sneeuwschoen wandelen

In de voorjaarsvakantie wil ik graag (met 2 man) een sneeuwschoen wandeling gaan maken. Het liefst van (onbemande) hut naar hut trekken of met tentje. Ik heb veel wandelervaring in de bergen, maar niet zozeer alpinisme ervaring (kan wel kaartlezen en heb GPS). Ik heb eerder een week door een gebied in Zwitserland getrokken vlakbij het 4woudstedenmeer. Heeft iemand leuke ideeen waar ik nu heen kan gaan? Oh ja en heeft er toevallig iemand sneeuwschoenen tegen een redelijke prijs te leen? Alle tips zijn welkom!
Groetjes,
Janine
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik ben zelf in voorbereiding voor een sneeuwschoentocht onder de schaduw van pic de carlit
(zuidelijk van ax-les thermes);
heel waarschijnlijk gaan ook de stijgijzers mee
Voordeel is dat er nachttreinen rijden vanaf parijs zodat je in de ochtend ter plaatse bent en al direkt kan beginnen stappen. ik neem de tent mee maar in dat gebied staan er ook enkele onbemande hutten. Het is ook een gebied dat commercieel wordt uitgebaat.
http://www.e-natura.com/pdf-pyrenees-raquette/MS_Carlit_PR_2012.pdf
 
De Vogezen zijn uitstekend geschikt voor de beginnende sneeuwschoenloper. Ik weet niet hoe het zit met hutten daar. Het is ook een gebied dat commercieel wordt uitgebuit :)

Sneeuwschoenen zijn op een aantal plekken in NL te huur. Al zijn de goedkope waarschijnlijk interessanter om te kopen dan om de dure te huren... Let op aanbiedingen en tweedehands advertenties.

grtz
Henk
 
Over welke voorjaarsvakantie heb je het? die in februari noem ik nog geen voorjaarsvakantie namelijk. De mei vakantie wel maar dan moet je al hard gaan zoeken naar sneeuw op veilige hoogtes.

Bij sneeuwschoenwandelen op steile bergen zoals in schotland en alpien gebied moet je wel verstand hebben van lawine kunde. Daarom is sneeuwschoenwandelen in gebieden met minder steile bergen en meer begroeiing veel overzichtelijker en dan kom je inderdaad in gebieden zoals de jura, Hartz, eifel, ardennen, vogezen, zwarte woud. En daar vind je geen sneeuw meer in mei. In mei alleen nog hoog alpien en dan moet je dus lawine kennis hebben.
 
De Vogezen is inderdaad een prima gebied en er zijn daar massa's onbemande hutten. Ze staan alleen vaak niet als zodanig op topokaarten aangegeven. Hier http://sentheim.pagesperso-orange.fr/doller/abris.htm#.htm staan wel de hutten in een dal waar ik ooit een tochtje heb gelopen. Misschien bestaan dergelijke overzichten ook wel van andere gebieden.

Die hutjes zijn overigens over het algemeen wel vrij basic. Eigenlijk niet echt bedoeld om de nacht door te brengen, meer om in de zomer lekker met de kids de dag door te brengen (volgens mij, ofzo). Ze zijn maar matig winddicht en niet zo goed geïsoleerd. Wel liggen ze in veel gevallen erg mooi. In de paar hutjes waar ik in heb gelegen zaten vaste banken waar je jezelf dan een beetje tussenin moest draperen. Wel houtkacheltjes en in sommige gevallen zelfs een fikse lading stookgoed. De mooiste die ik heb gezien is die bij de Haut Bers, vlak bij Rouge Gazon.

Voordeel van de Vogezen is dat als het bij nader inzien rotweer is je je route kunt verleggen naar een Ferme Auberge, waar je dan lekker kunt opwarmen met tarte aux myrtilles of zelfs de nacht kunt doorbrengen.

Harold
 
Ik heb het over de vakantie in eind februari. Volgens mij heet ie voorjaarsvakantie. Tja... Qua temperaturen kun je de kerstvakantie ook wel voorjaar noemen :s .

Mijn vorige tocht was begin mei in de buurt van 4woudstedenmeer. superleuke tocht gemaakt en geslapen in stalletjes en kleine hutjes die we tegen kwamen en soms uit moesten graven.

Het was echter wel lawinegevaarlijk en ik moet bekennen dat ik daar niet genoeg verstand van had. Dit keer maar niet weer de waaghals uithangen.
TNX voor de opties so far.
Groet janine
 
De Dolomieten zijn, op sommige stukken, uitermate geschikt om te sneeuwschoen wandelen. Echter zal het in de vakantie heel druk zijn. De paden worden hard gemaakt zodat de toeristen die in de grote 'refugios' naar de volgende refugio kunnen wandelen. Ook zal je geregeld pistes moeten oversteken.

Pyreneeën, lawinegevaar.

Vogezen, goed te doen en inderdaad veel boshutten.

Vercors lijkt mij de beste keuze. Rustig en op het plateau geen lawinegevaar. Je loopt dan van boshut naar boshut (inclusief huismuis).
 
De Cairngorms is ook een optie voor een sneeuwschoentocht. Niet echt sneeuwzeker, maar dat is te controleren op de webcams. Lekker rustig buiten de skipistes. Er staan een aantal hutjes, maar die zijn wel zonder voorzieningen. Een tent meenemen is denk ik wel aan te raden. Het kan er ook wel aardig spoken trouwens...
 
Soms hebben die bothies een openhaard. Maar je moet wel je eigen brandstof meesjouwen (kolen, briketten)
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan