Sneldrogend alternatief voor merinowol? (geurbestendig)


Merinowol staat de afgelopen jaren erg in de belangstelling. Het is een mooi product voor baselayers. Wellicht mede door de hippe marketing en 'natuurlijkheid' heb ik door de jaren heen de nodige merinowollen producten verzamelt.
Mijn ervaringen zijn:
+ Erg geurbestendig
+ Goed bruikbaar tijdens wisselende temperaturen

- Droogt langzaam tov synthetisch materiaal

Nu ben ik benieuwd of er (inmiddels?) producten op de markt zijn die mij ontgaan zijn en die wél sneldrogend zijn (icm de pluspunten). Er zijn merinomixen op de markt (Rab MeCo met 'cocoon' en dergelijke) of geheel polyester producten (Under Armour). Wel heb ik gemerkt dat polyester shirts zoals Brynje Sprint al snel (te) warm zijn bij inspanning.

De Icebreaker longsleeve 200 die ik nu graag onder een windjas draag wil ik namelijk vervangen door iets wat ook snel droogt. En geurbestendig is en veelzijdig qua temperaturen. Aan welke merken/producten denken jullie dan?

Thanks, Koen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Er is maar weinig bestand tegen stank, tot nu toe is merino het enige wat ik ken dat het lang uithoudt. Je hebt synthetische baselayers met zilverionen maar hoe lang die het uithouden? Ik heb het ooit in ondersokken gehad maar daar was ik niet van onder de indruk.

Kokos geen flauw idee nog geen ervaring mee. Mixen van synthetisch en merino. Tsja het zal sneller drogen maar ik ben bang ook sneller stinken. De achilleshiel van stank is stof waar de bacteriën aan blijven hangen. Bij een mix met merino ben ik bang dat er weer een voedingsbodem voor die bacteriën is.
 
Er bestaan nog verschillende mengsels van bamboe/polyester of bamboe/viscose. Ze schijnen goed te voldoen maar ik heb ze nog niet geprobeerd. Wat ik wel heb getest, is ondergoed van Viloft/polyester. Dat komt kwa geureigenschappen in de buurt van merino maar is minder warm. Viloft wordt gemaakt uit Eucalyptus-hout.

Groeten Boelo
 
Ik ben destijds begonnen met Icebreaker. Daarna heb ik vele merken getest van allerlei soorten variaties in materialen. Maar om eerlijk te zijn vind ik de goede ouwe Icebreaker nog steeds de beste.
 
Ik had een Icebreaker 150 shirt, dat per ongeluk te heet gewassen werd. Daarom nu gedoneerd aan mijn vriendin, die iets kleiner is. Nu gebruik ik sinds kort een Supernatural shirt, een mix van merino en polyester, en dat bevalt tot nog toe, met hardlopen, goed. Hang het na het sporten gewoon even uit, en droogt maar mijn idee sneller dan 100% merino, en ook vrij van stank. De vuurproef komt komende zomer, wanneer ik het shirt 4 weken lang aan zal hebben.
 
Merino

Rab meco is een combi van merino en cocos.

http://chase-the-rainbow.blogspot.nl/2013/07/review-rab-meco-base-layers.html

RAB says:

New MeCo fabric is an intimate blend of 65% ethically sourced Australian Merino wool combined with 35% recycled polyester with Cocona® activated carbon technology.

Cocona® fabric is made using natural technology. Activated carbon is derived from discarded coconut shells and other natural micro porous particles. These particles are contaned within the fibre and can not wear out or wash off. Cocona is extremely breathable and accelerates evaporation - making them ideal for use in baselayers.

Cocona® absorbs a wide range of odour molecules within the activated carbon and aids the natural anti bacterial properties of Merino wool. The major benefit of MeCo blended fabrics is the vastly reduced drying time for these fabrics, this makes them excellent for use as a year round base layer and also saves washing and drying time.
 
Bedankt voor de recensie.
Qua geur heeft deze gebruiker een goede ervaring:
"At one point during a particularly cold February spell in the Everest Region I wore them day and night for five days straight with no noticeable odour..."
Alleen heb ik het idee dat deze shirts niet lichter zijn dan 100% merino en ook niet sneller drogen.

Ook bij de mengsel van merino met kunststof moet ik nog overtuigd worden dat dat substantieel lichter is en sneller droogt dan puur merino.

Als het echt lichter en sneldrogend moet, dan is het volgens mij onvermijdelijk dat je daarvoor naar puur kunststof gaat en dan de geur voor lief moet nemen.

Maar uiteraard hoop ik nog op ervaringen die het tegendeel bewijzen!

Marla
 
Zolang mijn geur mij nog niet stoort heb ik er niet zo'n problemen mee. Anders wordt het als ik me weer onder de mensen begeef. Ik heb zelf meer last van de ammoniak-geur die ik af en toe voortbreng.

Overigens scheelt het een hele hoop als ik mijn oksels scheer (staat ook wel zo fris IMO in een shirt zonder mouwen)
 
de merino's van oa woolpower (mijn persoonlijke favoriet) en patagonia zijn een mix van merino en 15%(denk ik) polyester.
Ik heb ook een icebreaker 200 dus kan het verschil vergelijken: woolpower droogt sneller en doet niet onder in het geur departement.
 
Zolang mijn geur mij nog niet stoort heb ik er niet zo'n problemen mee. Anders wordt het als ik me weer onder de mensen begeef. Ik heb zelf meer last van de ammoniak-geur die ik af en toe voortbreng.

Overigens scheelt het een hele hoop als ik mijn oksels scheer (staat ook wel zo fris IMO in een shirt zonder mouwen)

Ammoniak? Dan moet je toch kijken of je tijdens of net na het sporten genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.
 
Ik sluit me hier helemaal bij aan. Zowel Woolpower als Woolpower Lite zijn eerder droog en transporteren tijdens het lopen het vocht beter dan Icebreaker. Bovendien is het weefsel slijtvaster. De enige minpunten zijn de verkrijgbaarheid en de prijs.

Groeten Boelo
 
Ik ken de mix niet, mara het wel het stukje gelezen waar Lein naar linkt en daar staat in:
The major benefit of MeCo blended fabrics is the vastly reduced drying time for these fabrics
 
hmmm, een deel lijkt te denken dat een mix sneller gaat stinken maar anderen zijn ook erg nieuwschierig naar Rab's MeCo.
Het lastige van "vastly improved drying times" is dat je totaal niet weet waarmee het vergeleken wordt :D

Ik denk dat ik die MeCo's een kans ga geven om zich te bewijzen. Ik zal wel wat terugkoppeling geven. Bedankt!
 
sneldrogende merino

moet erg lachen om de reacties qua geuren en zo.

waar ik nog meer om moet lachen is dat producenten denken dat wij dom zijn: rab schrijft dat de droogtijd 5 keer sneller is. 5 keer sneller dan wat?

het is dat ik iemand ken met zo'n shirt en het aanbeval, anders had ik die link er niet opgezet.

Het geheel doet me denken aan een autoverkoper die ik laatst vroeg, hoeveel een semi elektrische auto verbruikte: niet veel hoor…. was het antwoord.
zucht
 
Ik heb ook ondergoed van Patagonia. Die zijn van polyester, maar gaan niet snel stinken, vergelijkbaar met Icebreaker. Drogen echter wel snel. Is helaas de laatste tijd slecht verkrijgbaar in NL geloof ik. Ze zijn (waren) er in verschillende diktes en korte en lange mouwen en pijpen.
 
waar ik nog meer om moet lachen is dat producenten denken dat wij dom zijn: rab schrijft dat de droogtijd 5 keer sneller is. 5 keer sneller dan wat?

Tja, gezien hoeveel fabrikanten dit soort claims maken (30% minder vet!, 2x langere levensduur!) werkt het, anders zouden ze er wel mee stoppen. Conclusie: de meerderheid van ons is echt dom? (behalve wij natuurlijk :D)

Overigens kan ik op de site van Rab deze claim niet terugvinden, er staat alleen "is made faster drying due to the synthetic content of the fabric."

En geheel terzijde: tijd kan niet sneller zijn (even Einstein's relativiteitstheorie buiten beschouwing gelaten) en iets kan ook niet 5 keer korter zijn (wel 5 keer langer), dus de "droogtijd is slechts een vijfde" of het "droogt 5 keer sneller". ;)


Groetzels,
Dennis
 
Patagonia heeft gewoon een internationale webwinkel met voor ons de optie betalen in euro's, ze versturen vanuit frankrijk met UPS en boven de 150 euro geen verzendkosten.
 
Heeft iemand nog suggesties voor ondergoed? Ik ben nog op zoek naar iets nieuws voor komende zomer. Ik ben bang dat 100% merino niet duurzaam genoeg is, en het is inderdaad ook niet bijzonder sneldrogend. En als het kan ook nog verkrijgbaar in NL ivm omruilen, ik heb vaak lastige maten!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan