Sneeuwschoenwandelen: Tips en trucks?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Met de feestdagen ga ik voor het eerst van mijn leven sneeuwschoenwandelen in Cappadocia, Turkije. Het ticket is gekocht, de sneeuwschoenen zijn aangeschaft (MSR Denali Classic). Nu moet er alleen nog een beetje sneeuw gaan vallen. ( maar ook zonder sneeuw zal ik mij daar wel vermaken)

Ik heb alleen nog nooit op de dingen gestaan. Mijn idee is: gewoon doen. Hoe moeilijk kan het zijn?
...of zie ik dingen over het hoofd?

Heeft iemand nog speciale 'tips & trucks' voor sneeuwschoenwandelen, wat betreft materiaal en techniek?
Die MSR Denali Classics heb ik al gekocht, dus andere sneeuwschoenen aanbevelen heeft weinig zin. het leek mij een goed betaalbare alround sneeuwschoen.

Alvast bedankt,
Joost
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Joost,

Zorg dat je naast je sneeuwschoenen ook wandelstokken met grote tellers hebt. Dit maakt het lopen een stuk gemakkelijker!
Mijn ervaring is dat het lopen zelf niet heel moeilijk is. Makkelijkste als je in een groep gaat is wel om een wat zwaarder personen te laten sporen. In ons geval had het niet veel nut als ik met mijn 65 kg voorop liep waarna er nog mensen van ruim 90kg kwamen, die alsnog een stuk wegzakte in mijn sporen.
Geniet van je trip!
 
hmmm.... dit betekent dus gewoon dat IK moet gaan sporen en mijn vrouw er lekker achteraan kan hobbelen. (of kan ik nog ff snel 20 kg afvallen?).

Die grote tellers voor mijn wandelstokken had ik al aan gedacht. Kan je die los kopen voor Leki stokken?

Gr,
Joost
 
Jep die tellers hebben ze bij de meeste outdoor winkels wel los liggen bij de kassa. Zelf afgelopen winter voor het eerst sneeuwschoen gelopen en is erg goed bevallen (beter dan langlaufen dat is gewoon zelfmoord voor mij:+ )
 
>hmmm.... dit betekent dus gewoon dat IK moet gaan sporen en
>mijn vrouw er lekker achteraan kan hobbelen. (of kan ik nog ff
>snel 20 kg afvallen?).


Niet nodig, je laat je vrouw gewoon de bagage dragen :)
 
Kijk, daar had ik nou nooit opgekomen. Had ik eerder moeten bedenken. Hoewel Yolanda dan wel errug veel bagage zou moeten dragen om aan mijn gewicht te komen ;)

Joost, nog een tip die je niet moet onderschatten: een rete-goede zonnebril, liefst een gletsjerbril. Ik ben er altijd weer verbaasd over als ik mensen zie sneeuwschoenwandelen met een strakblauwe (of minder strakblauwe) lucht en dan geen zonnebril zie dragen. Da's vragen om problemen...

Raymond
 
Gamachen zijn ook wel handig.

Ik heb maar 1 keer gesneeuwschoenwandeld, maar dat was niet best bevallen. Doordat je je voeten verder uit elkaar moet zetten dan normaal, kreeg ik enorm last van m'n benen (met name knieen). De laatste dag heb ik zonder sneeuwschoenen achter de meute aangesjokt :)

Veel plezier!

grtz
Henk
 
Nog een ander soort tip:
Ik ben er tegenwoordig achter dan je bij wintertochten een windzak nodig hebt. Misschien niet nodig als je ook een tent meeneemt. Maar als er een harde wind om je oren giert, is het fijn om een keer pauze te kunnen houden. Normaal in koude wind als je goed gezweet hebt bijna onverantwoord, maar in een windzak zit je lekker beschut. Ik heb er afgelopen winter eentje aangeschaft en het werkt inderdaad. Koop hem zo groot dat je er met meerdere personen in kan zitten.

Linda
 
Bedankt voor de tips allen!

Aan gamaschen en zonnebrillen had ik wel gedacht. Mijn bivakzak had ik waarschijnlijk thuis gelaten maar het kan eigenlijk geen kwaad dit ding mee te nemen.

We zullen daar overigens geen wildernis trekking gaan doen maar gewoon lange dagtochten vanuit een hotel. Je kan natuurlijk altijd overvallen worden door slecht weer en dan is een bivakzak zeker geen overbodige luxe.

Joost
 
Wat je op tochten in de bergen ook altijd bij je moet hebben, is een schep en een zitlap/schuimmatrasje. Dit geldt ook voor dagtochten. Als je dan overvallen wordt door het slechte weer, kun je een sneeuwhol graven en het daarin uitzitten. Warme kleding, eten en drinken heb je natuurlijk ook altijd bij je. Sommige mensen zweren ook nog bij een brander en een pannetje, maar dat vind ik weer zo'n hele uitstalling en neem dat niet mee.

Als je gewoon onder de boomgrens gaat, is dit wat overdreven, maar boven in de bergen kun je alle soort weer verwachten en kan het weer zeer snel veranderen.
 
Trek meerdere dunne laagjes kleding aan. Je zal merken dat het lopen redelijk wat inspanning kost en je het al snel te warm krijgt. Daardoor ga je zweten en als je stilstaat wordt t weer erg koud door natte kleding. Voor mij werkt het het beste als ik na de pauze me zo aangekleed heb dat het eigenlijk net te koud aanvoelt. Als ik loop of langlauf het ik het dan al gauw de juiste temperatuur. Over welke laagjes het beste zijn kunnen we een hele discussie gaan houden, maar iedereen heeft hierin een eigen voorkeur. ik hou 1 regel aan. Geen katoen op mijn bovenlichaam.

Fijne reis in ieder geval. Foto's achteraf?

Sanne
www.projectinlandice.com
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan