sneeuwschoenwandelen in Lapland


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Een vriend en ik hebben het plan opgevat om deze winter de sneeuw op te zoeken en een sneeuwschoentocht van ongeveer een week te maken. Na wat beraad hebben we Lapland als bestemming uitgekozen. Dit vooral door de sneeuwzekerheid en in de hoop de aurora borealis te zien. Als datum hebben we april geprikt, omdat we beredeneerden dat er dan weer aardig wat daglicht is en het waarschijnlijk iets minder snoeikoud zal zijn dan bijvoorbeeld in februari.

Een aantal vragen kwamen echter bij ons op. Is april niet te laat voor het noorderlicht? Kunnen we wat dat betreft niet beter iets eerder gaan? Wat voor temperaturen kunnen we zo ongeveer verwachten dan? Zowel overdag als 's nachts. We gaan maar ongeveer een week en willen dus liever niet te veel tijd kwijt zijn met reizen. Heeft iemand suggesties voor een mooi gebied, of misschien zelfs een route, die binnen redelijk bereik ligt van een vliegveld? Moeten we nog rekening houden met gevaarlijke wilde dieren, of onszelf vooral gelukkig prijzen als we een beer of veelvraat zien?

Eventuele andere tips zijn natuurlijk altijd welkom.
Misschien is het nog handig te weten dat we behoorlijk wat wandel- en (wild)kampeerervaring hebben, maar beide nog nooit echt in de winter een serieuze trektocht hebben gemaakt.

Groet
Harold
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Harold,

Ik heb de Wereldwijzer Noord Scandinavië er even bij gepakt:

- meer kans op Noorderlicht is rond 21 maart, je bent in die zin dus een maand te laat voor optimale omstandigheden

- je zit met april aan het eind van de 'lentewinter', de ideale tijd voor wintersportvakanties in dit gebied.

- qua gebied is Abisko/de Kungsleden wellicht een optie in Zwweds Lapland.

Er staat erg veel info in dit boek, wellicht handig om door te lezen: http://www.hiking-site.nl/boekrecensies_sa_wns.php

Raymond
 
Harold,

Ik heb zelf net zo als Raymond, ook eind maart in Lapland gezeten. Daglicht was er zeker genoeg, en de aurora borealis was ook te zien.
Het was er toen wel vooral smorgens soms zeer koud, tot min 36 aan toe. Toen vonden we de min 5 die we een keer overdag hadden, bijna "warm". Heel belangrijk is dus je uitrusting. Wij hadden een trektocht met hondesleden, en kregen van de organisatie veel warm spul in bruikleen. Ik ga er vanuit dat dat bij jou anders is, dus zul je flink veel thermo-ondergoed, fleece en dergelijke mee moeten nemen. Een aantal jaren voor die hondesledentrektocht, heb ik een langlauftrektocht gedaan, ook in Finland, maar dan wat meer in het midden van het land. We hebben toen gekampeerd, en een topslaapzak is een vereiste! Wij hadden grote legertenten (tipi's) met potkacheltje, maar ik was blij met mijn -10 slaapzak.
Ook een VBL kan handig zijn, een soort waterdichte lakenzak, die voorkomt dat zweet uit je lichaam condenseert in/op je slaapzak, en vervolgens bevriest. Ikzelf heb er geen ervaring mee, maar er zullen vast deskundigen hieromtrent op dit prikbord aanwezig zijn.

Groetjes, Mirjam
 
Hallo Harold,
Lapland ken ik alleen van het zomerseizoen, dus kan ik van jaargetijde en temperatuur weinig zeggen. Alleen dat afgelopen winter daar abnormaal warm was. Maar nu over de reis: de goedkoopste en beste manier is vliegen met www.sterling.dk naar Stockholm Arlanda en vandaar met www.flynordic.com naar Kiruna. Deze plaats ligt aan het spoortraject naar Narvik en er lopen ook provinciale buslijnen vandaan.
Vliegen kan natuurlijk ook met SAS, dat kost wel meer.
Wat het terrein betreft, het is uitkijken met beken en riviertjes die toch niet bevriezen en veel bruggen worden in de winter opgeborgen. Ook zijn er af en toe opeens pittige hoogteverschillen. Dus van tevoren zoveel mogelijk informatie verzamelen en verwerken! Succes gewenst!
Groeten,
Boelo
 
>Ik heb zelf net zo als Raymond, ook eind maart in Lapland
>gezeten.

Helaas kent Raymond Lapland alleen nog maar van de boekjes. Maar daar komt vast nog wel eens verandering in!

Raymond
 
Hallo Harold,
Nog even een waarschuwing n.a.v. ervaringen bij de langlaufhike 1 in Noorwegen. Op trajecten die voor langlauf worden gebruikt, wordt het niet gewaardeerd(zwak uitgedrukt) dat je daar met sneeuwschoenen komt, omdat je daarmee het spoor grondig kunt verpesten. Dit gaat natuurlijk niet op voor paden of wegen die toch al breed genoeg zijn of wanneer je helemaal "off-the-road" gaat. Dus wel even van tevoren kijken of informeren hiernaar!
Groeten,

Boelo
 
>Een aantal vragen kwamen echter bij ons op. Is april niet te
>laat voor het noorderlicht? Kunnen we wat dat betreft niet
>beter iets eerder gaan?

Nee, ook april is 's-nachts nog donker genoeg maar al minder dan maart. 't is meer de uitdaging om 's-nachts je warme slaapzak uit te komen om te zien of er iets te zien is. Veel drinken voor het slapen gaan helpt daarbij ;-)

>Wat voor temperaturen kunnen we zo
>ongeveer verwachten dan? Zowel overdag als 's nachts.

Tussen de 0 en de -40. En windstil t/m zware storm. Zoals al eerder aangegeven zul je voor een goede (winter)uitrusting moeten zorgen en met extreme temperaturen rekening moeten houden.

>maar ongeveer een week en willen dus liever niet te veel tijd
>kwijt zijn met reizen. Heeft iemand suggesties voor een mooi
>gebied, of misschien zelfs een route, die binnen redelijk
>bereik ligt van een vliegveld?

Nederland - Stockholm - Kiruna. En dan de trein naar Abisko. Trektocht van Abisko naar Nikkaluokta en een taxi of bus terug naar Kriuna. Eventueel op de heenweg vanaf Stockholm de trein naar Kiruna/Abisko om een idee te krijgen van de afstand en de eindeloze naaldwouden.

Zoals Raymond al aangeeft is dat stuk van de Kungsleden een aan te raden gebied. Een winter kampeer-trektocht heeft hele andere uitdagingen dan zomer's. Voordeel van de Kungsleden is dat er ook hutten zijn waardoor je een uitwijkmogelijkheid hebt.
In maart is het gebied nog heel rustig. In april zul je er niet alleen zijn.

>Moeten we nog rekening houden
>met gevaarlijke wilde dieren, of onszelf vooral gelukkig
>prijzen als we een beer of veelvraat zien?

Dat laatste. De wolf zou ook nog een unieke ervaring kunnen zijn. Zelf ben ik behalve sporen van dieren, veel elanden tegen gekomen.

Groet,
Sander.
 
Dank voor alle reacties!

Eerlijk gezegd zijn we een beetje geschrokken van de mogelijke temperaturen. Ik had het iets warmer verwacht in april. Uitschieters tot -25 ofzo, maar niet -40. Ik ben (bijna) in het bezit van een slaapzak tot -18, maar daar zal ik het dus koud in hebben. Is het wel verstandig om een dergelijk gebied uit te kiezen als eerste kennismaking met winterkamperen? Dat vragen we ons een beetje af. Ik was eerlijk gezegd vergeten te vragen om een gebied met wat hutten. Goed dus dat jullie dat noemen. Het is fijn om te weten dat je ergens heen kunt uitwijken als het weer echt heel slecht is, of om sowieso lekker even te kunnen vertoeven.

Maar dus mijn vraag, is Lapland een goed gebied voor een eerste wintertrektocht? En wat zijn eventuele andere mooie gebieden die erg sneeuwzeker zijn? Misschien moeten we het noorderlicht maar even bewaren voor een volgende keer.

Bij Kungsleden had ik het idee dat het daar nogal bergachtig is. Het loopt toch onder andere door Sarek? Zijn dat soort gebergtes niet link met lawines? Ik ben geen volledige nitwit wat betreft het inschatten van lawinegevaarlijke hellingen, maar echt veel ervaring heb ik daar niet mee. We willen liever ook geen lawinesondes en -pieps meenemen. Hoe raadzaam is het overigens om een satelliettelefoon mee te nemen? Ik had daar zelf niet zo aan gedacht, maar mij n reisgenoot had het daar opeens over.

Dank ook voor de tip over die VBL. Ik had er wel eens van gehoord, maar had er niet meer aan gedacht. Dat van loipes en wandelschoenen wist ik wel. Maar is er bij loipes niet vaak ruimte om daarnaast te sneeuwschoenen? En wat die wilde beesten betreft, ik dacht wel dat ze niet gevaarlijk waren, maar stel dat je net een beer tegen het lijf loopt, die vijf maanden heeft getukt en in die tijd niet gegeten...

Hm, het is wel een lang verhaal geworden zo. Maar tips betreffende goede winterwandelgebieden en bijbehorende uitrusting blijven dus uitermate welkom.

Groeten
Harold
 
Misschien de WWH 2008 iets voor je om er in te komen.
De datum is vastgesteld op 15 t/m 18 febr.
Hopelijk ligt er dit keer wel sneeuw na 2 erg magere jaren.

BTW, check mail.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Nou is het verschil tussen Lapland en de WWH wel meteen erg groot...:) Maar er moeten toch gebiedjes te vinden zijn die redelijk sneeuwzeker zijn en toch wat minder extreem? Ik hoor regelmatig goede (sneeuw)verhalen over de Harz (Duitsland, ten z-o van Hannover) als één van de dichstbijzijnde sneeuwzekere gebieden. Maar ben er zelf nog nooit geweest....

Groetz,
Dennis
 
>Eerlijk gezegd zijn we een beetje geschrokken van de mogelijke
>temperaturen. Ik had het iets warmer verwacht in april.
>Uitschieters tot -25 ofzo, maar niet -40. Ik ben (bijna) in
>het bezit van een slaapzak tot -18, maar daar zal ik het dus
>koud in hebben.

Dat zou ook heel goed kunnen zijn. Ik ben er begin maart geweest met temperaturen tussen -20 en +3 (!!). De week voordat wij er waren was de temperatuur nog beneden de -30. Temperaturen boven nul zijn ook niet fijn. Alles wordt dan snel nat. Wanneer je de tocht zo loopt dat je je bivak maakt in de buurt van hutten dan kun je iedere dag weer kiezen of je tent danwel hut gebruikt. Je zou wel moeten checken of reserveren van hutten in april nodig is.

Sommige hutten hebben een sauna. En da's af en toe helemaal niet onaangenaam na een dag lopen ;-))

>Maar dus mijn vraag, is Lapland een goed gebied voor een
>eerste wintertrektocht?

De Kungsleden wel. Juist omdat het weer er minder veranderlijk is dan in delen van Noorwegen, laat staan IJsland of Groenland. Een wildernis trektocht in Lapland zonder backup van hutten zou ik niet snel als eerste tocht doen.

>Bij Kungsleden had ik het idee dat het daar nogal bergachtig
>is. Het loopt toch onder andere door Sarek?

Sarek ligt zuidelijker dan het stuk Abisko-Nikkaluokta. De laatste heeft hogere bergen (de Kebnekaise is de hoogste berg van Zweden). De route blijft echter redelijk door de dalen lopen.

>Zijn dat soort
>gebergtes niet link met lawines? Ik ben geen volledige nitwit
>wat betreft het inschatten van lawinegevaarlijke hellingen,
>maar echt veel ervaring heb ik daar niet mee. We willen liever
>ook geen lawinesondes en -pieps meenemen.

Wanneer je de hoofdroute/dalen volgt is er geen lawinegevaar. Wanneer je de hutten die meer binnenin het gebergte liggen wilt bereiken zijn die risico's er wel. Dat zie je vanzelf op de stafkaarten.

>Hoe raadzaam is het
>overigens om een satelliettelefoon mee te nemen? Ik had daar
>zelf niet zo aan gedacht, maar mij n reisgenoot had het daar
>opeens over.

Is wel verstandig. De hutten hebben ook noodtelefoons. Zie ander draadje op deze site.

>Dank ook voor de tip over die VBL. Ik had er wel eens van
>gehoord, maar had er niet meer aan gedacht. Dat van loipes en
>wandelschoenen wist ik wel. Maar is er bij loipes niet vaak
>ruimte om daarnaast te sneeuwschoenen?

Ruimte zat! En wanneer er verse sneeuw ligt is het zelf sporen een zware maar leuke bezigheid. Heelijk gevoel om door de maagdelijke sneeuw je eigen pad te kunnen banen.

>En wat die wilde
>beesten betreft, ik dacht wel dat ze niet gevaarlijk waren,
>maar stel dat je net een beer tegen het lijf loopt, die vijf
>maanden heeft getukt en in die tijd niet gegeten...

Tja, ik ben geen beren expert, maar de bruine beer die in Scandinavie voorkomt is veel banger voor jou dan jij voor hem en ze zijn veel minder 'aggressief' dan bijvoorbeeld zijn Cannadese broeders. Ik zou erg jalours op je zijn wanneer je er een mocht zien.

Groet,
Sander
 
Ik weet alleen iets van de temperaturen in noors lapland, wat meer kustklimaat heeft dan Finland/Zweden. Maar daar is het geen -40C in april. Dat is eerder rond december en januari als het het hele etmaal donker is. Ik vermoed dus dat je in april met veel normalere temperaturen te maken hebt. En -18 slaapzak met lang ondergoed zou dan redelijk moeten voldoen. Maar een huttensleutel meenemen is wel aan te raden.

Qua lawinegevaar kan ik je het volgende aanbevelen. In Noorwegen worden vanaf de week voor de pasen in alle berggebieden ten zuiden van Tondheim veilige skiroutes gemarkeerd met takken. Die routes staan overigens ook aangegeven op de kaartenserie "turkart". Die takken worden geplaatst door mensen die het gebied goed kennen en die dus weten hoe het met lawinegevaar zit. De takken blijven vanaf de pasen gewoon staan totdat de sneeuw smelt. Bij de DNT kun je de kaart dowloaden (een verse als de pasen nadert). Ik vind deze routes wel een goede vorm van zekerheid voor iemand die niets van lawinegevaar afweet (mezelf geïncludeerd).

Het is wel zo dat je meer naar het noorden grotere kans hebt op noordenlicht dan in het zuiden. Vooral in januari/februari, maar dan is het gewoon stikkedonker en ijskoud en niet geschikt en niet leuk voor een trektocht.

Linda
 
Dank weer voor de reacties.
Een huttensleutel lijkt me inderdaad geen overbodige luxe. Kamperen in de sneeuw heeft natuurlijk de nodige romantiek over zich, maar als je koud bent en het stormt en je ziet niets en je wilt je tent opzetten en, erger nog, koken, dan is kunnen uitwijken naar een hut wel erg fijn.

Apart dat ze die stokken pas rond pasen plaatsen. Alhoewel, eerder is misschien niet handig omdat ze dan nog onder kunnen sneeuwen. En met pasen is geloof ik topdrukte te verwachten in de Noorse bergen, niet?

Sander, wat voor slaapzak had je mee destijds?
Wat voor soort kleding is verder aan te raden? Is een lekker donsjack genoeg, of is zo'n dikke bontjas met muts met ijsberenbont aan te raden? En voor je handen? Handschoenen? Wanten? Of zelfs donswanten? Of is dat allemaal een beetje overdreven voor april?

Is overigens dat Kungsleden in de winter ook gemarkeerd, met stokken ofzo? Dat soort info is vast ook wel te vinden in routeboekjes trouwens, dus daar ga ik binnenkort maar eens achteraan.

Groet
Harold
 
Het noordelijke deel van de Kungsleden is gemarkeerd door stalen driehoeken op palen van een paar meter hoog die rood zijn geschilderd. Die steken dus altijd boven evt. sneeuw uit. Alleen is dat de route voor de winter en die loopt min of meer evenwijdig aan het voetpad voor de zomer met rode merktekens op stenen. Er zijn natuurlijk allerlei manieren om -met of zonder internet- aan dit soort informatie te komen.
Groeten,

Boelo
 
>Apart dat ze die stokken pas rond pasen plaatsen. Alhoewel,
>eerder is misschien niet handig omdat ze dan nog onder kunnen
>sneeuwen. En met pasen is geloof ik topdrukte te verwachten in
>de Noorse bergen, niet?

Niet zo apart, hoor. Dit geeft maar aan dat het klimaat voor die tijd niet aantrekkelijk genoeg is om erop uit te trekken. Noren hebben paasvakantie in de week voor de echte paasdagen tot en met de paasmaandag en de meesten beginnen hun vakantie pas vanaf woensdagavond. Als je na de paasdagen gaat, is het lekker rustig.

>Sander, wat voor slaapzak had je mee destijds?
>Wat voor soort kleding is verder aan te raden? Is een lekker
>donsjack genoeg, of is zo'n dikke bontjas met muts met
>ijsberenbont aan te raden? En voor je handen? Handschoenen?
>Wanten? Of zelfs donswanten? Of is dat allemaal een beetje
>overdreven voor april?

Als sneeuwschoenen net zo warm is als langlaufen, wat ik vermoed, dan is dons veel te warm. Langlaufen in april doe je doorgaans in lang ondergoed, dun fleestruitje en een winddichte jas en broek. Denk vooral aan een muts (bijv. winddicht en gevoerd met fleece), middelsdikke handschoenen en iets voor om je nek. In geval van sneeuwstorm kunnen lange (dunne) wanten die tot je ellebogen gaan handig zijn om te voorkomen dat je overal sneeuw krijgt. Ook gamaschen zijn aan te raden. Een donsjas kan handig zijn tijdens pauzes en 's avonds, maar niet tijdens de bezigheid.

>Is overigens dat Kungsleden in de winter ook gemarkeerd, met
>stokken ofzo? Dat soort info is vast ook wel te vinden in
>routeboekjes trouwens, dus daar ga ik binnenkort maar eens
>achteraan.

In Zweden hebben ze inderdaad routes met hoge palen die er het hele jaar staan. Misschien moet je eens bij de zweedse toeristenvereniging informeren waar die precies staan.

Linda
 
Hallo!
Nog even wat aanvullende zaken. Vergeet niet dat enige informatie op internet nooit je eigen inspanning op dit gebied kan vervangen.Op het traject Nikkaluokta-Abisko staan hutten van de STF (www.stfturist.se) die anders is georganiseerd dan de Noorse DNT. Onderlinge afstand 15-20km. Bijna geen mondvoorraad te koop tussen N. en A. De Tjäktja-pas moet je in 1 keer halen vanwege de zelfs in de zomer al optredende plotselinge sneeuwstormen.
Verder is het een aanrader om zoveel mogelijk reiservaringen en verhalen van anderen te lezen (vaak in het Duits). Leerzaam en leuk: vertrekken met 25+kg en geheel ongetraind, kompasje vergeten, toiletpapier vergeten, scheurende schoenen enz. enz.
Dus alles zo goed mogelijk voorbereiden en de rest improviseren! Het loont ook de moeite om een paar woorden Zweeds te leren. Alles in het Zweeds is namelijk de nieuwe trend; de Zweden die er anders over dachten zijn allang naar Amerika vertrokken.
Groeten,
Boelo
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Een huttensleutel lijkt me inderdaad geen overbodige luxe.

Dat geldt voor de Noorse DNT hutten, niet voor de hutten op de Kungsleden. In april zijn die zowiezo gewoon open. Buiten het seizoen is alleen het winterraum open om te kunnen schuilen.

>Sander, wat voor slaapzak had je mee destijds?

Voor winterkamperen in (mogelijk) extreme omstandigheden gebruik ik een Western Mountaineering Puma Super DL. De eerste keer heb ik echter gewoon een slaapzak gehuurd.

Staar je verder niet blind op de temperatuur. Zoals Linda terecht aangeeft is -40 in april wellicht wat overdreven. Het is veel eerder de wind die bepaalt hoe koud het voelt. Hou vlak voor je vertrekt de weersverwachting goed in de gaten. Die is in dit gebied vrij goed te voorspellen.

>Wat voor soort kleding is verder aan te raden? Is een lekker
>donsjack genoeg, of is zo'n dikke bontjas met muts met
>ijsberenbont aan te raden? En voor je handen? Handschoenen?
>Wanten? Of zelfs donswanten? Of is dat allemaal een beetje
>overdreven voor april?

Met name voor hoofd/nek/handen is een zeer goede bescherming erg belangrijk. Via het hoofd verlies je de meeste warmte. Wanten zijn warmer maar handschoenen zijn praktischer bij het opzetten van de tent, koken, etc. Van een tocht met niet waterdichte handschoenen heb ik spijt gekregen. Ze worden toch doorweekt en je krijgt ze niet meer droog/warm tijdens de tocht. Ik werk nu met een set relatief dunne windstopper handschoenen en een set stevige goretex handschoenen die ik daaroverheen kan dragen.

In normale omstandigheden kom ik tijdens het lopen ook niet verder dan thermo-ondergoed, dunne fleece en een winddichte buitenlaag. De crux is ervoor te zorgen dat je het niet koud hebt maar vooral zo min mogelijk zweet.

Ik heb altijd een dikke donsjas bij me voor de tijd tussen het moment dat je stopt met lopen en dat je de slaapzak in kruipt. Van die donsjas heb ik wel altijd erg veel plezier...

Er zijn voldoende winter-paklijsten te vinden. Kijk die vooral eens door.

Groet,
Sander.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan