Sneeuwschoentrekking pyreneen (lawinegevaar )


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Goede dag,

Ik heb al reeds enkele trekkings achter de rug waaronder GR20, een weekje bij gran paradiso in juni, triglav in slovenie, een week cairngorms in schotland in maart, ...

We zijn nu van plan rond maart/april een sneeuwschoentrekking te maken aan de spaanse kant van de pyreneen. we dachten even aan aigues tortes, val d'arran, of in het nationaal park ordesa. we zouden waarschijnlijk een 6 tal stapdagen inrekenen, ofwel een 6 daagse trekking, ofwel een enkele 1 dagstochten en dan 3 dagen trekken.

Ik stel me enkel wat vragen in verband met lawinegevaar. ik heb al wel een algemene hoogtegebergtecursus, gletsjercursus en dergelijke gevolgd. maar weet(nog) niet zoveel over lawines.

Ik heb al gelezen dat er enkele sneeuwschoentochten gemarkeerd zijn. ik veronderstel dat deze dan ook veilig zijn. Maar indien we ons bazeren op gewone zomerse trekkings zijn deze in de gebieden te doen? of kan ik beter naar ergens anders gaan waar er minder kans op lawines is? Zo ja wat raden jullie me aan?

(Een gids kost me te veel geld. gewoonlijk neem ik een ryanair vlucht, eten en tent mee. zodat ik maximum 200€, vervoer inbegrepen, opdoe in een week.)

Met dank bij voorbaat.
Sam
 
Hoi Sam,

Voor in de Pyreneeën zijn er speciale winterkaarten omdat de veilige routes in de winter vaak anders lopen dan in de zomer. Als een route gemarkeerd is, dan zal vaak op verschillende punten een duidelijk bord aangeven dat er lawine-gevaar is als dat aanwezig is. Ook kun je in de plaatselijke buitensportwinkel, gidsenbureau of VVV altijd gratis om advies vragen met betrekking tot de huidige stand van zaken.

Er is een vrij duidelijke site (http://www.meteocat.com/marcs/marcos_previsio/marcs_pirineu.htm), maar deze is volledig in het Catalaans. Je klikt hier op het gebied naar keuze en er volgt een vrij nauwkeurige uitleg over het gevaar (op een schaal van 1-5). In het Spaans is er http://www.icc.es/aludes/home.html om te kijken. Wellicht is het goed te weten dat er op dit moment op enkele plaatsen een 'verhoogd gevaar' is (3 of 4) en er daardoor enkele ski-stations zijn gesloten. Maar over 2 maanden zal dat uiteraard anders zijn.

Bedenk overigens wel dat lawinegevaar absoluut niet moet onderschatten. Een lawinepieper op je borst biedt geen vrijkaartje, zeker niet als je niet weet hoe je er mee om moet gaan. Is er dus twijfel, neem dan gewoon het zekere voor het onzekere.

Raymond
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan