sneeuwschoenen?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

marinus

Guest
Hoi,

Ik heb een vraagje, eigenlijk zit ik met een klein dilemma. Misschien dat jullie er je licht op kunnen laten schijnen.
Over enkele weken ga ik met een groepje weer een winter-hike maken in Frankrijk. Zes of zeven dagen met zes mensen. De kans op sneeuw is ruim 90% en ik hoop op een lekker dik pak. Het landschap wordt half open bosgebied met flinke heuvels., maar geen te beklimmen bergen. Vorig jaar waren we in hetzelfde gebied en de sneeuw was soms enkelhoog en soms meer dan knie hoog. In dat laatste geval is het toch best lastig om vooruit te komen met een zware rugzak op je schouders. We zijn dan ook meerdere keren ingehaald door fransozen die lichtvoetig voorbij schuifelden op van die sneeuwschoenen. Zij liepen in alle gevallen zonder rugzak (welke gek gaat nou met dat weer kamperen). En als het om een sportieve trip van een paar uur gaat en je je daarna kunt terugrekken in je warme hotel, maart het ook niet uit als je je even in het zweet werkt. Wij probeerden dat uiteraard te voorkomen want eenmaal nat, heb je daar uren of dagen later nog spijt van.

Mijn vraag is uiteraard of het volgens de ervaringsdeskundigen onder jullie zinnig is om sneeuwschoenen aan te schaffen en mee te nemen. Ik heb al een beetje gekeken, maar dan hebben we het weer over een investering van tussen de 100-200 euro. Het moeten vrij forse sneeuwschoenen zijn, voor een forse hiker met forse rugzak (ca. 100kg in totaal). Die dingen zelf wegen ook weer 2 kilo, dus als we er niks aan hebben is het het gewicht van twee dagen eten. We hoeven niet per sé 30 km per dag af te leggen, of dagelijks op tijd op een bepaald punt te eindigen. De prestatieverhoging is dus niet zo heel belangrijk. De weg is het doel, maar om met meer gemak door het landschap te trekken is natuurlijk altijd wel prettig.

Gebaseerd op mijn ervaringen van vorig jaar zou het in ca.1/3 tot de helft van de afgelegde kilometers nuttig geweest kunnen zijn om ze onder de voetjes te hebben. Wat raden jullie mij aan? Doen of niet?

Dank
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi,

Zelf heb ik al een aantal maal een (kampeer)trektocht op sneeuwschoenen gemaakt en dat loopt prima vind ik zelf. Uiteraard is het afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw. Maar als je ze toch bij je hebt doe je ze wel eerder onder natuurlijk. Je hebt ook aanmerkelijk minder last van natte voeten (al hangt dat ook weer van de omstandigheden af).
Jullie kunnen ze natuurlijk ook huren, is vast goedkoper. En als je dan nog een aantal verschillende modellen huurt kun je ook nog een vergelijking maken tussen deze modellen ;-).

Succes ermee,
Jasper
 
Als je zeker weet dat je van paden gaat en door poedersneeuw gaat lopen... doen! je zakt inderdaad ver weg zonder die dingen. Kopen is een flinke investering, maar ze worden ook verhuurd, zoals Jasper al zegt. ter plekke huren kan, snowshoeing is in Frankrijk heel erg hip tegenwoordig. je kunt ze ook hier in Nederland huren (bever verhuurt ze voor 5 euro per dag, plus een borg) Vorig jaar heb ik met tubbs schoenen ( www.tubbssnowshoes.com ) gelopen, bevielen erg goed.

Let er wel op dat je verschillende soorten hebt: voor dagtochten of lichte mensen, en voor zware mensen. Bij de zaak waar je ze huurt of koopt weten ze wel tot welk gezamenlijk gewicht (mens en rugzak) je welke sneeuwschoen moet nemen. En dat gewicht als je ze niet gebruikt tja... Dan moet je zelf beslissen of je het dat extra comfort (en geen natte broek tot je knieën) waard vindt.

Succes ermee!
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Marinus,

Als de sneeuw voornamelijk enkeldiep is heb je ze niet echt nodig, maar als er overal een halve meter ligt zijn ze ideaal. Het loopt een stuk makkelijker, je krijgt minder snel natte en/of koude voeten (zeker als je stilstaat blijven je voeten warmer) en ze zijn makkelijk bij het maken van een vlak tentplekje.
In de praktijk gebruik je ze alleen als er overal veel sneeuw ligt, want elke keer aan- en uittrekken doe je niet.

Hou er verder rekening mee dat bij lopen met een zware rugzak en sneeuwschoenen wandelstokken erg prettig zijn. Ik weet niet of je deze sowieso al gebruikt.

Wat betreft huren/kopen: Ik weet niet wat huren ter plekke kost maar met de huurprijs in NL is kopen na een stuk of 3 tochtjes al goedkoper (en als ze van ophalen tot terugbrengen rekenen ws. al met 2). Goede sneeuwschoenen heb je al vanaf 100-125 euro. Ik heb zelf TSL 225 en die bevallen heel goed (weeg incl. rugzak tot ca. 105 kg)

Een alternatief voor jullie als flinke groep is om om de beurt te sporen. Wel even kijken wie de kortste pootjes heeft ;-)

Succes met kiezen en alvast veel wandelplezier!

Carl
- hoopt dat je veel sneeuw hebt, dan hebben wij het ws. ook in Dld:7
 
>Een alternatief voor jullie als flinke groep is om om de beurt
>te sporen. Wel even kijken wie de kortste pootjes heeft ;-)

Hoe dat zo dan?

Petra
-voelt zich duidelijk aangesproken........
 
Omdat de kortste het meest problemen heeft om door de sneeuw te komen en die wil je dus niet laten sporen (of juist wel ;-))

Groetz,
Dennis
 
Ja dan ben ik dus altijd weer de pineut (had wat anders willen zeggen, maar dat mocht niet...) met m'n 2 meter.... Mooi is dat...}(
 
Hallo Marinus.

Sneeuwschoenen zijn niet alleen tegen het wegzakken in diep sneeuw.
Ook zitten er een soort van ijzers onder die je meer grip geven tijdens het lopen op de minder diep sneeuw.
Vooral prettig bij glooiend terrein.

Peter.
 
marinus,

Je moet niet zoveel waarde hechten aan de waarde die fabrikanten opgeven betreffende maximaal gewicht. De tsl 225 kun je makkelijk tot 110 kg belasten in tegenstelling tot wat de fabrikant zegt. Ik loop zelf al jaren met tsl 225 en kan je zeggen dat het prima sneeuwschoenen zijn. Bij de kampeermarkt in eindhoven kosten ze slechts 98 euro. Dus als je ze in de toekomst vaker gebruikt zou ik ze zeker kopen ipv. huren. 3 weken huren is duurder als kopen. Verder kun je op de tsl de binding zetten die jezelf prettig vindt. Van een snelsluiter (D-schoenen) t/m gewone riempjes. Let wel ff op als je schoenmaat 45 hebt en kunststof schoenen want dan zou het wel eens niet kunnen passen. Tubbs zijn prachtig gemaakt echter erg duur.

suc-6-
:D
 
Bedankt voor de reacties.

Ik denk inderdaad dat kopen voordeliger zal zijn dan huren. Het is ook geen ding dat maar één seizoen mee gaat. Ik zag trouwens dat ze bij decathlon sneeuwschoenen voor € 60 hebben. Ik heb nog niet gekeken of het speelgoed is.

Ik zal eens kijken wat mijn tochgenoten ervan vinden want het lijkt mij toch wel handig dat we of allemaal op sneeuwschoenen gaan of niet. De verschillen in snelheid worden anders wel erg groot + dat de lui op 'blote voeten' toch eerder geneigd zullen zijn de paden te volgen, wat waarschijnlijk tot dagelijkse irritatie zal leidden.

Ik zal in januari wel verslag uibrengen van mijn avonturen. ;)
 
Hoi ,

Ik heb sneeuwschoenen gebruikt tijdens een trektocht door het Rila gebergte in Bulgarije en dat is me prima bevallen.

Ook ikhad hetzelfde dilemma en heb ze toen gehuurd bij vasa sport. Klein clubje voornamelijk gespecialiseerd op langlaufen maar daar heb ik toen vrij goedkoop MSR Denali (de beste vindt ik) kunnen huren. Ze deden ook totaal niet moeilijk toen ik ze 5 dagen te laat inleverde.

Maar als jullie met de hele groep willen huren weet ik niet of ze zoveel willen verhuren omdat ze zelf ook tochten doen.
OOk belangrijk, neem een reserve "veter" mee, die dingen willen nog wel eens inscheuren en vervolgens er helemaal afgaan. Dan heb je twee kilo die helemaal niets meer waard zijn.
Bij huren is dat weer een voordeel want je brengt ze terug. Als je die dingen koopt en ze gaan kapot (ijzer scheurt, schroeven breken, plastic scheurt, etc) dan heb je daar soms ook hoge kkosten aan.
Het blijft dus een dillemma.
Als je nu al zeker weet dan je meer wintertochten van de paden af gaat maken dan zou ik ze zeker kopen.

Hooi wel de regels in acht voor het sneeuwschoenwandelen anders sloop je de hele boel.

veel plezier

Russian_Nomad
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan