaarten niet goed gekalibreerd, ik gebruikte het WSG84 stelsel, maar ik moest European 1950 gebruiken.
Weer wat geleerd!!

groetjes Fazernoot
 
Beste Fazernoot,

Er is al meermaals aangehaald in de vorige reply's dat het lawinegevaar dé bepalende factor zal zijn of jullie "veilig" aan jullie tocht zullen kunnen beginnen of je thuis zal moeten blijven. DOE ASJEBLIEFT DAN OOK IETS MET DEZE RAAD!!!

Het lawinegevaar wordt uitgedrukt in een schaal van 1 tot 5. Bij gevaar 1 is het lawinegevaar erg gering en is de opbouw van de sneeuwmassa stabiel. En zo loopt het op tot bij gevaar 5 waar de opbouw dermate onstabiel is dat er spontaan talrijke lawines ontstaan (en geen mens die het bij 5 nog overleeft in de bergen). Wanneer kan je nu (relatief) veilig de bergen in gaan? Dat is bij nummerke 1 en 2. Bij 4 en 5 ga je gewoon de bergen niet in!!! Ook bij 3 is het niet veilig en blijf je beneden, punt uit!

Actuele toestand kan je terugvinden op:
http://www.meteofrance.com/FR/montagne/bulNeige.jsp?LIEUID=DEPT65
Controleer of je bij de Hautes-Pyrenees zit. Hoewel dit voor de Franse kant is bestemd mag je voor de Ordesa hier ook op verder gaan (de bulletins voor Aragon trekken toch op niets).

Momenteel geldt niveau 3 boven 2000m en niveau 2 eronder. Dit wil dus zeggen dat je tot 2000m nog redelijk veilig kan rondwandelen. Je ziet dus dat je geplande tocht momenteel niet kan doorgaan want deze loopt ruim boven 2000m!
En nu komt het trieste nieuws. De stabiliteit van het sneeuwdek in de Hoge Pyreneeën is sinds de koude-inval van vorige week erg onstabiel geworden en geloof me, deze situatie zal niet veel meer veranderen tot de echt lentedooi! Dit komt door de aanwezigheid van wat de fransen een laag "gobelets" noemen (lees maar in het bulletin). Je kan dit "suikersneeuw" noemen. Gobelets zijn dus sneeuwkristallen die totaal niet binden en pas weer verdwijnen als er een dooi tot op de diepte van deze laag kan doordringen. Je kan dit vergelijken met een laag aan fijne knikkers in de sneeuw. Alles wat boven deze laag ligt kan gaan schuiven bij de minste belasting. Een hele plak sneeuw breekt af en schuift dan naar beneden. Zulk soort lawines noemt men de "lawine de plaque" (schneebrettlawine is de bekende duitstalige term). Vermits deze onstabiele laag vanaf 2000m nu voorkomt en voornamelijk op de noordgerichte hellingen maakt het nog triester voor jou vermits jij van plan bent om over de noordkant van de Collado de Anisclo (2450m) te trekken en, als ik me niet vergis, ook van over de boven 2000m gelegen noordgerichte hellingen onder de Taillon wil doorsteken door de Brèche de Roland (2807m).

Moest het nu intussen eens stevig gaan dooien tussen nu en 8 maart (is altijd wel mogelijk maar kans is eerder klein) dan kan je geluk hebben. Hou dus dat lawinebulletin intussen regelmatig in de gaten!

Verder, mocht alles nu in de goede richting evolueren dan ben je er nog niet. Je bent in groep, dus neemt iedereen ook lawinepieps mee, sneeuwsonde én een sneeuwschop (één schop per persoon, niet één schop voor de hele groep). Hoe hier mee te werken kan beter iemand uitleggen die er ervaring mee heeft (want dat heb ik zelf niet). Het lawinegevaar kan in die 10 dagen dat jullie in de bergen zijn altijd weer naar de slechte kant evolueren. Het is dus best dat je ook leert begrijpen bij welke omstandigheden lawines zich kunnen voordoen en waar de gevoelige plaatsen liggen op terrein zodat je hier gepast kan op reageren. Als je strikt wil zijn mag je al alle stukken met een helling boven 30° op je route op de kaart als kritiek aanduiden (en dat zijn er heel wat). Probeer wat te lezen over tochtplanning in functie van lawinegevaar.
http://nsidc.org/snow/avalanche/
Deze link is al een begin. Nog een belangrijk iets: met een groep wandel je steeds met voldoende afstand tussen elkaar en dus niet dicht bij elkaar. Dit om belasting op de sneeuw te spreiden en te vermijden dat je niet allemaal tegelijk door een lawine gepakt wordt.

Voor de rest, het is inderdaad absoluut aan te raden om naast sneeuwschoenen ook pickel en stijgijzers mee te nemen. Bedenk dat het traverseren van een steile helling met sneeuwschoenen soms niet zo eenvoudig is en dat je vooral veel trager loopt dan in zomeromstandigheden. Pickel en stijgijzers zouden wel eens erg nuttig kunnen worden op het eerste steile stuk van de Collado de Anisclo.

Hier houd ik het bij. Je zal dit mss niet graag gelezen hebben, maar denk eraan dat het gaat over zaken die je leven kunnen bepalen.
Veel succes.
 
Hallo Den djow,

Ik neem je raad zeer zeker serieus, en ga niet de tocht doen die ik wou doen, Die liep trouwens van Bujaruelo naar uiteindelijk de vallei van Pineta.(helaas blijft Gavarnie voor mij nog steeds een verassing, ik ben al zovaak dichtbij geweest)

A.S Zaterdag hou ik voor mijn 3 andere vrienden een informatieavond met betrekking op dit hike gebeuren en zal ze vertellen dat we niet de tocht kunnen maken die we wilden.

Waarschijnlijk houden we dan dagtochtjes vanuit Refugio de Pescadores. En blijven we laag en gaan voorzichtig de omgeving wat verkennen (wordt ook een stuk minder zwaar)

En nogmaals: ik vindt het natuurlijk erg jammer dat we niet kunnen gaan, Maar ik ga zeker geen dingen doen die iedereen me afraad, wandt ik voel me ook verantwoordelijk voor mijn vrienden die net ietje minder ervaring hebben "Dus evengoed BEDANKT"
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan