Snugpak


Status
Niet open voor verdere reacties.

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hola!

Iemand hier ervaring met Snugpak slaapzakken die me kan vertellen hoe de door henzelf opgegeven isolatiewaardes zich verhouden tot EN 13537 waardes??
Zit hier met een koukleumin die toch eens een fatsoenlijke winterslaapzak nodig heeft die niet lichtgewicht hoeft te zijn (winterwandelen zit er voorlopig niet in, dus gaat met de auto mee) en gezien het geringe gebruik niet te gek duur.
Liep al browsend tegen de Snugpak Softie Chrysalis Expedition op, waarvan ze zeggen dattie comfortwaarde -15 is en extreem -20. En ruim onder de 200 euris... MAar hoe warm istie voor iemand die vindt dat je onder de +20 graden eigenlijk een sjaal om moet en handschoenen aan?

Groetzels,
Dennis

- Kunnen over een paar jaar als het bevalt altijd nog een "echte" slaapzak kopen -
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Als het niet lichtgewicht hoeft te zijn voor mevrouw koukleumin zou je misschien kunnen denken aan de oude Omzak systeem (extra zak die extra ruim is en gevoerd met thinsulate o.i.d). Dus koop een redelijke dons zak zoals bijvoorbeeld idd iets als die betaalbare van alpkit en neem daar een Omzak extra bij dan kom je zeker niet te kort.

Tot nu heb ik vrouwen in een normale NL winter redelijk vaak in zeer extreme zakken zien liggen (-19 comfort) van goede merken dus dat zijn vrij betrouwbare waardes. Ik gok zo dat mevrouw de koukleumin het niet alleen met de snugpak gaat redden.
 
Hey Dennis,
waarschijnlijk vertel ik je niets nieuws, als ik zeg dat het niet zo is dat de ene slaapzak "warmer" is dan de ander, maar wel dat hij mogelijk een betere isolerende werking heeft. En daar zit, zeker bij wat kouder weer, nu juist het probleem! Eerst moet iemand de nogal koude slaapzak met zijn/haar lichaamstemperatuur opwarmen. Het kan zijn dat dit zoveel energie kost dat het net niet lukt om de slaapzak op een comfortabele temperatuur te brengen en die ook vast te houden. Het gevolg zal zijn dat men het gevoel krijgt, stevig onderkoeld te raken en hierdoor ook niet goed in slaap kan komen. Dit is weliswaar nog niet echt gevaarlijk maar wel uiterst onaangenaam en oncomfortabel.
De remedie is misschien wat afgezaagd: gewoon een warmwaterzak of kruik erbij nemen, desnoods twee. Ik haal de warmwaterzakken altijd bij een drogisterij in Duitsland, dan zit er een fleece overtrekje om. Wat ook goed gaat, is een aluminium Sigg-waterfles met heet water vullen en die in een trekkingsok e.d. steken waarna deze goed wordt dichtgeknoopt. Let er wel op dat alles enorm goed gesloten wordt, want heet water kan niet alleen nattigheid, maar ook brandwonden veroorzaken!
In de meeste gevallen zal dit kunnen helpen, bij een slaapzak met redelijke isolatiewaarde. Investeren in een Mount Everest model kan altijd later nog.

Groetjes,
Boelo
 
Hey Boelo,

Je vertelt inderdaad niets nieuws en beantwoord ook mijn vraag niet. Toch was die niet zo moeilijk: "hoe de door henzelf opgegeven isolatiewaardes zich verhouden tot EN 13537 waardes".

Dus voor de herkansing...?

Groetz,
Dennis
 
Hoe die opgegeven waardes zich verhouden tot de EN 13537? Heel goede vraag. Ik heb even gegoogled en vond bij Denig het volgende antwoord:

"Met de Europese warmtenormering (EN 13537) worden slaapzakken op temperatuur getest en die waarden moeten op de slaapzak aangegeven worden. Door het gebruik van termen als comfort/limiet/extreem en het splitsen in mannen/vrouwen is het er niet eenvoudiger op geworden om een goede slaapzak te kiezen. Wij gebruiken van deze normering vooral de comforttemperaturen, geldend voor een “standaard” man. Dit is de laagste temperatuur waarbij onder normale omstandigheden een gemiddelde man nog comfortabel slaapt. Er zijn veel factoren die veel meer invloed hebben op deze temperatuur dan sexe alleen, zoals de isolatiewaarde van uw matras, eventuele kouwelijkheid, conditie en vermoeidheid en soort onderkleding en natuurlijk of je er warm of verkleumd in kruipt. Na een inventarisatie in hoeverre die factoren voor uw gebruik meewegen, kunnen we u vanuit onze eigen ervaring een gericht advies geven, zodat u straks comfortabel slaapt."

Dus als je als vrouw bij Denig shopt dan moet je zelf wel bewust van zijn dat je wat meer nodig hebt dan de door Denig opgegveen comfort temperatuur.... En volgens mij is d kans groot dat dit probleem voor meer zakfabrikanten geldt. Ten minste ik heb nog nooit een echt uitgebreid tabel bij een slaapzak gezien. Bij TNF zie ik ook geen onderscheid in sexe op het label....
 
Dennis,

De importeur die destijds Snugpak importeerde in failliet gegaan. Eerst heeft Birdland het een tijdje gedaan en toen Outdoor Fanatics. Volgens mij wordt het nu niet meer op grote schaal geleverd in Nederland. Ben dus bang dat er niet zo heel veel ervaringsdeskundigen voor wat betreft dit merk rondlopen in Nederland :)

Wel vind ik persoonlijk het verschil tussen de comfort en extreem temperatuur opvallend klein. Volgens mij zit daar (bij die temperaturen) vaak veel meer verschil in. Als comfort bijvoorbeeld bij -10 ligt, dan is extreem meestal -20. Dus ofwel is hun comfort temperatuur volgens mij te mooi ingeschat of hun extreem juist heel voorzichtig...

Raymond
 
Sander,

Volgens mij is nu net het probleem dat Snugpak die EN 13537 normering niet hanteert en het dus verdomd lastig is om te weten in hoeverre hun opgegeven temperaturen overeenkomen met de realiteit van in de kou liggen :)

Raymond
 
Hallo Dennis,
Het is moeilijk om iets over de temperatuursopgaven van Snugpak te vinden. Ik ken iemand die het gebruikt, maar die is niet objectief want gek van alle army-achtige spullen. De Amerikaanse reviews op Backpackgear.test vonden de temperatuuropgaven wel in orde, maar dat gaat om veel lichtere zakken.
Het enige afwijkende dat ik heb kunnen vinden, is bij actionoutdoors.co.uk die voor de Chrysalis Expedition opeens komt aanzetten met -5 Comfort en -15 Low.
Nu tevreden? Groetjes,

Boelo
 
Yep, dat kleine verschil tussen comfort en extreme waarde was me ook al opgevallen... Vandaar ook een beetje mijn vraag.
Op basis van de slaapzakken die ik heb, de daarbij behorende comfortwaardes, mijn beleving daar van en Lupita's beleving daar van weet ik dat als het rond het vriespunt is ze een slaapzak nodig heeft die een comfortwaarde van rond de -10 moet heeft, en bij temperaturen van -5 tot -10 ligt ze net prettig in mijn Rab Summit 800 mits ze de boel goed dichtsnoert.
Maar ja, tegen de tijd dat de temperaturen zo laag gaan wil ik zelf in mijn Rabje liggen :)

Hoe dan ook, als Snugpak hier nauwelijks nog te krijg is helpt dat ook al niet mee. De door Cobus genoemde Alpkit is ook interessant, maar hun wintermodel heeft nu net leveringsproblemen en is voor 2009 niet leverbaar. Aangezien het winterseizoen er net aankomt, is dat niet praktisch.
Anders kom je al weer een stukkie duurder uit, met een Yeti Extreme 2000 of een Ajungilak Tyin Winter/5-seasons bijvoorbeeld. Maar dan zit je alweer op 280 euro...

Afijn, ik snuffel nog verder...

Thanx voor de feedback,

Dennis
 
Hmmm ik zou eerst proberen of je je vrouwlief aan het winterkapmeren kan krijgen voor ze of jij echt zwaar gaat investeren in een goede eigen zak. Probeer het zoveel mogelijk te redden met zakken die je al hebt.

Als het rond het vriespunt wordt laat je haar bijvoorbeeld in de -10 zak slapen. Ga zelf in of onder je Rabje liggen. Ik gebruik meestal door het jaar door zo lang het niet te hard vriest een zelfde herfst zak. als het te warm is ga ik er gewoon onder liggen. evt koude van onderen boeit mij niet als ik het warm heb.

Wort het nog kouder leg je haar in je Rab en ga je zelf in je -10 zak liggen. het kan dan wel zijn dat je zelf net wat extraas nodig hebt. Als dat het geval is dan pak je er nog een Omsak bij:

Geen aandelen tattlejee maar dit is de omschrijving:
Omsak

Een hoes die om de slaapzak geschoven, daar circa 10 graden isolatie waarde aan de toevoegt. Gemaakt van Pertex RS4 met een Lite Loft boven vulling.

560 gram € 112,00

En wellicht dat het idee ook bij andere fabrikanten te verkrijgen is.


Wordt winterkamperen wel een success, zorg dan voor dat je koukleumin een goede -10 of -15 comfort zak regelt en dan heb je voor haar nog altijd een Omsak voor als het echt koud wordt en jij gewoon je Rabje terug en -10 zak terug....
 
>Hmmm ik zou eerst proberen of je je vrouwlief aan het
>winterkapmeren kan krijgen voor ze of jij echt zwaar gaat
>investeren in een goede eigen zak. Probeer het zoveel mogelijk
>te redden met zakken die je al hebt.

En mocht het voor de komende WWH zijn, dan kan ze eventueel ook in de Birdland Glacier van Yolanda liggen. Die komt namelijk niet naar de WWH en ik kom met de auto en kan er dus zonder problemen een zakje bij gooien achterin de auto...

Raymond
 
Aan de andere kan; Als je iemand voor de eerste keer laat kennismaken met winterkamperen en je gaat je behelpen met "het materiaal wat je al hebt", zorg dan in iedergeval dat de nieuweling de beste spullen heeft. zeker wanneer die zeer kouwelijk aangelegd is. dan zelf maar een nachtje afzien maar jij weet dat het tijdelijk is.
Als de eerste keer een fiasco is weet je zeker dat er nooit meer een tweede keer komt. (tenzij dit de bedoeling is.......)

Mijn vrouw gaat in het voor-, en najaar en winter alleen nog maar mee als de houtkachel ook meegaat..... En dat alleen maar door één niet eens erg slechte ervaring.


René
 
Het is niet specifiek voor de WWH, maar uiteindelijk is dat natuurlijk ook winterkamperen...
We zitten niet op een korte termijnplanning met kopen, hoewel dat nog kan veranderen: mijn Rab moet namelijk in reparatie (hij lekt dons op de naad van het schotje dat het dichtst bij de capuchon zit) en wie weet hoe lang dat duurt...maar daar moet ik komend weekend voor naar Kathmandu.
Hoe dan ook, voorlopig was de gedachte dat Lupita in mijn Rab kan liggen (als-tie op tijd gerepareerd is) en ik heb dan een Coleman Bambuza mummy (tot 0 graden) die ik in mijn Tatteljee dekenmodel (synthetisch, tot -10 graden) kan schuiven :) Al met al loop je dan wel met 7-8 kilo slaapzakken te sjouwen :)

Groetzels,
Dennis
 
Absoluut waaar....en het is zeker niet de bedoeling om te ontmoedigen. Ze verheugt zich erg op kamperen in de sneeuw - heb er maar even niet bij verteld dat van alle WWH's we er maar 2 of zo met sneeuw hadden :)

Groetzels,
Dennis
 
>Als je iemand voor de eerste keer laat kennismaken met winterkamperen en je gaat je behelpen met "het materiaal wat je al hebt", zorg dan in iedergeval dat de nieuweling de beste spullen heeft.<

Maar er zijn uitzonderingen. Mijn vriend heeft zijn allereerste keer winterkamperen (overdag regen en 's nachts -5) in zijn zomerslaapzak (comforttemp. ongeveer +10) en een fleecedekentje volgehouden en gaat nog steeds met me mee. :)
Wel hadden we een kleine, warme tent mee en heb ik mijn slaapzak tegen de ochtend met hem gedeeld, want ik had het heel warm en hij dus niet.
Hij heeft daarna wel snel een eigen winterslaapzak aangeschaft en gaat nog steeds met me mee, gelukkig.

Saskia
 
> Mijn vriend heeft zijn
>allereerste keer winterkamperen (overdag regen en 's nachts
>-5) in zijn zomerslaapzak (comforttemp. ongeveer +10) en een
>fleecedekentje volgehouden en gaat nog steeds met me mee. :)

Ja maar dat is ook een man:+

*zoekt nu even dekking*
 
Hai Dennis,

Alles goed?

Ik weet niets van EN-normen, daar houdt ik mij verre van maar ik heb zelf een jas: de Sleeka. Nu is het de Sleeka Light: http://www.snugpak.com/index.php?MenuID=93-104&ItemID=104

Aangezien Lupita en ik blijkbaar dezelfde ideeen hebben over echt lekkere temperaturen vind ik dat jasje werkelijk perfect.

Reden waarom ik over de jas begin en jij naar slaapzakken vraagt is dat de extreem-temperatuur voor de jas wel degelijk klopt: 't ding is echt lekker warm.

On the other hand, iets aanschaffen terwijl je er misschien niets aan hebt is ook zonde. Ik heb hier nog een Ajungilak hangen. Als wat ouder, geen dons maar wel warm. - 25 zo uit mijn hoofd. Maar het zou ook -20 kunnen zijn. Als je 'm wilt lenen roep je maar...

Groeten,
Duncan.
 
hoi dennis,wij hebben beide een snugpak,comfort 0 graden,extreem -5 graden,temperaturen lijken ons zeker te kloppen,indien toch iets te koud voor je vriendin dan thermisch ondergoed aantrekken,ook hebben wij allebei een donsjas van snugpak,hiervoor geldt hetzelfde,echt prima spul.
voordelen van snugpak:degelijk,indien twee dezelfde neem dan een linkse en rechtse uitvoering,deze zijn dan aan elkaar te ritsen,lekker knus en nog warmer voor elkaar(en vul de rest zelf maar in),zeer kleine pakmaat!zeer licht in gewicht,en heel erg gunstig in prijs.primaloftvulling is in natte omstandigheden gunstiger als dons.
verkrijgbaarheid in nederland is prima,ga hiervoor naar www.noorloos.com. dealer van snugpak in nederland,gevestigt in kaatsheuvel,vrij toegankelijk op zaterdagmorgen,op werkdagen op afspraak,uitstekende service,uitstekende mensen!!

grtz,jurgen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan